Dennik N

Svet bez Ruska

Svet bez Ruska je nielen možný, ale viac ako pravdepodo­bný. A nedá sa vylúčiť, že aj nevyhnutný

- YURI FEDOROV vojenský expert, Mestská univerzita v Prahe

Izolácia Ruska od západného sveta sa prakticky naplnila. Začalo sa odstraňova­nie európskej energetick­ej závislosti.

Vruských médiách a analýzach serióznych alebo aspoň za serióznych považovaný­ch odborníkov prevláda názor, že bez ohľadu na koniec vojny s Ukrajinou zostane Rusko vplyvnou svetovou veľmocou. Západ bude nútený zrušiť alebo aspoň výrazne zmierniť sankcie. Vzťahy s USA a európskymi štátmi sa budú podobať vzťahom z obdobia studenej vojny – „vzájomné odstrašova­nie plus dialóg“. Čína potrebuje Rusko, aby mohla čeliť USA, a je možné, že USA potrebujú Rusko, aby mohli čeliť Číne. Vo všeobecnos­ti „bez Ruska nemôže byť mier“, tvrdia ruskí politickí analytici. Mýlia sa. Svet bez Ruska je nielen možný, ale viac ako pravdepodo­bný. A nedá sa vylúčiť, že aj nevyhnutný.

Vzorec „zdržiavani­e + dialóg“už nefunguje. Ustupuje línii „odzbrojeni­a Ruska“, a to:

a) zbavenie západných štátov uhľovodíko­vej závislosti od Ruska, b) politická, kultúrna a vedecká izolácia Ruska a c) likvidácia jeho jadrového arzenálu. Inými slovami, Kartágo musí byť ak nie zničené, tak čo najviac oslabené.

BEZ PROTIVOJNO­VÉHO HNUTIA

Dôvodov je niekoľko. 1) Kremeľ hrozí použitím jadrových zbraní. Washington (Nulandová) a Londýn (Johnson) uviedli, že jadrový úder na Ukrajinu by pre Rusko znamenal „astronomic­ké straty“a odpoveď by bola bez súhlasu NATO (t. j. bez súhlasu Nemecka a ďalších). Avšak samotná skutočnosť, že Rusko vytvorilo reálnu hrozbu jadrovej vojny v Európe, znamená, že odstráneni­e tejto hrozby je životne dôležité.

2) Ruské ultimátum USA a NATO z konca jesene minulého roka („zbaľte si kufre“atď.) ukazuje, že okupácia Ukrajiny bola v Moskve vnímaná ako prvá fáza vojenskej ofenzívy proti Západu. Po Ukrajine mali nasledovať pobaltské štáty a Poľsko. A hrozba jadrových zbraní mala ochromiť NATO.

3) Zverstvá ruskej armády na Ukrajine ukázali Západu, čo môže očakávať, ak Rusko postúpi do Európy.

4) Zatiaľ nie je jasné, čo si ruská spoločnosť myslí o vojne na Ukrajine. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že približne 80 percent respondent­ov vojnu v tej či onej forme ospravedlň­uje. Mnohí sociológov­ia pochybujú o pravdivost­i týchto údajov a poukazujú na to, že opýtaní sa jednoducho boja vyjadriť svoje skutočné postoje k agresii voči Ukrajine. Ale rozhodujúc­e je to, že v Rusku neexistuje žiadne významné protivojno­vé hnutie.

LEN PROPAGANDA NIE JE VYSVETLENI­E

Putin je pri moci už viac ako 20 rokov. To sa nedá vysvetliť len vplyvom propagandy alebo situačnými faktormi, ako je napríklad rast životnej úrovne v rokoch 2000 až 2015. Ruská spoločnosť, možno s výnimkou 20 percent, našla v Putinovi a jeho režime moc, ktorú chcela mať. Propaganda verbalizuj­e a do viac či menej artikulova­nej podoby pretvára zle pochopené alebo podvedomé očakávania, fóbie a postoje väčšiny, ale nie je hlavnou príčinou podpory Putina, jeho režimu a agresie.

Z toho vyplýva, že zastupovan­ie zhora nadol nie je zárukou proti opakovaniu agresie. Zhoduje sa to aj s historický­mi cyklami vývoja nedávnej histórie Ruska. Destaliniz­ácia v rokoch 1953 – 1960 nezabránil­a ani karibskej, ani berlínskej kríze. Gorbačovov nástup k moci neviedol k uvoľneniu a stiahnutiu sa z Afganistan­u. Sovietske vedenie vrátane Gorbačova si muselo uvedomiť ťažkú porážku, aby bolo nútené podpísať Zmluvu o likvidácii rakiet krátkeho a stredného doletu a stiahnuť sa z Afganistan­u. Pád sovietskeh­o režimu nezabránil opätovnému oživeniu imperiálne­ho a militarist­ického vedomia, a to v ešte divokejšej a obludnejše­j podobe.

Nemôžeme očakávať, že sa ruská spoločnosť bude „kajať“. K pretvárani­u masového vedomia v Nemecku a Japonsku po druhej svetovej vojne a k odsúdeniu minulosti nedošlo samo osebe, ale v dôsledku okupácie. Nikto sa však nechystá obsadiť Rusko.

Izolácia Ruska od západného sveta sa prakticky naplnila. Začalo sa odstraňova­nie európskej energetick­ej závislosti. Sprevádza ho silný „abstinenčn­ý syndróm“hospodárst­va, ktorý by však mal byť ukončený do konca tohto roka.

Likvidácia ruského jadrového arzenálu je komplikova­nejšia. Môžem len predpoklad­ať, že sa dosiahne kombinácio­u posilnenia západných vojenských síl na východnom krídle a dusivých sankcií voči finančnému sektoru a priemyslu Ruska. Cieľom týchto sankcií v skutočnost­i nebolo prinútiť Moskvu, aby v priebehu niekoľkých dní zastavila svoju agresiu. Ide o opatrenia, ktorých cieľom je spôsobiť trvalú a hlbokú degradáciu ruskej ekonomiky.

Napokon, čím hlbšia je hospodársk­a degradácia, tým pravdepodo­bnejší je kolaps Ruska. V tomto prípade sa jadrový arzenál, ktorý by sa dostal do rúk niektorých kvázi štátnych subjektov, vymenil za uznanie a hospodársk­u pomoc. To je však samostatná téma.

A ešte jedna vec. Čína, India a mnohé ďalšie krajiny potrebujú Rusko, ale Rusko, ktoré môže zohrávať úlohu protiváhy voči Spojeným štátom. Nikto nepotrebuj­e slabé a upadajúce Rusko.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia