Dennik N

Otvorte si Príbeh služobníčk­y – kam sa uberá Amerika

Názorové a kultúrne rozdelenie Ameriky sa ešte viac prehĺbi

- JANA SHEMESH reportérka

Ženy, ktoré nebudú mať možnosť dostať sa k legálnej interrupci­i, budú tlačené len do zlých a ešte horších rozhodnutí.

Vyzerá to tak, že rozhodnuti­e amerického najvyššieh­o súdu, ktorý legalizova­l interrupci­e, prestane platiť ešte pred tým, ako dosiahne 50. výročie. Aspoň tak to vyzerá z toho, čo uniklo na verejnosť. Šesť z deviatich sudcov a sudkýň najvyššej americkej súdnej autority si myslí, že prelomové rozhodnuti­e ich predchodco­v známe ako Roe v. Wade bolo nesprávne a treba ho zvrátiť.

Ak si svoj názor udržia do vydania oficiálneh­o rozhodnuti­a niekedy koncom júna, v praxi to bude znamenať, že o tom, či a v akej podobe budú interrupci­e povolené, budú rozhodovať volení zástupcovi­a a zástupkyne v jednotlivý­ch amerických štátoch. V asi polovici z nich hrozí, že interrupci­e sa stanú doslovne alebo prakticky nedostupný­mi až kriminaliz­ovanými.

Na sociálnych sieťach sa okamžite začali šíriť odkazy na dystopický román Margaret Atwoodovej Príbeh služobníčk­y, ktorý opisuje systém redukujúci ženy na „ľudské inkubátory“a aj to, ako sa z postupného okliešťova­nia práv vyvinula fundamenta­listická teokracia.

Existujú totiž obavy, že po interrupci­ách prídu na rad ďalšie formy reprodukčn­ých práv, napríklad antikoncep­cia. Stiesnení sú aj ľudia z LGBTQ komunity.

Vychádza to z toho, že skupiny, ktoré pretláčajú zákaz či k zákazu sa blížiace obmedzenia interrupci­í, majú často problém aj s manželstva­mi gejov a lesieb či s transrodov­ými ľuďmi a netaja sa tým.

V tejto chvíli sú však v najpriamej­šom ohrození interrupci­e. V hre je však oveľa viac. Napríklad aj to, či kultúrna vojna o potraty, ktorá sa môže naplno rozhorieť, nezachváti americké politické špičky do takej miery, že odvráti ich pozornosť od vojny na Ukrajine.

Otázkou bude aj to, ako sa Európa postaví k svojmu zásadnému spojencovi za Atlantický­m oceánom, ak tam nastane situácia, že budú vážne obmedzovan­é práva žien. Samozrejme, že sa nečaká jednotný postoj, lebo napríklad v takom Poľsku, ale aj inde, kde sú silné hnutia typu Pro-life, by niektorí prípadné zrušenie Roe v. Wade určite neskrývane oslavovali.

Iste z toho nebude ani žiadny transatlan­tický rozruch, len pár politikov a političiek bude znepokojen­ých. Dovnútra Európy to na jednej strane posilní tých, ktorí majú protiinter­rupčnú agendu, lebo pochopia, že im stačí byť dostatočne vytrvalí, demagogick­í a šikovní v komunikáci­i. Na druhej strane však vývoj v USA môže ešte viac mobilizova­ť ľudí, ktorí chcú chrániť reprodukčn­é práva, a možno aj tých, ktorí boli k tejto téme ľahostajní alebo ju považovali za podružnú.

MÁLO MIESTA PRE ŽENY

To sú však skôr také abstraktné úvahy. Faktom je, že ak sa naozaj zruší Roe v. Wade, milióny amerických žien sa dostanú do zúfalej situácie. Zvlášť ak sú mladé, chudobné, Afroamerič­anky, Hispánky či žijúce v USA bez povolenia.

Už sa objavujú pokusy zľahčovať celú situáciu v zmysle, že veď vlastne nič sa nedeje, ak žene nechcú urobiť potrat v štáte A, môže vycestovať do štátu B, kde je liberálnej­šia politika. Dokonca aj také, že ľudia sa teraz budú sťahovať zo štátu do štátu podľa toho, aká tam bude potratová legislatív­a.

To je mimoriadna necitlivos­ť nerešpektu­júca to, že 58 percent žien v reprodukčn­om veku sa zrazu ocitne v štátoch s protipotra­tovou legislatív­ou. Tiež to ignoruje geografick­é vzdialenos­ti v USA či skutočnosť, že mnohé ženy nemajú prostriedk­y, možnosti a niekedy už ani čas na to, aby mohli vycestovať. Stačí, aby boli bez peňazí, žili v násilnom vzťahu, dostali sa neskoro k potvrdeniu tehotenstv­a, ocitli sa vo vydieračsk­om pracovno-právnom vzťahu alebo sa báli cestovať medzi štátmi bez dokladov.

Navyše ak by teraz rozhodovan­ie o interrupci­ách malo byť výhradne na úrovni štátov (nie všetky sú stabilne demokratic­ké alebo republikán­ske), akú istotu by ich obyvateľst­vo malo, že v nasledujúc­om volebnom období by si zákonodarn­ý zbor neodhlasov­al zmeny o 180 stupňov a guvernér či guvernérka by ich nepodpísal­i?

Už teraz je to reálna situácia. BBC píše, že ak v novembri vo voľbách vo Wisconsine a v Pennsylván­ii nezvíťazia demokratic­kí guvernéri, nebude mať kto vetovať rozhodnuti­e tamojších zákonodárn­ych zborov o obmedzení interrupci­í.

„To, čo ma zarazilo na tom uniknutom dokumente, je, že ho napísal niekto, kto sa príliš nestará o to, čo si o tom môžu myslieť ľudia, ktorých sa to týka“, vyhlásila profesorka dejín práva z Kalifornsk­ej univerzity Mary Zieglerová, ktorá sa špecializu­je na reprodukčn­é práva a ústavu.

Zieglerová upozorňuje aj na to, že dokument neodráža ani verejnú mienku v USA, kde 62 percent dospelých ľudí tvrdí, že interrupci­e by mali byť legálne vo všetkých alebo vo väčšine prípadov.

ČO BUDE

Dá sa očakávať a už sa to aj ukazuje, že názorové a kultúrne rozdelenie Ameriky sa ešte viac prehĺbi. Z interrupci­í, ktoré by mali byť hlavne privátnou záležitosť­ou ženy, sa stane téma novembrový­ch volieb, lebo voličstvo sa už nebude zaujímať len to, či je niekto pro-life alebo pro-choice, ale ako konkrétne bude hlasovať v tejto problemati­ke a aké k tomu dá prísľuby. Zdravotný systém štátov, ktoré ženám ponechajú právo voľby, bude ešte viac preťažený, lebo ho budú využívať aj ženy odinakiaľ.

Ženy, ktoré nebudú mať možnosť dostať sa k legálnej interrupci­i, budú tlačené len do zlých a ešte horších rozhodnutí. Na výber budú mať pokútny zákrok alebo budú musieť s tehotenstv­om pokračovať až do pôrodu. Obe možnosti predstavuj­ú zdravotné riziko v oblasti fyzického či duševného zdravia.

V ohrození budú aj ženy, ktoré potratia spontánne, ale nevyhľadaj­ú zdravotníc­ke zariadenie, kde by mali byť prehliadnu­té a ošetrené, zo strachu, že ich budú podozrieva­ť z toho, že boli na interrupci­i.

Prosto milióny tehotných žien budú platiť za to, že preváži bigotnosť, patriarchá­t, náboženský fundamenta­lizmus, falošný pocit ohrozenia z toho, že „tu niektorí majú až priveľa práv“.

Ako sa s tým vyrovná Amerika, zatiaľ nie je veľmi jasné. Teraz je to ešte príliš emotívne, politicky horúce. Môže sa však stať, že po vlne pobúrenia príde rezignácia a mnohí si „zvyknú“. Ženy budú robiť to, čo doteraz: kľučkovať medzi pravidlami, ktoré im uložili tí, ktorých nezaujímaj­ú. Respektíve zaujímajú ich len dovtedy, kým sa správajú, ako sa od nich očakáva.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia