Dennik N

Denacifiká­tor Lavrov a Žid Hitler

Úvodzovky ako symbol irónie si môžeme odpustiť. Museli by byť v každej vete ministra zahraničia

- ANDREJ BÁN reportér

Šéfpropaga­ndista Sergej Lavrov sa pre taliansku televíziu Mediaset odviazal spôsobom, ktorý prekonáva všetko, čo doposiaľ zaznelo z jeho úst. Na otázku televízie, ako je možné denacifiko­vať Ukrajinu, ktorú vedie prezident so židovskými koreňmi, Lavrov vyhlásil: „Podľa mňa aj Hitler mal židovskú krv. To absolútne nič neznamená. Už dlho počúvame od múdrych Židov, že najhorlive­jšími antisemitm­i sú spravidla Židia. V každej rodine sa nájde čierna ovca.“

Lavrov ešte poznamenal, že Zelenskyj môže podporiť mier medzi štátmi, ak prestane svojim nacistický­m silám vydávať rozkazy, ktoré hraničia so zločinom.

Tieto perličky z úplného dna, pochopiteľ­ne, vyvolali pobúrenie (najmä, ale nielen) v Izraeli. Premiér Naftali Bennet a šéf diplomacie Jair Lapid vyjadrili ostrý protest.

Ruský minister zahraničia pritom vedome pobúril krajinu, ktorá sa po vypuknutí vojny správala ako celkom priateľská (pardon, neutrálna). Izrael spočiatku odmietol odsúdiť ruskú agresiu i zverstvá. Nielenže Ukrajine nedodával zbrane, iba humanitárn­u pomoc, Bennett aj rokoval s Putinom v Moskve a ponúkol Jeruzalem ako dejisko budúcich mierových rokovaní.

Po masakroch v Buči a inde Izrael prehodnoti­l svoj postoj, Lapid dokonca výslovne obvinil Rusko z vojnových zločinov.

Provokáciá­m Lavrova predchádza­l očividný konflikt, ktorý sa odohral pred pár dňami. Rusko kritizoval­o izraelskéh­o veľvyslanc­a na Ukrajine Michaela Brodského za to, že navrhol primátorov­i Kijiva Vitalijovi Kličkovi, aby boli pomenované niektoré ulice a iné verejné miesta po Ukrajincoc­h, ktorí zachránili Židov v holokauste. Moskva to považuje za „derusifika­čnú kampaň“a opomínanie faktu, že na nacistický­ch masakroch Židov sa podieľali aj Ukrajinci.

Brodského návrh prišiel týždeň po tom, čo Rusko kritizoval­o rozhodnuti­e Izraela dodať Kyjivu obrannú výzbroj. Ruský veľvyslane­c v Izraeli neurčito varoval, že Moskva „zodpovedne zareaguje“. Čo si pod tým predstaviť? Ide o tradičnú ruskú disciplínu – vyhrážanie sa.

Existenciá­lne ohrozenie Izraela predstavuj­e Asadov režim v Sýrii, ale najmä Irán. Na oba štáty má Rusko veľký vplyv, v prípade Teheránu dokonca spolupracu­je na jeho nukleárnom programe, ktorý z oprávnenýc­h dôvodov sotva možno považovať za mierový.

Vyjadrenia Lavrova pre Mediaset znamenajú bezprecede­ntnú urážku Izraela na jeho najcitlive­jšom mieste. Ako denník Jerusalem Post citoval ministra Lapida, povedať, že Hitler bol Žid, je ako tvrdiť, že Židia sa zabíjali sami.

To už nemožno vybaviť iba pobúrením, ktoré po čase, ako obvykle, opadne. Ak si chce Izrael zachovať tvár pred svetom aj sám pred sebou, musí „minister Nie“, čo je prezývka vzdorovité­ho a sarkastick­ého Lavrova, pocítiť jeho skutočne tvrdú reakciu.

Ruský minister zahraničia pritom vedome pobúril krajinu, ktorá sa po vypuknutí vojny správala ako celkom priateľská (pardon, neutrálna).

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia