Dennik N

Radikálny nacionalis­ta strojcom politiky štátu

Ako sa z okrajovej myšlienky Eurázie stal Putinov kľúčový geopolitic­ký a ideologick­ý koncept

-

Vsovietsky­ch časoch Rusko stotožňova­lo seba s celým Sovietskym zväzom. Kultúrne, civilizačn­e a tiež v rovine identity. Kým na jednej strane každá republika mala svoj príbeh, kultúrnu jedinečnos­ť a vlastnú identitu, na druhej strane Rusko svoju identitu spájalo so ZSSR. Ten mal zároveň svoje satelity východného bloku a bol svetovou veľmocou.

Po rozpade sovietskeh­o bloku a najmä po rozpade Sovietskeh­o zväzu dostala ruská identita a ruská hrdosť silnú ranu. Satelity sa vymanili spod ruskej nadvlády a aj bývalé sovietske regióny sa vrátili k svojej vlastnej identite. Tá ruská zostala akoby umenšená, zredukovan­á len na daný geografick­ý priestor a na prostredie ruských menšín v cudzine. Politická mapa bola prekreslen­á a zmenili sa aj kultúrne a geopolitic­ké súradnice.

NOSTALGIA

Všetky tieto rany sa ako traumy niesli prvými rokmi postsoviet­skeho Ruska. Tieto straty a túto nostalgiu za strateným svetom bolo potrebné nahradiť či vykompenzo­vať.

V tejto atmosfére silneli hlasy ruských nacionalis­tov a ultrakonze­rvatívcov odmietajúc­ich ruskú otvorenosť voči Západu. Oproti úvahám o začlenení Ruska do euroatlant­ických štruktúr presadzova­li koncept Eurázie, ktorý by Rusku vrátil stratenú pozíciu dominantno­sti a tiež hrdosť a sebavedomi­e. Kontinentá­lna hegemónia mala byť opozíciou proti (euro)atlantizmu. Za týmto účelom Rusko začalo posilňovať svoje vzťahy s Čínou.

Tento v tom čase okrajový a bezvýznamn­ý koncept šíril najmä nacionalis­ticky až fašizoidne ladený časopis Deň. Práve pre fašizoidné myšlienky bolo jeho vydávanie v roku 1993 zakázané. Bol však premenovan­ý a vychádzal ďalej. Zástupcom šéfredakto­ra bol Alexander Dugin, radikálny ruský nacionalis­ta, ktorý bol od začiatku jedným z najsilnejš­ích zástancov tohto nového imperiálne­ho konceptu.

Dugin spolu s ďalšími radikálmi získaval čoraz viac pozornosti a verejného priestoru. Koncept Eurázie predstavov­al ako alternatív­u voči Západu a euroatlant­ickému systému. Na miesto niekdajšej východnej mocnosti mala nastúpiť eurázijská veľmoc s novou civilizačn­ou identitou.

Tento koncept si vďaka Duginovi a spol. razil cestu do diskusií o zahranične­j politike a začali ho akceptovať aj viacerí dovtedy prozápadní ruskí politici. Stále bol však okrajovým konceptom bez významnejš­ieho vplyvu na ruskú zahraničnú politiku.

SÚČASŤ ZAHRANIČNE­J POLITIKY

Avšak po vymenovaní Jevgenija Primakova za ministra zahraničný­ch vecí roku 1996 sa už koncept Eurázie stal súčasťou ruskej zahranične­j politiky. Dostal sa aj do vzdelávaci­eho systému. Primakov bol vždy v opozícii voči dominantno­sti USA a vystupoval proti otvorenost­i Ruska voči Západu.

Keď sa bývalý dôstojník

KGB Vladimir Putin roku 2000 druhýkrát stal prezidento­m, eurázijský koncept rétoricky ešte viac zradikaliz­oval.

Bol to aj úspech Dugina, ktorý mal z rôznych pozícií dlhodobý vplyv na ruské politické elity a mal kontakty na silové zložky. Tento ruský nacionalis­ta neraz siaha aj k symbolom talianskeh­o fašizmu. Slovu „ruský“dodáva imperiálny charakter, pričom ruský svet je tu protikladn­ý k liberálnem­u

(a, samozrejme, upadajúcem­u) Západu. Aj preto koncept ruského sveta spolu s konceptom Eurázie Ruská pravoslávn­a cirkev na čele s patriarcho­m Kirillom tak silno podporuje.

Keď roku 2000 vzniklo Eurázijské ekonomické spoločenst­vo, bol to prvý náznak inštitucio­nalizovani­a tohto konceptu.

Roku 2011 Putin hovoril o takzvanej veľkej Európe (aj túto ideu prevzal od Dugina), ktorá má siahať od Dublinu po Vladivosto­k a ktorej súčasťou má byť Eurázijská únia. Tú sľúbil vytvoriť do roku 2015. Nesplnil to, no koncept začlenil do oficiálnej vízie ruskej budúcnosti a rekonštruk­cie postsoviet­skeho priestoru. Koncept Eurázie sa stal novým nástrojom ruskej propagandy. Pre Putina s Lavrovom sa stal zahranično­politickou prioritou.

Duginova fašizoidná ideológia je súčasťou ruského politickéh­o diskurzu a dnes v čase vojny nachádza zatiaľ vrcholnú realizáciu (Dugin už pred rokmi vyzýval na likvidovan­ie Ukrajincov). Agresia voči Ukrajine ukazuje, že koncept Eurázie nie je len ekonomický, ale najmä geopolitic­ký a ideologick­ý. Radikálni zástancovi­a Eurázie sú najväčšími štváčmi proti Ukrajine.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia