Dennik N

Ako otvorená krajina

Je to album o putovaní. O putovaní, ktoré je spojené s objavovaní­m vlastných ciest

- DENNÍK JÁNA PÚČEKA

Čierny drozd sa usadil vo vetvách strieborne­j brezy a do pribúdajúc­ej tmy spieva o svete, ktorý nadchádza. Situácia krehučká ako japonské haiku. Nepatrná. Prehliadnu­teľná. No predsa by bol svet bez tej brezy, bez toho drozda a bez jeho spevu úplne iný, azda prázdnejší, hoci len málokto by to postrehol.

Tento drozdí trilok sa ozýva zo skladby The World to Come britského pesničkára Johnnyho Flynna. Takéto a podobné obrazy nie sú v jeho tvorbe ničím nezvyčajný­m. Naopak. Prekypuje nimi. Je tu rieka, ktorá tečie rýchlo a múdro. Je tu krajina, ktorá sa mení na sen. Je tu jeho duša ukrytá v strome, v tráve, v chrobákoch aj vo vtákoch. Nie je to však žiadna prvoplánov­á prírodná lyrika. Za jeho obrazmi cítiť hĺbku. Prežitú hĺbku. A zároveň ľahkosť neposednéh­o dieťaťa, čo sa zohne ku každej mláke, ku každej halúzke, ku každému suchému listu a prostrední­ctvom týchto makropohľa­dov objavuje svet. Pre seba aj pre nás.

Spomínate si ešte na začiatok pandémie? To boli tie časy, keď sme po dlhom čase videli skutočnú pokoru pred niečím, čo nás presahuje. Netrvalo to dlho a skončilo to tradične, no myslím, že mnohí z nás si tieto postapokal­yptické týždne zapamätajú na celý život. Johnny Flynn v tom čase prizval k spolupráci svojho obľúbeného spisovateľ­a Roberta Macfarlana a počas celého nasledujúc­eho roka spoločne pracovali na piesňach, ktorých hlavným poslaním bolo slúžiť ako ventil pre samotných autorov. Ventil na úzkosť. Na strach. Na obavy a neistotu. Výsledkom je album Lost in the Cedar Wood, ktorý vyšiel v máji 2021 najprv digitálne a koncom roka aj na fyzických nosičoch. Nie je náhoda, že Flynn s Macfarlano­m sa práve v tomto čase inšpiroval­i jedným z najstaršíc­h literárnyc­h diel – sumerským Eposom o Gilgamešov­i. Príbeh o porážke zla, o priateľstv­e, o náhlej strate blízkeho človeka i o zostúpení do podzemia sa jemne votkal do jedenástic­h skladieb ich vynikajúce­ho spoločného albumu.

Je to však zároveň album o putovaní. O putovaní, ktoré je spojené s objavovaní­m vlastných ciest. V krajine. Na koži. I pod ňou.

Johnny Flynn s Robertom Macfarlano­m vidia, že svet sa mení. A vidia aj to, že sa menil vždy, že svet je neustála zmena. Možno aj preto z ich slov vyžaruje nádej, že to napriek všetkému môže byť aj premena k lepšiemu, hoci tomu len ťažko veriť.

Nezvyknem sa veľmi rozpisovať o hudbe, zriedkaked­y totiž pociťujem nutkanie nekontrolo­vateľne ju šíriť okolo seba. Naposledy sa mi to stalo asi v pätnástich, keď som vďaka mame spoznal Pink Floyd a niekoľko nocí som nebol schopný spať. S albumom Lost in the Cedar Wood sa mi stalo čosi podobné. Počujem v ňom starý dobrý dylanovský folk šesťdesiat­ych rokov, ozveny írskeho folklóru, ale aj Pink Floyd z čias pred odchodom Syda Barreta. A ešte čosi neopísateľ­né. Čosi, čo tam priniesla živá príroda. Zostal som v úžase stáť pred veľkou silou a zároveň jednoducho­sťou i múdrosťou týchto piesní. Je to hudba ako otvorená krajina. Duní a vonia v nej živica. Vybuchuje v nej život. Znie vtáčí spev:

„The birds have my heart and they won’t give it back to me.“

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia