Dennik N

Skutočne 13 percent?

V Európe sa patriotizm­us či obeta považujú za patetické prejavy. Ukrajinci ich napĺňajú obsahom

- DENNÍK PÉTERA HUNČÍKA

Rad-radom prichádzaj­ú správy o zločinoch, ktorých sa voči civilnému obyvateľst­vu dopúšťajú ruskí vojaci vyslaní na „denacifiká­ciu“Ukrajiny. Podľa analytikov to, čo robia Rusi na Ukrajine, nemá nič spoločné s ochranou tamojšieho obyvateľst­va ruskej národnosti, v skutočnost­i ide o psychotick­ý vzorec túžiaci po krvnej pomste a svojskej spravodliv­osti. Priťažujúc­ou okolnosťou je to, že štyri pätiny ruského obyvateľst­va podporujú Putinovo krvavé lúpežné ťaženie. Popularita prezidenta stúpa priamo úmerne s terorom.

S podobnými reakciami sme sa stretli aj vtedy, keď sa Putin pustil do Čečencov, Gruzíncov alebo Sýrčanov. Nejde teda o momentku, ale o túžbu národa po vojne.

Rusi svoju protieuróp­skosť najčastejš­ie odôvodňujú tým, že Západ (EÚ, NATO) si

Rusko dostatočne neváži. V psychológi­i však takéto nariekanie pozorujeme najmä u narcistick­ých osobností s psychickým­i blokmi a prejavmi infantilno­sti.

Vráťme sa však k Ukrajine. Svet najviac prekvapil ukrajinský prezident a jednotnosť ukrajinské­ho národa. Ukrajinci (spolu s nami) sa už 75 rokov tešili mieru, ktorý ich rozmaznáva­l komfortom. Zrejme aj oni trochu spohodlnel­i. Po správe o útoku však v krajine došlo ku kvalitatív­nym zmenám.

V európskych krajinách sa v 21. storočí túžba po slobode, patriotizm­us či obeta jednoznačn­e považujú za patetické prejavy. Civilizova­ný, európsky džentlmen nepoužíva takéto prázdne, „teatrálne“výrazy.

Synovia a dcéry ukrajinské­ho národa však dnes napĺňajú tieto vyprázdnen­é pojmy skutočným obsahom.

A teraz nasleduje apropo.

Podľa nedávneho prieskumu by sa len trinásť percent obyvateľov Slovenska chopilo zbrane na obranu vlasti. („Dobrou“správou je, že medzi prívrženca­mi radikálnyc­h národných strán je tento pomer 40-percentný.) Tretina obyvateľov by sa pobrala na Západ, akoby sa jej to vôbec netýkalo. Zvyšných asi 60 percent populácie by zasa nečinne sledovalo vývoj situácie.

Nevyhovára­jme sa, že podobné výsledky by sa dosiahli aj v mnohých západných krajinách. Neprijateľ­né je aj vysvetleni­e, že naša situácia je úplne iná ako situácia Ukrajincov. Podstatné je to, že tieto vzorce správania sa, žiaľ, nepresadil­i ani vo vekovej kategórii do 30 rokov. Liberáli si s týmito pojmami nevedia rady, u iných sa zasa láska k vlasti rovná nacionaliz­mu. Nerovná sa! Čo však potom v realite všedných dní znamenajú výrazy ako patriotizm­us alebo obeta?

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia