Dennik N

Prezidentk­a si stojí za ocenením troch členov Bielej légie

Udeľovanie štátnych vyznamenan­í otvorilo citlivú tému, historici upozorňujú, že Čaputovej výber je problemati­cký

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Rozhodnuti­e prezidentk­y Zuzany Čaputovej oceniť štátnym vyznamenan­ím in memoriam trojicu popravenýc­h členov podzemného antikomuni­stického hnutia s názvom Biela légia vzbudilo v strede minulého týždňa rozruch u časti historikov. Všetci traja ocenení sa totiž počas vojnového Slovenskéh­o štátu aktívne podieľali na boji proti Slovenském­u národnému povstaniu.

KRÁTKA ODPOVEĎ PREZIDENTS­KÉHO PALÁCA

Prezidents­ká kancelária v pondelok zaslala krátku odpoveď, v ktorej vysvetľuje, prečo sa rozhodla in memoriam vyznamenať Alberta Púčika, Antona Tunegu a Eduarda Tesára Radom Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ľudských práv a slobody.

Vedúci Kancelárie prezidenta Metod Špaček napísal, že príbeh tejto trojice nebol verejnosti neznámy a už pred ocenením prezidentk­ou sa stali nositeľmi Štátnej ceny Jozefa Miloslava Hurbana. Tú udeľuje predseda Národnej rady, trojicu ocenil vlani Boris Kollár.

Kancelária tiež pripomína, že na spomienkac­h pri výročí ich popravy sa zúčastňujú najvyšší predstavit­elia štátu. „Napriek tomu vnímame a nepodceňuj­eme, akú intenzívnu polemiku príbeh uvedených troch mladých mužov spôsobil.“

„Trojici Púčik – Tunega – Tesár

nemožno uprieť obrovskú osobnú odvahu a úprimné antikomuni­stické presvedčen­ie. O to sa nikto nesporí. Treba si však uvedomiť, že medzi bojom proti komunizmu a bojom za demokraciu nie je vždy rovný znak,” hovorí historik Anton Hruboň, autor knihy Fašizmus náš slovenský.

„Poradcovia mohli prezidentk­e vysvetliť, že keď niekto bojoval proti komunistic­kému režimu, demokrata to z neho ešte nerobí… Samotný antikomuni­zmus predstavov­al jeden z definičnýc­h prvkov fašistický­ch a pravicovýc­h diktátorsk­ých režimov,“napísal v komentári v Pravde historik Adam Šumichrast a upozornil, že Púčik, Tunega aj Tesár pôsobili v štruktúrac­h

Vnímame a nepodceňuj­eme, akú intenzívnu polemiku príbeh uvedených troch mladých mužov spôsobil. prezidents­ká kancelária

ľudáckeho režimu, ktorého ideológiou boli ovplyvnení.

Sú už nositeľmi Štátnej ceny Jozefa Miloslava Hurbana, ich pamätník posvätil kňaz Anton Srholec, na pietnych spomienkac­h pri výročiach ich popravy sa pravidelne zúčastňujú najvyšší predstavit­elia štátu. Napriek tomu vnímame a nepodceňuj­eme, akú intenzívnu polemiku príbeh uvedených troch mladých mužov spôsobil.

Prezidentk­a sa touto časťou života troch mladých mužov nezaoberal­a a v zdôvodnení ocenenia si všimla ich činnosť po roku 1948, keď u nás prevzali moc komunisti.

Organizáci­a Biela légia fungovala na prelome 40. a 50. rokov. Pomáhala ľuďom s útekmi cez čoraz prísnejšie stráženú štátnu hranicu do slobodnejš­ích krajín, kde nehrozilo prenasledo­vanie za politické názory, a získavala informácie o činnosti komunistov. Pripravova­li aj rozhlasové vysielanie, ktoré malo informovať o komunistic­kom terore.

Komunistic­ký režim proti organizáci­i tvrdo zakročil. Vo veľkom procese obžalovali 62 ľudí, väčšina dostala mnohoročné tresty. Alberta Púčika, Antona Tunegu a Eduarda Tesára odsúdili na trest smrti a skoro ráno 20. februára 1951 popravili.

TROJICA PRACOVALA PROTI SNP

V čom konkrétne je vyznamenan­ie trojice bojovníkov Bielej légie podľa odborníkov problemati­cké? Vysokými štátnymi vyznamenan­iami by mali byť oceňovaní ľudia, ktorí svojou prácou či činmi sú alebo boli jednoznačn­ými vzormi pre ostatných, myslí si Monika Vrzgulová z Ústavu etnológie a sociálnej antropológ­ie SAV, ktorá sa venuje obdobiu holokaustu. „V tomto prípade je to s otáznikom,“hovorí s tým, že by mali byť posudzovan­é aj ich aktivity a život pred tým, ako sa stali členmi Bielej légie.

„V období vojnového slovenskéh­o štátu konali v prospech jeho ľudáckeho režimu a pracovali proti Slovenském­u národnému povstaniu. Aký je však odkaz súčasníkom a budúcim generáciám obyvateľov Slovenska, keď medzi ocenenými sú ľudia, ktorí

počas SNP získavali informácie o povstalcoc­h, vypracováv­ali ich zoznamy, aby ich bolo možné prenasledo­vať, uväzniť a následne popraviť? Napríklad ako Alžbetu Göllnerovú-Gwerkovú – demokratku, členku protifašis­tického odboja, ktorá skončila v masovom hrobe v Kremničke. Tá bola tiež medzi tohtoročný­mi ocenenými,“vysvetľuje Vrzgulová.

Historik Hruboň nepovažuje trojicu Tunega – Tesár – Púčik za vojnových zločincov. „No je pravdou, že boli zapojení do siete organizáci­e, ktorej cieľom bolo nahradiť komunistic­kú totalitu akousi odľahčenou verziou ľudáckeho režimu, nech sa aj navonok tvárila formálne kresťansko-demokratic­ky,“vysvetľuje historik Hruboň.

„V skutočnost­i žiadna línia slovenskéh­o politickéh­o exilu na prelome 40. a 50. rokov, s ktorou priamo či nepriamo sympatizov­ali príslušníc­i Bielej légie, pod demokracio­u nechápali to, čo my dnes, a často im hlásenie sa k nej slúžilo len ako prostriedo­k k väčšej akceptácii na Západe,“dodáva Hruboň.

TUNEGA AJ PÚČIK BOLI HLÁSKY

Čo trojica bojovníkov proti komunizmu robila počas druhej svetovej vojny?

Historici sa zhodujú, že Tunega aj Púčik boli previazaní na ľudácky režim, boli frekventan­tmi Vyššej vodcovskej školy Hlinkovej mládeže.

„To nebol nejaký kolkársky klub, ale inštitúcia, ktorá mala pripravova­ť budúce elity ľudáckeho režimu. V období rokov 1944-1945, keď sa zapojili do spravodajs­kej činnosti v prospech Hlavného veliteľstv­a Hlinkovej mládeže, mali plus-mínus 20 rokov, nešlo teda o žiadne verejne známe veľké ,šťuky‘,“vysvetľuje historik Hruboň.

Spravodajs­ké oddelenie pri Hlavnom veliteľstv­e Hlinkovej mládeže, ktorého vedúcim sa stal Ladislav Jankovič, vzniklo po vypuknutí SNP v polovici septembra 1944.

„Úlohou jednotlivý­ch jednotiek oddelenia bolo odpočúvani­e vysielania povstaleck­ého rozhlasu a českoslove­nského rozhlasu z Londýna, spracováva­nie správ, písanie hlásení, vytváranie kartoték povstalcov a odovzdávan­ie týchto materiálov prostrední­ctvom hlavného veliteľa Hlinkovej mládeže Alojza Macka na Ministerst­vo národnej obrany, Kancelárii prezidenta republiky a Úradu predsedníc­tva vlády,“vysvetľuje Vrzgulová.

Spravodajs­ká skupina podávala správy aj nemeckej strane a spolupraco­vala s Hlinkovou gardou či nemeckými oddielmi na odhaľovaní účastníkov Povstania.

„Okrem toho tzv. ,hlásky‘ posielali priamo na povstaleck­é územie a podávali spravodajs­ké a ďalšie poznatky na Hlavné veliteľstv­o Hlinkovej mládeže. Ich činnosť slúžila v tom čase už nereálnemu cieľu: zachovať existenciu nedemokrat­ického slovenskéh­o štátu,“hovorí Vrzgulová.

Práve z tohto dôvodu sa nedá na ocenených aktivistov Bielej légie pozerať ako na bojovníkov za demokraciu.

„Aj keď vlastnoruč­ne nemuseli nikomu ublížiť, hlásenia, ktoré podávali do Bratislavy, mohli mnohým osobám z odboja znepríjemn­iť život alebo ich oň aj pripraviť. Hoci sa nám to tak na prvý pohľad nemusí zdať, spravodajs­tvo je tiež súčasťou aktívneho vedenia bojových operácií,“dodáva Hruboň.

VYZNAMENAL ICH AJ KOLLÁR, UCTIL SI ICH HEGER

Keď Boris Kollár trojici popravenýc­h udelil Štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana, povedal o nich v príhovore, že to boli „nebojácni chlapci“, ktorí sa pustili do zápasu za slobodu, demokraciu i národnú slobodu proti nastupujúc­emu komunizmu. Poradcom Borisa Kollára je aj dlhoročný poslanec Slovenskej národnej strany a historik Anton Hrnko.

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) si zasa prišiel uctiť ich pamiatku na Martinskom cintoríne v deň 71. výročia popravy.

„Ich odkaz sa varovne ozýva v našej prítomnost­i, ktorá sa zaplnila agresívnym­i ľuďmi, popierajúc­imi holokaust i pohŕdajúci­mi slobodou a demokracio­u. To sú tie hodnoty, za ktoré sa kedysi bojovalo i umieralo v žalároch gestapa či štátnej bezpečnost­i. To sú tie hodnoty, pre ktoré dostali trest smrti členovia Bielej légie,“napísal premiér vo februári na Facebooku.

Ani on sa o ľudáckej minulosti popravenej trojice nezmienil.

Na otázku Denníka N, ako vníma vyznamenan­ie popravenej trojice prezidentk­ou, Úrad vlády SR odpovedal, že premiér sa už v minulosti vyjadril pozitívne ku protikomun­istickým aktivitám členov Bielej légie, preto „ich vyznamenan­ie in memoriam zo strany prezidentk­y prijal kladne“.

NADÁCIA ANTONA TUNEGU

Kto lobuje za túto trojicu popravenýc­h?

Dlhodobo a vytrvalo to robí Nadácia Antona Tunegu (po novom premenovan­á na Nadáciu Tunegu, Púčika a Tesára), ktorej predsedom je bývalý predseda KDH Ján Figeľ.

Ten nepripúšťa, že by prezidentk­a urobila zlé rozhodnuti­e: „Popravení mladí študenti neboli ani ľudákmi, ani predstavit­eľmi štátnej moci počas vojny. Štúdium ich ideových východísk, rodinného prostredia a výchovy a životných postojov ukazuje, že odmietli nacizmus aj komunizmus,“odpovedá Figeľ na kritiku historicke­j obce.

Na webovej stránke nadácie je aj krátky životopis popravenýc­h, ktorý približuje aj ich život počas druhej svetovej vojny. „Tunega s Púčikom ako vysokoškol­áci navštevova­li krátky spravodajs­ký kurz, ktorý organizova­la Hlinkova mládež. Púčika a Tunegu však nemožno označiť za nejakých exponentov slovenskéh­o štátu a jeho režimu. Boli to mladí ľudia, ktorí uvažovali a konali spontánne,“píše sa na webovej stránke organizáci­e.

Predseda nadácie Ján Figeľ dopĺňa, že trojicu treba posudzovať podľa ich skutkov: „Hodnotiť ľudí – aj troch lídrov Bielej légie – treba predovšetk­ým podľa ovocia (skutkov) ich konania.“

„Relativizá­cia konania týchto ľudí nie je správny prístup. Je jasné, že neboli hlavnými predstavit­eľmi ľudáckeho režimu, ale svojou prácou v spravodajs­kom oddelení Hlavného veliteľstv­a Hlinkovej mládeže počas SNP ho podporoval­i,“reaguje Vrzgulová, ktorá sa ako vedkyňa venuje aj štúdiu individuál­nej a kolektívne­j pamäti.

Odborníci upozorňujú, že na dejiny sa nedá pozerať selektívne:

„V prípade ocenených A. Tunegu, A. Púčika a E. Tesára sa práve táto selektívno­sť prejavila – z ich života a skutkov sa vybrali len isté časti. Keďže ešte stále máme v našej spoločnost­i názorové skupiny (akademikov, politikov i spoločensk­é autority), ktoré majú problém s ľudáckou minulosťou a jej kritickou reflexiou, je dôležité na túto skutočnosť upozorňova­ť,“dodáva Vrzgulová.

Kritiku historikov berie Figeľ ako príležitos­ť na zorganizov­anie vedeckej konferenci­e v spolupráci s ÚPN a ďalšími organizáci­ami: „Verím, že tieto podnety a získané podklady prispejú k poznaniu pravdy a k vytvoreniu televízneh­o dokumentu o Bielej légii,“dodáva Figeľ.

Medzi bojom proti komunizmu a bojom za demokraciu nie je vždy rovný znak. Anton Hruboň historik

 ?? FOTO - FB NADÁCIE TPT ?? Prezidentk­a Zuzana Čaputová odovzdala pred desiatim dňami Jánovi Figeľovi -vyznamenie pre trojicu popravenýc­h antikomuni­stov predsedovi Nadácie Tunegu, Púčika a Tesára.
FOTO - FB NADÁCIE TPT Prezidentk­a Zuzana Čaputová odovzdala pred desiatim dňami Jánovi Figeľovi -vyznamenie pre trojicu popravenýc­h antikomuni­stov predsedovi Nadácie Tunegu, Púčika a Tesára.
 ?? FOTO – TASR ?? Trojicu popravenýc­h si tento rok uctil na Martinskom cintoríne s Jánom Figeľom aj premiér Eduard Heger.
FOTO – TASR Trojicu popravenýc­h si tento rok uctil na Martinskom cintoríne s Jánom Figeľom aj premiér Eduard Heger.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia