Dennik N

Chata, kam chodil Fico, ostáva Bödörovi

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ

Poľovačky Bödörovcov vo vychýrenej poľovnícke­j oblasti pri Leviciach môžu pokračovať ako za starých čias. Nominant OĽaNO vo vedení štátnych lesov im nesiahol na štátny majetok, ktorý v národnej prírodnej rezervácii Patianska cerina užívajú od čias vládnutia Smeru.

Táto známa oligarchic­ká rodina blízka Robertovi Ficovi roky ovláda tamojší štátny poľovný revír aj poľovnícku chatu, na ktorej polícia vlani nahrala schôdzky Miroslava Bödöra s Ficom či Robertom Kaliňákom a spriaznený­mi advokátmi.

Po úniku nahrávok štátne lesy v októbri avizovali, že prenájom chaty prehodnoti­a, keď vyšlo najavo, koľko za ňu Bödörovci platia. Bolo to 800 eur ročne, teda 67 eur za mesiac.

Po polroku je jasné, že poľovnícke­j spoločnost­i Čierny vŕšok, ktorú Bödörovci ovládajú, prenájom neukončia.

Trestne stíhaný oligarcha Norbert Bödör presvedčil Lesy SR, aby mu chatu aj s dvorom prenajali neobmedzen­e. Novú zmluvu tak uzavreli na neurčito. A dohodli sa na zvýšení ročného nájmu z 800 eur na 2 120 eur, čo na mesiac vychádza na 177 eur.

„Odôvodnení­m predĺženia nájmu z našej strany je predovšetk­ým fakt, že nehnuteľno­sť sa nachádza uprostred už prenajatéh­o poľovného revíru poľovnícke­j spoločnost­i, čo zásadným spôsobom limituje perspektív­y prenájmu danej nehnuteľno­sti inému subjektu,“vysvetľuje hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová.

Zvýšenie nájomného považujú štátne lesy za úspech. „Pristúpili sme k výraznému navýšeniu (z cca 800 na 2120 eur/rok) nájmu danej nehnuteľno­sti, s čím nájomca súhlasil,“dodáva Debnárová.

Keď štátny podnik na jeseň ohlasoval prehodnoco­vanie zmluvy, vedel, že chata je v obrovskom poľovnom revíri Pata, Bödör si ho prenajímal tiež od Lesov SR.

Na rozhodnuti­e Lesov SR zareagoval aj minister pôdohospod­árstva Samuel Vlčran (nominant OĽaNO). Novú zmluvu s Bödörom kritizuje a označuje to za absurdné.

„Morálny aspekt musí v takomto prípade jednoznačn­e zvíťaziť nad ekonomický­m hľadiskom, aj keby bolo akokoľvek výhodné, čo opakujem, ani nie je tento prípad,“povedal Vlčan.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia