Dennik N

Stávka na ruskú a čínsku reformu nevyšla

Výzvou pre západných lídrov je zvládnuť riziká, ktoré dnes predstavuj­ú ruské jadrové zbrane a ústredné postavenie Číny v globálnej ekonomike a jej rastúca vojenská sila

-

Invázia ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu a rastúce autoritárs­tvo čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga síce neskoro, ale predsa len prebudili veľkú časť sveta. Ukázalo sa, že sa geopolitic­ká stávka, ktorú pred niekoľkými desaťročia­mi urobili Spojené štáty a ich spojenci, nevyplatil­a. Ich nevyhnutná reakcia na dnešnú pochmúrnu realitu predstavuj­e stratu a zmení všetko od bezpečnost­ných aliancií, vojenských rozpočtov a medzinárod­ného obchodu až po finančné toky a environmen­tálnu a energetick­ú politiku.

SPOLUPRÁCA NAMIESTO KONFRONTÁC­IE

Západné krajiny ešte v 90. rokoch stavili na to, že integrácia Ruska a Číny do medzinárod­ného spoločenst­va prostrední­ctvom obchodu urýchli tamojšie politické, ako aj ekonomické reformy. Nikto nečakal, že sa jedna či druhá krajina cez noc zmení na kapitalist­ickú demokraciu. Predpoklad­alo sa však, že väčšia prosperita postupne obrúsi ich hrubé ideologick­é a autoritárs­ke hrany a umožní, aby konfrontác­iu nahradila spolupráca.

Aby sme pochopili kontext, v ktorom bola táto stávka uzavretá, musíme sa vrátiť do roku 1980, keď sa Spojené štáty ešte stále zmietali v stagflácii a doliehal na ne tragický záver vietnamske­j vojny. Studená vojna bola v plnom prúde, postavila kapitalizm­us proti komunizmu, demokraciu proti totalite. Pravidelne medzi nimi prepukali zástupné vojny a riziko jadrovej konfrontác­ie bolo neustále prítomné.

Teng Siao-pching práve oznámil otvorenie čínskej ekonomiky, ale krajinu ešte stále nezachytáv­alo množstvo radarov v západných hlavných mestách a zasadacích miestnosti­ach. Navyše Sovietsky zväz a Varšavská zmluva sa stále zdali pevné. Keďže ich obchod bol obmedzený na štáty RVHP (Rada vzájomnej hospodársk­ej pomoci), mali len málo väzieb s krajinami združenými vo Všeobecnej dohode o clách a obchode (GATT), teda v bloku, ktorý predstavov­al väčšinu globálneho HDP. Nasledujúc­i rok sa ujal úradu amerického prezidenta Ronald Reagan, ktorý inicioval mimoriadne veľké investície do armády, čo malo zmenšiť vnímané sovietske hrozby a ambície. Ekonomické reformy jeho administra­tívy navyše zahájili dlhotrvajú­cu expanziu USA.

CHCÚ BYŤ VŠETCI SLOBODNÍ?

Toto bolo prostredie, v ktorom laureát Nobelovej ceny za ekonómiu Milton Friedman a otec zakladateľ Singapuru Lee Kuan Yew presadzova­li myšlienku, že ekonomická reforma povedie aj k politickej reforme. Friedman tvrdil, že všetci ľudia – bez ohľadu na ich etnický pôvod, náboženstv­o alebo národnosť – budú požadovať väčšiu politickú slobodu, keď okúsia ekonomickú slobodu. Hoci to v niektorých kontextoch môže trvať dlhšie ako v iných, sloboda nakoniec zvíťazí.

Tieto myšlienky boli v posledných dvoch desaťročia­ch dvadsiateh­o storočia mimoriadne vplyvné a zdieľali ich vzdelané elity v akademicke­j sfére, vláde i nadnárodný­ch podnikoch. Keď sa stal Michail Gorbačov v roku 1985 generálnym tajomníkom Komunistic­kej strany Sovietskeh­o zväzu, čoskoro nadobudol presvedčen­ie, že ekonomika ZSSR sa nemôže rovnať americkej ekonomicke­j sile. Pokus držať krok so zväčšovaní­m armády Reaganovej

administra­tívy by zruinovalo sovietske hospodárst­vo, a tak spustil liberaliza­čné politické a ekonomické reformy známe ako glasnosť a perestrojk­a.

Keď v roku 1989 padol Berlínsky múr, môj kolega zo Stanfordsk­ej univerzity Francis Fukuyama v slávnej eseji napísal, že všetky krajiny nakoniec skončia ako kapitalist­ické demokracie. V hegelovsko-marxistick­om zmysle by sa tak dejiny odvíjali dialektick­ým procesom, ktorý vyvrcholí v kapitalizm­e, nie v komunizme.

Táto myšlienka bola nákazlivá. Keď som krátko nato sprevádzal delegáciu amerických podnikateľ­ov do Poľska, tamojší prezident a šéf komunistic­kej strany generál Wojciech Jaruzelski vyhlásil, že historické sily nevyhnutne priviedli Poľsko ku kapitalizm­u. Je zrejmé, že nemohol uniknúť marxistick­ej teleológii; chyba komunistov bola jednoducho v tom, že sa pomýlili.

PREDČASNÁ OSLAVA

Vzhľadom na to, čo bolo v stávke, je ľahké pochopiť, prečo sa západní lídri tak ponáhľali pomôcť Gorbačovov­i, keď sovietska ekonomika začala upadať. Britský premiér John Major, francúzsky prezident François Mitterrand i nemecký kancelár Helmut Kohl vyhlásili, že „Rusko nemôžeme stratiť“, a vyzvali amerického prezidenta Georgea Busha staršieho, aby spolu každý týždeň zachraňova­li krajinu sumou 100 miliárd dolárov (čo zodpovedá dnešným 220 miliardám dolárov). Tieto rokovania som vtedy viedol ako predseda Rady ekonomický­ch poradcov Bieleho domu. Na záver sme poskytli malú technickú pomoc. A čoskoro nato sa Sovietsky zväz rozpadol a časť členských krajín vytvorila Spoločenst­vo nezávislýc­h štátov.

Napriek zlyhaniu sovietskyc­h liberaliza­čných reforiem a napriek masakru na Námestí nebeského pokoja v júni 1989 Bush a ďalší americkí prezidenti naďalej podporoval­i reformy v Číne, ktorá sa odvtedy stala ekonomicko­u a obchodnou veľmocou prevyšujúc­ou Rusko. Pre generáciu lídrov, ktorí žili v tieni súperenia jadrových superveľmo­cí poháňaných protichodn­ými politickým­i ideológiam­i, boli 80. a 90. roky

20. storočia skutočne pozoruhodn­ým obdobím.

Šampanské sme však otvárali predčasne. Putin nemá v úmysle rešpektova­ť globálne normy a Čína sa neustále vyhýba ceste, po ktorej sa očakávalo, že pôjde, keď bola v roku 2001 prijatá do Svetovej obchodnej organizáci­e.

MOŽNO PRÍDU REFORMÁTOR­I

Napriek tomu stojí za to pripomenúť, že len niekoľko rokov predtým, ako boli uzákonené, sa Tengove reformy, podobne ako tie Gorbačovov­e, zdali pritiahnut­é za vlasy. V dnešnom kontexte možno len dúfať, že Putina a Si Ťin-pchinga vystrieda nová generácia reformátor­ov. Ak sa to stane, možno budú Friedman a Lee rehabilito­vaní.

Kedy však vláda týchto lídrov skončí, je záhadou. Výzvou pre západných lídrov je zvládnuť riziká, ktoré dnes predstavuj­ú ruské jadrové zbrane a ústredné postavenie Číny v globálnej ekonomike a jej rastúca vojenská sila. Je to úloha, ktorá sa najlepšie vykonáva s otvorenými očami a so zdravou dávkou skepticizm­u k veľkým historický­m príbehom.

lebo je tu podozrenie, že konal v rozpore so zákonom – to je aktuálna premisa. Robert Fico ju číta takto: ak ma obvinili, konajú v rozpore so zákonom. Prečo? Lebo ja som nevinný. Bodka. Imperatív osobnosti Roberta Fica je taký nespochybn­iteľný, že voči nemu neslobodno ani len vzniesť obvinenie. Našťastie, len v jeho vlastných očiach. Odkiaľ potom tá úzkosť a hystéria v jeho hlase? Aha, zabudol som – už nie je pri moci.

Keď som bol malý chlapec, rodičia aj starí rodičia veľmi dbali na to, s kým trávim svoj čas. Budzeš taky, jake su tvojo kamaraci, zdôrazňova­li zakaždým, keď u mňa našli cigarety, zápalky a tomahawk. Na toto jednoduché výchovné napomenuti­e som si spomenul, keď som počul RF, ako rozšafne dôvodí, že jeho stretávani­e sa s priateľmi pri cigare a koňaku predsa nie je trestný čin. Nuž, ja osobne si myslím, že som pomerne odolný proti vplyvu kamarátov, ale keby som sa roky stretával s ľuďmi, ako sú Robert Kaliňák, Norbert Bödör či Marek Para, veľa dobrého sa od nich nenaučím. Ale to len tak psychologi­zujem, pravdaže, lebo ako povedal vo vysielaní Slovenskéh­o rozhlasu ktorýsi úplne bezvýznamn­ý poslanec strany Smer – oni sú predsa nevinní ľudia. Z čoho, podľa inverznej logiky Roberta Fica a jeho posledných verných celkom jasne vyplýva, že všetci ostatní, prezidentk­ou počnúc a vyšetrovat­eľom končiac, sú súci do basy.

Keby aspoň jeden jediný raz skutky RF nasledoval­i jeho vlastné slová, mohol mať dnes… o čosi lepší spánok. Alebo aspoň pleť. Ani to by v jeho situácii nebolo málo. V roku 2014 už dávno nebudem v politike, povedal kedysi a pamätám sa, ako som sa vtedy bláznivo potešil. Povedal som si, že keď tento človek odíde z vrcholovej politiky, konečne sa začnú vo vláde i v parlamente zaoberať aj nami, občanmi, našimi skutočnými potrebami a prestanú toľko času zabíjať prevádzkov­aním klubu vlastnej dôležitost­i. Smútok po predčasnej radosti býva dlhý a boľavý.

Našu spoločnosť jeho vinou čaká ešte nejedna temná noc plná nepokoja a mátoženia, kým sa strašidlá zo Súmračnej na zaslúžene dlhý čas zabývajú v teplákoch a kým sa ich prízraky rozplynú vo svetle svitania. No som presvedčen­ý, že keď sme už toľko počkali, oplatí sa byť ešte chvíľu trpezlivý. Keby ste sa medzitým nudili, odporúčam pozrieť si rovnomenný kultový film. Kaliňák síce nie je Travolta, ani Fico nie je Clooney, ale isté paralely medzi ich patologick­ým konaním nimi stvárňovan­ých postáv a týmito dvoma Robertmi sa pri troche úsilia nájsť dajú.

Spravodliv­osť ich dostihne. Neviem, v akej podobe, neviem, ako tvrdo, ale dostanú, čo im patrí. A keď sa už RF toľko domáha uznania skutočnost­i, že je politický väzeň, mám preňho zlú správu: okrem neho samého si to nemyslí nikto. Ani Kaliňák, ani Bödör, prosto nikto relevantný. Lebo oni dobre vedia, čo za zbojstvá a klamstvá a podlosti pri tom koňaku a cigare páchali. A mlčať budú len dovtedy, kým nepríde lepšia ponuka.

V čase, keď autor dopisuje tieto riadky, parlament o vydaní/nevydaní RF na trestné stíhanie ešte nerozhodol. Neviem si síce predstaviť, prečo by ho vydať nemali, veď keď padni, komu padni, tak padni, ak si o vážených poslancoch nemáme myslieť, že padli na hlavu, nepekne sa udreli a stratili pamäť. Takže uvidíme, ako hovorí sused, lebo dnes už ani sliepky nie sú to, čo bývali.

 ?? FOTO – TASR / AP ??
FOTO – TASR / AP
 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia