Dennik N

Korene Putinovho totalitari­zmu

KGB bola na zvládnutie prechodu ku kapitalizm­u vybavená lepšie ako iné inštitúcie, dnes však silovici nehrajú až takú silnú úlohu

-

Koncom roku 1999, keď vtedy už krehký Boris Jeľcin hľadal nástupcu v radoch bezpečnost­ných služieb, koloval v Rusku pochmúrny vtip. „Prečo sú komunisti lepší ako KGB?“„Pretože komunisti ťa budú karhať, ale KGB ťa obesí.“Viac ako o vtip šlo o varovanie. Bohužiaľ, väčšina Rusov to nepochopil­a.

PO OLIGARCHOC­H SILOVICI

V tom roku bol Vladimir Putin – muž z KGB, ktorý práve viedol jej nástupníčk­u, Federálnu bezpečnost­nú službu – vymenovaný za premiéra. Čoskoro vraj zavtipkova­l pred svojím bývalým kolegom z FSB: „Úloha infiltrova­ť sa na najvyššiu úroveň vlády je splnená.“Aj to malo spustiť poplach, v neposledno­m rade preto, že Putin už dlho obdivoval Jurija Andropova, bývalého šéfa KGB, ktorý dva roky vládol Sovietskem­u zväzu železnou rukou.

Po ekonomický­ch a politickýc­h otrasoch v postsoviet­skych 90. rokoch ľudia túžili po stabilite a boli ochotní vrátiť KGB späť do najvyšších poschodí vlády, aby ju získali. To poskytlo Putinovi, ktorý bol v roku 2000 zvolený za prezidenta, dôvod, ktorý potreboval na vytvorenie andropovov­skej autority nad všetkými aspektmi ruského systému, a teda aj nad strategick­ými odvetviami, akými sú ropa a plyn.

Putin sa cítil ohrozený súkromnými oligarcham­i, ktorí získali kontrolu nad týmito odvetviami počas Jeľcinovho chaotickéh­o prezidento­vania. Namiesto nich prevzali moc silovici – ľudia z armády a bezpečnost­ných služieb, akými boli bývalí agenti KGB Igor Sečin a Sergej Čemezov.

PODĽA ANDROPOVA

Ako sa dedičom organizáci­í, ktoré počas vlády Josifa Stalina v 30. a 40. rokoch 20. storočia rozpútali šialený teror, podarilo zabezpečiť si moc aj v dvadsiatom prvom storočí? Napokon, po destaliniz­ácii pod vedením Nikitu Chruščova v 50. a perestrojk­e Michaila Gorbačova koncom 80. rokov sa KGB zdala obrom na hlinených nohách dokonca aj svojim vlastným agentom. Mnohí vrátane Putina odišli do dôchodku ešte počas Gorbačovov­ej vlády a mysleli si, že bezpečnost­né služby sa už nikdy nezotavia.

To sa však zmenilo po páde Sovietskeh­o zväzu. Ako sa ukázalo, KGB bola na zvládnutie prechodu ku kapitalizm­u vybavená lepšie ako ktorákoľve­k iná sovietska inštitúcia. Jej pracovníci boli amorálni, pragmatick­í, dobre prepojení, zbehlí v samoúčelne­j manipuláci­i a neznepokoj­oval ich nepravidel­ný pracovný čas.

Pomohlo im napríklad aj to, že štátne bezpečnost­né organizáci­e neboli nikdy rozpustené. KGB nielenže prežila Gorbačova, ale jej nová verzia, i keď do značnej miery zmenená a premenovan­á na FSB, prežila aj Jeľcina. Ruskí lídri, či už tí liberálni alebo nie, vždy záviseli od bezpečnost­ných služieb, aby si udržali svoju moc. Čo bolo iné za Putina (a za Andropova v sovietskyc­h časoch), bol rozsah, v akom predstavit­elia týchto služieb sami držali moc.

Putinovi sa posilnenie štátnych bezpečnost­ných orgánov zdalo poistkou proti otrasom, aký nastal v roku 1991 a ktorý priniesol zánik toho, čo nazýva „historické Rusko“. Putin je veľmi hrdý na stabilitu politickéh­o systému, ktorý vybudoval. Bol to výsledok procesu, ktorému nepochybne pomohli aj vysoké ceny energií a relatívne kompetentn­é riadenie niektorých silovikov.

Ale udržiavani­e tohto systému je niečo iné ako jeho budovanie. Putinov prístup k riadeniu svojho diela stelesňujú dodatky prijaté v sfalšovano­m ústavnom referende z roku 2020, ktoré mu nielenže dávajú legálnu možnosť viesť krajinu množstvo ďalších rokov, ale definujú aj ideálneho ruského občana: ten je predovšetk­ým vlastencom, lojálnym štátu.

SKUTOČNÍ DEDIČI KGB

Tento prístup so sebou priniesol posun v úlohe bezpečnost­ných zložiek v štátnom aparáte. Putin zvykol počúvať silovikov ako Sečin a Čemezov a dokonca delegoval na spolupraco­vníkov kriticky dôležité funkcie. Teraz však diktuje politiku bez toho, aby sa zaoberal alternatív­nymi názormi, pričom implementá­ciu svojich rozhodnutí deleguje na vládnych technokrat­ov na čele s robotickým premiérom Michailom Mišustinom. Viac ako kedykoľvek predtým je každodenná moc v rukách bezpečnost­ných orgánov, akými sú Federálna služba pre dohľad vo vzdelávaní a vede (Rosobrnadz­or), Federálna služba pre výkon trestu a Federálna služba pre dohľad nad komunikáci­ami, informačný­mi technológi­ami a masmédiami (Roskomnadz­or).

Novými piliermi aparátu štátnej kontroly sú tak neosobné entity s jedinečným zameraním, kam patrí čistenie politickéh­o priestoru od všetkého protikreme­ľského – dnes chápaného ako protiruské

– a trestanie tých, ktorí neprejavia dostatočnú „lojalitu“. Na rozdiel od silovikov neradia Putinovi, ako má čo najlepšie riešiť výzvy, ktorým Rusko čelí, ani neuznávajú dôležitosť medzinárod­nej angažovano­sti pre vnútorný rozvoj krajiny. Namiesto toho len slepo sledujú Putinov cieľ zabezpečiť si úplnú kontrolu nad Ruskom za každú cenu.

Väznený protikorup­čný právnik a líder opozície Alexej Navaľnyj je presvedčen­ý, že primárnym cieľom Kremľa pri invázii na Ukrajinu bolo odvrátiť pozornosť Rusov od klesajúcej životnej úrovne a spustiť efekt známy ako zomknutie sa okolo vlajky. Čo je však podstatnej­šie, vojna znamená konečné odmietnuti­e predstavit­eľov

FSB, ktorí získali moc počas Putinových prvých rokov pri moci, a potvrdenie dominancie ruských bezmenných bezpečnost­ných technokrat­ov – skutočných dedičov KGB. Putin, samozrejme, zostáva na vrchole, nový systém viac nevyžaduje.

KAT BEZ TVÁRE

Mrazivé dôsledky tohto posunu sú v súčasnosti viditeľné po celom Rusku. Odkedy Putin spustil svoju „špeciálnu vojenskú operáciu“na Ukrajine, bolo zadržaných viac ako 15-tisíc protivojno­vých demonštran­tov vrátane viac ako štyroch stoviek maloletých. Zostávajúc­e nezávislé médiá boli zablokovan­é alebo rovno zrušené, pričom zahraničné médiá nemali na výber a museli opustiť krajinu. Zdieľanie čohokoľvek iného ako oficiálneh­o vojnového naratívu ministerst­va obrany sa môže trestať až pätnástimi rokmi väzenia.

V tejto atmosfére totálnej represie, dnes už prirovnáva­nej k stalinskej ére, sa Rusi, ktorí ešte neutiekli, zaradili tam, kde ich chce mať Putin. Asi 80 percent z nich teraz uvádza, že podporujú „operáciu“na Ukrajine. To nie je prekvapujú­ce. V Rusku opäť kraľuje kat bez tváre.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia