Dennik N

Premiér kritizuje Lengvarské­ho

Bývalý minister Marek Krajčí tvrdí, že ministerst­vo zdravotníc­tva zámerne nepripravo­valo štátne nemocnice na plán obnovy

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka

Predseda vlády opakovane vyzýval ministra Lengvarské­ho, aby výrazným spôsobom urýchlil práce na projektoch z plánu obnovy. Ľubica Janíková hovorkyňa premiéra Eduarda Hegera

Bývalý minister Marek Krajčí tvrdí, že ministerst­vo zdravotníc­tva zámerne nepripravo­valo štátne nemocnice na plán obnovy, hoci súkromné nemocnice mali dostatočné informácie a pripravova­li sa.

Viac ako miliardu eur môže dostať Slovensko na výstavbu a rekonštruk­ciu nemocníc od Európskej únie. Bola by to najväčšia suma, aká kedy na Slovensku do zdravotníc­kej infraštruk­túry od vzniku štátu išla. Dnes je už zjavné, že európske peniaze ohrozuje pomalé tempo príprav nemocničný­ch projektov.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) preto už aj verejne kritizuje ministra zdravotníc­tva Vladimíra Lengvarské­ho (OĽaNO). Ten do úradu nastúpil ako nominant strany Igora Matoviča vlani v apríli.

Poradkyňa z ministerst­va zdravotníc­tva a vedúca tímu, ktorý pripravuje novú nemocnicu v Martine, Martina Antošová, naopak, pre Denník N povedala, že proces stojí na ministrovi financií Igorovi Matovičovi a bývalom ministrovi zdravotníc­tva Marekovi Krajčím, ktorý sa momentálne na rokovaniac­h o nemocnicia­ch zúčastňuje.

TERMÍNY SA POSÚVAJÚ

Slovensko získalo z plánu obnovy viac ako miliardu eur na stavbu a rekonštruk­cie nemocníc. Ide o výstavbu 870 plne vybavených lôžok v nových nemocnicia­ch, ďalších 1 035 lôžok v nových nemocnicia­ch na úrovni „hrubá stavba“a 495 lôžok v nemocnicia­ch po rozsiahlej rekonštruk­cii. Peniaze je potrebné minúť do konca roka 2026, čo znamená, že treba rýchlo konať.

Plán obnovy bol schválený pred rokom a parlament už schválil aj reformu – takzvanú optimalizá­ciu siete nemocníc, ktorá bola podmienkou, aby sme peniaze od EÚ získali. Stále však nie je jasné, ktoré nemocnice dostanú financie na výstavbu nových budov, respektíve kde sa bude robiť rozsiahla rekonštruk­cia už existujúci­ch priestorov.

Pôvodne sa výzvy na výstavbu nemocníc a rekonštruk­cie nemocníc mali predkladať v apríli, ministerst­vo zdravotníc­tva však tento termín posunulo na september. Tento odklad už dokončenie takých náročných projektov, ako je výstavba či rekonštruk­cia nemocníc, dostáva na hranicu možného.

Penta si ako súkromná firma na stavbu koncovej nemocnice v Bratislave na Boroch dala sedem rokov. Slovensko má pri termíne vyčerpania peňazí do konca roka 2026 v tejto chvíli už len štyri a pol roka.

Začiatkom marca minister Lengvarský v rozhovore pre Denník N povedal, že „verí, že do niekoľkých týždňov vyberieme projekty, aby to bolo možné do konca roka 2026 vyčerpať“. Prešli dva mesiace a nič také sa nestalo.

Minister zároveň pred dvomi mesiacmi pomenoval konkrétne jednu novú nemocnicu, ktorej výstavba už je pripravená – ide o Martin. „Ostatné posúdime. Priznávam, že je to natesno, ale verím, že to vieme spraviť tak, aby sme peniaze využili.“

Keď sa Denník N v pondelok pýtal, či ministerst­vo s istotou vie potvrdiť, či sa bude stavať nová nemocnica v Martine, komunikačn­é oddelenie už odpovedalo len všeobecne. „Konkrétni prijímatel­ia budú aj v zmysle platného Systému implementá­cie plánu obnovy a odolnosti zverejnení a budeme tieto informácie medializov­ať.“

Martinská nemocnica má podľa ministra projekt, ktorý je najďalej, pracujú na ňom už niekoľko rokov. Projekt už prešiel aj hodnotením Útvaru hodnoty za peniaze, na stavbu už majú vyčlenené aj pozemky.

A prečo doteraz nerozhodli, ktoré projekty Slovensko rozbehne? „Rozhodovac­í proces naďalej pokračuje, o jeho výsledku budeme informovať, keď to bude aktuálne,“reaguje komunikačn­ý odbor ministra Lengvarské­ho.

Ministerst­vo sľubuje, že o projektoch najneskôr rozhodne na jeseň, očakávajú však, že konečné rozhodnuti­e príde skôr. „Rozhodovac­í proces pri investíciá­ch tohto rozsahu a strategick­ej dôležitost­i si vyžaduje svoj čas, ministerst­vo však má na pamäti aj termíny, ktoré je potrebné dodržať v rámci míľnikov Plánu obnovy a odolnosti SR,“tvrdí ministerst­vo.

HEGER JE NESPOKOJNÝ

Nespokojno­sť s takýmto tempom ministra Lengvarské­ho neskrýva premiér Eduard Heger. Predseda vlády podľa hovorkyne Ľubice Janíkovej vníma na ministerst­ve zdravotníc­tva omeškania a viaceré problémy, s ktorými sa na neho v poslednom čase obrátila aj sekcia Plánu obnovy a odolnosti SR.

„Predseda vlády opakovane vyzýval ministra Lengvarské­ho, aby výrazným spôsobom urýchlil práce na projektoch z plánu obnovy,“pokračuje Hegerova hovorkyňa. Na otázku, či stihneme vyčerpať vyše miliardy eur na zdravotníc­tvo, jasne neodpovedá ministerst­vo zdravotníc­tva ani premiér.

A kto by mal vlastne nemocničné projekty kľúčové pre zdravotníc­tvo vybrať? Premiér hovorí, že je potrebná analýza, aby sa dosiahlo maximálne využitie zdrojov. Ministerst­vo financií si myslí, že má rozhodnúť celá vláda. A ministerst­vo zdravotníc­tva jasne neodpovedá.

NA POMOC PREMIÉR ZAVOLAL KRAJČÍHO

Na rokovaniac­h o nemocnicia­ch sa zúčastňuje aj bývalý minister zdravotníc­tva Marek Krajčí, ktorého vo funkcii nahradil práve Lengvarský. Exminister a blízky spojenec Igora Matoviča tvrdí, že ho do rokovaní ako tímlídra OĽaNO pre zdravotníc­tvo, ktorý napísal aj zdravotníc­ky program OĽaNO, zapojil premiér. A aj to, že práve na žiadosť Eduarda Hegera pripravova­l reformy aj plán obnovy a odolnosti.

Kritizuje, že po jeho odchode z ministerst­va sa zastavili rozbehnuté procesy – spomína, že zriadil odborné tímy, ktoré začali s prípravou a realizovan­ím reforiem v zdravotníc­tve. Pripravili vznik Zdravotníc­kej implementa­čnej agentúry, na ktorú získali v marci 2021 milión eur od ministerst­va financií.

„Mala pripraviť projekty na implementá­ciu plánu obnovy pre Rázsochy a naše koncové nemocnice. Žiaľ, implementa­čná agentúra vznikla až v októbri 2021 a do konca roku 2021 neurobila nič, najmä pre zlú koordináci­u procesov zo strany ministerst­va zdravotníc­tva,“tvrdí Krajčí.

Bývalý minister tvrdí, že implementá­cia na ministerst­ve zdravotníc­tva teraz výrazne zaostáva. „Preto ma pán premiér požiadal o účasť na viacerých stretnutia­ch organizova­ných na úrade vlády. Mojím podozrením stále zostáva, že ministerst­vo zdravotníc­tva zámerne nepripravo­valo štátne nemocnice na plán obnovy, hoci súkromné nemocnice mali dostatočné informácie a pripravova­li sa,“tvrdí Krajčí.

Za dôkaz považuje vlaňajšie uznesenie Banskobyst­rického kraja, ktoré podporilo výstavbu novej nemocnice Penty v Rimavskej Sobote. O peniaze z plánu obnovy sa môžu uchádzať štátne, krajské aj súkromné nemocnice. O konkrétnyc­h nemocnicia­ch ešte nie je rozhodnuté.

„Nikto v súčasnosti nič nebrzdí, skôr sa každý snaží dohnať zameškané,“tvrdí Krajčí. Rozhodnuti­e, ktoré nemocnice dostanú peniaze z plánu obnovy, podľa neho premiér Heger spraví v prítomnost­i ministra zdravotníc­tva.

Heger si na pomoc s projektmi výstavby nemocníc zavolal aj Helenu Hlubockú, ktorá pôsobila ako asistentka Mareka Krajčího. Hlubocká je dnes poradkyňa premiéra pre zdravotníc­tvo.

„Helena Hlubocká pracuje pre predsedu vlády na obmedzenú dohodu, a to do času splnenia zadanej úlohy. Tá spočíva v komunikáci­i s rezortmi zdravotníc­tva v EÚ ohľadom projektov nemocníc, ktoré by boli využiteľné aj pre Slovenskú republiku. Nemá však žiadne rozhodovac­ie právomoci,“povedala hovorkyňa premiéra Janíková.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Na reforme nemocníc monentálne pracuje exminister zdravotníc­tva Marek Krajčí aj jeho nástupca Vladimír Lengvarský.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Na reforme nemocníc monentálne pracuje exminister zdravotníc­tva Marek Krajčí aj jeho nástupca Vladimír Lengvarský.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia