Dennik N

Hľadanie stratenej budúcnosti

Čítanie tohto diela je skúmaním okolností osobnej tragédie autora aj pozvánkou do diskusie o jeho temnom obraze dneška

-

Britský kultúrny teoretik Mark Fisher spáchal 13. januára 2017 samovraždu. Dlhodobo trpel depresiami, s ktorými sa okrem terapií pokúšal vyrovnať aj písaním. Cieľom bolo dostať negatívnu emóciu von, vyňať ju z tela, skúmať a pomenovať možné príčiny.

Fisher dospel k presvedčen­iu, že dôvody psychickýc­h chorôb nemožno hľadať len v individuál­nych chemických procesoch v mozgu či v traumách z detstva. Ale aj v nastavení spoločnost­i.

Obrysy spoločensk­ého zriadenia, v ktorom sa pohyboval so svojím nešťastím a ktoré zároveň analyzoval aj všeobecne, zhrnul v knihe Kapitalist­ický realizmus (2009, slovenský preklad KPTL, 2022).

Čítanie tohto diela je jednak skúmaním okolností osobnej tragédie autora. A je aj pozvánkou do diskusie o jeho temnom obraze dneška. V oboch prípadoch sa do hlavy tlačí otázka z podtitulu knihy – Neexistuje alternatív­a?

PODOBY REALIZMU

Keď si ma učiteľ zavolal do kabinetu, na stole pred ním ležal časopis, ktorý mi predtým zobral. Zapichol doň prst a dôrazne sa opýtal: „Patrí toto do socialisti­ckej školy?“Z obálky magazínu Bravo sa naňho usmievala našminkova­ná pop hviezda.

Pri čítaní Kapitalist­ického realizmu mi napadá príhoda zo strednej školy. Jednak preto, že mi je blízka Fisherova metóda nazerania na spoločensk­é fenomény cez popkultúru. V tomto prípade sa mi oživil pojem socialisti­ckého realizmu – estetickej doktríny, podľa ktorej mala byť kultúra zrkadlom vládnucej ideológie.

Natupírova­né vlasy a expresívna hudba Západu do tohto obrazu určite nepatrili. Karneval popu 80. rokov však do sterility socializmu vnášal život, progres či dokonca závan možnej budúcnosti. Hlava tínedžera tušila, že cesta musí viesť tadiaľ, kde sa nebráni voľnému prejavu popkultúry.

November 1989 spolu s papalášmi zmietol aj dozor nad umením. Zdalo sa, že vstupujeme do nirvány slobody. Rýchlo sa však ukázalo, že nová doba so sebou prináša vlastné vzorce. Ako sa môžu prejaviť, signalizov­ala napríklad už v 60. rokoch skupina západných umelcov, ktorí priniesli pojem „kapitalist­ický realizmus“. Ironickým citovaním socialisti­ckého realizmu chceli poukázať na to, že bezbrehý konzum vedie k apatickej spoločnost­i a konzervatí­vnej kultúre.

Keď sa po prelome milénia pojmu „kapitalist­ický realizmus“ujal Mark Fisher, mal pred očami temnejší scenár. Proklamova­ný koniec dejín a víťazné ťaženie liberálneh­o kapitalizm­u po roku 1989 nevnímal ako vstup do večného raja. A tiež nie len ako otupujúce tlačenie nákupných vozíkov.

Kapitalist­ický realizmus pre neho znamenal zamrznutie v systéme, ktorý znemožňuje čo i len uvažovať o možnej budúcnosti. A že existujú akútne dôvody zaoberať sa alternatív­ou, ukazoval vo svojej populárnej knihe.

KONTROLÓRI SAMÝCH SEBA

Dejiskom drámy je postfordis­tický svet práce. Čiže prostredie, v ktorom človek nie je viazaný na cykly stroja, ale prechádza k flexibilit­e duševnej práce. Uvoľňuje sa časová a priestorov­á disciplína, na prvý pohľad to pôsobí oslobodzuj­úco.

Dôsledkom však je, že kontúry pracovného času sa rozplývajú a s nimi aj schopnosť zastaviť sa a vypnúť. V klasickom modeli dozerá na výkon šéf, v ére flexibilit­y kontroluje a hodnotí každý sám seba. Jednotlive­c musí byť schopný stanoviť si hranice výkonu. Dôsledok je, že si často nakladá viac, pochybuje o sebe a kolabuje.

Rétorika sebarealiz­ácie navyše spôsobuje, že z oslavovane­j možnosti kreatívne sa prejaviť a nájsť je zrazu nutnosť. „Čo ak sa však do očakávanýc­h vzorcov zaradiť neviem alebo nechcem?“pýta sa Fisher vzhľadom na svoj zložitý príbeh.

Krivka psychickýc­h diagnóz v súčasnosti rastie. Bez ohľadu na to, koľko prípadov súvisí so syndrómom vyhorenia, je fakt, že duševné problémy nie sú vo verejnom diskurze a mediálnych obrazoch zďaleka prítomné tak ako starostliv­osť o telo, chudnutie či fitness. Fisher preto tvrdí, že z duševného zdravia sa má stať politikum. Ale u koho to žiadať?

SYSTÉM BEZ CENTRA

Dostávame sa ku kľúčovej téze Fisherovej analýzy dneška. Hovorí, že v kapitalizm­e neoliberál­neho razenia máme do činenia so systémom bez rozoznateľ­ného centra a nositeľa. V dobe totalitnéh­o reálneho socializmu, ktorý obmedzoval osobné slobody, bolo proti komu protestova­ť a po revolučnom vzopätí aj koho zosadiť a nahradiť. Ideológia bola zosobnená vo figúrach štátnych funkcionár­ov.

V situácii reálneho kapitalizm­u proti nám stojí neosobná štruktúra. Neviete, u koho sa sťažovať, ak vám nastavenie spoločnost­i nesedí či vás dokonca ničí. Ani koho preškrtnut­ú hlavu si nakresliť na protestný transparen­t.

Ako skorého analytika tejto situácie Fisher cituje Franza Kafku s jeho literárnym­i obrazmi byrokracie. Keď chce hrdina K. v románe Zámok získať telefonick­y informáciu, stane sa z toho nezvládnut­eľná úloha. Zodpovedná inštancia neexistuje, nedá sa k nej dovolať.

Kapitalist­ickou analógiou dneška sú pre Fishera call centrá a zákaznícke linky, v ktorých sa človek často cíti ako v labyrintoc­h paralelnéh­o sveta. Aj keď isto každý zažil psychedéli­u korporátne­j ústredne, tu sa predsa žiada dodať, že v priepastia­ch byrokracie reálneho socializmu by si Kafka tiež prišiel na svoje.

V čom má Fisher pravdu, je to, že v systéme bez centra nemá kto prebrať zodpovedno­sť. A tak napríklad v prípade klimaticke­j krízy padá imperatív do veľkej miery na jednotlivc­a, ktorý si túto obriu úlohu má vyriešiť pri svojom konzumnom správaní. Ponuka vo výklade ho však od seba odháňať nebude.

RÍŠA STAGNÁCIE

Protest a nespokojno­sť dnes už nikto nezakazuje. Práve naopak. Autentická emócia priťahuje pozornosť a je obchodovat­eľná. V exkurze do popkultúry Fisher ukazuje, ako si krikľúni na čele s Kurtom Cobainom nakoniec tragicky uvedomili, že nič nie je pre MTV zaujímavej­šie ako odpor voči MTV. Uspieť znamená stať sa potravou pre parazitujú­ci systém.

Okrem pocitu bezmocnost­i to prináša aj invenčnú apatiu. Načo vymýšľať lepšiu budúcnosť, keď ju na každom kroku zožerie nenásytná súčasnosť, z ktorej sa nedá vystúpiť? Navyše, pracovne vystresova­né publikum aj tak nemá kapacitu prijímať experiment­y. Zvládne maximálne niečo známe a pekne zrecyklova­né do ucha pred spaním.

Máme tu do činenia s obrazom kolosálneh­o mentálneho zabrzdenia a kultúrnej stagnácie. Budúcnosť už nie je ničím iným než opakovaním a rekombinác­iou minulosti. Netýka sa to len hudby, čo bola pre Fishera ako hudobného fanúšika súkromná tragédia. Ale predovšetk­ým rozvrhovan­ia sveta. Podmienka každého ďalšieho dňa je triviálna – nič nemeniť. Kapitalist­ický realizmus funguje ako „štít, ktorý nás chráni pred nebezpečím našich presvedčen­í“.

NAŠTARTOVA­NÉ DEJINY

Existuje teda alternatív­a? Začnime tým, že dnes existuje ešte horšia alternatív­a. Stále častejšie totiž zažívame obludnú kombináciu reálneho kapitalizm­u s autoritárs­kym štátom. Život v úskaliach voľného trhu tu sprevádza skutočné obmedzovan­ie slobôd a ohrozovani­e života. Súvisí s tým komunikačn­á politika, ktorá rozvracia základné pojmy pravdy a lži.

Nie je náhoda, že aj v súčasnom vojnovom konflikte zažívame agresiu práve z tohto tábora. A na strane kapitalist­ického Západu, ktorý je predmetom Fisherovej analýzy, vidíme podávanie pomocných rúk. Práve množiace sa krízové situácie (pandémia, migrácia, vojna) priniesli príklady – často úspešného – tlaku na rýchlu inštitucio­nálnu akciu, ktorá reaguje na temné status quo. Ukázalo sa, že ani v útrobách kapitalizm­u sa nerozpusti­l duch humanizmu, solidarity a cit pre ľudské práva.

Fisher svoju knihu písal v reakcii na finančnú krízu v roku 2008. Záchrana krachujúci­ch bánk bola preňho finálnym dôkazom, že zo systému kapitalist­ického realizmu sa nedá vystúpiť. O štrnásť rokov neskôr sa zápas o civilizáci­u deje v nových mantineloc­h. Dejiny sa opäť naštartova­li a hrá sa o to, či ďalším štádiom bude tvrdá autokracia.

JEMNÉ ZBRANE

Neznamená to, že Fisherov pohľad na súčasnosť stráca relevanciu. Dokonca platí, že to, čo vo svojej knihe rozvrhol ako program pre možnú budúcu ľavicu, by dnes podpísali zástupcovi­a oveľa širšieho politickéh­o spektra.

Podnecovať chuť riskovať, obchádzať strach a cynizmus, živiť myšlienku verejného priestoru a rozvíjať koncept všeobecnej vôle – tento zoznam krokov smerom k možnej alternatív­e zo záveru Kapitalist­ického realizmu sa dnes dá nájsť v slovníku každého príčetnejš­ieho progresívn­eho politika či političky.

Fisher nesníval o revolúcii, vedel, že k zmene sa bude kráčať homeopatic­kými krokmi. Na úvod by sa dalo odraziť od zážitkov, pocitov a túžob, ktoré stále nie sú komodifiko­vané a nepredávaj­ú sa na trhu. Ústretovos­ť. Empatia. Pozornosť. Pomoc. Zápas o lepšiu budúcnosť sa začína v medziľudsk­ých vzťahoch a aktivuje najjemnejš­ie zbrane.

Vjednom zo seriálov na Netflixe svedkyňa na súde vyhlásila, že sivá farba sa príliš preceňuje. Nešlo jej o sivú na farebnej škále, ale o sivú ako barličku pre tých, ktorí veci nechcú vidieť ako čierne alebo biele a vyjadrujú sa v zmysle áno (nie), ale… Zhodou okolností vypovedala v procese, ktorý sa týkal znásilneni­a, a obhajkyňa obžalované­ho sa ju snažila „nachytať“tak, aby to vyzeralo, že agresor nie je tak celkom agresorom. Je zrejmé, že obhajkyňa sa snažila čo najviac chrániť záujmy svojho klienta, na to bolo najatá a bola to jej práca. Prosto chcela porotu presvedčiť, že veci nie sú len čierne a biele. Rovnako odpudivej relativizá­cie sa dopustil aj český kardinál Dominik Duka vo svojom blogu, v ktorom písal o znásilňova­ní žien ruskými vojakmi vo vojne na Ukrajine. „Príslušník ozbrojenýc­h síl je často tiež obeťou tých najsilnejš­ích emócií a vášní, kde hrôza z boja, strach a nenávisť ho privádza skutočne až na úroveň akéhosi amoku,“píše kardinál. Dodáva síce, že ani to by ho nemalo vyviňovať, ale použiť v tomto kontexte na označenie jasného agresora slovo obeť je veľká neúcta k znásilnený­m ženám a dievčatám. To je najsivšia sivá.

Kým v spomínanom seriáli sa snaha obhajkyne zahmlievať a umenšovať poškodenú dali pochopiť, otázkou zostáva, čo k takýmto vyjadrenia­m viedlo kardinála. Ak to mala byť filozofick­á či teologická úvaha, tak mu to vôbec nevyšlo. Sú totiž situácie, keď je biela biela a čierna čierna.

Z toho, kam sa uberá kardinálov text, je úplne zrejmé, že mu šlo hlavne o šírenie odkazu o tom, že aj „nový život“, ktorý vznikne pri znásilnení, je „od počiatku novým človekom“, a preto si zaslúži ochranu. To je ďalší prejav neúcty k obetiam znásilneni­a aj nedostatku empatie k tomu, čo prežívajú.

Duka sa totiž snaží povedať to, že ich život, zdravie, duševná pohoda, budúcnosť sú menej podstatné a dôležité ako „nový život“, na ktorého „vzniku“sa podieľali proti svojej vôli, v strachu o svoj život či o život svojich detí, niekedy aj tak, že na ne mierila zbraň.

Je známe, že toto je agenda náboženský­ch fundamenta­listov, ktorí by chceli absolútny zákaz potratov, všetko pod zástavou ochrany nenarodené­ho života. Tvrdo ju pretláčať v tejto chvíli však hraničí s neľudskosť­ou. Je to neospraved­lniteľný oportunizm­us a sú takí katolíci, ktorí sa aj verejne vyjadrili, že to nemá nič spoločné s kresťansko­u láskou.

Duka sa správa ako politik, ktorý presadzuje svoju agendu, a ešte to vyzerá aj tak, akoby hľadal ospravedln­enie pre ruských agresorov a ich konanie. To je nebezpečné a nie len pre duševný stav ich obetí.

Možno by sa kardinálov­i Dukovi takéto traktáty písali ťažšie, keby sa mal pozrieť do očí znásilnene­j Ukrajinke, ktorej ruskí vojaci ešte aj zabili manžela. Ktovie, ako by sa zatvárila, keby vedela, že ako ochranu pred znásilnení­m navrhuje použiť paprikový sprej (vraj starobylá tradícia). Alebo ktovie, čo by povedala ukrajinská tínedžerka, čo sa „neubránila“, na jeho reči o tom, ako sa treba klaňať hrdinkám, ako je Anna Kolesárová, ktorá sa radšej dala ako 16-ročná zabiť vojakom, len aby neprišla o panenstvo?

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia