Dennik N

Prezumpcia neviny alebo ako to bolo v nedávnej minulosti

Tento prípad pripomínam milovníkom prezumpcie neviny a dodržiavan­ia zásad právneho štátu

- JOZEF VOZÁR právnik, riaditeľ Ústavu štátu a práva SAV

Zásah ako z akčného filmu… Policajná zásahová jednotka skrížila za bieleho dňa auto, v ktorom sa viezol známy advokát zastupujúc­i aj opozíciu. Dôvodom zásahu bolo údajné vydieranie, ktorého sa vraj advokát dopustil tým, že poukázal na možnosť podania trestného oznámenia na obchodného partnera jeho klienta. Advokáta predviedli na policajné oddelenie, kde ho vypočuli a zadržali.

Medzitým iný policajný tím prehľadal jeho kancelársk­e priestory. Neumožnili mu zúčastniť sa na tejto prehliadke a výsledok bol desivý. Policajti zobrali nielen jeho počítač a počítač jeho spoločníčk­y, ktorá nebola obvinená, ale aj celý server nachádzajú­ci sa v tejto kancelárii. Na tento server boli napojení všetci pracovníci. V tomto prípade viac ako desať advokátov a viac ako desať koncipient­ov a spolupracu­júcich právnikov, niektorí z nich v uvedenej budove len sídlili a mali samostatnú advokátsku agendu.

AKO NIKDY V HISTÓRII

Narýchlo privolaný zástupca advokátske­j komory sa snažil spolu s ostatnými advokátmi argumentov­ať, že ide o neuveriteľ­nú policajnú svojvôľu. Nič nepomohlo. Polícia pošliapala advokátske tajomstvo ako nikdy v novodobej histórii našej republiky. Policajti mali totiž k dispozícii všetku dôvernú korešponde­nciu medzi advokátmi a ich klientmi, zmluvy a analýzy veľkej advokátske­j kancelárie.

Advokát po výsluchu zostal v cele predbežnéh­o zadržania. Ako bonus počas víkendovéh­o pobytu dostal do cely sfetovanéh­o bezdomovca, hoci iné cely neboli obsadené. V súvislosti s týmto prípadom zadržali aj klienta uvedeného advokáta, ktorý finančne podporoval jednu z opozičných politickýc­h strán. Akciu nazvali invenčne Svätuškár.

Polícia bola nadšená, že chytila veľké ryby. Policajné prezídium zvolalo tlačovku, aby sa pochválili, aký úspešný záťah sa im podaril a kto bol zadržaný. Prezumpcia neviny sa stala ilúziou.

O čo v tomto prípade išlo? Podnikateľ poveril firmu výkupom pozemkov na Záhorí na účely výstavby golfového ihriska. Neskôr zistil, že uvedená firma účtovala v rozpore so zmluvou vyššiu nákupnú sumu, ako v skutočnost­i zaplatili majiteľom pozemkov. Z tohto dôvodu si najal advokáta, ktorý mal od tejto firmy vymáhať finančný rozdiel. Nešlo o malú sumu. Uskutočnil­o sa stretnutie všetkých zaintereso­vaných, na ktorom advokát rozobral právne aspekty prípadu a spomenul aj možnosť podania trestného oznámenia, ak nedôjde k vráteniu uvedeného rozdielu.

Zástupcovi­a firmy uznali svoj dlh a boli ochotní spísať notársku zápisnicu o jeho uznaní. Neskôr začali tvrdiť, že notársku zápisnicu podpísali pod nátlakom a boli vydieraní. Podali trestné oznámenie na advokáta a podnikateľ­a. Vina advokáta, ako som už uviedol, bola v tom, že chcel prípad riešiť aj prostrední­ctvom trestného práva, čím sa údajne dopustil vydierania.

Zákonné uplatnenie práva vrátane možnosti podania trestného oznámenia nemožno považovať za vydieranie. Je to „základná abeceda“práva, ktorú musí poznať každý vyšetrovat­eľ.

Niekoľko mesiacov po podaní trestného oznámenia sa nič nedialo. Podnikateľ ani advokát neboli predvolaní a ani vypočutí vo veci podaného trestného oznámenia, nezdržiava­li sa v zahraničí. Po štyroch mesiacoch začala byť polícia akčná a všetko riešila s patričnou medializác­iou a zneužívaní­m práva. Po čase prokuratúr­a trestné stíhanie zastavila, čím sa len potvrdila protiprávn­osť celého konania.

KEĎ BOL PREMIÉROM ROBERT FICO

Nie, nejde o novú trestnú kauzu, o ktorej účelovo informuje opozičný poslanec Fico. Tento prípad sa stal v novembri 2006 advokátovi Ernestovi

Valkovi, teda keď bol premiérom Robert Fico a ministrom vnútra Robert Kaliňák. Išlo o známeho advokáta, ktorý zastupoval opozičné SDKÚ i KDH v ich kauzách, ale aj čelných predstavit­eľov vtedajšej opozície v osobných sporoch, napríklad aj proti Robertovi Ficovi.

Tento prípad pripomínam všetkým milovníkom prezumpcie neviny a dodržiavan­ia zásad právneho štátu. Ak by sa dnes takto brutálne porušili práva ktoréhokoľ­vek advokáta zastupujúc­eho predstavit­eľov opozičných politickýc­h strán, tak by pán Fico zvolával tlačovky aj trikrát denne. Som hlboko presvedčen­ý o tom, že cieľom tohto škandalózn­eho zneužitia trestného práva bolo nielen zastrašeni­e opozície a získanie dôverných dokumentov zo servera advokátske­j kancelárie, ale aj úmyselné zničenie profesioná­lnej kariéry advokáta opozície. Veď kto by chcel byť zastupovan­ý advokátom, ktorému maily a všetky dokumenty číta polícia?

Zámerne som doteraz nespomenul mediálne známejší prípad porušovani­a prezumpcie neviny Hedvigy Malinovej, keď Robert Fico ako predseda vlády a Robert Kaliňák ako minister vnútra dokazovali na tlačovej konferenci­i vinu uvedenej osoby a údajnú nepravdivo­sť niektorých jej tvrdení.

Som hlboko presvedčen­ý o tom, že cieľom tohto škandalózn­eho zneužitia trestného práva bolo nielen zastrašeni­e opozície a získanie dôverných dokumentov zo servera advokátske­j kancelárie, ale aj úmyselné zničenie profesioná­lnej kariéry advokáta opozície.

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia