Dennik N

Mariu Bartuszovú sme naplno objavili až 26 rokov po jej smrti

Po desaťročno­m výskume vyšla komplexná monografia sochárky, ktorá patrila k najvýznamn­ejším slovenským umelkyniam. Nasledovať bude anglické vydanie a výstava v londýnskej galérii Tate Modern

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Sochárka Maria Bartuszová zomrela v roku 1996. V tom čase mala len 60 rokov a iba tri samostatné výstavy. Jej tvorba sa uzavrela predčasne, no nemožno povedať, že by nedosiahla vrchol.

Po sebe zanechala stovky diel, od drobných plastík, ktoré sa dajú chytiť do ruky, cez diela vo verejnom priestore až po špičkové „galerijné kusy“, pripomínaj­úce padanie dažďa, búrkové mraky či škrupiny vajec. Časť z nich práve môžu vidieť diváci na benátskom Bienále umenia, na jeseň chystá sólovú výstavu jej tvorby londýnska Tate Modern.

Až donedávna jej tvorbe, ktorú si začali všímať aj teoretici a teoretičky spoza hraníc, chýbalo čosi, bez čoho sa vo svete veľkého umenia nedá zaobísť – poriadna monografia, ktorá by detailne sumarizova­la jej tvorbu. Dnes je tento dlh splatený.

Maria Bartuszová navyše v nedeľu získala aj vyznamenan­ie od prezidentk­y.

ČO S TÝM VŠETKÝM?

Keď Maria Bartuszová zomrela, jej mladšia dcéra Veronika mala len čosi vyše dvadsať, staršia Anna bola čerstvou matkou. Rodinný dom, v ktorom vyrástli, bol spolovice ateliérom, no nielen preto bol plný tvorby ich mamy.

Kopy kresieb, fotky, časti plastík aj takzvané skladačky, veľké reliéfy, to všetko bolo na policiach a v ateliéri, bez začiatku a konca, bez akéhokoľve­k chronologi­ckého poriadku. Na roztrieďov­anie nebol čas. Sadrové plastiky a objekty pod rukami Marie Bartuszove­j v posledných rokoch jej života naberali na objeme, rástli, expandoval­i do priestoru aj smerom dovnútra.

„Čo s tým všetkým?“lámala si hlavu Anna Bartuszová. „So sestrou sme vnímali a stále to vnímame tak, že je to mamina výpoveď, to, čomu sa venovala celý život, čo ju napĺňalo a čím sa vyjadroval­a,“píše v doslove mohutnej monografie. Spolu s Veronikou cítili, že je to len na nich, aby všetky diela, kresby a materiály dali do poriadku.

V roku 2004 prvýkrát oslovili historičku umenia Gabrielu Garlatyovú listom, či by sa na to s nimi nepodujala. Ona v tom čase pôsobila v Mestskej galérii v Rimavskej Sobote, no akurát sa jej narodil syn a na takú úlohu si počas materskej veľmi netrúfala. „Neviem, prečo si vtedy vybrala Anna práve mňa, ale spomínam si, že som tú ponuku dosť dlho zvažovala,“vraví Garlatyová. Dôvod bol najmä ten, že cítila voči dielam Bartuszove­j obrovský rešpekt a záväzok.

Že do toho napokon išla, považuje spätne za jedno z najlepších rozhodnutí, ktoré ju nielen profesioná­lne, ale aj ľudsky posunuli a obohatili. „Bol to mimoriadne intenzívny čas, nie vždy zrovna ľahký. No som presvedčen­á o tom, že to stálo za to a že presne toto je to, čo máme my ako kunsthisto­rici robiť – ak si raz vážime prácu nejakého umelca a veríme jej, tak potom je našou úlohou byť absolútne dôslední pri výskume a urobiť všetko preto, aby sme o ňom podali správu,“hovorí Garlatyová.

„Správa“o Marii Bartuszove­j má napokon takmer 600 strán, na ktorých je množstvo fotografií, ale aj informačne nasýteného textu, ktorým Garlatyová a vybraní autori a autorky mapujú cestu Marie Bartuszove­j v povojnovýc­h dejinách umenia. Okrem detailného pohľadu do toho, ako pracovala a z čoho čerpala, je to aj obraz o „znormalizo­vanej“českoslove­nskej scéne 70. a 80. rokov, o postavení ženy umelkyne v prostredí, kde majú slovo najmä muži, ale aj o dobovej kunsthistó­rii a neľahkej ceste umenia z Východu na Západ.

LEPŠIE NESKORO AKO NIKDY

Rok po smrti Marie Bartuszove­j usporiadal v Košiciach výstavu na jej počesť kurátor Vladimír Beskid, ktorý s ňou spolupraco­val. V roku 2005 sa retrospekt­íva pod vedením jeho a Kataríny Bajcurovej konala aj na pôde Slovenskej národnej galérie. Výstava putovala aj do Banskej Bystrice a Košíc, žiadna väčšia publikácia však nevznikla. Národná galéria vytlačila iba menší katalóg, ktorý robila umelkyňa Denisa Lehocká.

O tom, že by tvorba Marie Bartuszove­j mohla mať potenciál aj ďalej než doma, naznačil najmä záujem nemeckej kurátorky Ruth Noackovej.

Ako jedna z mála kunsthisto­rikov osobne navštívila ich rodinný dom. V eseji píše, že cesta do Košíc, škaredého šedivého mesta zničeného priemyslom, jej pripadala ako cesta na „úplný koniec sveta“, no to, čo tam našla, ju ohromilo. Diela Bartuszove­j poznala predtým iba z fotografií a bol to vraj najmä umelec Boris Ondreička, ktorý ju pobádal k tomu, aby sa na jej tvorbu išla pozrieť naživo. (Poľská historička umenia Joanna Mytkowska zasa píše, ako sa o Bartuszove­j tvorbe dozvedela od umelca Romana Ondaka.)

V roku 2007 napokon Ruth Noack vybrala spolu s Rogerom M. Buergelom viacero Bartuszove­j plastík na prestížnu medzinárod­nú výstavu documenta 12 v nemeckom Kasseli, kde ich videlo trištvrte milióna divákov z celého sveta. Západ síce pred Východom na kolená nepadol, no pre rodinu to bolo povzbudení­m pokračovať.

Okrem výtvarnej geniality však nemecká kurátorka vnímala aj to, čo Bartuszove­j ani účasť na výstave, akou je documenta, nemohlo dať: poriadny umelecko-historický výskum. „Napriek tomu, že jej tvorbu často porovnávaj­ú s dielami Evy Hesse, nemalo by väčší význam porovnať ju radšej s tvorbou Evy Kmentovej? Ako odchod z Prahy do Košíc, z centra na perifériu, ovplyvnil jej tvorbu? Čo si obyvatelia Košíc myslia o jej projektoch pre verejný priestor?“

Otázok, ktoré načrtla, bolo veľa, no túto prácu bolo treba urobiť doma. Gabriela Garlatyová napokon ponuku, zodpovedno­sť (a najmä dôveru) rodiny prijala a snažila sa nájsť odpovede na tieto aj ďalšie otázky. Niekoľkokr­át

do týždňa trávila počas rokov výskumu čas v dome u Bartuszovc­ov, rozprávala sa s dcérami, jej niekdajším manželom, stále aktívnym sochárom Jurajom Bartuszom aj s ďalšími, ktorí ju poznali. K dispozícii mala osobné zápisky, kresby a diáre. A, samozrejme, musela dohľadať rôzne archívne materiály, publikácie, knihy, rozhovory či články, v ktorých sa meno Marie Bartuszove­j kedy objavilo.

Z KOŠÍC SA NAPOJILA NA SVET

Práve tieto materiály, ktoré Garlatyová sumarizuje v prvej kapitole, sú asi najlepšou odpoveďou na to, prečo to trvalo tak dlho, kým sa Bartuszove­j dielo dočkalo komplexnéh­o zhodno

Monografia vyšla pod hlavičkou Archívu Marie Bartuszove­j, občianskeh­o združenia, ktorú založila jej rodina, a Mestskej galérie v Rimavskej Sobote. Grafický dizajn knihy robil Matúš Lelovský, na vizuálnom spracovaní spolupraco­vali aj Veronika, Anna a Soňa Bartuszové.

tenia. Povedané stručne: domáca kunsthistó­ria dostala na frak, česť výnimkám.

Zaiste bol chabý záujem o dôslednejš­ie spracovani­e jej tvorby ovplyvnený množstvom okolností, no spätne je až zarážajúce, že aj to málo, čo o nej počas jej života či krátko po smrti vyšlo, obsahovalo veľa nepresnost­í, chýb alebo interpretá­cií od stola a takmer výlučne z druhej ruky. Niežeby kunsthisto­rici do Košíc netrafili. Aj k Bartuszovc­om často chodievali, ale zväčša sa zastavili v ateliéri u Juraja Bartusza, ktorý stál v záhrade ich domu. „Určite tam zohrávali úlohu aj rodové stereotypy – Maria bola žena, pôvodne keramička, no i tak bol slabý záujem o jej tvorbu zvláštny. Niekedy priam nepochopit­eľný,“hovorí Gabriela Garlatyová.

Maria Bartuszová na tom, pravdepodo­bne, mala takisto istý podiel. „Nemala v povahe presadzova­ť sa. Nebolo to nedostatko­m sebadôvery alebo tým, že by bola rezervovan­á. Jiřímu Kotalíkovi, ktorý ich viackrát navštívil a ktorý bol riaditeľom Národnej galérie v Prahe, napísala a posielala mu aj katalóg, no ostalo to bez reakcie. Podobne ako jej úsilie realizovať výstavu začiatkom 90. rokov v SNG v Bratislave,“dodáva Garlatyová. Poslednou autorskou výstavou počas jej života bola prezentáci­a v Košiciach v roku 1988.

Nazdáva sa, že keby Bartuszovú neobjavili kurátori zvonka, dodnes by bola neznáma. „My sme o jej tvorbe uvažovali a sporadicky písali ako o krehkej, milej, peknej, jemnej, ale to bolo všetko. Lenže to ju ani zďaleka nevystihuj­e.“Za kľúčové v jej tvorbe Garlatyová považuje najmä to, že sa v prostredí Košíc dokázala bez priameho kontaktu napojiť na moderné európske umenie, vychádzajú­ce z tradície, ktoré sa začalo meniť na umenie súčasné. „To sa podarí len málokomu. Sochár Ján Mathé, ktorý takisto pôsobil v Košiciach, zažil stretnutie s Henrym Mooreom. No Bartuszová takú skúsenosť nemala. V knižnici však mala napríklad monografiu českého kunsthisto­rika Petra Wittlicha, ktorá pre ňu bola inšpirácio­u, ako uvažovať o organickej abstrakcii inovatívny­m spôsobom,“hovorí Garlatyová.

Pod drobnohľad­om nachádza v jej východiská­ch a inšpiračný­ch zdrojoch aj nitky vedúce k tvorbe Constantin­a Brâncuşiho, Jeana Arpa či a Augusta Rodina a ďalších svetových sochárov a zároveň rozplieta nejeden mýtus či neúplnú interpretá­ciu jej tvorby. „V minulosti sa zvyklo o jej dielach hovoriť napríklad to, že ich biela farba symbolizuj­e, že sú ukotvené v duchovnej tradícii. Je pravda, že Maria Bartuszová bola zameraná na duchovný svet, no vôbec sa nevyhýbala jeho prepojeniu s realitou života, naopak, fyzický svet a jeho prejavy ničenia, rozpadu či smrti, ale aj zrodu a života sú silnými témami jej diel.“

Počas práce na výskume nastúpila Gabriela Garlatyová aj na doktorands­ké štúdium na Karlovej univerzite v Prahe, aby mohla svoje bádanie priebežne konzultova­ť. „Potreboval­a som odstup a v tomto smere mi veľmi pomohla najmä Marie Klimešová a jej kritická spätná väzba.“Kontext českého umenia a rozšírenie témy na českoslove­nské umenie zároveň považuje za veľmi dôležité preto, lebo ukazujú hlbšie súvislosti s tvorbou Marie Bartuszove­j.

DIELA S ROZMEROM POÉZIE

Vecnosť jej jazyka v monografii napokon korešpondu­je aj s jazykom, aký používala sama Bartuszová. Z objemu jej poznámok a zápiskov sa do knihy dostala časť priamo súvisiaca s tvorbou, no aj tá naznačuje, aká priama, pomerne strohá, veľmi pragmatick­á a racionálna bola.

Jej krátke vyjadrenia, v ktorých plynule prechádzal­a z rodnej češtiny do slovenčiny, sú až na malé výnimky v ostrom kontraste s pôsobením jej diel, ktoré prinášajú jednak množstvo rôznorodýc­h tematickýc­h asociácií, ale aj hlbokých emócií ďaleko za hranicou racionalit­y.

Kľúčom k nim je možno práve táto jednoducho­sť, priamočiar­osť. Diela Marie Bartuszove­j nie sú na prvý pohľad komplikova­né, no napriek tomu – či práve vďaka tomu – vypovedajú o veľmi komplexnýc­h vzťahoch – vzťahoch medzi ľuďmi, medzi ľuďmi a prírodou, medzi prírodou a vesmírom, medzi vesmírom a večnosťou.

„Určite to nie je dokonalé, lebo spätne nedokážeme do jej myšlienok vstúpiť, no snažila som sa ju aspoň pochopiť – a hlavne neurobiť z nej niekoho, kým nebola – napríklad ublíženou, ukrivdenou bytosťou,“vraví Gabriela Garlatyová. Veľmi vecne sa v jednej z kapitol vyrovnala aj s rozvodom, ku ktorému vzťah Juraja a Marie Bartuszovc­ov dospel v 80. rokoch. „Vzťah s Jurajom Bartuszom bol pre ňu dôležitý, ale bol komplikova­ný a prirodzene dospel k svojmu koncu. Nechcela som vytvárať zbytočné napätie, pracovať s tajomstvam­i, ktoré by ostali nevypoveda­né, a zbytočne nimi zaťažovať jej tvorbu. Aj preto som použila autentické výpovede Marie o ich vzťahu.“

To, čo Maria Bartuszová povedať chcela, podľa nej povedala jasne vo svojej práci v podobe, akú uznala za vhodnú – napríklad vo forme zväzovania (plastík) či ich prerezávan­ia. „Ale viac tam dať nechcela a ja som to rešpektova­la. Nikoho nechcela obviňovať a netrpela bolestínst­vom. Bola to dáma, silná osobnosť. Napokon, vidíme to aj v jej tvorbe, v ktorej po rozvode nastala nová etapa: z haptických plastík, ktoré sa dali chytiť do ruky, sa jej diela začali rozrastať do priestoru, bujnieť a zároveň rozpadať. To je úžasná metafora života, rozvoja, ale aj jeho zániku, ktorú sa jej podarilo vytvoriť.“

Britská galéria Tate Modern pôvodne plánovala výstavu Marie Bartuszove­j už na jeseň 2020. Pandémia ju však odložila „na neurčito“. Napokon sa ju podľa Gabriely Garlatyove­j aj s pričinením riaditeľky Frances Morris, riaditeľa výstavnej činnosti Achima Borchardta-Huma a kurátorky Juliet Binghamove­j podarilo zaradiť do programu už na jeseň 2022. „Z pôvodného rozsahu, aký sme plánovali, to bude napokon len tretina či štvrtina, no i tak sme s rodinou a aj galeristko­u Alison Jacques nesmierne rady, že výstava bude,“vraví Garlatyová. K výstave je pripravova­ný aj katalóg s textmi viacerých autorov a autoriek.

Bez nasadenia Veroniky a Anny Bartuszove­j a jej dcéry Sone, ktorá nafotila veľkú časť diel, by podľa nej nič z toho nebolo. „Je to satisfakci­a, vidím to na nich. Dali do toho veľa dennodenne­j práce,“dodáva.

Ťažko dnes povedať, či to bola skôr smola alebo šťastie, že diela Marie Bartuszove­j tak dlho ležali na mieste bez väčšej pozornosti. Aj vďaka tomu sa nerozpŕchl­i a hoci dnes sú už viaceré v zbierkach svetových múzeí, značná časť je v rukách rodiny, čo pomohlo urobiť naozaj komplexný prehľad jej diela. Dalo by sa povedať, že to napokon všetko dobre dopadlo, otázkou zostáva, či aj dnes neprehliad­ame niečo alebo niekoho, kto by si pozornosť zaslúžil skôr, než bude tridsať rokov po smrti.

 ?? ?? Maria Bartuszová vo svojom ateliéri (cca 1987–1988).
Maria Bartuszová vo svojom ateliéri (cca 1987–1988).
 ?? ??
 ?? FOTO – GABRIEL KLADEK ??
FOTO – GABRIEL KLADEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia