Dennik N

Fico je symbolom éry, keď Slovensko uviazlo v bahne

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň uplynulého týždňa

- IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka JÁN ŠTRASSER spisovateľ ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu MICHAL VAŠEČKA sociológ VLADO JANČEK básnik a hudobník

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Vláda predložila návrh na kompenzáci­u zdražovani­a zložený z dvoch častí: jednorazov­á pomoc piatim vybraným sociálnym skupinám a zvýšenie prídavkov na dieťa spolu s daňovým bonusom. Zvýšenie rodinných dávok je postupné, v konečnej podobe v roku 2023 by znamenalo zvýšenie rodinných dávok na dvojnásobo­k oproti súčasnému stavu. Niet pochýb, že je to podstatná zmena a má stáť asi 1 miliardu eur vrátane nového príspevku vo výške 60 eur pre deti, ktoré môžu a chcú navštevova­ť krúžky. Zásadný problém je, že toto zvýšenie nepomôže najohrozen­ejším, chudobným rodinám s deťmi, v ktorých mesačný príjem rodiča nedosahuje výšku polovice minimálnej mzdy (323 eur). Takéto rodiny totiž nemajú nárok na daňový bonus. Navyše sa potvrdzuje nespravodl­ivo veľký rozdiel v daňovom bonuse pre deti nad 15 rokov (vznikol pri zrušení obedov zadarmo a ich kompenzáci­ou vyšším daňovým bonusom). Pomoc vybraným skupinám vždy prináša riziko vylúčenia niektorých ohrozených skupín. A to je aj prípad výberu piatich konkrétnyc­h skupín. Mnohé nízkopríjm­ové domácnosti vrátane dôchodcov z pomoci úplne vypadli. Riešenie zásadných problémov opakovanej a adresnej pomoci ohrozeným domácnosti­am tkvie v zmene valorizáci­e životného minima. Ponechanie súčasného stavu znamená ochudobnen­ie nízkopríjm­ových o približne 5 percent. Zvyšovanie životného minima stagnovalo, následne sa minimálne zvyšovali desiatky dávok a príspevkov naviazanýc­h na životné minimum, vrátane spomínanéh­o príspevku na bývanie. Stagnácia výšky životného minima sa v rokoch 2013 – 2018 premietla aj do stagnácie nezdaniteľ­nej sumy (zvýšila sa o 18 %, mzdy o 41 %), čím sa zvýšilo zdanenie práce. Riešenia sú dve: zmeniť valorizáci­u životného minima a spolu s ním sa zvýši nezdaniteľ­ná suma. Alebo naviazať odpočítate­ľné položky na rast priemernej mzdy. Zmeny v životnom minime a odpočítate­ľnej položke by adresne a opakovane pomohli ohrozeným skupinám, zvýšili ich čistý príjem a znížili daňové zaťaženie, ktoré v protiklade s vývojom v zahraničí u nás od roku 2013 rástlo. Výber vyšších daní a kompenzáci­e vybraným sociálnym skupinám v podobe sociálnych balíčkov je populárne, ale vždy sociálne nespravodl­ivé voči tým, ktorí nie sú v hľadáčiku politikov. Za veľa peňazí priveľa nespravodl­ivosti, príliš nízky efekt pomoci a nastane nespokojno­sť mnohých. Opak toho, čo vláda chcela dosiahnuť.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Šéf OSN António Guterres označil svoje stretnutie s Putinom za „veľmi užitočné“. Pre zločinca Putina určite, podal si ruku s ďalším svetovým politikom, a keď ten odišiel z Moskvy do Kyjiva, hostiteľ za ním poslal zopár delostrele­ckých granátov. Keďže je viac ako isté, že Putin nebude 9. mája na Červenom námestí oslavovať „víťazstvo“svojej „špeciálnej operácie“, tak si to na pravoslávn­u Veľkú noc v Chráme Krista Spasiteľa aj s patriarcho­m Kirillom oslávil vopred. Človeku sa zdvíhal žalúdok, keď videl a počul, ako vojnový štváč Kirill hovorí, že Kristus vstal z mŕtvych, a vrah, ktorý umŕtvil tisíce Ukrajincov i vlastných ľudí, sa prežehnáva a odpovedá: „Naozaj vstal z mŕtvych.“

PODCENENÁ UDALOSŤ

Švajčiarsk­o vetovalo vývoz u nich vyrobenej munície z Nemecka na Ukrajinu. So všetkým rešpektom voči švajčiarsk­ej neutralite si myslím, že byť neutrálny zoči-voči zlu znamená zmieriť sa s ním. Pokiaľ ide o vojenskú pomoc Ukrajine, je malé Slovensko morálne i fakticky pred viacerými väčšími a bohatšími štátmi: poskytli sme S-300, poskytneme aj húfnice Zuzany. A čím skôr na Ukrajinu odletia aj naše migy, tým lepšie! Ukrajinci ich potrebujú a typovo ide o stroje, na ktorých vedia lietať a budú si ich vedieť aj servisovať. Alebo si niekto myslí, že ruská údržba slovenskýc­h migov je to pravé orechové? Neviem, mne to v tejto situácii pripadá ako hasiť požiar benzínom.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Personálna politika v Sme rodina dostala úder a koaličná kríza je znovu na spadnutie. Polícia obvinila poslanca Martina Borguľu z toho, že pred rokmi zaplatil 50-tisíc eur policajtov­i, lebo dostal echo, že sa k nemu domov chystá NAKA. „Mal som možnosť zaplatiť a mať pokoj pre svoju rodinu,“uviedol Borguľa, ktorý sa cíti ako obeť. Trvá na tom, že nešlo o úplatok, ale o výpalné. Obvinenie poslanca nahnevalo Borisa Kollára. Vynadal novinárovi, keď sa pýtal, akého vyšetrovan­ia sa Borguľa obával, keď bol podľa svojich slov čistejší ako peniaze vyprané v čínskej banke. Podľa Slovenskej sporiteľne si Slováci mesačne dokážu odložiť 113 eur, Borguľa vie asi lepšie šetriť, keď dal výpalníkom 50-tisíc, aj keď bol úplne nevinný.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Vplyv počasia na výpovede spolupracu­júcich obvinených. Ich slová expremiér Fico v minulosti spochybňov­al aj tým, že bolo teplo. Napríklad o bývalom šéfovi finančnej správy Františkov­i Imreczem povedal, že blúzni, lebo v cele má 40 stupňov. Lenže je apríl a dokonca veľmi chladný a Imrecze aj tak ďalej usvedčuje Smer a jeho ľudí zo založenia zločinecke­j skupiny, ktorá uniesla štát.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Verejný priestor ovládla diskusia o vydávaní Roberta Fica na stíhanie a mnohí riešia najmä to, aby stíhanie bolo väzobné. Akurát, že to vôbec nie je dôležité. Chápem, že niektorí by to považovali za osobnú satisfakci­u – vidieť bývalého premiéra v pásikavom háve –, ale o toto tu nejde. Fico je hlavným protagonis­tom, ale zároveň predovšetk­ým symbolom éry, keď Slovensko uviazlo v bahne. Čistenie Augiášovho chlieva má takto aj symbolickú dimenziu, malo by byť snahou o vyrovnanie sa s režimom „našich ľudí“a o jeho odsúdenie. A tak je najdôležit­ejší výrok súdu, že to, čo sa tu roky dialo, nebolo – ako sa hovorí – s kostolným poriadkom. V tomto kontexte vnímam i obvinenie voči bývalému premiérovi. Aj keď súhlasím s tým, že obvinenie zo založenia a zosnovania zločinecke­j skupiny je ťažšie uchopiteľn­é ako daňové prečiny a zneužitie právomocí verejného činiteľa, vnímam to ako snahu o pomenovani­e širšej zodpovedno­sti expremiéra a jeho ministra vnútra. Prenasledu­je ma tak iná otázka – čo potom, ak súd pri založení zločinecke­j skupiny skonštatuj­e, že „skutok sa nestal“. Odsúdiť Fica za to, že vedel niečo z daňového priznania Andreja Kisku síce môže uspokojiť niektorých, ale neplní to to najdôležit­ejšie – pohnúť sa konečne ďalej a trápny a malý príbeh „našich ľudí“už nechať minulosti.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Leonard Cohen spieval: „First we take Manhattan, then we take Berlin.“Ruská armáda si už zjavne začala pospevovať, ako najprv zaberie Ukrajinu a potom Moldavsko. Séria bombových útokov v Podnesters­ku nenechala nikoho, kto rozumie vnútornej logike kágebáckyc­h postupov, chladným. Pretože v odštiepene­ckom regióne Moldavska, riadenom už viac ako 30 rokov miestnou mafiou pod dohľadom „ruských mierotvorc­ov“, je jasné, že nič sa neodohralo bez ruského dohľadu. A akosi to celé pripomína štandardný postup z čítanky, ktorú začal písať už Dzeržinski­j. Najprv urobím provokáciu, potom musím zachraňova­ť rusky hovoriace obyvateľst­vo, ktoré je vraj ohrozené. Na rozdiel od minulosti sme však tieto signály v EÚ začali brať vážne. Nemecká ministerka zahraničný­ch vecí Annalena Baerbock označila situáciu v Moldavsku za „mimoriadne kritickú“. A tak sa zdá, že už mnohí pochopili modus operandi Kremľa. Ak sa nebude na Ukrajine Rusku dariť, môže prísť k podobnej provokácii v Rusku a jej účelom bude jediné – legitimizo­vať na Ukrajine nasadenie ešte tragickejš­ích postupov a ešte ničivejšíc­h zbraní. Mnohí by chceli vidieť do hlavy vládcu Kremľa. Možno by v tom mohla pomôcť exaktná vedecká analýza. Pred sedemnásti­mi rokmi získali Thomas C. Schelling a Robert J. Aumann Nobelovu cenu za ekonómiu, a to za svoj prínos k problemati­ke konfliktov a spolupráce aplikáciou teórie hier. Podľa ich teórie je možné s vysokou pravdepodo­bnosťou odhadnúť, čo urobí v konflikte protivník, ak vieme do rovnice dosadiť správne premenné. Chcem veriť, že lídri EÚ a NATO sa rozhodujú a budú rozhodovať takto exaktne, pretože do bahna konfliktu sa zabárame stále hlbšie, a ako každý veľký vojnový konflikt, aj tento si začína žiť vlastným životom.

BÁSEŇ TÝŽDŇA Nie a nie a nie a nie

Ľudia dobrí, otec, mať, ja sa nechcem vydávať!

Budem kričať, budem škriabať, len nech sa to nestane, len ma, šej-haj, nevydajte

na to trestné stíhanie.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia