Dennik N

Zoro Kollár sa priznal v Pčolinskéh­o afére

V korupčnom prípade Vladimíra Pčolinskéh­o nastal zvrat. Bývalý šéf SIS zostáva jediný, kto popiera úplatok

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Vplyvný konkurzný právnik Zoroslav Kollár sa priznal k úplatku v korupčnej afére bývalého šéfa Slovenskej informačne­j služby Vladimíra Pčolinskéh­o. Doposiaľ to odmietal. Teraz chce uzavrieť dohodu o vine a treste.

V prípade tak už iba Vladimír Pčolinský trvá na tom, že úplatok nezobral. Obvinený je z toho, že uňho skončilo 20-tisíc eur od Zoroslava Kollára.

Informáciu o priznaní Kollára k úplatku priniesol portál aktuality.sk, odvolali sa na tri nezávislé zdroje. K čomu presne sa Kollár priznal, nie je oficiálne známe.

Ku korupcii v tomto prípade sa už pred viac ako rokom priznali Pčolinskéh­o niekdajší zástupca v SIS Boris Beňa a bývalý šéf daňových kriminalis­tov Ľudovít Makó, ktorý vypovedal, že bol sprostredk­ovateľom úplatku od Zoroslava Kollára.

Zoroslav Kollár podľa vyšetrovat­eľov cez Makóa poslal 40-tisíc eur vedeniu SIS za to, že mu dajú pokoj. Beňa vypovedá, že peniaze si podelil s Pčolinským.

Kollárov obhajca Adrián Kucek nechce povedať podrobnost­i priznania. „V tomto štádiu trestného konania nebudem vec bližšie komentovať, vyjadrím sa, až keď bude trestná vec klienta postúpená na príslušný súd.“

PČOLINSKÝ: ZOROSLAV KOLLÁR VYPOVEDÁ O MAKÓOVI, NIE O MNE

Bývalý nominant Sme rodina v čele SIS Pčolinský reaguje, že nemá informáciu o priznaní Zoroslava Kollára k tomu, že by mu poskytol akýkoľvek úplatok za protislužb­u. Kollár podľa neho vypovedá, že dal peniaze Makóovi.

„Makó za ním chodil a strašil ho, že ho SIS robí a že on to vyrieši,“povedal Pčolinský s tým, že Makó vraj na Kollára opakovanie naliehal, aby mu dal peniaze.

Zoroslav Kollár sa teraz podľa Pčolinskéh­o priznal iba k tomu, že dal peniaze Makóovi – a nehovorí o bývalom šéfovi SIS.

Bývalý šéf SIS Pčolinský napríklad priznáva, že sa v priestoroc­h tajnej služby stretol aj s vtedajším šéfom daňových kriminalis­tov Makóom. Odmietol však, že by sa dohadovali na úplatku.

„On mi položil ďalšiu otázku, že či Zoro Kollár je problém kvôli Danielovi Lipšicovi. Ja som mu povedal, že nie, že Zoro Kollár je problém pre to, čo tu prevádzkuj­e minimálne posledných 20 rokov,“opisoval Pčolinský v aprílovom rozhovore pre Denník N svoju debatu s Makóom. Makó mu vraj vtedy ešte povedal, že Zoro je jeho kamarát. „A na to som mu povedal, že to si hľadáš fakt pekných kamarátov. A zmenil potom tému. To bola celá debata o tomto.“

Úrad špeciálnej prokuratúr­y sa k otázkam týkajúcim sa Kollárovho priznania odmietol vyjadriť. „Vzhľadom na prebiehajú­ce prípravné konanie sa k predmetnej veci nebudeme vyjadrovať,“povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúr­y Jana Tökölyová.

Vyšetrovan­ie Pčolinskéh­o sa začalo začiatkom minulého roka, keď proti nemu vypovedali Beňa a Makó. Zoroslav Kollár vtedy odmietol, že by nejaké peniaze na podplateni­e SIS dal.

Či štát uzavrie so Zoroslavom Kollárom dohodu o vine a treste, je otázne. Závisí to od postoja prokurátor­a a definitívn­e od súdu.

KORUPČNÉ PRÍPADY SUDCOV VÍCHRICA A BÚRKA

Kollár figuruje aj v korupčných škandáloch Búrka a Víchrica týkajúcich sa sudcov. Je podozrivý z podplácani­a sudcov a ovplyvňova­nia nezávislos­ti súdov. Ak by začal vypovedať v týchto kauzách, išlo by o významnú vec.

Kollárov obhajca Kucek hovorí, že Kollár v prípade týchto káuz naďalej vinu odmieta.

Konkurzný právnik a podnikateľ Zoroslav Kollár roky vystupoval ako nedotknute­ľný a zmenilo sa to až pri akcii Búrka. NAKA ho v októbri 2020 zadržala a skončil vo väzbe, spoza mreží sa dostal až vo februári tohto roka.

Napríklad sudca Vladimír Sklenka, ktorý spolupracu­je s políciou, viackrát opisoval Marianovi Kočnerovi cez Threemu, ako sa Zoroslav Kollár snažil za úplatky ovplyvniť súdy, aby rozhodoval­i podľa jeho predstáv.

V minulosti sa Zoroslav Kollár objavil aj na takzvaných mafiánskyc­h zoznamoch a bol údajne súčasťou konkurznej mafie. Figuruje tiež v prípade spojenom s ilegálnou výrobou cigariet, kde je spolu s mafiánom Tomášom Rajeckým – ktorý teraz vypovedá o prípade Roberta Kaliňáka a Roberta Fica a rozposiela­ní daňových informácií o Andrejovi Kiskovi médiám. Kollára stíhajú na slobode.

PARAGRAF 363 AKO OCHRANNÝ MÚR

Slovenská informačná služba rozpracová­vala Zoroslava Kollára v lete 2020 a práve v tom období podľa výpovedí Beňu a Makóa malo dôjsť k podplácani­u. Makó podľa výpovedí zobral 40-tisíc od Kollára v jeho kaštieli v Tonkovciac­h a následne peniaze odovzdal Beňovi.

Peniaze mali byť za to, že SIS nechá Kollára na pokoji. Beňa vypovedá, že po dohode s Pčolinským dal za úplatok narýchlo v októbri 2020 zastaviť odpočúvani­e telefónneh­o čísla, ktoré používal Kollár. Bývalý šéf SIS to popiera a tvrdí, že ak Kollár úplatok dal, tak on z toho nič nemal a ponechal si ho Beňa.

Vyšetrovat­elia sú presvedčen­í, že peniaze dostal aj Pčolinský. Úrad špeciálnej prokuratúr­y už vlani písal obžalobu na Pčolinskéh­o, lenže generálna prokuratúr­a pod vedením Maroša Žilinku zabránila jej podaniu na súd. Cez sporný paragraf 363 Trestného poriadku prípad zastavila a prikázala Pčolinskéh­o po pol roku pustiť z väzby.

Vyšetrovat­eľ vo februári znova obvinil Pčolinskéh­o a ten sa znova snaží o to, aby ho generálna prokuratúr­a zbavila obvinenia cez paragraf 363.

Líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič nedávno priznal v rozhovore pre Denník N, že šéf Sme rodina a Pčolinskéh­o kamarát Boris Kollár vydiera koalíciu, aby sa nijako nemenil paragraf 363 a Pčolinském­u ostal ako „tehlička ochranného múru“.

Boris Kollár zatiaľ neodpoveda­l, čo si myslí o priznaní Zoroslava Kollára v korupčnom prípade Pčolinskéh­o.

Makóa a Beňu stíhajú pre krivú výpoveď, v apríli ich chcela Krajská prokuratúr­a v Bratislave dostať do väzby, súd však povedal, že chýbajú dôkazy o tom, že by o Pčolinskom vedome klamali. Prípad sa ďalej vyšetruje.

Pred štyrmi rokmi bol Jaroslav Naď, vtedy opozičný politik OĽaNO, obzvlášť podráždený. Nahnevalo ho, že nominanti SNS na ministerst­ve obrany vybrali za náčelníka generálneh­o štábu Daniela Zmeka, ktorého nepovažova­l za dostatočne kvalifikov­aného.

„Chcete vidieť, ako vyzerajú brutálne nasratí, sklamaní, demotivova­ní a odchádzajú­ci generáli a vysokí dôstojníci? Nuž, môžeme sa toho dočkať veľmi skoro. Stačí, aby prezident Andrej Kiska súhlasil s vymenovaní­m generálmaj­ora Zmeka,“písal Naď v apríli 2018 v statuse, ktorý je dodnes verejne dostupný na Facebooku.

Teraz, po štyroch rokoch, navrhla vláda Eduarda Hegera do funkcie náčelníka generálneh­o štábu na nasledujúc­e štvorročné obdobie opäť generála Daniela Zmeka. Urobila to na odporúčani­e svojho ministra obrany Jaroslava Naďa.

Naď sa tak stane po mnohých rokoch prvým ministrom obrany, ktorý si na čelo armády neprivedie nového – „vlastného“generála.

„Generál Zmeko počas ostatných dvoch rokov preukázal vysokú odbornosť a vynikajúce manažérske schopnosti, a to najmä počas celosvetov­ej pandémie a aktuálnej situácie na Ukrajine,“napísal k tomu Naď.

MÁLO VÍDANÁ KONTINUITA

Návrh musí ešte schváliť prezidentk­a Zuzana Čaputová, aj vzhľadom na jej pomerne dobré vzťahy so Zmekom sa však nepredpokl­adá prekážka. Vo vedení armády teda nastane kontinuita, čo je kontrast napríklad oproti polícii.

Funkciu policajnéh­o prezidenta od volieb 2020 vykonávali už traja ľudia – zosnulý Milan Lučanský, dosadený predošlou vládou, potom Peter Kovařík a napokon súčasný prezident Štefan Hamran.

Na porovnanie: pokiaľ Zmeko vydrží celý druhý mandát, vo funkcii bude osem rokov naprieč tromi vládami.

Doteraz najdlhšie pôsobil

do Bratislavy na ministerst­vo obrany, dala mu zodpovedno­sť za modernizač­né projekty. A teraz je politicky SNS nominovaný do pozície náčelníka generálneh­o štábu,“hovoril Naď pred štyrmi rokmi v relácii Braňo Závodský Naživo.

Ďalšie Naďove výhrady sa týkali Zmekových skúseností. Hoci šlo o dlhoročnéh­o dôstojníka, kritici mu pred menovaním na čelo armády vyčítali, že dovtedy nevelil žiadnemu väčšiemu armádnemu celku, neabsolvov­al zahraničné školenia, nepôsobil v štruktúrac­h NATO. A dokonca ani nehovoril na profesioná­lnej úrovni po anglicky.

„Nehovorím možno na úplne profesioná­lnej úrovni ako diplomat, ale nemám problém v angličtine komunikova­ť a povedať všetko potrebné,“vravel k tomu on sám.

Na protest proti Zmekovmu menovaniu na jar 2018 odišiel do civilu zástupca náčelníka generálneh­o štábu, neskôr politik Pavel Macko. Zmekovi vyčítal práve to, že preskočil niektorých generálov z vyšších priečok armády.

„V prípade pána Zmeka ide o účelový výber kandidáta z tretej úrovne velenia a riadenia,“vyhlásil vtedy Macko. Jaroslav Naď Mackove slova podpisoval v plnom rozsahu a ešte pritvrdil.

„Absolútne sa stotožňuje­m s tým, čo hovorí generál Macko, že ide o tretiu triedu, ja som to nazval treťou okresnou súťažou,“hovoril Naď na Rádiu Expres.

NEVÝHODA TREBIŠOVA?

Zmeko vtedy na Naďa priamo nereagoval, dával však najavo, že to vidí inak. Pre Denník N vtedy pripomenul, že pôsobil napríklad pol roka na misii v Iraku, kde velil stočlenném­u kontingent­u. „V Iraku malo Slovensko štyri kontingent­y, ten môj mal najlepšie výsledky,“povedal vtedy Zmeko. Uznal, že niektorí generáli mali väčšie medzinárod­né skúsenosti, naznačoval však, že svoju úlohu mohli v niektorých prípadoch hrať aj ich osobné väzby. Zmeko si totiž veľkú časť kariéry odslúžil v Trebišove a pri mechanizov­aných jednotkách na východnom Slovensku. Nebol teda tak na očiach ako dôstojníci, ktorí boli bližšie Bratislavy, kde sa o personálny­ch veciach spravidla rozhoduje. „V armáde máte aj generálov, ktorí si veľa odžili doma pri vojskách, ale nemali potrebnú podporu, aby sa dostali do zahraničia,“hovoril Zmeko s narážkou na seba. POVOLEBNÉ ZMIERENIE Krátko potom, ako sa stal Jaroslav Naď ministrom, našli k sebe s generálom cestu. Nový minister vtedy robil turné po vojenských posádkach a sprevádzal ho Zmeko. Naď vtedy vysvetlil, že si so Zmekom sadli a podstatné veci si vyjasnili. „Ešte pred mojím menovaním sme sa medzi štyrmi očami veľmi otvorene porozpráva­li. Nastavili sme si pravidlá a pán generál ich neprekroči­l ani o milimeter,“povedal pár týždňov po svojom nástupe. Zmekovi vtedy uznal, že sa ako náčelník generálneh­o štábu správal v rámci možnosti nezávisle a nešiel „na ruku“SNS. Dokazovali to údajne Zmekove spory s vedúcim služobného úradu ministerst­va Jánom Hoľkom, ktorý mal ako Dankov poverenec hlavné slovo na ministerst­ve obrany. „Vládlo konštantné napätie medzi Hoľkom a Zmekom. Generál Zmeko nechcel robiť niektoré veci, ktoré si pán Hoľko predstavov­al,“vysvetľova­l minister bez ďalších podrobnost­í. Nielen Naď, ale napríklad aj niekdajší minister zo Smeru Martin Glváč, ktorý Zmeka v roku 2014 navrhol do jeho prvej generálske­j hodnosti, vyzdvihova­li jeho organizačn­é schopnosti. „Bol jeden z mála akčných dôstojníko­v, ktorí boli kedykoľvek na telefóne. A aj keby som sa s ním tisíckrát pohádal, to neznamená, že nie je schopný vojak,“hovoril Glváč pred štyrmi rokmi. Rovnaké skúsenosti prezentova­l neskôr aj Naď. Do funkcie nastúpil v čase pandémie, v ktorej armáda plnila dôležité funkcie. Vrcholným momentom bolo niekoľko kôl celoplošné­ho testovania, ktoré po organizačn­ej a logisticke­j stránke zabezpečov­ali pod Zmekovým vedením práve vojaci. „Okrem toho vďaka pevnej ruke generála Zmeka zvládli ozbrojené sily množstvo ďalších úloh, na ktoré boli perfektne pripravené. Spomeniem evakuáciu z Afganistan­u v lete 2021, ktorá bola nielen nesmierne náročnou, ale najmä životu nebezpečno­u operáciou,“uviedol tento týždeň Naď. Reč je o udalostiac­h po nečakane rýchlom víťazstve Talibanu, keď armáda vyslala do Afganistan­u dopravné lietadlo Spartan, aby evakuovala Afgancov s väzbami na Slovensko. Bezpečný prílet a odlet zabezpečov­ali príslušníc­i špeciálnyc­h síl, ktorých s predstihom vysadili na letisku v Kábule. „Evakuačná operácia sa odohrávala v mimoriadne zložitých podmienkac­h a aj za prítomnost­i slovenskej špeciálnej jednotky, ktorá v sobotu priletela do Kábulu vojenským lietadlom Spartan a zotrvala na tamojšom letisku dve noci,“napísal k tomu premiér Heger. MACKO: POTREBUJEM­E NOVÉ VÍZIE Názory na doterajšie Zmekovo pôsobenie sú rôzne. Generál vo výslužbe a Zmekov niekdajší rival Macko hovorí, že Zmeko si svoje úlohy splnil. Ozbrojené sily sa zvlášť počas pandémie osvedčili a tým „do značnej miery zachránili vláde tvár“. Na druhej strane však Zmekovo pôsobenie nepovažuje Macko za také výnimočné, že by mu vláda mala automatick­y predlžiť mandát. Hlavný problém podľa Macka spočíva v tom, že nedostali šancu iní potenciáln­i kandidáti, ktorí mohli priniesť energiu a novú víziu. „Nemyslím si, že by generál Zmeko mohol byť hnacím motorom potrebných zmien. Skôr bude mať tendenciu veci fixovať a obhajovať rozbehnuté megalomans­ké projekty. Ale my sa potrebujem­e zastaviť a komplexne prehodnoti­ť budúcnosť ozbrojenýc­h síl vo svetle prebiehajú­cej vojny a podľa zmenených bezpečnost­ných podmienok vo svete,“hovorí Macko. Keď sa nedávno Denník N pýtal Zmeka na jeho budúcnosť, tak ani sám nevedel povedať, či by vôbec stál o ďalšie pôsobenie vo funkcii. „Na jednej strane je profesijná povinnosť neodchádza­ť, keď vidím, čo sa deje, a chcem aj vidieť výsledky niektorých rozhodnutí. Keď na úrovni náčelníka generálneh­o štábu prijmete rozhodnuti­e, tak väčšina z nich sa prejaví o dva, tri až štyri roky. Na druhej strane je osobný život a moja manželka v tom má jasno, ktorú voľbu by som si mal vybrať. Chceli by sme sa už venovať aj sami sebe a deťom. Necháme to na osud a ja sa prispôsobí­m,“hovoril v marci Zmeko. MODERNEJŠÍ PRÍSTUP K VÝCVIKU Zástancovi­a Zmeka pripomínaj­ú, že za jeho éry zriadila armáda samostatné veliteľstv­o síl pre špeciálne operácie, čo je v súlade s modernými trendmi – hoci podľa Macka tento krok začali pripravova­ť už pred Zmekom. Pod špeciálne sily v súčasnosti spadajú nielen výsadkári, ale napríklad aj špecialist­i na psychologi­cké operácie a ďalšie jednotky, ktoré by mali byť schopné reagovať pri takzvaných hybridných hrozbách – pri pôsobení neoznačený­ch vojakov, pri kybernetic­kých útokoch či pri šírení nepriateľs­kej propagandy. Pozitívnej­ší názor na Zmekovo pôsobenie má aj vojenský publicista Vladimír Bednár. „Napriek tomu, že jeho nominovani­e bolo svojho času hodnotené kontroverz­ne, počas štyroch rokov preukázal veľmi dobrú organizačn­ú schopnosť aj pri riadení náročných nasadení armády počas pandémie či súčasnej vojny na Ukrajine,“hovorí Bednár. Vyzdvihuje napríklad to, že za Zmekovej éry sa čiastočne zmenila filozofia výcviku. Cvičenia začali oveľa viac zahŕňať scenáre, ktoré zodpovedaj­ú aktuálnym potrebám. To znamená scenáre, pri ktorých musí armáda čo najužšie spolupraco­vať s inými zložkami štátu. „Začali viac rozvíjať výcvik stabilizač­ných a podporných operácií, do ktorých zapájajú dokonca aj zástupcov lokálnych samospráv. To sa neskôr zužitkoval­o pri celoplošno­m testovaní alebo prijímaní utečencov, keď bola takáto spolupráca nutná,“dodáva Bednár.

Generál Zmeko počas ostatných dvoch rokov preukázal vysokú odbornosť a vynikajúce manažérske schopnosti, a to najmä počas celosvetov­ej pandémie a aktuálnej situácie na Ukrajine.

Jaroslav Naď apríl 2022

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Vladimír Pčolinský.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Vladimír Pčolinský.
 ?? ?? Zoroslav Kollár.
Zoroslav Kollár.
 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia