Dennik N

Erdogan sa zaťal a čaká, čo získa za zmenu postoja k rozšíreniu NATO

Turecký prezident raz vydiera Európsku úniu utečencami, teraz NATO rozširovan­ím. Rozohral vysokú hru, lebo si uvedomuje akútnosť celej situácie a snaží sa z toho pre seba čo najviac vyťažiť

-

Na úvod malé zhrnutie. V piatok Turecko nebolo naklonené tomu, aby sa k NATO pridali Fínsko a Švédsko. V sobotu poradca prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin postoj zjemnil a vyhlásil, že dvere nie sú zatvorené. Včera sa Erdogan vrátil k svojmu pôvodnému stanovisku a zopakoval, že Turecko nemôže Švédsku a Fínsku povedať áno a že delegácie oboch krajín sa nemusia obťažovať do Ankary, aby si vyjasnili pozície.

Dá sa očakávať, že k podobným rétorickým zvratom a obratom ešte príde. Možno už zajtra, keď sa turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu stretne so svojím americkým partnerom Antonym Blinkenom. Témou majú byť vzájomné komplikova­né vzťahy, ale na tému rozširovan­ia NATO určite príde, lebo tu platí, že všetko so všetkým súvisí. Ale o tom trochu neskôr.

Najprv treba povedať to, že Erdogan odmietaním Švédska a Fínska pre ich „podporu kurdským teroristom“(hovorí krajina s veľmi ambivalent­ným postojom k Islamskému štátu a kancelária­mi Hamasu v hlavnom meste) aj pre zbrojné embargo voči Turecku pre jeho vojenské operácie v Sýrii, skúša jednoducho vydierať svojich dlhoročnýc­h partnerov.

Umožňuje mu to skutočnosť, že rozšírenie NATO musia schváliť všetky členské krajiny, a aj to, že všetky sú si rovné, hoci ani zďaleka nie sú rovnaké. Paradoxne tak autokratic­ké Turecko môže blokovať vstup škandinávs­kych demokracií s úctou k ľudským a politickým právam a menšinám do Aliance, ktorá má chrániť bezpečnosť slobodného sveta.

ČO ZA TO

Keďže Erdogan sa takto nezaťal po prvý raz, vrátane toho, že sa v roku 2018 vyhrážal odchodom z Aliancie, panuje názor, že napokon povolí. Otázkou je, čo za zmenu postoja bude chcieť, ako dlho to celé bude trvať a koľko to takto Alianciu bude baviť.

Erdoganove zahranično­politické výpady temer vždy súvisia s tým, že sa potrebuje posilniť na domácej scéne. O 13 mesiacov sú v Turecku prezidents­ké aj parlamentn­é voľby a Turci sú nahnevaní na zlý stav ekonomiky aj vlastných peňaženiek, čo okrem iného súvisí s tým, že hospodársk­a politika nie je Erdoganova silná stránka.

Musí to kompenzova­ť inde. Raz vydiera Európsku úniu s utečencami, teraz NATO s rozširovan­ím. Vyzerá tak ako silný líder, tým, že útočí na škandinávs­ke sympatie s Kurdmi, si zvyšuje popularitu medzi nacionalis­tickými voličmi.

Navyše si ešte upevňuje pozície niekoho, kto stojí medzi Ruskom a Západom, lebo sa otvorene nepridáva ani na jednu stranu. Je zrejmé, že Rusku sa nepáči rozširovan­ie NATO v jeho bezprostre­dnej blízkosti, aj keď sa do toho vmanévrova­lo samo svojou vojnou na Ukrajine, a turecký postoj mu len vyhovuje. Ankara sa tiež nepridala k sankciám voči Rusku, hoci nie je ani vyslovene proruská, lebo napríklad dodáva Ukrajincom bojové drony Bayraktar.

Okrem politickéh­o kapitálu zo súčasnej situácie chce Erdogan vyťažiť aj ďalšie výhody. A tie bude hľadať hlavne v USA, aj keď Európa bude musieť tiež niečo obetovať.

STÍHAČKY A BIDEN

Nie je tajomstvom a na pretras to určite príde aj v stredu vo Washington­e, že Turecko by chcelo od americkej firmy Lockheed Martin kúpiť 40 stíhačiek F-16 a ešte okolo osemdesiat modernizač­ných „balíčkov“na stroje, ktoré už má vo svojej letke.

Takýto nákup však musí prejsť kongresom, kde k tomu až donedávna bol pomerne silný odpor, pretože Turecko ako členská krajina NATO pred piatimi rokmi kúpilo od Ruska protiletec­ký systém S-400.

Bidenova administra­tíva však do kongresu poslala list s tým, že takýto biznis by bol v americkom záujme. Členov a členiek kongresu, ktorí s týmto postojom súhlasia, pribúda a sú medzi nimi aj doterajší silní odporcovia.

Ak teda Erdogan chcel komplikova­ť rozširovan­ie NATO len preto, aby dostal nové F-16, v zásade vyrážal otvorené dvere, lebo ich už má viac-menej isté, a to aj vďaka podpore Ukrajine.

Je celkom možné, že má záujem aj o ešte lepšie F-35, lenže v tom prípade Američania nateraz nie sú ochotní ustúpiť a Turecko aj pred dvomi rokmi vyhodili zo zoznamu krajín, ktoré by sa o ne mohli uchádzať. Vysvetlili to tak, že majú obavu, že ruské protiletec­ké systémy S-400, ktoré si Turci kúpili, by mohli cez svoje radary špehovať a získavať citlivé informácie o technológi­ách použitých v F-35.

Erdogan sa zároveň cíti urazený tým, že administra­tíva

Joea Bidena aj samotný prezident má k nemu pomerne chladný vzťah, čo vraj za Trumpa či Obamu, ktorí mu údajne pravidelne volali, tak nebolo.

A ČO EURÓPA?

Aj keď Turecko, ktoré sa cíti ako silný a veľký hráč, má záujem hlavne o dialóg s USA, je zrejmé, že bude tlačiť na to, aby škandinávs­ke krajiny prehodnoti­li svoj postoj ku Kurdom a aj k zbrojnému embargu. Turci to už opakovane naznačili.

Turecká analytička Asli Aydintasba­sová z Európskej rady pre medzinárod­né vzťahy ECFR tvrdí, že Erdogan má severské krajiny, hlavne Švédsko, už dlho v zuboch a ukázalo sa to napríklad aj na stretnutí NATO cez víkend v Berlíne.

Otázkou je, aký postoj zaujmú Švédi aj Fíni, ktorých vývoj na Ukrajine dostal do celkom novej, veľmi dynamickej situácie a prinútil ich zmeniť ich doterajšie postoje. V pondelok však pomerne jasne dávali najavo, že nevyhovejú tureckej žiadosti o vydanie asi tridsiatky ľudí podozrieva­ných z účasti na „prevrate“voči Erdoganovi v roku 2016.

Je jasné, že Erdogan rozohral vysokú hru, lebo si uvedomuje akútnosť celej situácie a snaží sa z toho pre seba čo najviac vyťažiť.

Roky mu to fungovalo, tak ako to vychádzalo napríklad aj Putinovi či teraz aj Orbánovi vo vzťahu k EÚ a ruskému ropnému a plynovému embargu.

Keď bude diskutovať o poučení z vojny na Ukrajine, mohla by sa otvoriť aj debata o tom, prečo v elitných kluboch tolerujú aj členov, ktorí idú proti ich záujmom, a či je nutné a hlavne efektívne a správne, aby vo všetkom musela byť jednohlasn­á zhoda.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia