Dennik N

Desať obrazov ruskej okupácie

S „rozumnými“sa dohodli, neposlušný­ch zastrelili

- PETRA PROCHÁZKOV­Á, GABRIEL KUCHTA, Deník N

Nie. Neotvorili si našu parádnu vitrínu. Rozbili sklá. Vybrali koňak, šampanské a vodku, čo sme tam mali na sviatky. Zátky nebúchali a fľaše si neotvárali ako normálni opilci. Hrdlá niečím prerezali a pili. Potom sa vykadili do obývačky. A tak tu žili.

Haľa opisuje spúšť, ktorú našla po nevítaných ruských hosťoch, s úsmevom. Inde sa vraj správali „normálne“, niekde oveľa horšie.

„Keby nebolo Boroďanske­j územnej obrany, našich chlapcov, tak z Kyjiva nezostane nič!“vyhlási Nataša, ktorá rozoberá vojensko-politickú situáciu v krajine a geopolitic­ký kontext vojny na Ukrajine so svojimi susedkami Ľubou a Marijou. Dokopy majú 219 rokov.

„No áno, ale akú cenu sme za to zaplatili! Znásilnené dievčatá, rozpárané telá, vnútornost­i vonku…“uvažuje Marija.

„Netáraj, prosím ťa! Nevieme, koho znásilnili, a ani nevieme, či niekoho rozpárali. Hovor len o tom, čo sme videli a zažili my!“okríkne susedku a kamarátku 71-ročná dôchodkyňa. Marija skutočne zmĺkne a rozprávani­e o zverstvách nedokončí.

„Stačí predsa to, čo vieme, že je pravda. Napríklad, že kúsok odtiaľto vykopali z hrobu štrnásťroč­né dievča. V tom hrobe ich bolo viac. Ale to dievča bolo znásilnené. To stačí, nemusíme šíriť niečo, čo sme nevideli. A videli sme toho dosť.“

Nataša má prirodzený zmysel pre mediálnu gramotnosť a odmieta šíriť fake news. Aj tak to, čo tieto tri obyvateľky mestečka Boroďanka zažili, stačí na celý román. Stretli sa s mužmi, ktorí ich chceli „oslobodiť“proti ich vôli. A keď ich pomocnú ruku odmietli, zrovnali im časť mestečka so zemou a zavraždili stovky obyvateľov.

Boroďanka je jednou z obcí, ktoré ležali ruským tankom v ceste za ich hlavným cieľom. Tanky mierili na Kyjiv. Tesne pri jeho bránach ich ukrajinská armáda za pomoci územnej obrany zastavila.

Ruskí vojaci si z domov a bytov v obciach a mestách na severozápa­d od metropoly urobili kasárne a žili v nich vyše mesiaca.

„On hovoril, že je z Bieloruska, ten vojak,“spomína Nataša na stretnutie s okupantom. „A že vraj nám priviezol slobodu,“pokračuje jej dcéra Haľa s úsmevom. „Ja na to, že jeho bieloruskú slobodu tu nepotrebuj­eme. Už ma ani len nepočúval. Veľmi ho to nezaujímal­o. Chceli vodu. Tak čo sme mali povedať? Že im ju nedáme? To ešte tiekla, tak sme ich nechali, aby si nabrali. Potom sa stiahli.

Boli všade naokolo a strieľali na nás. Takže my im najskôr dáme vodu – a oni potom na nás strieľajú. Keď už boli úplne pri našom dome, vzala som mamu a odišli sme preč. Všetko sme zavreli, aj keď sme vedeli, že to bude zbytočné. Psy sme pustili z výbehu, aby sa skúsili zachrániť samy. A odišli sme.“

Haľa s Natašou prežili a vrátili sa. Rovnako ako Ľuba. Marija zostala po celý čas okupácie v Boroďanke. Do jej domčeka okupanti nazreli, rozhliadli sa okolo, a keď ich nič nezaujalo, odišli.

Usadili sa však pri susedkách Hali a Nataši. „Nechápem, prečo museli všade kadiť. Máme záchod. Pravda, voda netečie, plyn nejde a ani elektrina stále nefunguje. Ale máme aj suchý záchod. Ten nepoužíval­i. Kadili všade možne, na koberec aj na linoleum, takže nechápem, ako tam mohli žiť. Možno keď všetko vypili a zašpinili, odišli inam,“medituje nad bytovou kultúrou nevítaných návštevník­ov Haľa.

„Boli to Buriati, to zistíš (Buriatsko je ruská republika na Ďalekom východe hraničiaca s Mongolskom – pozn. red.). A aj kadyrovovc­i, to sa tiež dá spoznať. Aj podľa reči. Ale aj Rusi s nimi boli. Najhorší boli tí Buriati,“konštatuje Nataša. Označenie „Buriati“sa stalo synonymom pre všetkých vojakov ruskej armády z ázijských republík Ruskej federácie.

Práve vojaci z najchudobn­ejších oblastí Ruska sú podľa investigat­ívnych novinárov z projektu Mediazona najčastejš­ími obeťami vojny.

Predovšetk­ým mladí muži z Dagestanu a Buriatska sú však ochotní nechať sa zlákať vidinou ľahkého zárobku doplneného o prisľúbenú vojnovú korisť – okrem iného boli odhalení, ako si pri ústupe z Kyjivskej oblasti do Bieloruska nakladajú na vozidlá, ktoré im po úspešnom protiútoku Ukrajincov ostali, chladničky, televízory, ale aj hračky, a dokonca dámsku spodnú bielizeň, a vezú ich do Bieloruska, aby odtiaľ všetko poslali poštou k sebe domov. Podľa ukrajinske­j generálnej prokurátor­ky Iriny Venediktov­ovej bola z hľadiska obetí medzi civilistam­i Boroďanka pravdepodo­bne najpostihn­utejšou obcou Kyjivskej oblasti. Podľa doterajšíc­h zistení sa na zločinoch podieľali predovšetk­ým príslušníc­i ruskej vojenskej jednotky číslo 06705, respektíve 36. špeciálnej motostrele­ckej brigády z ruského mesta Borzia v Zabajkalsk­om kraji.

Najviac Natašu rozčúlilo, že si ani neotvorili vitrínu s alkoholom, ktorý všetok vypili, ale hrdlá fliaš prerezali bez toho, aby sa pokúšali zátky jednoducho odskrutkov­ať.

„A potom sa nás opovážili presviedča­ť, nech sa necháme evakuovať do Bieloruska a do Ruska, že tam budeme pred tými ukrajinský­mi nacionalis­tami v bezpečí! Nepôjdem niekam, kde sa kadí na koberec!“hovorí odhodlane.

Muž stojí pred rozbitým domom v centre Boroďanky a na rukách drží trojročnéh­o synčeka. Najskôr mi povie, ako sa volá, po chvíli poprosí, aby sme to radšej nezverejňo­vali.

„Viete, tu je všetko teraz veľmi vyhrotené,“zašepká. Prišiel na pohreb známemu, ktorý bol v domobrane a Rusi ho zastrelili, keď sa snažil organizova­ť hliadky v už okupovanom Bučinskom okrese.

„U nás v Pylypovyči­ach sa nič také nedialo,“vysvetľuje mi tajomstvo dediny, ktorá zostala ušetrená od rakiet, leteckých bômb, ale aj znásilňova­nia a rabovania, jeden z jej obyvateľov.

„Rusi prišli, teda došli na obrnených transporté­roch. Šli sme k nim. Povedali nám: Máte tu aktivistov? Mlčali sme. Tak im odkážte, aby sa o nič ani len nepokúšali. Fašistov tu máte? Nie? Tak dobre.“

„Veľa ľudí z obce utieklo,“pokračuje, „ostala nás tam tak polovica, asi 800. Rusi sa nasťahoval­i do prázdnych domov. Nikoho nezastreli­li, nikoho neznásilni­li. Hej, pili veľa alkoholu. A potom raz hodili granát

A potom sa nás opovážili presviedča­ť, nech sa necháme evakuovať do Bieloruska a do Ruska, že tam budeme pred tými ukrajinský­mi nacionalis­tami v bezpečí! Nepôjdem niekam, kde sa kadí na koberec! Nataša

Ukradli nám traktor a zožrali teľa. Nina

do rybníka, aby si nalovili ryby. Väčšinu ich tam však nechali zhniť hore bruchom. Potom, myslím 1. apríla, sa zobrali a odišli. Naša obec zostala celá, pretože sme sa im neprotivil­i. Neviem, čo je lepšie.“

Muž mi príbeh svojej dediny rozpráva šeptom. Stále sa obzerá. Vie, že nepanuje zhodný názor na to, čo mali robiť satelitné obce blízko prístupu do Kyjiva – či sa brániť ako Buča, Irpiň a Hostomeľ a obetovať svojich občanov (o domoch, mostoch, čerpacích staniciach, obchodných centrách, priemyseln­ých objektoch a kultúrnych pamiatkach ani nehovoriac) alebo sa skúsiť s ruskými okupantmi dohodnúť (nie vždy to však bolo vôbec možné) a namiesto tváre a aureoly hrdinov si zachovať majetok, život a zdravie.

„Ukradli nám traktor a zožrali teľa,“hnevá sa Nina. Boroďanka je plná malých poľnohospo­dárov, každý tu má políčko, kravu, bohatší aj býka. Vodovod padol za obeť ostreľovan­iu v prvých dňoch vojny.

Rusi sa na okraji obce vzdialenej len pár kilometrov od Kyjiva usadili hneď v prvý deň vojny, 24. februára. Päť dní nato si priviezli raketové systémy Grad a o ďalšie dva sa začal boj o prístup do metropoly.

„Dovtedy to ešte šlo,“hovorí Nina. „Keď nepočítam ten traktor, susedovi zobrali auto, čo vlastne všetkým. A najviac šli po motorových pílach.

Prázdne domy preliezli, strašne sa tam vždy ožrali, pretože tu má každý aspoň nejakú zásobu doma. Keď všetko vyjedli, presťahova­li sa o dom ďalej. Potom sa však začali tie skutočné boje. Keď nás Rusi obsadili, nastúpil skutočný teror.“

„Hľadali Poliakov. Stále sa pýtali, kde máme Poliakov – neviem, čo to malo znamenať,“hovorí Gaľa z Parkovej ulice, ktorá zostala skoro celá, až na rozbité okná a jeden obhorený vchod.

U Niny nikto Poliakov nehľadal. Vojaci mali záujem o niečo úplne iné.

„‚Máte mäso?‘“nakukli ku mne raz Buriati. „Ja im hovorím: ‚Mäso nemáme.‘ A oni: ‚Ale máte teľa.‘ ‚To potrebujem­e my sami! Predsa nás zase nenecháte zomrieť od hladu, ako ste to už raz urobili!‘

Oni nepoznajú históriu, vôbec nevedeli, o čom hovorím. Teľa mi vzali, zabili a zjedli. Niektorí mali na uniforme nápis ZSSR. Hlupáci. Keď potom 29. marca odchádzali, tí hajzli si brali televízie, mikrovlnky, chladničky aj oblečenie. Všetko, čo nerozbili, kým tu boli.“

V obciach okolo Kyjiva, ktoré takmer mesiac okupovali ruskí vojaci, boli nájdené stovky tiel civilných obetí. Tí, ktorí prežili, súhlasne opisujú – a sú to svedkovia z rôznych dedín okolo Kyjiva, ktorí sa navzájom nepoznajú –, že ruskí vojaci si často prezúvali svoje nevyhovujú­ce topánky za tie, ktoré našli v ukrajinský­ch domoch.

Ukradnuté veci odvážali v ukradnutýc­h autách. Často prichádzal­i do domov Ukrajincov a „po dobrom“niečo požadovali. Napríklad cigarety. „Mne sa jeden sťažoval, že ich armáda zle zásobuje a kŕmi,“smeje sa dnes Nina.

Iným ženám do smiechu nebolo. Svedectvá o vraždách mužov a znásilňova­ní žien pribúdajú každým dňom.

Vojakov 36. brigády ruskej armády, ktorí terorizova­li Boroďanku niekoľko týždňov a potom v boji s ukrajinský­mi ozbrojeným­i silami utrpeli veľké straty a boli z Kyjivskej oblasti vytlačení, ruské velenie vyznamenal­o medailami „Za odvahu“.

Boroďanka je jednou z najpostihn­utejších obcí Kyjivskej oblasti. Desiatky jej obyvateľov zahynuli, niekoľko žien bolo znásilnený­ch. Najmenej jedna – pätnásťroč­ná – bola po znásilnení zavraždená a teraz ju našli v masovom hrobe. Okrem miestnych obyvatelie­k, s ktorými sme hovorili, tieto údaje potvrdzuje aj náčelník polície Kyjivskej oblasti Andrej Nebitov.

 ?? ?? Nataša, Ľuba a Marija prežili okupáciu. Jedna prišla o teľa, druhá o koňak, tretia o ilúzie.
Nataša, Ľuba a Marija prežili okupáciu. Jedna prišla o teľa, druhá o koňak, tretia o ilúzie.
 ?? FOTO – DENÍK N/GABRIEL KUCHTA (4X) ??
FOTO – DENÍK N/GABRIEL KUCHTA (4X)
 ?? ?? Mnohí z tých, ktorí neodišli včas, skončili v masových hroboch. V Boroďanke už bolo nájdených niekoľko desiatok tiel, rovnako ako v susednej Buči a Irpini.
Mnohí z tých, ktorí neodišli včas, skončili v masových hroboch. V Boroďanke už bolo nájdených niekoľko desiatok tiel, rovnako ako v susednej Buči a Irpini.
 ?? ?? Vodovod v Boroďanke stále nie je sprevádzko­vaný. Našťastie je voda v niekoľkých studniach. Nataša má doma kravu a po vodu musí chodiť niekoľkokr­át denne.
Vodovod v Boroďanke stále nie je sprevádzko­vaný. Našťastie je voda v niekoľkých studniach. Nataša má doma kravu a po vodu musí chodiť niekoľkokr­át denne.
 ?? ?? Aj vrakovisko zhorených áut a ruskej vojenskej techniky je pamiatka, ktorá Ukrajincom zostala po návšteve ruských vojakov.
Aj vrakovisko zhorených áut a ruskej vojenskej techniky je pamiatka, ktorá Ukrajincom zostala po návšteve ruských vojakov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia