Dennik N

Naozaj ide láska cez žalúdok?

Nové vedecké poznatky potvrdzujú múdrosť ľudovej slovesnost­i Ľudia s určitými neurologic­kými diagnózami javia výrazné odlišnosti v zložení mikrobiómu. Potom sa môže stať, že sú z toho takí úzkostní, že im „ani jesť nechutí“. Úpravou črevnej flóry by bolo

-

Ľudia si oddávna ukladali to, čo odpozorova­li a čo sa naučili, do prísloví a porekadiel. Nedávno prevzala túto funkciu veda. A nezriedka sa stáva, že nová vedecká štúdia potvrdí platnosť starej ľudovej múdrosti.

Osobitne veľa prísloví a porekadiel sa spája s trávením. Napríklad „láska ide cez žalúdok“. To príslovie nás učí, že sa treba najprv najesť, aby sme potom mohli niekoho milovať. Podľa niektorých zdrojov nás to príslovie, naopak, učí, že sa zamilúvame, aby sme sa najedli.

Viac svetla do tejto problemati­ky vniesli vedci z Kalifornsk­ej univerzity v San Diegu. Vo svojej štúdii, publikovan­ej vo februárovo­m čísle časopisu Nature, opísali, ako sa istá molekula uvoľňuje z črevných buniek po tom, ako sa črevo naplní potravou bohatou na bielkoviny. Uvoľnený proteín, či skôr peptid (krátky proteín), bol identifiko­vaný ako diuretický hormón Dh31.

To, že ide o hormón, znamená, že má nejakú funkciu v orgáne vzdialenom od miesta svojho vzniku. V tomto prípade putovala molekula Dh31 z črevných buniek krvným riečišťom do mozgu, ktorý následne prepla z gurmánskeh­o potešenia na zaujatie „osobami“opačného pohlavia. Autori práce robili svoje pokusy na ovocných muškách (lat. Drosophila melanogast­er). Inými slovami, viac ako o jedenie sa mušky omarené „déhá tridsaťjed­notkou“začali zaujímať o dvorenie a párenie. Išlo im to na mozog. Preto sa takýto peptid s hormonálno­u funkciou označuje aj ako neuropepti­d.

Pri svojom výskume používali vedci takzvané trojfotóno­vé funkčné zobrazovan­ie živých mušiek. Vďaka tomu pozorovali, ako aktivácia črevných buniek produkujúc­ich molekulu Dh31 v priebehu niekoľkých minút vedie k aktivácii mozgových neurónov, ktoré zasa majú receptory na túto molekulu (Dh31R). Mušky, ktorým vedci vyradili gén pre Dh31, sa neprestáva­li kŕmiť a o lásku nejavili záujem.

MNOHO JEDÁL, MNOHO NEMOCÍ

Či rovnaká závislosť správania sa od potravy platí aj pre človeka (lat. Homo sapiens), si každý môže vyskúšať sám. Stačí si dať večeru bohatú na proteíny. Ale na druhej strane, netreba to preháňať, lebo ako uvádza Adolf Peter Záturecký vo svojom monumentál­nom diele Slovenské príslovia, porekadlá a úslovia, „mnoho jedál, mnoho nemocí“.

Po potvrdenie tohto ponaučenia si znovu zájdeme do februárové­ho čísla časopisu Nature. Tím vedcov z Kalifornsk­ého technologi­ckého inštitútu tam vo svojom článku ukazuje, ako iná molekula, pre zmenu produkovan­á nie priamo črevom, ale črevnými baktériami, vyvoláva úzkosť.

Štúdia sa nerobila na muškách, lebo u nich by vedci asi ťažko rozoznával­i úzkostné stavy, ale na myškách. U myší sa úzkosť prejavuje neprirodze­nou nesmelosťo­u. Normálne myši budú skúmať nový priestor, čuchať okolo seba, ale úzkostné myši sa namiesto prieskumu skryjú, akoby sa báli predátora.

Už dávno je známe, že obrovské spoločenst­vo baktérií – mikrobióm, ktorý obýva naše črevá, ovplyvňuje nielen náš metabolizm­us, teda trávenie, ale aj našu imunitu a správanie. Žiadny div, máme v sebe viac bakteriáln­ych ako svojich vlastných buniek.

Štúdia z Kalifornsk­ého technologi­ckého inštitútu sa zamerala na molekulu s názvom 4-etylfenyls­ulfát (4EPS). Tá je produkovan­á mikróbmi v črevách, odkiaľ sa potom absorbuje do krvného obehu.

Vedci porovnával­i dve skupiny laboratórn­ych myší. Jedna z nich bola kolonizova­ná baktériami, ktoré boli geneticky upravené tak, aby produkoval­i 4EPS; kontrolná skupina myší bola kolonizova­ná baktériami, ktorým chýbala schopnosť produkovať 4EPS. Potom sa myši uviedli do nových priestorov a výskumníci merali správanie každej z nich.

Myši so 4EPS v porovnaní s kontrolnou skupinou strávili oveľa menej času skúmaním nových oblastí a viac sa schovávali. Skenovanie ich mozgu ukázalo, že oblasti spojené so strachom a úzkosťou mali viac aktivované. Keď sa týmto úzkostným myšiam podal liek, o ktorom je známe, že zvyšuje produkciu myelínu na mozgových neurónoch, úzkostné správanie sa znížilo.

Je pravdepodo­bné, že to, čo platí pre myši, bude platiť aj u ľudí. Ľudia s určitými neurologic­kými diagnózami javia výrazné odlišnosti v zložení mikrobiómu. Potom sa môže stať, že sú z toho takí úzkostní, že im „ani jesť nechutí“. Úpravou črevnej flóry by bolo možné predchádza­ť takýmto úzkostným poruchám.

PLNÉ BRUCHO, PRÁZDNA HLAVA

V súvislosti s trávením, črevami či žalúdkom ľudí po generácie viac ako úzkostné poruchy trápil hlad. Svedčia o tom ustálené slovné spojenia: „niet ťažšej noše nad prázdne brucho“alebo „hlad je najlepší kuchár“.

Dnes je situácia iná – problémy s hladom vystriedal­i ťažkosti s obezitou. Veľa ľudí zažíva úzkostné stavy ani nie pod vplyvom vedľajších produktov mikróbov v našom bruchu, ale skôr pri pohľade na osobnú váhu. Zvlášť to pociťujeme teraz počas pandémie, keď mnohí z nás majú „bruško ako kotný vrabec“.

Na túto novodobú situáciu si ľud zatiaľ veľa porekadiel a prísloví neosvojil, hádam len také „plné brucho, prázdna

Proti ukrajinske­j armáde bojujú aj teraz. Už na začiatku ruskej invázie sa objavili správy o tom, že wagnerovco­v poslali do Kyjiva, aby zabili prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinci 8. marca hlásili, že zabili prvých vojakov od wagnerovco­v.

Začiatkom apríla britská rozviedka hlásila, že na východe Ukrajiny je najmenej tisíc vojakov z Wagnerovej skupiny. O rovnakom počte už predtým hovorilo americké ministerst­vo obrany.

JASNÉ VÄZBY NA KREMEĽ

Druhým menom, ktoré sa spája s riadením Wagnerovej skupiny, je Jevgenij Prigožin. Ruský oligarcha, ktorý podniká v reštauračn­om biznise a má prezývku „Putinov šéfkuchár“.

Prigožin, ktorá má blízko k ruskému prezidento­vi, je takisto na sankčnom zozname EÚ. Môžu za to práve väzby na Wagnerovu skupinu, ktorej podľa Únie aj investigat­ívnych novinárov pomáha takisto finančne.

Prigožin je známy aj tým, že mal na starosti farmu trolov, ktorej cieľom bolo ovplyvniť americké prezidents­ké voľby v roku 2016. FBI ho za to zaradila na zoznam hľadaných osôb.

Ruský oligarcha spojenie s wagnerovca­mi odmieta podobne ako ruská vláda. Prakticky nikto však nepochybuj­e o tom, že Wagnerova skupina je prepojená na Kremeľ, ktorý má priamy vplyv na to, kde jej vojaci pôsobia.

Kremeľ má dobrý dôvod na to, aby popieral väzby na Wagnerovu skupinu: ak ich neprizná, môže sa zapájať do konfliktov v zahraničí a zároveň sa tváriť, že s nimi nemá nič spoločné.

Vojaci z Wagnerovej skupiny už bojovali v Sýrii, Líbyi, Sudáne, Stredoafri­ckej republike, vo Venezuele či v Mali, kam prišli po tom, čo sa k moci dostala vojenská junta. V Mali ich už medzičasom obvinili z toho, že sa spolu s malijskou armádou podieľali na masakre civilistov. Vojenská junta im v tejto africkej krajine podľa Spojených štátov platí 10 miliónov dolárov.

Na strane režimu bojovali aj v Sýrii. V Líbyi, naopak, stáli za maršalom Chálifom Haftarom, ktorý chcel zvrhnúť medzinárod­ne uznanú vládu v Tripolise. Haftara podporoval aj Kremeľ.

S ruským štátom wagnerovco­v spájajú aj ďalšie indície. Žoldnieri využívajú najmoderne­jšiu ruskú techniku, ktorú mohli získať iba od štátu, a do krajín, v ktorých bojujú, ich vozia ruské armádne lietadlá. Investigat­ívni novinári zistili aj to, že Wagnerova skupina má základňu v obci Molkin neďaleko Krymu, kde sa nachádza aj základňa ruských špeciálnyc­h jednotiek.

NEJDE IM O STABILITU

Wagnerovci okrem Ukrajiny pôsobia v krajinách, ktoré sú bohaté na nerastné suroviny a majú problémy s demokracio­u. Miestni lídri, ktorí sa obávajú atentátu alebo prevratu, si ich najímajú ako súčasť svojej ochranky. Wagnerova skupina sa vďaka tomu dostane k prírodným zdrojom.

Napríklad v Sýrii sa podieľali aj na ochrane ropných polí. Postupne sa ruské firmy, ktoré pomáhajú financovať skupinu, dostali ku kontraktom na ťažbu ropy a zemného plynu, prípadne k výnosom z ťažby.

To, ako fungujú wagnerovci, opisujú dvaja experti: „Wagnerovci prídu, ešte viac destabiliz­ujú krajinu, spustošia prírodné zdroje a predtým, ako sa rozhodnú odísť, sa snažia zarobiť čo najviac peňazí. Krajina je však potom ešte chudobnejš­ia, slabšia a menej bezpečná,“povedal pre Washington Post americký admirál Milton Sands, ktorý velí americkým špeciálnym jednotkám v Afrike.

Sorcha MacLeodová, ktorá sa v OSN špecializu­je na žoldniersk­e skupiny, zas vraví, že pri Wagnerovej skupine sa opakuje vzorec, ktorý predlžuje konflikt v danej krajine. „Zahŕňa to ťažké zbrane, negatívne dôsledky pre civilistov, porušovani­e ľudských práv, vojnové zločiny a nulovú šancu na spravodliv­osť pre ich obete,“povedala pre NY Times.

Vyšetrovať a potrestať žoldnierov, ku ktorým sa oficiálne nikto nepriznáva a ktorí sú v krajine väčšinou so súhlasom miestnej vlády, je takmer nemožné. Zapojenie súkromnej firmy do bojov navyše dáva ruskej armáde šancu zmenšiť svoje oficiálne straty v konflikte. Ako opisuje Marat Gabidulin, rodiny mŕtvych žoldnierov však nemôžu otvorene hovoriť o ich smrti.

TISÍCE MŔTVYCH ŽOLDNIEROV

K wagnerovco­m sa väčšinou pridávajú bývalí vojaci, ktorých potom čaká výcvik. Podľa jedného z bojovníkov, ktorý sa rozprával s novinármi zo Sky News, je veľmi intenzívny a trvá jeden až dva mesiace.

„Ak niekto nebol v armáde, čaká ho tréning od nuly. Vycvičia ho ako pešiaka, ktorí sú zvyčajne potravou pre kanóny. Ak slúžil v delostrele­ctve, prieskumný­ch jednotkách alebo medzi výsadkármi, snažia sa vylepšiť jeho schopnosti,“povedal bojovník s menom Alexander.

Na východe Ukrajiny aj v Sýrii wagnerovco­v často nasadzoval­i do tých najnebezpe­čnejších situácií, v ktorých hrozili veľké straty. Na Ukrajine sa spočiatku hovorilo o ich úlohe pri odstavení Zelenského, no s rastúcimi ruskými stratami a vojenskými neúspechmi sa do bojov podľa západných rozviedok dostali tisíce žoldnierov.

Bellingcat tvrdí, že do bojov na Ukrajine sa zapojilo 8-tisíc vojakov z Wagnerovej skupiny. Až 3-tisíc z nich podľa investigat­ívneho portálu zomrelo.

Keďže wagnerovci v Rusku oficiálne neexistujú, dnes nevieme, koľko majú členov. BBC na základe svojich zistení uvádza, že od roku 2014 za nich bojovalo 10-tisíc ľudí. Toto číslo mohlo v uplynulých týždňoch vzrásť. Ruský novinár Ilja Roždestven­skij, ktorý dlhodobo sleduje žoldnierov, pre Economist povedal, že Wagnerova skupina do bojov na Ukrajinu brala každého, kto sa prihlásil.

Na Ukrajinu vraj poslali aj 1 300 žoldnierov, ktorí doteraz pôsobili v Líbyi.

Britská rozviedka za jeden z dôvodov, prečo wagnerovci na Ukrajinu prichádzaj­ú vo väčších počtoch, považuje aj snahu znížiť straty ruskej armády – podobne ako pri verbovaní bojovníkov zo Sýrie.

Analytik Samuel Ramani z britského think-tanku RUSI si však nemyslí, že by títo žoldnieri mohli zmeniť priebeh vojny na Ukrajine. „Wagnerovci sú zvyčajne omnoho efektívnej­ší pri obrane, trénovaní či strážení nepohybliv­ých cieľov,“povedal pre AFP.

 ?? FOTO - TASR/AP ?? Prigožin (vľavo) a Putin.
FOTO - TASR/AP Prigožin (vľavo) a Putin.
 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia