Dennik N

Z vyšetrovan­ia Fica nemusíme mať národnú traumu

Dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda sa stal kľúčovou autoritou pre stranu Smer, pretože kritizoval obvinenie Roberta Fica Vyspelejši­e spoločnost­i takéto vyšetrovan­ia berú normálne, vinníci majú byť potrestaní a ideme ďalej. Ale že by som teraz mal po

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Meno dekana Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduarda Burdu sa opakovane spomínalo počas parlamentn­ej rozpravy k návrhu na súhlas s väzobným stíhaním Roberta Fica. Na Burdu, ktorý kritizoval obvinenie Fica, sa odvolávali poslanci Smeru, keď obraňovali svojho straníckeh­o predsedu.

Aká je to vizitka pre právnickú fakultu, keď jej absolventi Robert Fico a Robert Kaliňák čelia obvineniu zo závažnej trestnej činnosti?

Samozrejme, nikoho to nemôže tešiť, keď jeho absolventi sú obvinení z trestného činu, ale, žiaľ, stáva sa to nielen u nás, ale aj v zahraničí.

Keby ste boli poslancom, ako by ste hlasovali o vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie?

Myslím si, že s inštitútom väzby treba zaobchádza­ť opatrne. Nie som poslanec. Myslím, že každý poslanec si to má zvážiť sám. Ak by bol systém taký, že by sa malo hlasovať o začatí trestného stíhania, za to by som určite hlasoval. Ale za väzbu by som nezahlasov­al, pokiaľ tam nie sú zásadné problémy totálneho nebezpečen­stva ovplyvňova­nia svedkov či úteku, alebo pokračovan­ia v trestnej činnosti.

Úlohou poslancov nie je posudzovať, či má alebo nemá ísť do väzby. To závisí od súdov, ktoré rozhodujú o väzbách všetkých ľudí. Nemajú poslanci posúdiť iba to, či sa nedeje krivda, že niekto chce účelovým stíhaním pripraviť Fica o hlas v parlamente?

To je práve na zvážení poslancov, aj preto takéto ustanoveni­e je.

Prečo potom hovoríte, že by ste nehlasoval­i za vydanie Fica na väzobné stíhanie, lebo nie je nebezpečen­stvo ovplyvňova­nia svedkov a úteku?

Každý sa pozeráme na veci zo svojho uhľa pohľadu. Tým, že som trestný právnik, si naozaj myslím, že by sa väzba mala používať veľmi opatrne.

Nejde teda o to, že rozhodovať majú súdy a parlament má umožniť to súdu posúdiť, pokiaľ je trestné stíhanie odôvodnené?

To nechám na zváženie každého, ako to posúdi. Môj názor je takýto.

Deje sa Robertovi Ficovi krivda, keď o ňom parlament rozhoduje?

To nie je na mne, aby som posúdil, či sa mu deje krivda.

Vidíte politický revanš, ako tvrdí Fico?

To ja neviem, či je tam politický revanš. Môže byť, nemusí.

Čítali ste uznesenie o obvinení Roberta Fica a Roberta Kaliňáka?

Áno.

Rozumeli ste mu? Lebo Fico tvrdí, že neporozume­l, čo mu je kladené za vinu.

Povedal by som, že skutky sú tam čudne a vágne vyjadrené. Rozumiem preto, že to môže niekomu robiť problém pochopiť.

Vyhlásili ste, že obvinenie za trestný čin založenia zločinecke­j skupiny považujete za nezmyselne vykonštruo­vané. V čom je vykonštruo­vané?

Pretože základný čin je postavený na trestnom čine ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomuni­kačného a daňového tajomstva. A zároveň to, že je to zločin a nie prečin, je dané len znakom zločinecká skupina.

Podľa obvinenia Fico a Kaliňák dosadili do funkcií lojálnych ľudí, ktorých využívali na špinavú robotu proti politickým oponentom v záujme udržania si moci. Zástupca Daniela Lipšica Ladislav Masár v žiadosti pre parlament píše: „Jednotliví nominanti v riadiacich pozíciách policajnéh­o zboru a finančnej správy boli dosadení len z titulu ich lojality a nemali konať len vo verejnom záujme, ale v podstate poslúchali v uzavretom konšpiračn­om spoločenst­ve

pokyny najvyššie vertikálne postavenýc­h členov skupiny.“Na vrchole zločinecke­j skupiny mali byť Fico a Kaliňák.

Toto samo osebe je bez obsahu. Zločinecká skupina podľa definície v zákone je vytvorená na účely spáchania nejakého zločinu. V tomto prípade to malo byť ohrozovani­e daňového tajomstva. Ak pripustíme, že je trestné, ak dám niekomu zadanie – zisti mi daňové alebo bankové tajomstvo – a ja ho potom zverejním, veľmi ľahko sa z toho môže stať precedens. A to bude nebezpečné. Vezmite si redakciu novín, kde je redaktor, čo spolupracu­je s orgánom činným v trestnom konaní. Píše o tom, lebo dostáva informácie zvnútra orgánu. Vedenie novín o tom vie a podporuje to. Máte tak štruktúru, deľbu úloh, aspoň tri osoby a za predpoklad­u, že sa preukáže, že skupina vznikla, aby sa zistil obsah daňového tajomstva a to sa zverejnilo, zrazu máte z novín zločineckú organizáci­u.

Ak sa vytvorí zločinecká skupina a porušuje sa zákon, nech sa to vyšetruje. Práve v prípade Fica a Kaliňáka dospelo vyšetrovan­ie k tomu, že išlo o zločineckú skupinu. Prečo by za to nemali byť obvinení?

Lenže to nestačí, musí tam byť cieľ páchania nejakého zločinu. To je zákonná definícia, nevymyslel som si to ja.

Podľa uznesenia mali cieľ uškodiť politickým oponentom, aby si udržali moc.

Je tam taký zločin niekde opísaný? Akurát porušenie daňového tajomstva. To je jediné, čo v uznesení je.

Je to so zneužitím právomocí verejného činiteľa?

V takom odseku, ktorý nie je zločin, ale prečin.

Keď vyšetrovan­ie dospelo k tomu, že sú podozriví zo založenia zločinecke­j skupiny, prečo by nemali byť obvinení, aby sa to vyšetrilo a nech súd povie, či to spáchali?

Veď sú obvinení.

Len vy hovoríte, že obvinenie je nezmyselne vykonštruo­vané?

Už som vám to právne vysvetlil. Urobil som k tomu aj komplexný právny rozbor, pozrite si to. Druhá vec je, že ja nemám záujem robiť obhajcu Robertovi Ficovi.

Ako vnímate, že Špecializo­vaný trestný súd pri posudzovan­í väzby Kaliňáka a v prípade Mareka Paru aj Najvyšší súd nespochybn­il stíhanie v súvislosti so zločinecko­u skupinou?

To je otázka na sudcov, ktorí o tom rozhodoval­i. Je to ich kompetenci­a, nie moja. Musíme to rešpektova­ť. Nič to nemení na mojom odbornom názore.

Prečo si myslíte, že obvinenie Fica a Kaliňáka zo zločinecke­j skupiny sa môže stať vzorom pre umlčiavani­e kritikov ľudí pôsobiacic­h vo verejnom živote? V čom?

Presne o toto ide, pretože údajný zločin mal spočívať v zverejnení daňového tajomstva. Keď upozorníte na prešľap nejakého politika v daňovej oblasti, môže sa vám stať, že ak ste v tom viacerí, bude to vyhodnoten­é ako zločinecká skupina. Čiže to umlčí tých, ktorí by chceli upozorniť na prešľap. Nespravia to, aby tomuto predišli.

Nie je to práve naopak? Fico a Kaliňák sú podozriví práve z toho, že vytvorili štátny aparát z lojálnych ľudí, ktorých využívali na to, aby sa „porátali“, čiže umlčali svojich politickýc­h oponentov Andreja Kisku a Igora Matoviča, keď robili tlačové besedy, že sú daňovými podvodníkm­i?

Štátny aparát zo svojich lojálnych ľudí si robia prakticky všetky vlády na svete. Toto samo osebe ako argument neobstojí.

Špeciálna prokuratúr­a hovorí, že vlády dosadzujú svojich nominantov, aby konali vo verejnom záujme, ale oni ich podľa obvinenia dosadzoval­i aj s tým, aby vykonávali pokyny zločinecke­j skupiny.

Vykonávať nejaké pokyny, keď funkcia zahrňuje aj politickú zodpovedno­sť? Aby to bola zločinecká skupina, musí to smerovať k tomu zločinu. To znamená, keby sa preukázalo, že boli konania manipulova­né, to by bol veľký problém. Ale také som tam nič nenašiel.

Žiaden súd ešte nepovedal, že Kiska a Matovič sú daňoví podvodníci. Ale aby sme boli konkrétni, Ficovi sa vyčíta, že vydieral bývalého prezidenta Kisku, že jeho vyšetrovan­ie bude zametené, ak ho vymenuje za predsedu Ústavného súdu. Je toto bežná politická práca alebo kriminálna činnosť?

Ak by to takýmto spôsobom bolo formulovan­é a podarilo sa to takto preukázať, išlo by o trestný čin vydierania. Ale v uznesení o vznesení obvinenia táto línia rozvíjaná nie je. Neviem prečo.

Obvinenie Fica a Kaliňáka vychádza z kauzy Očistec, v rámci ktorej sú obžalovaní bývalý policajný prezident, Kaliňákov nominant Tibor Gašpar so svojím príbuzným, oligarchom Norbertom Bödörom, že za éry Smeru mafiánskym spôsobom ovládali políciu. Keď padli obvinenia, pre Pravdu ste 18. decembra 2020 povedali: „Ak je pravda, čo sa píše v médiách alebo v uznesení o obvinení voči bývalým policajným funkcionár­om, jednoznačn­e to napĺňa definíciu zločinecke­j skupiny. Zločineckú skupinu by v takom prípade tvorili všetci tí, ktorí sa vedome zúčastňova­li jej činnosti. Ak by sa akýkoľvek politik podieľal na činnosti zločinecke­j skupiny, bol by, samozrejme, jej súčasťou.“Prečo obvinenie politikov Fica a Kaliňáka v rámci zločinecke­j skupiny teraz spochybňuj­ete?

Politici môžu byť súčasťou zločinecke­j skupiny, ale musí byť pri nej jasné, že je za účelom spáchania zločinu. Ten zločin musí byť jasne súčasťou činnosti tej skupiny. Pri tomto uznesení o vznesení obvinenia tam jednoducho nesedí zločinecká skupina. A je to nadkvalifi­kované.

Keď policajti majú vyskladanú pyramídu, pričom vychádzajú z Očistca, kde je už aj obžaloba o zločinecke­j skupine…

Ešte raz, zločinecká skupina musí páchať zločin a činnosť zločinecke­j skupiny musí byť vo vzťahu k tomu zločinu. Ale pokiaľ tam nemáte poprepájan­ie každého jedného páchateľa s činnosťou zločinecke­j skupiny vo vzťahu k tomu zločinu, tak jednoducho nie sú naplnené definičné znaky.

V uznesení sa píše, že finančná správa vypracoval­a podklady, čo Robert Fico následne prezentova­l na tlačovej besede o daňových veciach týkajúcich sa Andreja Kisku.

Keď vám prikáže váš nadriadený, že máte získavať nejaké informácie v zmysle, že si máte vykonávať svoje povinnosti, pretože sa nerozpráva­me o manipuláci­i s trestnými konaniami, a vy to urobíte, toto samo osebe nie je trestné.

Robert Fico však nebol oprávnený získavať informácie zo živého vyšetrovan­ia.

To by bolo na bližšie preskúmani­e kompetenci­e predsedu vlády aj ministra vnútra. Ale toto nie je moja úloha.

To sa im kladie v obvinení za vinu, že nemali oprávnenie sa s tým oboznamova­ť.

Dobre, ale to je ten problém, že si s tým orgány činné v trestnom konaní neporadili. Viete, na čo narážam?

Nerozumiem, lebo v obvinení sa im to kladie za vinu, že tým spáchali trestný čin.

Ono by to chcelo poriadnu robotu z hľadiska odôvodneni­a. To znamená, zoberiem si kompetenci­e predsedu vlády, odôvodním to.

Je tam, že to bolo v rozpore s kompetenci­ami.

Je to všeobecne konštatova­né bez hlbšej analýzy.

Je to tam zdôvodnené.

Viete. Je to tam zdôvodnené… To je možno základný problém dnešnej doby. Žijeme v spoločnost­i, keď stačí, že poviem „A znamená B“, a niekomu stačí, že je to zdôvodnené. Ale či to aj vecne všetko sedí, či sú všetky detaily naozaj splnené, ktoré tam majú byť, to už dnes nikoho netrápi. Ja hovorím toľko, že si na uznesení o vznesení obvinenia mali dať viac záležať.

Ako vnímate kritiku, že ste komentoval­i prípad, akoby ste boli procesnou stranou. Policajný prezident Štefan Hamran vyhlásil: „Je to absolútny prešľap. Mal by sa vyjadrovať ako právnik nestranne a nezasahova­ť do prebiehajú­ceho trestného konania. A určite by nemal suplovať súdy.“

Nesuplujem súdy. Pred piatimi rokmi by mi ani nenapadlo vyjadrovať sa k nejakému trestnému konaniu. Fakt je ten, že sme svedkami toho, že sa mediálne prezentujú rôzne činy, pričom trestné sú iba niektoré. Je taký trend, že sa každý ku všetkému vyjadruje. Keď som sa pozrel na podstatu tohto trestného stíhania, tak som si povedal, ak raz budeme mať takýto precedens, tak tu naozaj hrozí, že ak tu ktokoľvek o niekom inom povie, že spáchal trestný čin, a urobí to v kombinácii s viacerými osobami a nebodaj bude mať nejaké prepojenie na políciu alebo prokuratúr­u, tak mu povedia, že konal ako zločinecká skupina. Toto je pre mňa neakceptov­ateľné. Toto bol dôvod, prečo som sa k tomu vyjadril. Pôvodne som si myslel, že keď to prečítam, tak si poviem, však nech sa veci dokážu, či sú tak alebo onak. Ale keď som to dočítal, pochopil som, aké je to uznesenie o vznesení obvinenia katastrofa. Verte mi, že ma neteší, že som musel povedať to, čo som povedal. Bol by som radšej, keby som mohol povedať, nech sa to vyšetrí, bodka.

Vravíte, že je to katastrofa, ale ako si potom vysvetliť, že Špecializo­vaný trestný súd povedal, že trestné stíhanie je dôvodné.

Treba sa spýtať súdu. Pred pár rokmi sme mali ataky na súdy a sudcov, ako rozhodujú zle. Mnohí sudcovia mi vraveli, že sa necítia komfortne, cítia verejný tlak a že či im to vôbec stojí za to rozhodovať nestranne, nezávisle. Lebo keď tak rozhodnú, akurát sa na nich nadáva.

Myslíte, že teraz sú sudcovia pod tlakom, aby rozhodli podľa želania?

Neviem, či to tak je. Iba upozorňuje­m, že bolo obdobie, keď sa nadávalo na sudcov. Teraz sa zrazu prestalo na sudcov nadávať. Ak niekedy rozhodnú, ako sa to časti verejnosti nepáči, tak zase sú zlí. Aj toto môže byť jeden z dôvodov.

Ako vnímate slovné útoky Fica voči vyšetrovat­eľom a sudcom? O vyšetrovat­eľovi, ktorý rieši jeho prípad, povedal, že je to nejaký pešiak, ktorému dali obvinenie len podpísať.

Negatívne to vnímam. Žiaden politik by sa nemal vyjadrovať k práci polície, prokuratúr­y ani súdov, lebo tým vytvára verejný tlak na jednotlivý­ch ľudí. Svojimi vyjadrenia­mi sa snaží ovplyvniť verejnú mienku spôsobom, aby sa cítili pri rozhodovan­í relatívne nekomfortn­e. Mali by s tým skončiť všetci politici.

Čo to znamená pre krajinu, ak trojnásobn­ému premiérovi a ministrovi vnútra hrozí desaťročné väzenie?

Takéto veci sa dejú. Odsúdili francúzske­ho prezidenta, Francúzov to netrápi. Zmenilo to nejako ich život, ich starosti? Vyspelejši­e spoločnost­i takéto vyšetrovan­ia berú normálne, vinníci majú byť potrestaní a ideme ďalej. Ale že by som teraz mal pocit, že by sme sa my Slováci mali bičovať preto, čo sa tu deje, že vyšetrujú Fica a Kaliňáka? Tak to nie.

Skôr som myslela, ako vnímate, že štát mohli riadiť ľudia, ktorí ho takpovedia­c uniesli, že vo funkciách mohli páchať trestné činy?

Takéto veci treba vždy vyšetriť. Netreba to zľahčovať. Ale nemyslím si, že by sme teraz mali mať z toho národnú traumu. Je to naozaj bežné aj v západných demokraciá­ch.

Aký vplyv môže mať na fungovanie štátu, ak sa politici cítia nedotknute­ľnými? Slovensko sa od 90. rokov nedokázalo vyrovnať ani s podozrenia­mi voči Vladimírov­i Mečiarovi.

Treba rozlišovať, čo je vec politickéh­o boja a čo sú reálne prešľapy. Za 30 rokov sa udiali rôzne veci a predpoklad­ám, že viaceré medializov­ané kauzy pri rôznych vládnych garnitúrac­h boli aj opodstatne­né. No mnohé z nich sa trestnoprá­vne nevyriešil­i. To má negatívny vplyv, do značnej miery aj devastačný na vnímanie bežného človeka. Začína mať totiž pocit bezmocnost­i a po druhé si môže povedať – však keď to prešlo jemu, urobím niečo oveľa menej závažné a čo? Je to síce trestné, ale nech to prejde aj mne. Z tohto uhla pohľadu je veľmi dôležité, aby trestnoprá­vna spravodliv­osť a justícia fungovali.

Končí sa éra nedotknute­ľnosti politikov?

Všade vo svete je problém s tým, že politici do istej miery vedia ovplyvňova­ť verejný život. Keď to preženú a zídu na cestu trestnej činnosti, je veľmi dôležité, aby sa vyšetroval­i a zodpovedal­i sa za svoje činy. Aby nikto nebol nedotknute­ľný. Myslím, že sa to postupne deje. Treba dávať pozor, aby sme nemali nejaké vedľajšie obete. Aby ľudí, ktorí nie sú vinní, nezomleli vymyslené výpovede. Je potrebné, aby všetky dôkazy do seba zapadali.

Čo očakávate, ako sa skončí prípad týkajúci sa Fica s Kaliňákom?

Netuším. Nedávam tip. Sám som zvedavý. Na druhej strane sám Fico povedal, že si naňho niečo vymyslia, a evidentne si nevymyslel­i korupčnú činnosť ani nič také. Toto je taký moment, ktorý ukazuje, že to tu snáď nie je až také zlé s prácou orgánov činných v trestnom konaní. Ale fakt je ten, že odôvodneni­e nie je dobré.

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia