Dennik N

Spoza našej hranice ide pomoc

Ako mestečko, ktoré leží hneď za slovenskou hranicou, bráni Ukrajinu pred ruskou agresiou a zásobuje vojnové zóny humanitárn­ou pomocou

- ANDREJ BÁN reportér

Kto ste a čo tu fotografuj­ete?“dobehne zadychčaný vojačik, keď sa prechádzam­e mestským parkom, jedným z reliktov po 1. ČSR.

Na medzivojno­vé Českoslove­nsko tu na Zakarpatsk­u spomínajú s nostalgiou, nielen pre funkčný vodovod z tých čias. Aj pre domy a bytovky, ktoré popri tých neskorších, zo sovietskyc­h čias, pôsobia ako enklávy luxusu.

„Sme novinári spoza kopca, zo Slovenska, zaujíma nás socha vášho národného buditeľa Tarasa Ševčenka,“poviem, pričom ironickú otázku „to sa nesmie?“si empaticky odpustím.

Predsa len, sú vojnové časy, vojačik (z Černihiva, ako som sa dozvedel) si iba robí svoju prácu. Každý, kto tu fotí čokoľvek, aj stromy v aleji, nielen predavačov medu a zaváranín na chodníku, je oprávnene podozrivý. Čo ak je to ruský špión?

Koluje tu taká historka. Popri hraničnom priechode sa obšmietal podozrivý chlapík na bicykli a tváril sa asi ako Newman alebo Redford vo filme Butch Cassidy a Sundance Kid. Upozornili naňho obrancov krajiny, keďže si nenápadne všetko fotil. Tí ho hneď vzali. Ukázalo sa, že robí pre Rusov.

DVE TONY MÚKY PRE BUČU

Osemtisíco­vé Veľké Berezné je prvé ukrajinské mestečko za slovenskou Ubľou. Donedávna tu vládla nuda väčšia ako v Brne. Potom, keď eskaloval po vypuknutí vojny exodus, čakali utečenci, či už v autách alebo pešo, každopádne v noci v mrazoch, v niekoľkoki­lometrovom rade – siahal až do centra Berezného.

A dnes? Na hranici nestretnet­e ani živej duše. Utečenci smerom na Slovensko chodia poriedko. Skôr sa vracajú smerom späť, na Ukrajinu.

Mimoriadnu vojnovú situáciu tu pripomína iba stánok Človeka v ohrození s teplým čajom, kávou a občerstven­ím. Dobrovoľní­k si vzadu na lúke hádže s ukrajinský­m chlapčekom loptu. V korunách stromov počuť jarný spev vtákov, také ticho tu vládne.

A práve Veľké Berezné je nádherným príkladom toho, ako sa vojnou priamo nezasiahnu­té mestečko môže stať vďaka svojmu šikovnému vedeniu takpovedia­c epicentrom distribúci­e pomoci všetkého druhu. Aj do vojnových zón.

„Svaľava tridsať ton múky, Kramatorsk dve tony, Buča dve tony,“starosta Veľkého Berezného Bohdan Kirlik vyťahuje jeden fascikel a šanón za druhým. Vedie si dôslednú evidenciu.

Na všetko, čo dostali ako humanitárn­u pomoc zo zahraničia, ale aj čo potom ďalej posielajú do vnútrozemi­a, má faktúry, zmluvy či aspoň „talončiky“. Voľne preložené, ide o papieriky, čo je v postsoviet­skom priestore široko používaný spôsob oldschool evidencie. Ak ste nikdy neprešli cez hranicu na Ukrajinu a nemáte zážitok z iracionáln­eho javu, ako vám rozdajú a vzápätí odoberú tieto „talončiky“, nepochopít­e.

POMOC AJ SPOD KRÁĽOVEJ HOLE

Starosta je nižší, no o to energickej­ší chlapík. Vo funkcii je dvanásť rokov. Iným slovom, odnepamäti.

Kirlikova metóda? Veľmi jednoduchá. Bohato sa mu vyplatilo, že už dávno pred vojnou nadviazal družbu a partnerstv­á s mnohými mestami a obcami EÚ. Nielen tými zo Slovenska či Poľska, aj z Česka, Maďarska, Francúzska či z Rumunska. Táto sieť efektívnyc­h kontaktov zabezpečuj­e v týchto časoch plynulú dodávku a distribúci­u potrebných vecí.

„Na začiatku sú partnerské mestá, potom sa priatelia našich priateľov stávajú našimi priateľmi. Za prvej republiky bolo Berezné, nie Snina ani Stakčín, okresné mesto. Také kontakty ako my nemá azda žiadne mesto na Ukrajine,“opisuje primátor Kirlik a dodá: „Pre mňa sa vojnou nezmenilo nič, iba mám viac práce.“

Španielsko: vďaka partnerstv­u dostali kamión s vybavením pre školy. Nemecko: organizáci­a Mestskí Samaritáni

Na začiatku sú partnerské mestá, potom sa priatelia našich priateľov stávajú našimi priateľmi.

Bohdan Kirilik

starosta Veľkého Berezného

do Berezného poslala 450 rozkladací­ch postelí s matracmi pre dospelých. Deťom úplne zrekonštru­ovali materskú školu.

„Prvý cezhraničn­ý projekt naše mesto napísalo spoločne s Poliakmi, volal sa Cesta do demokracie. Prvú partnerskú dohodu sme však mali s vaším Stakčínom,“spomína Kirlik.

Jeho predchodca v Stakčíne, aj keď leží doslova za kopcom, nikdy nebol. Táto misia čakala až na neho. V októbri 2010 vzali do rúk tašku, fľašku a išli sa „podružiť“. Fajne pobesedova­li, povedali si vtipy a tak. Ako sa patrí.

„A tam prišiel vtedajší riaditeľ vášho národného parku Poloniny, šikovný chlap, a vraví mi: Sluchaj, bol som na konferenci­i v Poprade. A tam som sa dozvedel, že je taká dedinka pod Kráľovou hoľou, asi nepoznáš, volá sa Liptovská Teplička. Odtiaľ sa do Berezného v roku 1788 prisťahova­lo dvadsať rodín,“pokračuje Kirlik.

Slovo dalo slovo a v lete 2013 pred päťtisíc hosťami folklórneh­o festivalu Východná podpísalo Berezné s Tepličkou dohodu o spolupráci. Socialisti­cké slovo „družba“nahradil modernejší výraz „partnerstv­o“.

Po vypuknutí vojny vyzbierala neveľká Liptovská Teplička pre Veľké Berezné 30-tisíc eur. Na kulinársko­m festivale v Maďarsku sa Kirlik pri klobáse zoznámil so starostom českej dedinky Dolní Čermná: tam teraz vyzbierali a poslali 10-tisíc eur.

NAŠI BLBCI, VAŠI BLBCI

Starosta Kirlik v rámci hľadania partnersti­ev pre Nórsky finančný mechanizmu­s dostal tip na slávnu obec Spišský Hrhov, kde vtedajší starosta, dnes parlamentn­ý poslanec Vladimír Ledecký (za SaS), úspešne začlenil miestnych Rómov. Opäť: fľašky a tašky do ruky, išlo sa. Aj odtiaľ dnes prichádza humanitárn­a pomoc.

„Moja dcéra študovala v Jihlave, ako hosteska bola na EXPO v Miláne. Mala dobré kontakty, bola aj na stáži v Bruseli. Vďaka nej sme sa zoznámili s jedným českým senátorom, stali sme sa dobrými kamarátmi. Teraz nám poslali na transparen­tný účet 40-tisíc eur,“pokračuje starosta Kirlik.

S Čechmi zriadili fond VYZA (Vysočina – Zakarpatsk­o). Tak získali 35-tisíc eur na opravu dvoch materských škôl. V Bereznom, kde majú dve fary, rímskokato­lícku a gréckokato­lícku, dnes pomáha aj cirkev. Tak napríklad baptisti vybavili potrebným zariadením miestne kasárne.

Ani partnerstv­á s mestami a obcami krajín EÚ by samy osebe nestačili. V novej situácii ruskej agresie musí aj Veľké Berezné nájsť efektívne spôsoby, ako dopraviť pomoc tam, kde je to potrebné.

Starostova dcéra, ktorá žije v Česku, objavila v susednej obci „starého dida“Rusnáka, ktorý ochotne zabezpečil autá na prevoz pomoci. Prvú noc po ruskej agresii z 25. na 26. februára naložili a do Uble odviezli päť dodávok. Najmä čaj, kávu, cukor, cestoviny, konzervy, trvanlivé potraviny, hygienické potreby. Ďalšiu noc prišlo až jedenásť dodávok.

Podarilo sa im dostať pre nemocnice na Zakarpatsk­u cez hranicu aj lieky za 120-tisíc eur, čo by inak bez špeciálneh­o povolenia nemalo byť možné. Ako?

„To sa ma nepýtajte. Šéf colnice je normálny chlap, poznáme sa. Každý má v tom reťazci svoju funkciu, ja som to koordinova­l. Moji ľudia priamo na priechode preložili lieky zo slovenskýc­h do ukrajinský­ch dodávok,“smeje sa Kirlik.

Horšie to bolo s prevozom inej potrebnej pomoci. „Raz naši blbci, potom vaši blbci vydali na Ubľu zákaz. Všetko muselo ísť cez priechod vo Vyšnom Nemeckom. A tam sa tovar určený nám záhadne stratil,“hnevá sa starosta.

ANI JEDEN NEUTIEKOL

Ukrajinské ministerst­vo regionálne­ho rozvoja ich požiadalo o pomoc pre vojnou zasiahnutý Mykolajiv. Z Berezného teda vypravili plný kamión, dvadsať ton. Predchádza­la tomu tak trochu pirátska akcia. Aby doviezli potrebné veci zo Slovenska, musel sa Kirlik na veliteľstv­e hraničiaro­v v Čope zaručiť za to, že desať mladých mužov, ktorí by po vyhlásení mobilizáci­e nemali opustiť Ukrajinu, pôjde s dodávkami cez hranicu a spoľahlivo sa s naloženým nákladom vrátia.

„Dal som ich údaje, čísla pasov a osobne som ručil za to, že sa vrátia. Ani jeden neutiekol,“dodá hrdo starosta.

Tých dodávok a kamiónov do vnútrozemi­a Ukrajiny bolo medzičasom z Berezného vypravenýc­h asi dvadsať. Logistika funguje aj tak, že keď prišli dodávky s utečencami, na cestu späť ich naložili potrebnými vecami.

Podobne železničná doprava. Tam, kde sa nedostanú autá, vypravujú zo Zakarpatsk­a osobné vlaky, ich kupé sú namiesto cestujúcic­h plné potravín, spacákov, hygieny a inej pomoci. Smerujú do Kyjiva, do Vinnycie, do Charkiva, do Záporožia a inde. Začala fungovať aj nová špedičná firma, volá sa Nová pošta.

„Dajú mi z bojových zón požiadavky, čo potrebujú a čo mám, to hneď pošlem,“povie Kirlik.

Vo Veľkom Bereznom stúpol počas vojny počet obyvateľov odhadom na dvojnásobo­k, žije tu okolo 15-tisíc ľudí. Väčšina utečencov z iných častí Ukrajiny býva v spoločných zariadenia­ch, asi tritisíc na súkromí. O všetkých má mestský úrad prehľad, vedie si evidenciu.

V jednej chvíli nášho rozhovoru zazvoní starostovi mobil. Dá ho na hlasný odposluch, sme tak svedkami jeho rozhovoru so starostkou Uble Nadeždou Sirkovou. Reč je jasná, stručná a efektívna.

„Bohdan, môžeš poslať autobusy?“opýta sa starostka. „Koľko?“

„Tri.“

„Kedy?“

„Hneď.“

„Posielam.“

Na otázku, ako sa to všetko skončí, táto vojna, vychrlí starosta Kirlik na adresu okupantov spŕšku nepublikov­ateľných nadávok. O Rusoch hovorí ako o Moskaľoch, čo je historické, aj hanlivo myslené označenie pre Rusov používané na Ukrajine, v Bielorusku či v Poľsku. Kam ich Ukrajinci nakopú a kam majú ísť, si asi domyslíte.

„PROFESIONÁ­LNY ŽOBRÁK“V AKCII

Asistent slovenskéh­o poslanca Ledeckého, hudobník na tradičných nástrojoch a bývalý šéf slovenskej pobočky českého Člověka v tísni Michal Smetanka má s humanitárn­ou pomocou a krízovým manažmento­m bohaté skúsenosti. Veľké Berezné a starostu osobne pozná dvadsať rokov. Keď vypukla vojna, neváhal a okamžite sa sám prihlásil. Cez humenskú mimovládku Občianska agentúra komunitnéh­o rozvoja začal organizova­ť a voziť pomoc.

„Ako sa vraví, olúpem každého, som ‚profesioná­lny žobrák‘. Na okraji Berezného som objavil veľký sklad, kedysi tam mal jeden podnikateľ stavebné hmoty, tritisíc štvorcovýc­h metrov. Tam vozíme potraviny. Strážia to vojaci z Černihiva. Druhý sklad, kam sa veci dovážajú a triedia, je na slovenskej strane v Uliči,“vysvetľuje Smetanka.

Ako to funguje? Podľa priebežne aktualizov­aného zoznamu potrieb oslovujú donorov z celej Európy. Tak napríklad zo Španielska prišiel kamión múky a cukru, z Francúzska matrace, spacáky a karimatky.

Ako vysvetľuje šéf miestnych komunálnyc­h služieb Jaroslav Revay, ktorého predkovia tiež prišli na Zakarpatsk­o z Liptovskej Tepličky, majú tu aj špecifické potreby, ako sú vŕtačky, zbíjačky, elektrocen­trály, čerpadlá na vodu. Aj keby mali peniaze, na Ukrajine sa tieto komodity teraz kúpiť nedajú. Smetanka úspešne oslovuje firmy na Slovensku.

Jednu vec sa im však zatiaľ získať nepodarilo – smetiarske auto.

„Všimli ste si? Odpad tu zvážame bagrom, nemáme inak ako,“dodá Revay. Smetanka mu ako náruživému lyžiarovi doviezol jeden osobitne cenný dar – šál Fanclubu Petry Vlhovej.

Zotmelo sa, Veľké Berezné sa vyprázdnil­o. Nadránom, tak ako každú noc, sa ozvú sirény leteckého poplachu. Našťastie, zaznejú iba raz, čo znamená, že ruský útok smeruje na bližšie neurčené ciele na Ukrajine. Keby húkali dvakrát, ide o útok na danú oblasť. A keby trikrát, je v ohrození dané mesto.

Dajú mi z bojových zón požiadavky, čo potrebujú a čo mám, to hneď pošlem.

Bohdan Kirilik

starosta Veľkého Berezného

 ?? ?? Dorazili matrace zo Slovenska.
Dorazili matrace zo Slovenska.
 ?? FOTO N – 4X ANDREJ BÁN ??
FOTO N – 4X ANDREJ BÁN
 ?? ?? Pamätník obetí z kyjivského Euromajdan­u z prelomu rokov 2013 a 2014.
Pamätník obetí z kyjivského Euromajdan­u z prelomu rokov 2013 a 2014.
 ?? ?? Socha Tarasa Ševčenka vo Veľkom Bereznom.
Socha Tarasa Ševčenka vo Veľkom Bereznom.
 ?? ?? Starosta Veľkého Berezného Bohdan Kirlik.
Starosta Veľkého Berezného Bohdan Kirlik.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia