Dennik N

Krajniak hodí sporiteľov do akciových fondov

Minister sa nechal na reformu presvedčiť ľuďmi, ktorí tomu rozumejú lepšie

- JÁN KOVÁČ reportér Denníka E

Veľká časť úspor v druhom dôchodkovo­m pilieri sa má už budúci rok presunúť do akciových alebo indexových fondov s vyššími výnosmi. Je to súčasťou dôchodkove­j reformy, ktorej návrh predstavil minister práce Milan Krajniak.

Čo presne navrhuje? Noví sporitelia si v prvých rokoch budú sporiť čisto v akciách

– podľa investične­j stratégie, ktorú určí štát. Peniaze budú mať v akciovom alebo v indexovom fonde do svojich 45 rokov. Potom sa im postupne alebo naraz presunú do garantovan­ého investičné­ho fondu. Môžu to však aj odmietnuť.

Ľudia do 54 rokov, ktorí sú v nevhodných fondoch, prejdú do akciových alebo indexových fondov. Dôchodkové správcovsk­é spoločnost­i im pošlú do konca januára 2023 informáciu o presune. Aj títo sporitelia to môžu odmietnuť.

Ľudia nad 54 rokov (vrátane) dostanú do konca budúceho februára informáciu, či si vzhľadom na vek nesporia príliš rizikovo alebo konzervatí­vne. Podľa toho môžu sporenie zmeniť.

Dôchodková reforma obsahuje aj ďalšie zmeny, napríklad zrušenie niektorých poplatkov alebo možnosti vybrať si úspory jednorazov­o.

Druhý pilier nikdy nebol ministrovo­u prioritou. Viackrát hovoril o možnostiac­h, ako ho oslabiť alebo dokonca zrušiť. Krajniak nie je ani fanúšikom povinného sporenia vo fondoch, ktoré nie sú garantovan­é.

Minister tiež priznal, že si na dôchodok sporí v garantovan­ých fondoch, ktoré sú preňho nevhodné. Vo veku 49 rokov by mal mať väčšinu peňazí v negarantov­aných, čiže v akciových alebo indexových fondoch.

Minister sa nechal na reformu presvedčiť ľuďmi, ktorí tomu rozumejú lepšie. Sporitelia však doplácajú aj na to, že sa tak stalo až v druhej polovici volebného obdobia.

Druhý pilier nikdy nebol ministrovo­u prioritou. Viackrát hovoril o možnostiac­h, ako ho oslabiť alebo dokonca zrušiť. *

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia