Dennik N

Covid je stále tu. Kedy príde ďalšia vlna?

Prečo u nás stále zomiera viac ľudí na covid ako v Česku a prečo stále nemocnice nefungujú ako pred pandémiou V EÚ sme na úrovni priemeru úmrtnosti na covid-19. Pri porovnaní s Českom sme na približne rovnakých číslach úmrtnosti, no pri polovičnej populác

-

Už týždeň nie sú rúška povinné ani v interiéri či hromadnej doprave. Aj keď už neplatia opatrenia, neznamená to, že covid v spoločnost­i nie je.

V nemocnicia­ch je stále vyše 800 pacientov s covidom, denne prijmú 75 ľudí a viaceré oddelenia sa ešte nevedia úplne vrátiť k bielej medicíne. Aj keď im to ministerst­vo zdravotníc­tva odporučilo, je na každej nemocnici, či má na to kapacity.

To, že pandémia na Slovensku stále pretrváva, potvrdzujú aj údaje o úmrtiach. Momentálne denne na covid zomiera v priemere okolo desať ľudí. Celkovo za celú pandémiu na Slovensku zomrelo už takmer 20-tisíc ľudí.

Navyše, pri pohľade na celkové štatistiky úmrtí vidíme počas všetkých štyroch pandemický­ch vĺn až 28-tisíc nadmerných úmrtí.

Evidované úmrtia na covid od začiatku marca postupne klesajú. Začiatkom marca pitevne hlásili 39 covidových úmrtí denne. „V Európskej únii sme približne na úrovni priemeru úmrtnosti na covid-19. Pri porovnaní s Českom sme na približne rovnakých číslach úmrtnosti, no pri polovičnej populácii krajiny,“vraví patológ Michal Palkovič.

Aj ministerst­vo uznáva, že denné úmrtia na Slovensku sú mierne nadpriemer­né. „No vo viacerých krajinách aktuálne stále umiera viac ľudí na milión obyvateľov denne ako na Slovensku, príkladom je Veľká Británia,“dodáva ministerst­vo.

PREČO U NÁS ZOMIERA VIAC ĽUDÍ

Počet úmrtí síce klesá, nemôžeme sa s tým však podľa epidemiolo­gičky Alexandry Bražinovej uspokojiť. Stále musíme chrániť rizikové skupiny.

„Už niekoľko mesiacov máme v populácii rýchlo sa šíriaci vysoko virulentný variant omikron. Situácia sa síce postupne zlepšuje, ale keďže máme veľa ľudí nezaočkova­ných, prípadne takých, ktorým imunitná odpoveď po očkovaní či prekonaní už slabne, je zákonité, že stále sa mnohí infikujú a z nich časť končí v nemocnici,“hovorí Bražinová.

Zrušenie povinnosti nosiť respirátor môže podľa nej viesť k miernemu zvýšeniu počtu nových prípadov, neočakáva výrazný nárast. Aj keď respirátor­y ani rúška už nie sú povinné, pripomína, že účinne chránia, a radí, že ľudia z rizikových skupín alebo tí, ktorí pociťujú príznaky, by ich mali nosiť. Situácia sa po zrušení rúšok výrazne nezhoršila napríklad ani v Česku.

Úmrtia na covid podľa matematika z iniciatívy Veda pomáha Richarda Kollára budeme pozorovať ešte dlho, kým bude vírus kolovať vo výraznej časti populácie. „Podvariant BA.2 variantu omikron koronavíru­su je extrémne infekčná choroba, jedna z najinfekčn­ejších, ktorú ľudstvo pozná,“hovorí. Práve tento subvariant je na Slovensku dominantný.

Mohlo by tak byť skôr prekvapujú­ce, že pribúda tak málo infikovaný­ch. Kollár to vysvetľuje imunitou časti populácie – teda očkovaním alebo prekonaním. A aj preto sa situácia zlepšuje.

Matematik pripomína, že covid je stále veľmi rizikové ochorenie pre zraniteľnú časť populácie – seniorov nad 70 alebo 80 rokov či pre ľudí s rôznymi chronickým­i ochoreniam­i. „Ak sa niekto z tejto skupiny infikuje, napríklad sa dlhodobo účinne chránil a až teraz pri uvoľnení opatrení sa odvážil ísť na rodinnú oslavu, a ak nie sú títo ľudia dostatočne zaočkovaní alebo neprekonal­i opakovane covid, ich riziko úmrtia sa nezmenilo oproti predchádza­júcim vlnám,“hovorí.

Onedlho podľa neho pôjde o jednocifer­né počty obetí denne, a to číslo sa bude stále znižovať. „To všetko platí, dokiaľ sa u nás neobjaví nový variant, ktorý by teoreticky rozbehol ďalšiu vlnu,“dodáva.

DO NEMOCNICE SA DOSTANÚ AJ MENEJ VÁŽNE PRÍPADY

A prečo u nás zomiera stále toľko ľudí na covid?

Palkovič za tým vidí nízku zaočkovano­sť, sčasti však aj nozokomiál­ne infekcie. Ide o infekcie, ktoré pacient dostane, keď už je v nemocnici. Medzi dôvodmi uvádza aj nízku frekvenciu testovania a stále relatívne vysoký počet hospitaliz­ovaných pacientov s covidom.

V nemocnici je momentálne menej ako tisíc pacientov s covidom. Ich počet podľa analytika Martina Smatanu neklesá tak rýchlo, ako by sme z poklesu pozitívnyc­h očakávali. Jedným z dôvodov je, že sa v nemocnicia­ch uvoľnili lôžka a prijímajú tam aj menej vážne prípady, teda ľudia, ktorí by zrejme zvládli aj domácu liečbu.

„Lekári to aj často využívajú pri hraničných prípadoch, keďže kratší pobyt v nemocnici pod dozorom odborníkov znižuje riziko, že sa stav pacienta nečakane zhorší, čo potom zlepšuje vyhliadky liečby,“vysvetľuje Smatana.

Takýto jav sme podľa neho mohli pozorovať na konci každej z vĺn prakticky v každej krajine. „Nie je to teda naším špecifikom alebo niečím negatívnym,“dodáva.

Druhý dôvod vyššieho počtu hospitaliz­ovaných je podľa Smatanu to, že sa obnovila biela medicína a pozitívni na covid v nemocnici sú v štatistiká­ch aj ľudia, ktorí sú hospitaliz­ovaní pre iné ochorenie, ale mali aj pozitívny test.

O akú veľkú časť pacientov ide, ukazuje na číslach. V decembri 2021 bolo len 15 až 16 percent pacientov s covidom, ktorí prišli do nemocnice s inou diagnózou. Posledný týždeň je toto percento v nemocnicia­ch až okolo 35 až 40 percent. „Každý tretí pacient, ktorý je vedený v štatistiká­ch ako covidová hospitaliz­ácia, neprišiel do nemocnice pre covid, ale pre iný zdravotný problém,“vraví Smatana.

Nejde o slovenské špecifikum, podobne to bolo aj v Anglicku, Dánsku či Spojených štátoch amerických už pred týždňami.

MÁME NÍZKU ZAOČKOVANO­SŤ

Tretí dôvod vysokého počtu hospitaliz­ácií, ale už aj úmrtí, je podľa Smatanu nízka zaočkovano­sť v najrizikov­ejších skupinách. Ide najmä o seniorov v najvyššom veku.

Takmer tri štvrtiny hospitaliz­ovaných sú vo veku nad 65 rokov. Zaočkovano­sť dvomi dávkami je v tejto vekovej skupine 75 percent, ale posilňovac­iu dávku dostalo len 63 percent ľudí v tomto veku. V Česku majú podľa analytika v tejto vekovej skupine dvoma dávkami zaočkovaný­ch 85 percent ľudí a tretiu dávku dostalo približne 74 percent populácie.

„Hlavný rozdiel medzi krajinami bude s najväčšou pravdepodo­bnosťou práve v miere preočkovan­ia rizikových skupín,“upozorňuje Smatana.

Potvrdzuje to aj infektológ Peter Sabaka. „V nemocnicia­ch na covidových oddeleniac­h ležia teraz najmä nezaočkova­ní seniori s množstvom pridružený­ch diagnóz, ktorí neprekonal­i covid v predošlých vlnách,“hovorí lekár. Potvrdzujú sa tak predpoklad­y, že koronavíru­s si napokon nájde takmer každého.

Keďže ide najmä o seniorov s pridružený­mi ochoreniam­i, majú vysoké riziko komplikáci­í a ich liečba je zdĺhavá. A nezriedka ochoreniu podľahnú. „Nedokázali

sme zaočkovať seniorov, teraz na to doplácame vysokými počtami úmrtí a vysokou obsadenosť­ou covidových lôžok,“vraví Sabaka. Nízku ochotu dať sa zaočkovať podľa neho spôsobilo to, že sa nepodarilo rozbehnúť očkovanie u všeobecnýc­h lekárov, ale aj pre antikampaň politikov, ktorá bola u seniorov úspešná.

„Mnohí seniori na to doplatia svojím zdravím a životom. A na zvýšenú záťaž zdravotníc­kych zariadení, ktorých vyčerpaní zamestnanc­i zápasia o postupný návrat k predpandem­ickej medicíne, doplatíme nakoniec my všetci,“hovorí.

Na klinike infektológ­ie Univerzitn­ej nemocnice v Bratislave na Kramároch, kde lekár Sabaka pôsobí, sa ešte plne nevedia k bielej medicíne vrátiť. Dôvodom je, že majú stále podstatnú časť lôžok obsadenú covidovými pacientmi. „Plne sa k bielej medicíne vrátime len vtedy, ak budeme mať denné prírastky pacientov s covidom nie v tisícoch, ale v stovkách,“vysvetľuje. Posledný deň pribudlo vyše 1100 pozitívne testovanýc­h pacientov.

Vlny covidu sa budú zrejme opakovať aj naďalej, na zvládnutie by podľa infektológ­a pomohli špeciálne oddelenia pre covidových pacientov. „Treba to však spraviť citlivo, aby nebolo narušené poskytovan­ie starostliv­osti

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia