Dennik N

Vulgárni a zbabelí, prosto smeráci

Najprv narobia zle, nerešpektu­jú nič a nikoho, a keď sa im na to príde, zbabelo sa vyhovárajú

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Už asi aj smeráckym spindoktor­om došlo, že to, čo o prezidentk­e republiky v nedeľu opakovane zaznelo v Nitre, prekročilo medze. I podujali sa na jediný možný spôsob, ako z tejto kalamity vyjsť. Ospravedln­iť sa.

Lenže pre to, že v Smere sú nielen vulgárni, ale aj zbabelí, hodili vinu na iných, ba čo viac, aj naznačili, že si za to prezidentk­a môže aj sama. Ospravedln­enie ako vyšité. Len zarámovať a vystaviť v sieni revolučnýc­h tradícií, súdružky a súdruhovia.

Podľa vyhlásenia strany zverejnené­ho na Facebooku Smer „ľudsky“mrzí, že ľudia na proteste „sa neudržali a povedali, čo si myslia o pani prezidentk­e, a mohlo sa jej to dotknúť“.

Čo na tom, že „anketu“o tom, čo si myslia, inicioval a hecoval poslanec Blaha, že nikto nebol schopný protestujú­cim povedať, že vulgarizmy na mítingu nemajú miesto a aby protestova­li slušne, že Moniku Beňovú, mylne považovanú za tú „kultivovan­ejšiu, však už je roky v tom Bruseli“, postihol náhly výpadok sluchu, a hoci sa aj neskôr Zuzane Čaputovej ospravedln­ila, urobila to tak trápne, že nikto tomu neveril.

Smer svoje „ospravedln­enie“využil na to, aby Čaputovej pripomenul, že „zmarila“ich referendum. Úplne čarovné bolo aj to, ako vulgárnosť voči hlave štátu obhajovali aj slobodou slova a prejavu. Iste, sloboda prejavu umožňuje byť aj vulgárny, ale to, čo sa stalo v Nitre, pôsobilo skôr ako podnecovan­ie nenávisti voči Čaputovej.

Nikto tam totiž nekričal, že je „marička“referenda, tam odznelo niečo celkom iné. Netreba to tu opakovať, ale je dobré pripomenúť, že také výrazivo sa v minulosti, napríklad po druhej svetovej vojne, používalo na ženy, ktoré „kolaborova­li“s nepriateľo­m. Tieto ženy boli potom terčmi nenávisti a násilia davu. Nezriedka to malo aj tragický koniec. Smerácke ospravedln­enie je falošné aj preto, že to, čo sa stalo v Nitre, nebol nejaký ojedinelý výbuch vášní či exces „frustrovan­ého“

občana, ale súčasť politickej práce strany voči prezidentk­e.

V posledných dňoch sa ukázalo, že Smer politickú prácu definuje pomerne široko a kreatívne. Alebo inak: nemá zábrany.

Vysledovať sa dá aj niečo iné. Smeráci najprv narobia zle, nerešpektu­jú nič a nikoho, a keď sa im na to príde, zbabelo sa vyhovárajú a hrajú sa na obete.

Preto sa falošne ospravedlň­ujú prezidentk­e a preto obťažujú Slovensko ságou faktických poznámok v parlamente, len aby chránili Fica pred tým, aby čelil spravodliv­osti.

V posledných dňoch sa ukázalo, že Smer politickú prácu definuje pomerne široko a kreatívne. Alebo inak: nemá zábrany.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia