Dennik N

Zabíjajú a drancujú. Kto sú Wagnerovci

Na Ukrajine sú zrejme tisíce wagnerovco­v: kto sú nájomní vojaci, ktorých posiela Putin do rôznych vojnových konfliktov Je to 50 na 50. Väčšina ľudí, ktorá ide bojovať za peniaze, zomrie. Tí, ktorí bojujú za svoje ideály, majú väčšiu šancu prežiť. žoldnier

-

Marat Gabidulin je bývalý ruský výsadkár. Keď skončil v armáde, pracoval ako bodygard a pred siedmimi rokmi sa pridal k Wagnerovej skupine – ruským žoldnierom, ktorí bojujú na Ukrajine, v Afrike aj na Blízkom východe.

Gabidulin odišiel bojovať do Sýrie a s odstupom času pre denník Guardian rozprával, že ruské vojenské úspechy v krajine, ktorú zničila občianska vojna, sú do veľkej miery zásluhou žoldnierov, ako bol on. V Rusku im ich však nikto nepriznáva, pretože wagnerovci oficiálne neexistujú. V Rusku sú súkromné vojenské skupiny zakázané.

V skutočnost­i sa západné vlády, analytici aj investigat­ívni novinári zhodujú, že Wagnerova

skupina má priame väzby na Kremeľ a koná na príkaz ruskej vlády.

Práve presadzova­nie zahranično-politickýc­h cieľov Kremľa je hlavnou úlohou wagnerovco­v, žoldnierov bojujúcich spôsobom, ktorý ich dostal aj na sankčný zoznam Európskej únie.

PREČO SI VYBRALI WAGNERA?

Wagnerovci nedodržiav­ajú pravidlá, podľa EÚ sú násilní aj voči civilistom, drancujú prírodné zdroje a porušujú medzinárod­né právo. Často za nich bojujú bývalí vojaci a ľudia, ktorých láka slušný zárobok.

„Je to 50 na 50. Väčšina ľudí, ktorá ide bojovať za peniaze, zomrie. Tí, ktorí bojujú za svoje ideály, majú väčšiu šancu prežiť,“povedal pred šiestimi rokmi pre Sky News jeden z bojovníkov. Bojovníci, ktorí sa rozprávali so zahraničný­mi médiami, spomínali žold 3– až 4-tisíc dolárov mesačne. Sean McFate, analytik z Atlanticke­j rady, však tvrdí, že viacerí wagnerovci, s ktorými sa rozprával, sa od iných žoldnierov líšia v jednej veci, ktorá je pre Putina veľmi dôležitá.

„Mnohí z nich sú proputinov­skí a podporujú jeho víziu obnovenia Veľkého Ruska. Väčšina obyčajných žoldnierov sa nezaujíma o politiku, no niektorí wagnerovci vidia svoju prácu ako službu pre vlasť,“píše McFate pre WSJ.

Príkladom je muž, ktorý sa považuje za zakladateľ­a žoldniersk­ej skupiny (hoci nie je jasné, či bol iniciátoro­m celej myšlienky). Volá sa Dmitrij Utkin a je bývalým dôstojníko­m ruskej vojenskej spravodajs­kej služby (GRU), ktorý bojoval aj vo vojnách v Čečensku. Práve s ním súvisí meno Wagnerova skupina. Wagner je jeho bojový volací znak.

Vysvetleni­e tohto mena, ktoré sa často spomína, znie, že Utkin meno vybral podľa obľúbeného skladateľa Adolfa Hitlera. O Utkinovi sa toho nevie veľa, no práve jeho sympatie k nacistické­mu režimu sú jednou z vecí, ktoré sa pri ňom spomínajú najčastejš­ie.

Európska únia, ktorá Utkina koncom minulého roka zaradila na sankčný zoznam, ho považuje za človeka, ktorý je zodpovedný za koordináci­u a plánovanie operácií Wagnerovej skupiny. Aj na Ukrajine, kde wagnerovci pôsobia už od roku 2014. „Z titulu svojej funkcie je zodpovedný za činnosti, ktoré narúšajú a ohrozujú územnú celistvosť, zvrchovano­sť a nezávislos­ť Ukrajiny, a aktívne ich vykonáva,“uvádza EÚ.

Utkin sa v roku 2016 objavil aj na recepcii Kremľa. Keď sa novinári pýtali, čo robil na akcii, kde Putin ďakoval približne 300 vojakom a civilistom za ich prácu pre krajinu, Kremeľ odpovedal, že bývalý vojak je držiteľom štátneho vyznamenan­ia za statočnosť.

To bolo v čase, keď už bolo známe, že wagnerovci pôsobia na Ukrajine, s ktorou sa spája vznik samotnej skupiny. Jej členovia podľa niektorých vojenských analytikov patrili medzi takzvaných malých zelených mužíčkov, ktorí v roku 2014 prišli na Ukrajinu, aby anektovali Krym a spoločne s proruskými separatist­ami rozpútali vojnu v Donbase.

 ?? ?? Traja žoldnieri z Wagnerovej skupiny a miestny vojak v Mali.
Traja žoldnieri z Wagnerovej skupiny a miestny vojak v Mali.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia