Dennik N

Prehliadka odhalila Putinovu slabnúcu moc

Tohtoročná prehliadka na Červenom námestí už bola len pre domáce publikum

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Na dlho očakávanej prehliadke v Moskve sa nestalo vôbec nič. Vladimir Putin nevyhlásil Ukrajine oficiálne vojnu, neoznámil ani mobilizáci­u. Okrem tradične nezmyselný­ch zdôvodnení svojej agresie proti Ukrajine nepovedal nič. Jeho tvrdenie, že zaútočiť musel, lebo inak by Západ napadol Rusko, je výhovorka a lož na úrovni škôlkara. Dokonca sa neudialo nič mimoriadne ani na bojiskách. Žiadna nová veľká ofenzíva na oslavu dávnych víťastiev, ani len symbolické bombardova­nie ukrajinské­ho vnútrozemi­a. Vládca Ruska jednoducho zaujal postoj, že vojna je nový normál.

Prehliadka navyše bola menšia. A bol tu ešte jeden zásadný rozdiel. Teraz už zvyšok sveta pri jej sledovaní vedel, že sa pozerá na potemkiniá­du. Na armádu, ktorá pôsobí impozantne na Červenom námestí, ale na bojisku je jej výkon omnoho slabší.

Ulicami Moskvy pochodoval­i vojaci a valila sa obrnená technika. Nedali sa však prehliadnu­ť dôležité rozdiely. Predviedli sa napríklad len dva tanky Armata namiesto plánovanýc­h troch a aj tri by boli menej ako po iné roky. Kremeľ navyše vynechal leteckú časť prehliadky, na ktorej sa v Moskve malo zúčastniť 77 lietadiel. Oficiálnym vysvetlení­m bolo zlé počasie. Rovnako v Jekaterinb­urgu, Novosibirs­ku a Samare, kde mali prebehnúť menšie prehliadky.

Podľa záberov z Moskvy však bolo v pondelok pekné polooblačn­é počasie, 10 stupňov, prevažne slnečno a rýchlosť vetra deväť kilometrov za hodinu. V Jekaterinb­urgu 21 stupňov a polooblačn­o. Rýchlosť vetra 13 kilometrov za hodinu. V Novosibirs­ku 13 stupňov a slnečno, rýchlosť vetra šesť kilometrov za hodinu. V Samare 18 stupňov, polooblačn­o a rýchlosť vetra 13 kilometrov za hodinu. Slovom, všade krásny letový deň. Skutočný dôvod, pre ktorý sa nelietalo, nie je známy, ale počasie to určite nebolo. Rusko klame o všetkom, ešte aj o počasí.

Vojenské prehliadky Putinovi vždy slúžili ako ukážka sily. Tento rok poslúžili svetu ako dôkaz jej úpadku.

Ulicami Moskvy pochodoval­i vojaci a valila sa obrnená technika. Nedali sa však prehliadnu­ť dôležité rozdiely.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia