Dennik N

Bolí, bolí, bolí

Japonská novinárka Šiori Itó rúca tabu o Japonsku. Jej kniha Black Box vyšla v slovenčine a autorka ju predstavil­a v Bratislave Cítila som sa bezmocná. Ako keby čokoľvek, o čo sa pokúsim, bolo len premárnené úsilie. Šiori Itó

- OLIVER REHÁK editor kultúry

Odmalička bola tvrdohlavá. Keď jej spolužiačk­y riešili najlepšie výsledky, ona odišla aj napriek nesúhlasu rodičov do Ameriky, aby sa tam poriadne naučila angličtinu. Keď sa rozhodla pre žurnalisti­ku, vybrala si univerzitu v New Yorku.

Japonská novinárka Šiori Itó precestova­la svet, robila reportáže z gerilovej vojny v Kolumbii aj z kokaínovej džungle v Peru. Najväčšie nebezpečen­stvo ju však čakalo v Japonsku, kde ju údajne znásilnil jeden z najpromine­ntnejších reportérov.

Šiori Itó o svojom zážitku napísala knihu, kde veľmi podrobne opisuje udalosti, ktoré nasledoval­i po sexuálnom útoku. Upozorňuje na trhliny v japonskom systéme, ktorý chráni skôr útočníka ako obeť. Opiera sa o štatistiky, dáta či ďalšie prípady znásilneni­a, ktoré sa v posledných rokoch v Japonsku udiali a ktoré úrady nevyšetril­i.

Knihu nazvala Black box podľa slov prokurátor­a, ktorý jej prípad zmietol zo stola. Povedal jej, že keďže sa celý incident odohral za zatvoreným­i dverami, ide o „čiernu skrinku“.

Novinárka, ktorú časopis Time v roku 2020 zaradil medzi sto najvplyvne­jších ľudí sveta, neprestala bojovať za svoju pravdu, aj keď ju od toho odhovárala rodina, kolegovia aj polícia. Knihu napísala dva roky po znásilnení a začiatkom tohto roka vyhrala súd, ktorý uznal, že bola v roku 2015 v bezvedomí znásilnená Norijukim Jamagučim v tokijskom hoteli.

Cez víkend prišla na festival BRaK do Bratislavy, jej knihu v slovenskom preklade prináša vydavateľs­tvo KPTL.

Z REŠTAURÁCI­E DO HOTELA

„Prečo som bola znásilnená? Sama nemám jasnú odpoveď. Nespočetne veľakrát som z toho vinila samu seba,“uvádza Itó na začiatku knihy, keď sa pokúša rozpliesť svoj príbeh.

Podľa prieskumu japonskej vlády z roku 2014 len 11,1 percenta všetkých prípadov znásilneni­a spácha pre obeť cudzia osoba. Za väčšinou prípadov je páchateľ, ktorého obeť pozná.

„Je pochopiteľ­né, že udať na polícii známeho je ťažšie. Súčasný japonský právny systém stíhania je navyše nastavený v neprospech obetí, ktoré boli v čase napadnutia v bezvedomí. Ukázalo sa to aj pri mojom prípade,“vysvetľuje Itó.

Na Jamagučiho sa nakontoval­a na konci svojho štúdia v New Yorku, keď hľadala dlhodobú stáž v japonských médiách v USA. Žila vtedy už v Tokiu, ale chcela sa vrátiť do Ameriky. S Jamagučim si vymenili niekoľko mailov a ich komunikáci­a sa udržovala v pracovnej rovine. Itó mu poslala svoj životopis a začala vážne riešiť možný nástup do pobočky TBS vo Washington­e. Ešte predtým sa dohodli na osobnom stretnutí v tokijskej reštauráci­i, kde mali prebrať posledné detaily. Večer sa skončil jej závratom na toalete. Na to, čo sa stalo potom, si nepamätá.

„Prebudila som sa na pocit ostrej bolesti. Ležala som v izbe, ktorej okná boli zatiahnuté tenkými závesmi, a cítila som, ako sa o mňa tlačí niečo ťažké. (…) Videl, že sa mi vrátilo vedomie, pričom som opakovane naliehala: „Bolí, bolí, bolí,“no on aj tak neprestáva­l. V hlave som mala zmätok a pýtala som sa, ako sa toto vôbec mohlo stať. No predovšetk­ým som rozmýšľala, či z tejto situácie nie je možné uniknúť.“

Itó chcela ísť na toaletu. Vtedy konečne od nej oddelil svoje telo. Keď sa vrátila do izby, Jamaguči sa ju opäť pokúsil znásilniť. Z hotela sa jej však napokon podarilo odísť. Celá ubolená sa vrátila do svojho bytu a nevedela, čo má robiť.

„Osprchoval­a som sa, no po tele som mala modriny a krvácajúce rany. Prsia ma boleli tak veľmi, že som si na ne nedokázala ani len pustiť vodu. Hoci aj letmý pohľad na moje vlastné telo mi bol protivný.“

Potom sa začal skutočný boj – najskôr ho viedla sama so sebou, potom so systémom.

BEZ POMOCI

Itó zápasila s vnútorným chaosom aj pocitom hanby. Hľadala pomoc, ale nevedela, na koho sa má obrátiť. Najskôr utekala na kliniku, aby dostala tabletku po pohlavnom styku brániacu otehotneni­u.

Keď našla neziskovú organizáci­u poskytujúc­u pomoc obetiam znásilnení, nevysvetli­li jej, čo má robiť. Chceli od nej, aby k nim prišla na rozhovor.

Neexistova­la žiadna stránka so základnými informácia­mi, ktorá by obsahovala rady, ako postupovať po sexuálnom násilí. Itó zostala na všetko sama. Keď sa napokon zverila kamarátke, obe zostali bezradné.

V okolí Jamagučiho sa totiž objavovali mená osôb, ktoré mali blízko k vtedajšiem­u japonskému premiérovi. Neskôr ho preslávila aj biografia Šinzóa Abeho. Potreboval­a päť dní, aby sa odhodlala ísť na policajnú stanicu.

BUDE TO ŤAŽKÉ

Na základe údajov OSN z roku 2013 vedie rebríček krajín podľa počtu znásilnení na 100-tisíc obyvateľov Švédsko. Japonsko sa umiestnilo na 87. priečke. Podmienky vo Švédsku sú však na podanie trestného oznámenia obeťou znásilneni­a nastavené inak ako v Japonsku.

Kým v škandinávs­kej krajine je podiel žien v polícii okolo 31 percent, v Japonsku je to len okolo 8 percent (údaje z roku 2015). Preto väčšina ženských obetí znásilneni­a musí podať trestné oznámenie v takmer výlučne mužskom prostredí.

Itó sa na policajnej stanici stretla s nepochopen­ím, minimálnym súcitom a rešpektom, ale zato s krutým hodnotením svojho prípadu. „Často počúvam podobný príbeh, no vyšetriť

Primár Arnošt Blažej a kníhkupec Dalibor Vrána. Tieto dve postavy zostanú jeho najznámejš­ími a zároveň dobre vystihujú, že vedel zahrať dramatické úlohy, ale mal aj veľký komediálny talent.

Ale schopnosť stvárniť často protikladn­é či rozporupln­é postavy je len jedným z dôvodov, prečo bol Josef Abrhám, ktorý zomrel vo veku 82 rokov, jedným z najobľúben­ejších českoslove­nských hercov.

POLOVIČNÝ SLOVÁK

Narodil sa v Zlíne v Protektorá­te Čechy a Morava necelé tri mesiace po vypuknutí druhej svetovej vojny a jeho život bol veľmi úzko spojený so Slovenskom. Bol totiž jediným potomkom evanjelick­ého farára Jozefa Hollého, spisovateľ­a a dramatika, autora divadelnýc­h hier Kubo a Geľo Sebechlebs­ký.

Pôvodne sa aj on chcel stať evanjelick­ým farárom a netajil sa dešpektom ku komunistom. Preto sa po maturite najskôr nedostal na školu a začal pracovať ako robotník v tehelni, ktorá patrila jeho dedovi. A s herectvom začínal v Bratislave, kde ho na VŠMU prijal do svojej triedy Andrej Bagar.

„Pepo Abrhám, Moravák so slovenským­i koreňmi, príbuzný dramatika Jána Hollého, dobre vychovaný chlapec (keď sme išli pod viechu, nešiel s nami, lebo sa musel učiť nemčinu), jazzman, klavirista, človek plný pochybnost­í. Celé noci sme chodili po Bratislave a on sa mi zdôveroval so svojimi neistotami. Týkali sa aj herectva. Ak by som to mal povedať trošku povrchne – na herca priveľa rozmýšľal. Intelekt bol oveľa mocnejší ako spontaneit­a. Ale rozumeli sme si. V mnohom,“spomínal na neho vo svojich posmrtne vydaných denníkoch Milan Lasica.

Po dvoch ročníkoch štúdia z Bratislavy prestúpil na pražskú DAMU, ktorú absolvoval v roku 1962. Prvú filmovú príležitos­ť mu dala vo svojom absolvents­kom filme Strop konškoláčk­a Věra Chytilová, v roku 1964 ho už videlo zahraničné publikum. A nie hocikde, ale rovno na najznámejš­om filmovom festivale v Cannes. V postave opravára televízoro­v vo filme Křik, za ktorý režisér Jaromil Jireš získal zvláštne uznanie.

O rok neskôr doma v Prahe patril medzi zakladajúc­ich členov Činoherníh­o klubu. Nové divadlo sa rýchlo stalo jednou z najpopulár­nejších malých scén, Abrhám mu zostal verný až do roku 1992 a hviezdil v jeho inscenáciá­ch, ktoré boli pre veľký divácky úspech aj sfilmované (Pension pro svobodné pány, Žebrácká opera, Audience).

Najznámejš­í je však najmä vďaka filmom a televízii. Kým v 60. rokoch bol obsadzovan­ý ako predstavit­eľ takzvanej problémove­j generácie (spomínaný Křik alebo napríklad Každý den odvahu), o dekádu neskôr mu autorská dvojica Svěrák – Smoljak dala priestor, aby vynikla jeho druhá herecká identita (okrem kultových diel Marečku, podejte mi pero a Vrchní, prchni sa oplatí pripomenúť si aj komédiu Kulový blesk).

Práve on navyše dostal príležitos­ť zahrať si aj veľké postavy českých dejín – spisovateľ­a Jaroslava Haška (Velká cesta) či dramatika a novinára Karla Čapka (Člověk proti zkáze). Českoslove­nská televízia nemala dáta o sledovanos­ti, ale v anketách popularity patril Josef Abrhám medzi najznámejš­ích hercov v oboch našich krajinách.

MANŽELIA OD ROKU 1976

Naposledy stál pred kamerou v česko-slovenskej rozprávke Anděl Páně 2 (2016), čo symbolicky pripomína, že bol „federálnym“hercom. Rozhovory neposkytov­al často, aj kniha Josef Abrhám, ktorá vyšla v roku 1998, je len neautorizo­vaným výberom starších, už zverejnený­ch rozhovorov. Naposledy sa dal vyspovedať Českému rozhlasu pri premiére filmu Přijde letos Ježíšek? (2013). Hoci najskôr tvrdil, že už všetko povedal a že by sa iba opakoval, nakoniec sa rozhovoril.

„Je vždy dôležité, aby v príbehu bolo viac úsmevných situácií, ľudských aj zábavných. Čiernobiel­ych filmov bez humoru je veľa. Ale ja si myslím, že dobrý film má byť tak trochu rozprávka o dobre, o zle a uprostred nejaký úsmev,“vysvetľova­l, ako si vyberá úlohy a prečo mnohé odmietol.

V tejto vianočnej komédii sa opäť stretli s manželkou Libušou Šafránkovo­u, s ktorou sa vzali v roku 1976. „Ona je v prvom rade skvelá, úžasná herečka. A mňa baví pozerať sa na ňu aj ako divák. To, že sme manželia, nehrá vôbec žiadnu úlohu. Istá výhoda je, že máme viac času baviť sa o tom doma a viac sa tomu venovať než bežne v divadle s inými kolegyňami. No inak sa nešetríme. Sme na seba prísni. Ona je náročná, možno viac než ja. A je to tak správne,“tvrdil.

Bola to láska na prvý pohľad, a hoci v začiatkoch vzťahu s filmovou Popoluškou ešte bola jeho partnerkou speváčka Naďa Urbánková, s Libušou Šafránkovo­u sa stali vzorným párom. Dvojaký život sa skončil napriek tomu, že Abrhám mal o 14 rokov viac a jeho najznámejš­ie postavy doktora Blažeja a kníhkupca Vránu boli sukničkári. S Libušou Šafránkovo­u si spolu zahrali v menej známej komédii Svatební cesta do Jiljí (1983) aj v historicke­j dráme Všichni moji blízcí (1999).

Po jej vlaňajšom úmrtí sa úplne stiahol do ústrania. Opustil spoločnú vilu a staral sa o neho syn, pretože pre rôzne zdravotné problémy už bol v poslednom období života pripútaný na invalidný vozík.

Okrem Ceny Thálie, Českého leva alebo Hercovej misie na festivale ArtFilm v Trenčiansk­ych Tepliciach získal aj špeciálnu poctu v podobe autobusove­j zastávky v Prahe. Je na trase linky 101 a volá sa podľa jeho prezývky vo filme Vrchní, prchni – U Prdlavky.

Čiernobiel­ych filmov bez humoru je veľa. Ale ja si myslím, že dobrý film má byť tak trochu rozprávka o dobre, o zle a uprostred nejaký úsmev. Josef Abrhám

 ?? FOTO – CINOHERNI KLUB.CZ ?? Josef Abrhám (14. 12. 1939 - 16. 5. 2022).
FOTO – CINOHERNI KLUB.CZ Josef Abrhám (14. 12. 1939 - 16. 5. 2022).
 ?? ?? Ako falošný čašník vo filme Vrchní, prchni.
Ako falošný čašník vo filme Vrchní, prchni.
 ?? FOTO – CSFD.CZ (2X) ?? Charizmati­cký primár Blažej.
FOTO – CSFD.CZ (2X) Charizmati­cký primár Blažej.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia