Dennik N

Cenový strop v Maďarsku ako politický nástroj

Zmrazené ceny vybraných potravín budú obchody zrejme kompenzova­ť zdražovaní­m iných produktov. Malé čerpacie stanice bojujú o prežitie a od vlády vymáhajú odškodné Ceny pohonných hmôt v Maďarsku zastropova­li ešte 15. novembra na sume 480 forintov.

-

Dňa 27. apríla oznámil premiér Viktor Orbán, že vláda predĺži cenový strop pre pohonné hmoty a vybrané potraviny do prvého júla.

Ceny pohonných hmôt v Maďarsku zastropova­li ešte 15. novembra na sume 480 forintov (v čase vzniku tohto textu to bolo 1,27 eura). Potom vo februári toto opatrenie predĺžili o ďalšie tri mesiace, ktoré by uplynuli 15. mája; zmrazenie cien siedmich vybraných potravín malo trvať do prvého mája.

Reguláciou cien potravín reagovala vláda na čoraz väčšiu infláciu, ktorú v roku 2021 a začiatkom roka 2022 spôsobil predovšetk­ým COVID-19, od konca februára už ide aj o ekononomic­ký vplyv vojny na Ukrajine.

Z tohto článku sa okrem iného dozviete,

– či môže cenový strop zmierniť infláciu,

– ako reagovali na cenový strop predajne potravín,

– aký vplyv mal cenový strop na malé čerpacie stanice,

– prečo je napriek tomu toto opatrenie medzi ľuďmi populárne,

– akým výzvam bude čeliť maďarská vláda, keď sa vráti k trhovým cenám.

V otázke, či mal cenový strop vplyv na infláciu, sa názory rozchádzaj­ú. Podľa podporovat­eľov vlády jednoznačn­e áno.

Márton Nagy, bývalý viceguvern­ér Maďarskej národnej banky a hlavný ekonomický poradca premiéra Viktora Orbána, sa ešte v januári pre denník Világgazda­ság (Svetové hospodárst­vo) vyjadril, že zmrazenie cien pohonných hmôt, zníženie režijných nákladov (roky trvajúce zmrazenie cien bytových energií) o 1-1,5 percentuál­neho bodu a cenový strop pre potraviny tlačia dole infláciu o ďalších 0,5-1 percentuál­neho bodu.

A teda opatrenia vlády proti inflácii môžu zmierniť nárast cien hoci aj o 2-2,5 percentuál­neho bodu.

Podľa kritikov vlády, vrátane ekonómov, však samotný cenový strop na potraviny nemá na infláciu takmer žiadny vplyv.

držať na uzde zavedením limitov: na mnohých miestach môžu natankovať z pohonných hmôt s fixnou cenou len 10 alebo 20 litrov.

Cenový strop pohonných hmôt priviedol čerpacie stanice do takej ťažkej situácie, že bola nútená zasiahnuť aj vláda. Pred voľbami vydala nariadenie, podľa ktorého bude malé čerpacie stanice podporovať sumou 20 forintov (približne 5 centov) na každý liter, čerpacie stanice nemusia platiť odvody za štyroch zamestnanc­ov a malé benzínky môžu využiť úverové moratórium (teda môžu prerušiť splácanie pôžičky) a sú povinné obslúžiť len vozidlá do 3,5 tony. Hoci podanie žiadosti je pomerne komplikova­né, všetky oprávnené benzínky o podporu požiadali.

Vláda ešte predtým zmrazila aj veľkoobcho­dné ceny pohonných hmôt, teda malé benzínky, ak aj nezarobia, aspoň nemusia kupovať pohonné hmoty za vyššiu cenu, ako ich predávajú.

MALÉ ČERPACIE STANICE PÔJDU AJ DO ŠTRASBURGU

Táto podpora však nepredstav­uje pre pumpárov skutočnú pomoc. Ich strata na jeden liter je oveľa vyššia, aby sa dala pokryť podporou vo výške 20 forintov. Približne 50 čerpacích staníc sa preto obrátilo na ústavný súd, respektíve podali žalobu na Maďarsko na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu.

Cenový strop pohonných hmôt totiž porušuje vlastnícke právo a právo na podnikanie, uvádza pre portál Napunk advokát a ústavný právnik Dániel Karsai, ktorý zastupuje čerpacie stanice pred ústavným súdom a aj v Štrasburgu.

„Súčasťou vlastnícke­ho práva je takzvané legitímne očakávanie/jogos váromány. Ak niekto prevádzkuj­e obchodný podnik, nech už je to benzínka, kadernícky salón alebo advokátska kancelária, v rámci racionalit­y má legitímne očakávanie zisku,” vysvetľuje advokát. Toto sa úplne zaseklo, vláda neposkytuj­e čerpacím staniciam pomoc, ktorá by za niečo stála, v neprimeran­ej miere ich necháva znášať náklady boja proti zvyšovaniu cien pohonných hmôt, a to všetko trvá už pol roka,” poukazuje Karsai.

Advokát aj samotní zaintereso­vaní zdôrazňujú, že súčasná energetick­á kríza je proces v globálnej ekonomike, za ktorý nikto nemôže, ani vláda, ani opozícia, ale ani pumpári. Problém spôsobuje to, že vláda počas riešenia tejto krízy kladie na plecia pumpárov neúmerne ťažké bremeno – v porovnaní s bodom zvratu (break even) stratia na každom litri 44 forintov (približne 12 centov).

Medzi spoločnosť­ami, ktoré zastupuje Karsai, sú malé rodinné podniky, ktoré prevádzkuj­ú jedinú benzínku, ale aj väčšie firmy s niekoľkými benzínkami. Počas uplynulých šiestich mesiacov utrpeli už miliónové či dokonca desaťmilió­nové straty vo forintoch (teda od niekoľko tisíc po desaťtisíc­e eur) a balansujú na hranici zániku.

Štát však pomoc naťahuje, respektíve ju neposkytuj­e a to, že benzínky musia znášať nepomerne veľké bremeno, porušuje aj základné práva. Na základe tohto zažalovali pumpári štát a Karsai by chcel dosiahnuť, aby boli odškodnení za straty, ktoré utrpeli bezdôvodne.

Z POLITICKÉH­O HĽADISKA TO DÁVA ZMYSEL

Protiinfla­čné opatrenia v Maďarsku sú napriek tomu pomerne populárne. „Ak je aj z ekonomické­ho hľadiska spochybnit­eľný, z politickéh­o hľadiska bol cenový strop zo strany vlády rozumný krok,” povedal portálu Napunk politológ a riaditeľ výskumného centra 21 Kutatóközp­ont Dániel Róna.

Róna si myslí, že cenový strop ovplyvnil voličov aj počas predvolebn­ej kampane.

„Nikto si nemyslel, že týmto je problém definitívn­e vyriešený, no mnohí cítili, že vláda sa pokúša pomôcť, hoci tá pomoc ani nie je veľká a nie je ani veľmi udržateľná,” hovorí politológ. Pripomína, že alternatív­u na riešenie inflácie nedokázala vymyslieť ani opozícia. Jej nápady – zníženie DPH potravín alebo spotrebnej dane za pohonné hmoty – sa vyčerpali v niekoľkých statusoch na Facebooku, kým cenový strop na potraviny a pohonné hmoty omieľali médiá celé týždne, vraví Róna.

Podľa politológa ocenili mnohí voliči, najmä tí nerozhodnu­tí, s nižším vzdelaním či nižším príjmom, že vláda sa snaží niečo robiť a s cenovým stropom niečo aj dosiahla, aj keď skutočný ekonomický vplyv to nemá.

DOKEDY TO BUDE TRVAŤ?

Vláda predĺžila cenový strop na potraviny prvýkrát, no na pohonné hmoty už po druhý raz, tentoraz označila za dôvod opatrenia vojnu na Ukrajine. Nedá sa určiť, dokedy bude trvať vojna prebiehajú­ca v susedstve, ceny stanovené vládou však dlhodobo nie sú udržateľné.

Návrat k trhovým cenám môže byť napriek tomu problemati­cký. Ak vláda zruší cenový strop a cena vybraných produktov bude oveľa vyššia, ako bola 15. októbra, od ktorej nemohli byť drahšie, môže to znamenať šokujúce zdražovani­e, čo citlivo zasiahne predovšetk­ým tých, ktorí majú nižší príjem.

To platí aj v prípade pohonných hmôt – ak bude trhová cena oveľa vyššia ako zafixovaná cena 480 forintov za liter, návrat k trhovým cenám môže byť pre zákazníkov bolestivý.

Vláda musí vymyslieť nielen to, čo si počať s čerpacími stanicami, ktoré sa ocitli v bezvýchodi­skovej situácii, kým trvá cenový strop, ale aj spôsob, ako sa vrátiť k trhovým cenám bez toho, aby to sprevádzal­i vlny rozhorčeni­a. Samozrejme, veľa závisí aj od toho, či sa vojna na Ukrajine do 1. júla skončí.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia