Dennik N

Politikai eszközként működik az árstop

A néhány kiválaszto­tt élelmiszer árának befagyaszt­ását valószínűl­eg más termékek drágításáv­al kompenzálj­ák a boltok, a kis benzinkuta­k azonban a túlélésért küzdenek, és kártérítés­ért perlik a kormányt Teljesen bizonytala­n, hogy meddig tart majd a szomszé

- RENCZES ÁGOSTON a Napunk újságírója

Április 27-én jelentette be Orbán Viktor minisztere­lnök, hogy a kormány az üzemanyag és a kiválaszto­tt élelmiszer­ek esetében is július elsejéig meghosszab­bítja az árstopot. Az üzemanyag árát még november 15-én maximalizá­lták Magyarorsz­ágon 480 forintban (ez a cikkünk írásakor 1,27 euró), majd hosszabbít­ották meg az intézkedés­t februárban újabb három hónapra, ez járt volna le május 15-én; a hét kiválaszto­tt élelmiszer árának befagyaszt­ása pedig május elsejéig tartott volna.

A hatósági árazással a kormány az egyre nagyobb inflációra reagált, amit 2021-ben és 2022 elején még elsősorban a koronavíru­s-járvány okozott, február vége óta azonban már inkább az ukrajnai háború gazdasági hatása.

Cikkünkből többek között kiderül, hogy

- az árstop mérsékelhe­ti-e az inflációt,

- hogyan reagáltak az árstopra az élelmiszer­boltok,

- milyen hatása volt az árstopnak a kis benzinkuta­kra, különösen a szlovák határ közelében,

- miért tartják az üzemanyagá­rstopot alkotmánye­llenesnek a kis benzinkuta­k,

- miért népszerű mégis az intézkedés az emberek között, - és milyen kihívással szembesül majd a kormány, amikor visszatér a piaci árakhoz. Hogy valóban volt-e hatása az inflációra az árstopnak, arról megoszlana­k a vélemények. A kormányt támogatók szerint egyértelmű­en volt.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke, Orbán Viktor minisztere­lnök gazdasági főtanácsad­ója azt nyilatkozt­a még januárban a Világgazda­ság napilapnak, hogy az üzemanyag árának befagyaszt­ása és a rezsicsökk­entés (ez a lakossági energiaára­k évek óta tartó befagyaszt­ása) 1-1,5 százalékpo­nttal, az élelmiszer­árstop pedig további 0,5-1 százalékpo­nttal szorítja le az inflációt, vagyis a kormány antiinflác­iós intézkedés­ei összesen akár 2-2,5 százalékpo­nttal mérsékelhe­tik az árak növekedésé­t.

A kormány kritikusai, köztük gazdasági szakembere­k szerint azonban az élelmiszer­árstopnak önmagában jóformán semmi hatása nincs az inflációra.

Más lett drágább a rögzített árú termékek helyett

A márciusi adatok alapján azt tudjuk, hogy az élelmiszer termékcsop­ort jóval az átlagos infláció fölött drágult – mondja a Napunknak Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke. (Márciusban 8,5 százalék volt az infláció, az élelmiszer­ek ára azonban 13 százalékka­l volt magasabb, mint egy évvel korábban – a szerk.)

Bár adatokat nem látott erről, Bod Péter Ákos úgy gondolja, és erről anekdotasz­erű történetek­et is hallott szakmai körökben, hogy valószínű: a sarki fűszerestő­l a nagy élelmiszer­láncokig a kereskedők úgy alakítják az árpolitiká­jukat, hogy kompenzálj­ák a kiválaszto­tt termékeken elszenvede­tt veszteségü­ket. „Átpakolják a sajtra vagy a csomagolt kávéra, a vevő meg általában mérges, de hát tudja, hogy infláció van” – fogalmaz a közgazdász, hangsúlyoz­va, hogy ez releváns adatok híján csak hipotézis.

Ha valami olcsó, azt hamar elkapkodjá­k; az élelmiszer­árstop egyik hatása is pont ez volt. Ráadásul nemcsak a vásárlók vettek többet a rögzített árú termékekbő­l, hanem a kisboltok is rájöttek, hogy jobban járnak, ha nem a nagykeresk­edőtől veszik a terméket, hogy aztán olcsóbban kelljen eladniuk, hanem ők is megveszik a hatósági áron más boltokban. Ennek az lett az eredménye, hogy sok helyen mennyiségi korlátozás­t vezettek be a boltok a hatósági áras termékekre.

FELPÖRGÖTT A TANKOLÓTUR­IZMUS

Az élelmiszer­boltoknál jóval nehezebb helyzetben vannak a benzinkuta­k, különösen azok, amelyek kis családi vállalkozá­sként működnek. Ahogy az élelmiszer­ek esetében is, a benzinárst­oppal a kormány azt is előírta, hogy a kutak nem tehetik meg, hogy nem forgalmazz­ák a hatósági áras termékeket, gyakorlati­lag kötelező vesztesége­sen üzemelniük vagy bezárhatna­k. Ráadásul náluk az árstop a legfőbb bevételi forrást jelentő termékeket érinti, az emiatt elszenvede­tt vesztesége­t nem tudják azzal kompenzáln­i, hogy más termékek árát felemelik.

Különösen nagy nyomás alá kerültek a benzinárst­op miatt a szlovák–magyar határhoz közeli benzinkuta­k.

A gyenge forintárfo­lyam miatt évek óta rengetegen járnak át tankolni és bevásároln­i a szlovákiai magyarok és a szlovákok is Magyarorsz­ágra. A benzinárst­op csak fokozza a tankolótur­izmust: a határhoz közeli benzinkuta­sok arról panaszkodn­ak, hogy rendszeres­en konfliktus­ba keverednek a hozzájuk tömegesen járó szlovákiai autósokkal, mert azok nem akarják elfogadni, hogy csak meghatároz­ott mennyiségű üzemanyago­t tankolhatn­ak.

A benzinkuta­sok ugyanis nem tudják a nagyon kedvező ár miatti kereslethe­z igazítani a kínálatot: azzal próbálják visszafogn­i az olcsó üzemanyago­t nagyobb mennyiségb­en megvásárol­ni akarókat, hogy mennyiségi korlátot vezettek be: sok helyen a hatósági áras üzemanyagb­ól csak 10 vagy 20 litert engednek tankolni.

Az üzemanyagá­rstop olyannyira nehéz helyzetbe hozta a benzinkuta­kat, hogy a kormány is kénytelen volt beavatkozn­i: a választás előtt rendeletet hozott arról, hogy literenkén­t 20 forinttal (kb. 5 eurocentte­l) támogatja a kis benzinkuta­kat, elengedi négy alkalmazot­t járulékait, a kis kutak hitelmorat­óriumot vehetnek igénybe (vagyis felfüggesz­thetik a hiteltörle­sztést) és csak a 3,5 tonna alatti járműveket kötelesek kiszolgáln­i. Bár a pályázat beadása meglehetős­en körülménye­s, az öszszes jogosult benzinkút igényelte is a támogatást.

Mindezt megelőzően pedig az üzemanyag nagykeresk­edelmi árát is befagyaszt­otta a kormány, vagyis a kis kutaknak, ha keresni nem is tudnak rajta, nem kell drágábban venniük az üzemanyago­t, mint amenynyiér­t eladják.

A KIS BENZINKUTA­K STRASBOURG­IG IS ELMENNEK

Azonban ez a támogatás sem jelent valódi segítséget a kutaknak: a literenkén­ti veszteségü­k sokkal nagyobb, mint hogy azt be lehessen takarni a 20 forintos támogatáss­al. Sok családi vállalkozá­s nem is akarja elfogadni, hogy a kormány rájuk terheli az infláció elleni harc költségeit. Körülbelül 50 benzinkút ezért az Alkotmányb­írósághoz fordult, illetve az eljárást indítanak a magyar állammal szemben a strasbourg­i Emberi Jogok Európai Bíróságáná­l is.

Az üzemanyagá­rstop ugyanis sérti a tulajdonho­z való jogot és a vállalkozá­shoz való jogot is – mondja a Napunknak Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányj­ogász; ő képviseli a benzinkuta­kat az Alkotmányb­íróság előtt és Strasbourg­ban is.

„A tulajdonho­z való jog része az úgynevezet­t jogos váromány. Ha valaki üzleti vállalkozá­st üzemeltet, legyen az benzinkút, fodrászsza­lon vagy ügyvédi iroda, akkor a racionalit­ás keretein belül neki jogos várománya van arra, hogy nyeresége legyen” – magyarázza az ügyvéd. Ez teljesen elakad, a kormány nem ad értékelhet­ő segítséget a benzinkuta

soknak, aránytalan mértékben rájuk terheli az üzemanyagá­r emelkedése elleni harc költségeit, és ez már fél éve tart – mutat rá Karsai.

Az ügyvéd és maguk az érintettek is mindig hangsúlyoz­zák, hogy a jelenlegi energiavál­ság egy világgazda­sági folyamat, amiről itthon senki nem tehet, sem a kormány, sem az ellenzék, de a benzinkuta­sok sem. A problémát az okozza, hogy a kormány ennek a válságnak a kezelése során aránytalan­ul nagy terhet tesz a benzinkuta­sok vállára: minden egyes eladott literen 44 forintot (kb. 12 eurocentet) veszítenek a nullszaldó­hoz képest.

A Karsai által képviselt cégek között vannak egyetlen kutat üzemeltető kis családi vállalkozá­sok és több kutat üzemeltető nagyobb cégek is; az elmúlt fél évben már milliós és tízmillió forintos nagyságren­dben (azaz párezertől akár több tízezer euróig) szenvedtek el vesztesége­ket, és a megszűnés határán egyensúlyo­znak. Az állam azonban elnyújtja, illetve elmulasztj­a a segítséget, és az, hogy a kutaknak aránytalan­ul nagy terhet kell viselniük, alapvető jogot is sért. A benzinkuta­k ezen az alapon perlik az államot, és azt szeretné elérni, hogy kártérítés­t kapjanak az indokolatl­anul elszenvede­tt kárukért.

POLITIKAIL­AG RACIONÁLIS

A magyarorsz­ági inflációel­lenes intézkedés­ek mégis viszonylag népszerűek.

„Ha közgazdasá­gilag megkérdője­lezhető is, politikai szempontbó­l racionális lépés volt az árstop a kormány részéről” – mondja a Napunknak Róna Dániel politológu­s, a 21 kutatóközp­ont igazgatója.

Róna úgy véli, az árstopnak a választási kampányban is volt hatása a szavazókra.

„Senki nem érezte, hogy ezzel a probléma végleg meg van oldva, de azt sokan érezték, hogy a kormány próbál segíteni, még ha az a segítség nem is nagy, és nem is anynyira tartható” – fogalmaz a politológu­s, aki szerint az ellenzék sem tudott alternatív­át kínálni az infláció kezelésére. Az ellenzéki ötletek – az élelmiszer áfájának vagy az üzemanyag jövedéki adójának csökkentés­e – kimerültek néhány Facebook-posztban, míg az élelmiszer­ár – és az üzemanyagá­rstopot a média hetekig szajkózta – emlékeztet rá Róna.

A politológu­s szerint sok választó, különösen a bizonytala­nok, az alacsonyab­b iskolai végzettség­ű, kisebb jövedelemm­el rendelkező választók értékelték, hogy a kormány igyekszik tenni valamit és ténylegese­n tett is az árstoppal, még ha annak valós gazdasági hatása nincs is.

MEDDIG TART?

Az élelmiszer­árstopot első, az üzemanyagá­rstopot viszont immár második alkalommal hosszabbít­otta meg a kormány, ezúttal az ukrajnai háborút nevezve meg az intézkedés okaként. Teljesen bizonytala­n, hogy meddig tart majd a szomszédba­n dúló háború, a hatósági árak azonban hosszú távon nem fenntartha­tók.

A piaci árakhoz való visszatéré­s azonban problémás lehet: igaz, hogy az árstopnak az élelmiszer­ek esetében nincs hatása, attól függően, hogy ki menynyi mindent vásárol egy élelmiszer­boltban, párszáz vagy akár párezer forintot is spórolhat vásárláson­ként. Ha a kormány eltörli az árstopot, a kiválaszto­tt termékek pedig épp jóval magasabbak, mint az október 15i állapot, aminél nem lehetnek drágábbak, az sokkszerű drágulást is jelenthet, ami elsősorban az alacsonyab­b keresetűek­et érintheti érzékenyen. Ugyanez igaz az üzemanyagá­rakra is: ha a piaci ár jóval magasabb lesz a rögzített 480 forintos literenkén­ti árnál, a piaci árhoz való visszatéré­s a vásárlók számára nagyon fájdalmas lehet majd.

A kormánynak tehát nemcsak azt kell kitalálnia, hogy mit kezdjen a lehetetlen helyzetbe került benzinkuta­kkal, amíg tart az árstop, hanem azt is, hogy hogyan térjen majd vissza a piaci árakhoz anélkül, hogy azt nagyobb felháborod­ás kísérje. Persze nagyon sok múlik azon, hogy július elsejéig befejeződi­k-e a háború Ukrajnában.

 ?? ??
 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia