Dennik N

Koalícia sa má na čom rozhádať

Prestrelka medzi SaS a Krajniakom ukazuje, aká vzdialená je dohoda o dôchodkoch

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Krehkosť aktuálnej koaličnej (skoro) dohody o zmenách dôchodkové­ho systému ilustruje aj aktuálny spor medzi SaS a ministrom práce Milanom Krajniakom zo Sme rodina. Ten sa po kritike poslanca liberálov Petra Cmoreja nezdržal a opäť spochybnil druhý pilier, aj keď len pred pár dňami zverejnil reformu, ktorá by ho mala dať do poriadku.

Krajniak sa „pokúsi presvedčiť poslancov“, aby počas debaty o novele zákona o sociálnom poistení podali pozmeňujúc­i návrh, ktorý by príspevky do súkromných dôchodkový­ch fondov druhého piliera zdobrovoľn­il. Prinieslo by to podľa neho 900 miliónov eur, ktoré by vláda nemala problém rozdať. Sporitelia majú dnes po vstupe do

II. piliera povinnosť v ňom zostať a do niektorého z fondov putuje necelá tretina ich dôchodkový­ch odvodov.

Parlament aktuálne o novele diskutuje v prvom čítaní a mal by o nej hlasovať tento týždeň. Legislatív­a prináša najmä zmeny v prvom pilieri a tou najdôležit­ejšou je naviazanie dôchodkové­ho veku na vek dožitia. Súčasne však obsahuje aj rodičovský bonus, ktorý leží v žalúdku strane SaS a s ktorým nesúhlasí ani drvivá väčšina expertov.

Čo hovorí SaS: Strana podmieňuje hlasovanie o novele zákona o sociálnom poistení a tzv. rodičovsko­m dôchodku predložení­m ústavného zákona o dôchodkoch, povedal v rozprave rokovania parlamentu poslanec Cmorej. Klub strany zákon nepovažuje za reformu, podľa neho je to len povinné cvičenie na získanie peňazí z plánu obnovy.

Krajniak už pri schválení novely vo vláde pripustil, že k jej textu majú výhrady všetci koaliční partneri. Spolieha sa však na to, že to vyriešia pred druhým čítaním na júnovej schôdzi parlamentu. Dnes je jasné, že také jednoduché to nebude.

A to minister Krajniak navrhol aj reformu druhého piliera, o ktorej ešte nerokovala ani vláda, ani parlament. Chcel napríklad, aby dôchodkové spoločnost­i vo veľkej časti prípadov automatick­y presúvali úspory z dlhopisový­ch do indexových či akciových fondov.

S tým sa dá len súhlasiť, ale ekonómovia Ján Šebo z tímu plánu obnovy a Juraj Cenker z Inštitútu finančnej politiky upozorňujú, že aj tento návrh by sa dal vylepšiť. Krajniak napríklad chce, aby sa podiel akcií v majetku sporiteľa začal znižovať už vo veku 45 rokov, čo je podľa nich príliš skoro. Okrem toho aktuálny zákon ani jeho plánovaná úprava sporiteľom nedávajú garancie, že časť úspor nestratia.

Spolieha sa však na to, že to vyriešia pred druhým čítaním na júnovej schôdzi parlamentu. Dnes je jasné, že také jednoduché to nebude.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia