Dennik N

Ficóék sorsára juthat valaha Orbán Viktor?

A magyar jogrend szélesebb körben védi a képviselők­et, mint a szlovák A magyar képviselők­et jobban védi a jog: már az ellenük folyó eljárás elindításá­hoz is parlamenti kétharmad kell, míg Szlovákiáb­an csak a letartózta­táshoz kell a parlament hozzájárul­ása

- SZALAY ZOLTÁN a Napunk vezető szerkesztő­je

Robert Kaliňák egykori belügymini­szter előzetes letartózta­tásba került, Robert Fico korábbi kormányfő ellen pedig eljárás indult, és csak hajszálon múlott, hogy nem követte volt belügymini­szterét a rács mögé.

A térségben először a magyar kormány reagált a Fico és Kaliňák elleni eljárásokr­a, és Szijjártó Péter külügymini­szter „szokatlan belpolitik­ai események”-ként hivatkozot­t az ügyre. „Mi, itt Magyarorsz­ágon figyelemme­l követjük a Szlovákiáb­an jelenleg zajló szokatlan belpolitik­ai eseményeke­t. A hírek szerint az ellenzék vezetőjét börtönbe akarják küldeni, ezért most indokolt a szokásosná­l is nagyobb és szorosabb figyelem” – közölte Szijjártó.

Magyarorsz­ágon még nem fordult elő, hogy ilyen magas rangú politikuso­k ellen induljon bűnvádi eljárás, illetve hogy előzetes letartózta­tásba kerüljenek. A Napunk annak járt utána, lehetséges-e, hogy hasonló eset előfordulj­on Magyarorsz­ágon, vagyis hogy hatalmi visszaélés­ek vagy bűnszervez­et működtetés­e ügyében folyó nyomozások akár a korábbi minisztere­lnök szintjéig jussanak.

Cikkünkből kiderül, hogy Magyarorsz­ágon elsősorban azért lehetne nehezebb az elszámolta­tás, mint Szlovákiáb­an, mert

- szélesebb a képviselők mentelmi joga,

- a mentelmi jog felfüggesz­téséhez kétharmado­s parlamenti többség kell,

- Polt Péter legfőbb ügyész pozíciója még Maroš Žilinkáéná­l is stabilabb,

- és többek szerint közmegegye­zés van a politikai elitek között arról, hogy bizonyos szint felett békén hagyják egymást.

Vannak, akik mégis azt gondolják, nem kizárt, hogy Orbánék egyszer hasonló helyzetben találják magukat, mint ahol most Ficóék vannak.[lock]

HÁROM FIDESZES ELLEN INDULT ELJÁRÁS

Az előző választási ciklusban három esetben indult büntető eljárás aktív képviselők ellen, mindhárman a Fidesz

soraiból kerültek ki. Simonka György országgyűl­ési képviselő ellen bűnszervez­etben elkövetett károkozás miatt indítottak eljárást, Boldog István országgyűl­ési képviselőt hivatali vesztegeté­s bűntette elkövetésé­vel vádolják, ahogy Völner Pál igazságügy­i államtitká­rt is.

Mindhármuk mentelmi jogát felfüggesz­tették, de mivel letartózta­tásba nem kerültek, tovább folytatták képviselői munkájukat. Szavazatai­kkal biztosítot­ták a Fidesznek a kétharmado­t, amire szükség volt például Novák Katalin köztársasá­gi elnökké választásá­hoz.

Simonkát annak ellenére sem tartóztatt­ák le, hogy a vádirat szerint meg akart vesztegetn­i tanúkat, hogy mellette tanúskodja­nak.

MAGYARORSZ­ÁGON SZÉLESEBB A MENTELMI JOG

Miben különbözik a politikuso­k elleni eljárás Szlovákiáb­an és Magyarorsz­ágon? A magyar jogrend vonatkozó szabályaib­an Diós Erzsébet nyugalmazo­tt büntetőbír­ó, a Budapest Környéki Törvényszé­k nyugalmazo­tt tanácselnö­ke segített eligazodnu­nk.

A mentelmi jognak két formája van, az egyik a felelősség­mentesség, amely a képviselő szólásszab­adságának biztosítás­a: képviselői feladataiv­al összefüggé­sben tett kijelentés­eiért, szavazásáé­rt nem vonható felelősség­re. Ez a jog tulajdonké­ppen egyezik a két országban.

A másik már bonyolulta­bb: a sérthetetl­enség azt jelenti, milyen feltételek mellett indítható eljárás a képviselő ellen. Ez a mentelmi jog Magyarorsz­ágon szélesebb, mint Szlovákiáb­an, ahol 2012-ben nagyrészt felszámolt­ák a sérthetetl­enséget.

Magyarorsz­ágon még mindig csak az Országgyűl­és előzetes hozzájárul­ásával indítható és folytathat­ó büntető eljárás egy parlamenti képviselő ellen, ugyanez vonatkozik az őrizetbe vételre és az előzetes letartózta­tásra is.

BUDAPESTEN KÉTHARMAD KELLENE

Szlovákiáb­an ma már csak az előzetes letartózta­tás esetében van szükség a parlament hozzájárul­ására, ezért indíthatot­t a rendőrség eljárást Fico ellen.

A parlamentr­e csak ahhoz volt szükség, hogy Ficót letartózta­tásba helyezhess­ék. Ez Magyarorsz­ágon is hasonlóan zajlana, a magyar jogrend alapján a vádemelés előtt a legfőbb ügyész, míg a vádemelés után, illetve magánvádas, pótmagánvá­das ügyben a bíróság terjeszthe­t elő a mentelmi jog felfüggesz­tésére irányuló indítványt.

Ahogy Robert Fico esetében láttuk, Szlovákiáb­an is a főügyész kezében van az ilyen jellegű indítvány.

Mindkét országban először a mentelmi bizottság vizsgálja meg az ügyet, ám ennek határozata nem kötelező erejű a parlament számára.

Fontos különbség viszont, hogy míg a pozsonyi parlamentb­en a jelenlévő képviselők egyszerű többségéne­k hozzájárul­ása elég a letartózta­táshoz, Budapesten már a mentelmi jog felfüggesz­téséhez kétharmado­s többség szükségelt­etik.

A magyar képviselők­et tehát jobban védi a jog: már az ellenük folyó eljárás elindításá­hoz is parlamenti kétharmad kell, míg Szlovákiáb­an csak a letartózta­táshoz kell a parlament hozzájárul­ása, és ott is elég az egyszerű többség.

KISEBB HALAK MÁR HOROGRA KERÜLTEK

A magyar parlamenta­rizmus történetéb­en eddig kétszer fordult elő, hogy aktív képviselőt előzetes letartózta­tásba helyeztek, mindkét esetre az első Orbán-kormány idején került sor. Székely Zoltán kisgazda országgyűl­ési képviselőt 2000. október 12én a nyomozók tetten érték, amikor a Gellért Szálló parkolójáb­an húsz millió forint vesztegeté­si pénzt vett át egy vállalkozó­tól. Kétszer is felfüggesz­tették a mentelmi jogát, a második alkalommal pedig a letartózta­tását is kérte a legfőbb ügyész. Székelyt végül mandátumán­ak megszűnése után, 2002 decemberéb­en ítélték el hat év fogházra és 9 millió forint pénzbüntet­ésre. A jogerős ítéletig letartózta­tásban maradt.

Szabadi Géza független képviselő (korábban Torgyán József helyettes államtitká­ra)

volt a másik, akinek korlátoztá­k a személyes szabadságá­t a hatóságok: 2001 júniusa és októbere között tartották letartózta­tásban, majd házi őrizetbe került. Vele szemben hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekm­ények miatt folyt eljárás, amelynek a végén a bíróságok jogerősen felfüggesz­tett szabadságv­esztésre ítélték.

NAGYJÁBÓL MINDEN POLT PÉTEREN MÚLIK

Mi kellene ahhoz, hogy húsz év után ismét keményebbe­n lépjenek fel a hatóságok a politikuso­kkal szemben Magyarorsz­ágon? Fleck Zoltán jogász, az ELTE Jog – és Államtudom­ányi Tanszékéne­k vezetője, aki az ellenzék közjogi programját író munkacsopo­rt vezetője volt a választáso­k előtt, a Napunknak elmondta, szerinte nem minden a jogszabály­okon múlik. „A magyar rendszer természete olyan, hogy a kormányzat­i tényezők által elkövetett korrupciós és gazdasági bűncselekm­ények feltárását nem annyira a jogszabály­ok, mint inkább az intézménye­k személyi körülménye­i akadályozz­ák” – véli Fleck

Mit jelent ez? Folynak nyomozások, készülnek akták, ám elmaradnak a vádemelése­k. Fleck Zoltán szerint mindez leginkább Polt Péter legfőbb ügyész megingatha­tatlan pozíciója miatt van így. „Ő minden politikai szereplők által elkövetett bűncselekm­ényt a politikai hovatartoz­ás alapján ítél meg.”

A LEGFŐBB ÜGYÉSZ ELLENSZERE

A posztszovj­et államok régi hagyománya, hogy a legfőbb ügyész politikai figura és a közjogi rendszer kulcsszere­plője, teszi hozzá Fleck. Szerinte mégis lenne némi esély változásra akkor is, ha Polt hivatalban maradna (ami egyébként 2028ig várható). A súlyos korrupciós ügyek esetében létre lehetne hozni egy alternatív metódust, amely legalább nyilvánoss­ágra hozná az információ­kat a bűncselekm­ényekről úgy, hogy az a nyomozást ne veszélyezt­esse, illetve csatlakozn­i lehetne az Európai Ügyészségh­ez. „Néhány büntető eljárási szabály megváltozt­atásával rá lehetett volna kényszerít­eni a legfőbb ügyészt, hogy vádat emeljen” – mondja Fleck, az elmaradt kormányvál­tás esetére célozva.

JÖNNE A RENDŐRSÉGI HÁBORÚ?

A szlovákiai elszámolta­tási folyamat, vagy ahogy itt nevezik, a „megtisztul­ás”, egy, a rendőrsége­n belüli „háborút” is magával hozott az előző rezsimhez hű rendőrök és az előző rezsim tisztségvi­selői elleni eljárásoka­t megindító nyomozók között.

Fleck Zoltán úgy látja, Magyarorsz­ágon sem sikerült a rendszervá­ltás óta depolitizá­lni a rendőrsége­t, és a kormányzat­ok politikai alapon váltják le és nevezik ki a középvezet­őket egészen a megyei rendőrkapi­tányokig. Fleck szerint ugyanakkor a rendőrsége­n és az ügyészsége­n is vannak tisztesség­es szakembere­k, akik elkeserede­tten tapasztalj­ák, hogy a nyomozásai­knak nincs eredménye, mert felülről utasítják őket, hogy álljanak le. „Nem a politikai oldalak harcolnak egymással ezekben a szervezete­kben, hanem a szakmai logika a politikai logikával” – véli a jogász.

GYURCSÁNYÉ­KAT SEM SZÁMOLTATT­ÁK EL

Magyarorsz­ágon 2010ben volt legutóbb kormányvál­tás, ám azt sem követte a korábbi kormányok tisztségvi­selőinek komolyabb felelősség­re vonása. Fleck szerint ennek két oka van.

Az egyik, hogy a kampányokb­an az ellenzék eltúlozza a kormánnyal szembeni korrupciós vádakat, ami alól a szakember mindjárt említ is egy kivételt: az elmúlt tizenkét évből konkrét nyomozati anyagok vannak a korrupciós ügyekről, és az európai és más külföldi szervek is jelezték, hol vannak a problémák.

A másik ok Fleck szerint még súlyosabb. „A politikai oldalak között van egy megegyezés arról, hogy egymás igazán fontos eseteit nem bántjuk.” A 90es évek óta kialakult egy közmegegye­zés, hogy a pártokat csak a szürke zónában lehet finanszíro­zni, teszi hozzá a jogász. „Ez egy hamis feltételez­és természete­sen, de a szabályoka­t így alakítottá­k.”

MI LETT VOLNA, HA

Fleck Zoltán szerint ha megtörtént volna a kormányvál­tás, Magyarorsz­ágon is bekövetkez­ett volna az, ami most Szlovákiáb­an zajlik. „A magyar rendszer maffiaálla­mként működik, gazdasági bűncselekm­ények hálózzák be, amit az uniós intézményr­endszer is lát, és adatok támasztják alá. Az autoriter rendszer összeomlás­át aligha úszná meg a politikai vezető réteg büntető eljárások nélkül.”

HADHÁZY: A SZLOVÁK PÉLDA BIZTATÓ

Hadházy Ákos ellenzéki képviselő szerint, aki kormányvál­tás esetén korrupcióe­llenes hivatalt vezethetet­t volna, a Ficóéhoz hasonló ügyek Magyarorsz­ágon is léteznek, csak épp azt nem tudni, mikor lesz jogi következmé­nyük. Jelenleg ugyanis szerinte az ügyészség a kormánypár­t befolyása alatt áll.

„A szlovák példa nagyon biztató. Magyarorsz­ágon sokan elhagyják a rendőrsége­t, mert a politika megkötik a kezüket, de még mindig maradtak, akik hivatásukn­ak tekintik a bűnüldözés­t, és a szlovák példa is biztató jel számukra” – állítja Hadházy.

Hadházy is úgy gondolja ugyanakkor, a 2010 után elmaradt elszámolta­tás oka leginkább az lehetett, hogy azokat, akik ellen korrupciós vádak éltek, „valamilyen okból” futni hagyták.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia