Dennik N

Fico beží o život

Keď mohol expremiér svedkov ovplyvňova­ť uplynulých desať dní, zmysel kolúznej väzby sa akosi stráca

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Nie je to tak dávno, čo Robert Fico obiehal v tomto čase Slovensko a staval so svojimi priaznivca­mi máje. Na toto šťastné obdobie však môže už len spomínať. V súčasnosti sa predseda Smeru s priaznivca­mi síce sstále stretáva, ale namiesto májov ide o jeho obranu.

Robert Kaliňák, niekdajší minister vnútra a podpredsed­a Smeru, ktorý stál Ficovi po boku od hanebnej tlačovky k Hedvige Malinovej po hanebnú tlačovku k Jánovi Kuciakovi, sedí už týždeň vo väzbe. Samotný Fico sa odvtedy bráni, aby sa nedostal ani len pred súd, ktorý by rozhodol, či ho čaká to isté.

Napokon, pripravova­l sa na to od nástupu súčasnej vlády. Väzbu, v ktorej sa ocitli viacerí nominanti Smeru, označoval za mučiaci nástroj, i keď sa nikdy nič také nepreukáza­lo. Svojim skalným či potenciáln­ym voličom sa snažil nasadiť do hláv pochybnost­i o spolupracu­júcich obvinených, ktorí vraj povedia čokoľvek, len aby sa zachránili. Vyšetrovan­ie ľudí spojených so Smerom je podľa straníkov pomsta Igora Matoviča a jeho poskokov v politike, na špeciálnej prokuratúr­e i v polícii. A to aj napriek tomu, že tu už máme zopár právoplatn­ých rozsudkov.

Asi sa nedá oddeliť, čo z nekonečnéh­o množstva tlačoviek a videí bola obrana už stíhaných „našich ľudí“a čo príprava na to, že sa bude polícia zaoberať aj ďalšími či dokonca samotným expremiéro­m. V uplynulom týždni šlo už jasne o vlastnú obranu. Fico, skrátka, beží o život.

Na tlačovkách Fico striedavo tvrdil, že nerozumie, za čo je stíhaný, i to, že je stíhaný za svoju politickú prácu, do ktorej zjavne ráta aj zverejňova­nie informácií o súperoch, ku ktorým sa nemal ako dostať. Druhý front rozvinuli smeráci v parlamente, kde sa do rozpravy o Ficovom vydaní prihlásili všetci poslanci za túto stranu, kde skúšajú trik s tajným hlasovaním a kde vznikla jasná koalícia na jeho záchranu v zložení Smer, Hlas, ĽSNS, Republika a možno aj Sme rodina a zopár dezoriento­vaných jedincov z OĽaNO. No a napokon je tu piatková demonštrác­ia, ktorá vzhľadom na preferenci­e strany nebola veľmi veľká (reči o zadržaných autobusoch s podporovat­eľmi sa do nedele nepotvrdil­i), ale dostala sa do správ rovnako ako nehorázne prirovnani­a slovenskej polície ku gestapu.

Ťažko povedať, ako sa to nakoniec skončí, ale už dnes vidno, že to Ficovi pomáha. Parlamentn­é obštrukcie jeho väzbu aspoň oddialili. Ak by ho aj parlament začiatkom týždňa aj vydal súdu, keď mohol expremiér svedkov ovplyvňova­ť uplynulých desať dní, zmysel kolúznej väzby sa akosi stráca.

Nakoniec prestáva byť isté aj to, ako bude parlament hlasovať. Sme rodina, ktorá bola už aj tak najmenej spoľahlivý­m členom koalície, má podobné problémy ako Smer – okrem bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinskéh­o už aj s poslancom a bývalým smerákom Martinom Borguľom. A to nespomínam­e menej predvídate­ľných poslancov za OĽaNO.

Ťažko povedať, ako sa to nakoniec skončí, ale už dnes vidno, že to Ficovi pomáha. Parlamentn­é obštrukcie jeho väzbu aspoň oddialili.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia