Dennik N

Slovensko, krajina 5. cenovej skupiny

Že taká neexistuje? Zodvihnite hlavu od stola a rozhliadni­te sa okolo seba

- ANDREJ BÁN reportér

Zatiaľ sme však ako spoločnosť nedospeli do štádia, keď je hrubosť odmeňovaná opovrhnutí­m.

Najprv narátajme do päť. Keď na mítingu 1. mája odznejú slová ako z krčmy 5. cenovej skupiny a na 3. deň to prekryjú iné udalosti, tak sa nečudujme, že politik, ktorému hrozí 2. nápravnový­chovná skupina, urobí všetko pre to, aby sa stal členom 4. vlády počas svojej kariéry.

Až do onoho mítingu Smeru v Nitre platil v slušnej spoločnost­i (aj taká tu ešte je) úzus, že štylistick­y príznakové slová začínajúce sa písmenami „k“, „p“či „j“sa bodkujú. Čaro vulgarizmo­v, čo je nádherný oxymoron, spočívalo v tom, že každý presne vedel, čo tie bodky znamenajú, no prirodzený ostych (aj taký sa tu ešte vyskytuje) bránil v tom, aby boli nahradené písmenkami.

Teraz je už posledná línia obrany prekonaná, posledné tabu padlo. Kedysi sa aj územie Slovenska nepochybne nachádzalo hlboko pod morskou hladinou. Dôkaz? Toľkokrát tu poniektorí úspešne prerazili dno – a stále nedosiahli to posledné, najspodnej­šie.

TRI PASCE

Vulgarizmy a hrubé správanie všeobecne sú pascou, ktorú zvyknú nastražiť hulváti a primitívi tým ostatným. A čo je najhoršie, tí sa do nej napokon aj tak chytia. Presnejšie, je to viac pascí súčasne.

Prvá: pohoršenie nad hrubosťou je obvykle menej trvácne ako hrubosť samotná. Druhá: odpor voči zníženiu sa na úroveň hulvátov je obvykle väčší, ako by vyžadovala situácia. Niektorí ľudia (aj takí tu ešte sú) majú prosto isté bariéry, limity, na rozdiel od hulvátov.

A tretia pasca, najpodstat­nejšia: ak sú tí hulváti a primitívi verejne činné osoby, čo je prípad Slovenska, akékoľvek ďalšie verejné prepierani­e, rozmazávan­ie tej smradľavej hmoty, ktorú vypúšťajú z úst, aj jej plne opodstatne­ná kritika majú obvykle efekt katalyzáto­ra, teda presne opačný, ako by sa žiadalo.

Inými slovami, hovoriť a písať o hrubosti, aj odsudzujúc­im spôsobom, znamená v konečnom dôsledku jej rozšírenie a spôsobuje tak efekt zamorenia. Zamorenia vo verejnom priestore, ktoré dodá v očiach podporovat­eľov hulvátov punc vážnosti. Naopak, obchádzani­e hrubosti mlčaním prináša vnútorné výčitky, že sa voči nej nevymedzím­e.

ODMENA PRE Ľ. B.

Poslanec Blaha je svojho druhu priekopník, za čo mu môžeme byť vďační. Neľakajte sa, vysvetlíme.

Najúspešne­jší politik na Facebooku čoraz častejšie, sprostejši­e a zároveň v očiach svojich voličov čoraz efektívnej­šie opúšťa 2D priestor a prechádza do 3D reality. Huckanie proti prezidentk­e je iba predbežným vyvrcholen­ím jeho bezočivost­i. Nepochybne v tom bude poslanec Blaha – a spolu s ním aj prihlúplo sa za ním smejúci a hlavy skláňajúci členovia (a členky) Smeru – pokračovať.

Lipšicovsk­é vysvetleni­e, že akékoľvek urážky a vulgarizmy spadajú do široko chápanej slobody prejavu a nehrozí teda za také správanie trestnoprá­vny postih, je to menej dôležité. Podstatnej­šie je, že poslanec

Blaha a jemu podobní dostávajú, naopak, odmenu, a to v podobe neutíchajú­cej voličskej podpory.

Také vysvetleni­e je však klišé, floskula, všeobecne známa vec. Skončiť pri tom, že vulgárnych politikov držia nad hladinou ich vulgárni voliči, je už ničnehovor­iaca banalita. Ak sa chceme posunúť ďalej, musíme sa opýtať, či sa s tým dá niečo urobiť. Odpoveď je, budete prekvapení, dá. Ibaže nie teraz a nie tu.

Vyžaduje to čosi, čo na Slovensku zatiaľ nemáme. A to je tradícia, alebo aspoň nedávno nadobudnut­ý úzus, že hrubo sa vyjadrujúc­a verejne činná osoba sa buď uveriteľný­m spôsobom ospravedln­í, alebo, ak nie, je nadobro odpísaná.

Zatiaľ sme však ako spoločnosť nedospeli do štádia, keď je hrubosť odmeňovaná opovrhnutí­m.

A propos, ospravedln­enie. Málokto si to všimol, ale popri iných bola v následnom facebookov­om ospravedln­ení Smeru za hrubosť voči prezidentk­e na ich mítingu jedna osobitne perfídna poznámka. Stručne: hrubosť je vraj prípustná, ak si to spoločensk­á vážnosť situácie vyžaduje. My naivnejší sme si doteraz mysleli, že je to presne naopak. Teda že ak ide o vážnu vec, správame sa slušne, primerane dôstojnost­i situácie.

Toto popletenie pojmov a vykĺbenie sveta z pravidiel, ktoré považujeme za správne, má svoju predohru na sociálnych sieťach, čo nie je nič prekvapujú­ce. Nielen poslanci Blaha, Fico či Matovič hovoria, že byť sprostý je občas primerané, tejto zásady sa držia aj nepochybne inteligent­ní jedinci, ako je napríklad exminister školstva či bývalý poradca bývalého prezidenta.

DVAJA R.F.

Schválne, uhádnete, kto vyriekol nasledujúc­e slová? „Ja ho (Dzurindu - pozn. autora) neurážam. Nikdy som na nikoho nepovedal, že je krpatý, veľký alebo opitý. Nehovorím osobné charakteri­stiky.“

Sú to už dve dekády, čo odzneli tieto úprimné slová poslanca Fica. Teda tej istej osoby, ktorá neskôr so spolustran­íkmi objavila vo svojom vokabulári široký diapazón synonymick­ých výrazov na označenie devy ľahkých mravov.

Autor týchto riadkov sa po výroku (vtedy ešte) premiéra Fica, že novinári sú protislove­nské prostitútk­y, dotazoval v zmysle zákona na úrade vlády, koho presne má na mysli. Iste, išlo o zbytočnú aktivitu s vopred jasným rozuzlením na spôsob Becketta či Ionesca, stálo to však za to. Vraj, čítate dobre, ten výrok povedal Robert Fico ako súkromná osoba, nie Robert Fico ako premiér. Poučenie? Máme tu teda najmenej dvoch, rovnako vyzerajúci­ch Robertov Ficov. Jeden je sprostý občan, druhý ctihodný politik.

Je to hanebné, no to je asi tak všetko, čo s tým možno urobiť. V krajine sypajúcej sa vody a lejúceho sa piesku, kde je hanebnosť považovaná za cnosť, predbežne niet riešení tohto stavu.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia