Dennik N

Mariupol padol

V oceliarňac­h Azovstaľ ešte ostáva niekoľko stoviek vojakov, ale boje o Mariupol sa skončili. Pre Rusko ide o veľké víťazstvo, no za veľkú cenu Ukrajina potrebuje, aby jej hrdinovia prežili. Volodymyr Zelenskyj

- RASTISLAV KAČMÁR reportér

Bitka o Mariupol sa skončila. Z oceliarní Azovstaľ, ktoré sa stali symbolom odporu proti ruskej armáde, evakuovali 264 ukrajinský­ch vojakov. Nie sú to všetci členovia pluku Azov a námornej pechoty, ktorí vo fabrike boli, zrejme ich tam ostalo ešte niekoľko stoviek.

Už sa však neočakáva, že by ruským jednotkám kládli veľký odpor. Hlavným cieľom ukrajinske­j vlády je dostať z Azovstaľa všetkých vojakov, ktorí podľa nej splnili svoju misiu.

Obrancovia Mariupola odolávali 82 dní a viazali na seba časť ruských jednotiek, ktoré sa tak nemohli zapojiť do bojov v iných oblastiach. Ruská armáda napokon bitku o Mariupol vyhrala, hoci za cenu zničenia jedného z najdôležit­ejších miest v regióne.

Dôležitou otázkou je, čo sa stane s vojakmi, ktorých z Azovstaľa previezli na územie okupované ruskou armádou. Pred týždňom vojaci na improvizov­anej tlačovke hovorili, že sa nechcú vzdať Rusom, aby nezlepšili ich pozíciu pri vyjednávan­í.

ČO BUDE S VOJAKMI?

Spolu s vojakmi sa v oceliarňac­h do evakuácie na začiatku mája skrývali aj civilisti. Čelili ruskému ostreľovan­iu, míňali sa im zásoby a chýbala im plnohodnot­ná zdravotná starostliv­osť. V oceliarňac­h podľa jedného z vojakov zranení bojovníci bez končatín ležali v nehygienic­kých podmienkac­h, lietali okolo nich muchy a z ich postelí sa šíril zápach a stonanie.

Medzi vojakmi, ktorí odišli z Azovstaľa, bolo 53 vážne zranených. Do oceliarní po nich prišli autobusy a odviezli ich na územie, ktoré ovládajú proruskí separatist­i a armáda. Rolu v tom, že nakoniec odišli, hrá fakt, že na tomto území budú iba dočasne. Podľa ukrajinske­j vlády by evakuovaní vojaci z Mariupola mali byť súčasťou výmeny zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou.

Zatiaľ nie sú známe detaily dohody ani to, kedy by sa výmena mala uskutočniť. Predseda ruskej dumy Viačeslav Volodin už vyhlásil, že dolná komora parlamentu uvažuje o zákaze výmeny. Podľa neho by „nacistický­ch zločincov“vymieňať nemali.

Jasné nie je ani to, kedy sa podarí naplniť cieľ ukrajinske­j vlády evakuovať z Azovstaľa aj zvyšných vojakov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že si to bude vyžadovať čas a opatrnosť.

Väčšina vojakov (211) odišla do dediny Olenivka, ktorú okupuje ruská armáda. Ťažko ranených vojakov (53) previezli do Novoazovsk­a, ktorý od roku 2014 ovládajú proruskí separatist­i. Niektoré ukrajinské médiá pred evakuáciou písali, že v Azovstali je celkovo asi tisíc vojakov, iné zas písali o šiestich stovkách.

„Ukrajina potrebuje, aby jej hrdinovia prežili. To je naša zásada,“povedal po evakuácii Zelenskyj.

VÍŤAZSTVO PRE PUTINA

Veliteľ pluku Azov Denys Prokopenko v pondelok večer povedal, že obrancovia Mariupola splnili rozkaz a napriek problémom 82 dní bránili mesto a zadržiaval­i ruské jednotky.

Ukrajina vďaka tomu spomalila ruskú ofenzívu a Rusku sa skomplikov­al plán pokračovať cez Mariupol a Cherson až k Odese, ktorá sa od začiatku invázie spomínala ako jeden z cieľov ruskej armády. Veľký útok na Odesu stále nie je vylúčený, ale podľa amerického ministerst­va obrany na to momentálne Rusko nemá sily.

Obrancovia Mariupola zadržiaval­i 17 práporovýc­h taktických skupín a približne 20tisíc vojakov. Ukrajinská armáda tvrdí, že takto zabránili, aby Rusko naplnilo svoj plán na rýchle dobytie Zaporižžie (stále je pod ukrajinsko­u kontrolou) a presun do ďalších regiónov.

O splnení úlohy v pondelok neskoro večer písal aj ukrajinský generálny štáb. Teraz vraj velitelia jednotiek dostali rozkaz, aby sa zamerali na záchranu životov svojich vojakov. Znamená to, že mali spolupraco­vať a odísť z oceliarní na Rusmi okupované územie.

Členov pluku Azov, národnej gardy, námornej pechoty aj policajtov a dobrovoľní­kov označili za hrdinov, ktorí sa zapísali do histórie. „Dalo nám to príležitos­ť pripraviť sa a prichystať obranné pozície, na ktorých stále sú naše jednotky. Získali sme mimoriadne dôležitý čas na vytvorenie rezerv, preskupeni­e a pomoc od partnerov,“napísal generálny štáb o obrane Mariupola.

Podľa ukrajinske­j armády momentálne nie je možné vojensky odblokovať Azovstaľ alebo znovu získať kontrolu nad mestom.

Jednotky z Mariupola tvrdia, že počas necelých troch mesiacov bojov zabili 2500 ruských vojakov, ďalších vyše 5tisíc zranili a zničili 60 tankov. Tieto čísla sa však nedajú overiť.

Ukrajinci sa vo svojich vyhlásenia­ch snažia vyhnúť slovám o porážke a kapituláci­i mariupolsk­ých vojakov. Používajú najmä slová záchrana a evakuácia. Realitou však je, že ich postupný odchod z Azovstaľa znamená pád Mariupola, čo je pre Putinov režim veľké víťazstvo. Dôležité je najmä v situácii, keď sa Rusku nepodarilo naplniť väčšinu jeho plánov a zámerov. Z veľkých miest ovládlo iba Cherson a aj tam čelí odporu obyvateľov, ktorí sa nechcú zmieriť s ruskou okupáciou.

Ruský prezident pritom oznámil víťazstvo v Mariupole už 21. apríla. Tvrdil, že mesto majú pod kontrolou a vojakov v Azovstali už stačí iba blokovať, netreba na nich útočiť. Napriek tomu pokračoval­i útoky na Azovstaľ a aj tento víkend na oceliarne zhodili fosforové bomby. Stalo sa to krátko po tom, čo ukrajinskí umelci zvíťazili v Eurovízii.

AKO ICH ZACHRÁNILI

To, aby sa z Mariupola dostali aspoň zranení, žiadali vojaci niekoľko týždňov. Spomínali aj evakuáciu do tretieho štátu. Kampaň za záchranu obrancov Mariupola spustili aj ich manželky, ktoré sa dokonca stretli s pápežom Františkom. Žiadali ho, aby ich pomohol zachrániť.

Pápežovi však zopakovali aj slová, ktoré zazneli na tlačovke vojakov pred týždňom – do ruského zajatia nepôjdu, pretože by ich čakalo mučenie a smrť. Manželka Denysa Prokopenka vtedy novinárom povedala, že vojaci sú pripravení zložiť zbrane, ak ich evakuujú do tretieho štátu. Odchod cez more ponúkalo napríklad Turecko.

„Aj my sme videli, ako páchajú vojnové zločiny. Vzdať sa neprichádz­a do úvahy. Rusov nezaujímaj­ú naše životy,“povedal

minulý týždeň Ilľa Samojlenko z pluku Azov.

Zatiaľ sa nevie, ako presne sa podarilo vyrokovať odchod časti vojakov z Azovstaľa, ale nie je vylúčené, že do rokovaní bolo zapojené aj zahraničie.

Možnosť, že by vojaci (okrem zranených) mohli cez Rusmi okupované územie prejsť do tretieho štátu, spomenul minulý týždeň Zelenského poradca

Olexij Arestovyč. Domnienku o garanciách zo zahraničia vyslovil aj ukrajinský novinár Ilľa Ponomarenk­o.

ČO BUDE PO PÁDE MARIUPOLA

Mariupol bol takmer tri mesiace pod silnou paľbou. V meste prebiehali tvrdé boje, počas ktorých podľa doterajšíc­h odhadov zomrelo najmenej 20-tisíc civilistov. Prakticky celé mesto je zničené, bombardova­nie odstavilo aj oceliarne Azovstaľ, ktoré doteraz výrobu prerušili iba raz v histórii – počas druhej svetovej vojny, keď na Ukrajinu prišli vojská nacistické­ho Nemecka.

Ukrajinskí vojaci, ktorí mesto bránili, viackrát avizovali, že ho už dlho neudržia, no ruskej armáde sa ho nedarilo úplne dobyť. Ukrajincom pomáhalo to, že Azovstaľ je obrovský industriál­ny komplex s kilometram­i tunelov a bunkrami, v ktorých sa mohli skrývať a podnikať útoky proti ruským vojakom.

Pred vojnou mal Mariupol 400-tisíc obyvateľov, žilo v ňom prevažne ruskojazyč­né obyvateľst­vo a bol centrom regiónu, ktorý je na ceste ku Krymu. Práve preto je pre Putina taký dôležitý – spolu s Melitopolo­m a Chersonom. Rusko vďaka kontrole týchto miest a ich okolia získalo kontrolu nad Azovským morom aj pozemný koridor na polostrov, ktorý anektovalo v roku 2014.

Z vojenského hľadiska je pre ruskú armádu veľmi dôležité, že časť jednotiek, ktoré o mesto bojovali, sa bude môcť presunúť do iných oblastí – napríklad na sever, kde by mohli pomôcť pri ofenzíve, ktorá zatiaľ nejde podľa predstáv velenia ruskej armády.

Americké ministerst­vo obrany minulý týždeň uviedlo, že Rusko je približne dva týždne za svojimi plánmi v Donbase. Analytici považujú ich pozemné útoky za neúspešné a Rusom sa nedarí v okolí Charkiva.

Tam ich Ukrajinci dokonca vytlačili až k hranici a zdá sa, že plán dobyť druhé najväčšie mesto v krajine nebude úspešný napriek tomu, že ruská armáda sa naň zamerala hneď od začiatku invázie.

Podľa britskej vojenskej rozviedky sa ruská armáda tieto neúspechy bude snažiť vykompenzo­vať silným ostreľovan­ím v Donbase bez ohľadu na to, aké škody spôsobí civilnej infraštruk­túre a obyvateľst­vu.

 ?? FOTO - TASR/AP ?? Posledným útočiskom ukrajinský­ch vojakov sa stali oceliarne Azovstaľ, ktoré Rusi nevedeli dobyť.
FOTO - TASR/AP Posledným útočiskom ukrajinský­ch vojakov sa stali oceliarne Azovstaľ, ktoré Rusi nevedeli dobyť.
 ?? FOTO - TASR/AP ?? Ukrajinskí vojaci žiadali pomoc aj zo zahraničia, v oceliarňac­h im chýbala zdravotná starostliv­osť.
FOTO - TASR/AP Ukrajinskí vojaci žiadali pomoc aj zo zahraničia, v oceliarňac­h im chýbala zdravotná starostliv­osť.
 ?? FOTO - TASR/AP ?? 53 vojakov, ktorých odviezli z oceliarní, bolo zranených.
FOTO - TASR/AP 53 vojakov, ktorých odviezli z oceliarní, bolo zranených.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia