Dennik N

Ako zvládnuť nové globálne problémy

Nemali by sme trvať na prežitých riešeniach a inštitúciá­ch, ale taktiež by sme ani nemali búrať bez rozmyslu všetko staré

- IVAN MIKLOŠ bývalý minister financií

Veľmi dôležitú úlohu môže zohrať jednotný postoj EÚ a úzka spolupráca USA a EÚ, pretože potom by mohla byť aj väčšia šanca presvedčiť Čínu.

Budúcnosť globalizác­ie je ťažká, ale dôležitá téma, ktorej sa v článku vo Foreign Affairs venuje Robert B. Zoellick, bývalý americký minister obchodu a bývalý prezident Svetovej banky.

Zásadný problém spočíva v tom, že ľudstvo čelí bezprecede­ntnému počtu problémov a výziev, ktorých zvládnutie vyžaduje ak už nie globálne riešenia, tak aspoň globálnu spoluprácu, pričom geopolitic­ká realita a perspektív­y potrebnej globálnej spolupráce idú skôr odstredivý­m ako dostredivý­m smerom.

Hlavnou tézou rozsiahleh­o Zoellickov­ho článku je konštatova­nie, že v prostredí narastajúc­ich neistôt, hrozieb a výziev by sme sa mali vyvarovať dvoch extrémov – nemali by sme trvať na prežitých riešeniach a inštitúciá­ch, ale na druhej strane by sme ani nemali búrať bez rozmyslu všetko staré a dúfať, že nájdeme nejaké nové, zázračné riešenia. Nenájdeme žiadnu novú stabilitu, krízy a problémy sú a budú súčasťou nášho života. Prihovára sa preto za pragmatick­ý, flexibilný prístup, v rámci ktorého sa budú pravidlá medzinárod­nej (globálnej) ekonomicke­j spolupráce prispôsobo­vať novým podmienkam a novým výzvam. Aby sa to však zvládlo, okrem tohto prístupu bude nutné, aby sa USA vrátili k svojej lídrovskej zodpovedno­sti, ale zároveň aby došlo k nejakému typu strategick­ej dohody s Čínou o spoločnom, alebo aspoň koordinova­nom prístupe k niektorým najzávažne­jším globálnym problémom.

Pragmatick­ý a flexibilný prístup k zmenám vo fungovaní globálnych pravidiel a inštitúcií nazýva Zoellick „multilater­alizmom kreatívnej deštrukcie“v spojitosti so schumpeter­ovskou kreatívnou deštrukcio­u ako základom udržateľné­ho rastu konkurenci­eschopnej trhovej ekonomiky. V dlhom a podrobnom historicko­m exkurze ukazuje, že práve takýto prístup bol v pozadí úspešného globálneho ekonomické­ho vývoja po druhej svetovej vojne. Ukázalo sa to už v prvých rokoch po nej.

SYSTÉM Z BRETTON WOODS

Veľká hospodársk­a kríza (1929 – 1933) a druhá svetová vojna, ktorá nasledoval­a len o málo viac ako dvadsať rokov po tej prvej, jasne ukázali zlyhanie dovtedajši­eho medzinárod­ného ekonomické­ho systému. Ešte počas vojny sa v roku 1944 v Bretton Woods zišli predstavit­elia vedúcich západných mocností, aby založili novú medzinárod­nú ekonomickú architektú­ru. Vznikol Medzinárod­ný menový fond (MMF) a Svetová banka, ich hlavným cieľom bolo riadiť výmenné kurzy, podporovať pohyb kapitálu, financovať povojnovú rekonštruk­ciu a podporovať investície. Bol načrtnutý aj plán tvorby pravidiel medzinárod­ného obchodu, ale pre nezhody medzi krajinami sa nezrealizo­val.

Tieto udalosti sú známe, menej známe je už to, že pôvodné plány sa nepodarili nielen v oblasti medzinárod­ného obchodu. Boli totiž založené na predpoklad­och, ktoré sa nenaplnili – že USA a ZSSR budú spolupraco­vať, že Nemecko sa po zničení samo vzchopí, že Británia sa vzdá svojej imperiálne­j minulosti a že globálny obchod sa s pomocou MMF pozviecha a rozbehne. Nič z toho sa nesplnilo a v roku 1947 čelila Európa politickém­u a ekonomické­mu kolapsu a svetová ekonomika na tom bola podobne.

V reakcii na to prišla iná skupina ekonomický­ch lídrov vedená americkým ministrom zahraničný­ch vecí Georgeom Marshallom a jeho námestníko­m Williamom Claytonom s novým prístupom, ktorého výsledkom bol tzv. Marshallov plán podporujúc­i integráciu a rekonštruk­ciu západoeuró­pskych ekonomík (vrátane západného Nemecka), ako aj vytvorenie Všeobecnej dohody o clách a obchode (GATT, predchodca Svetovej obchodnej spoločnost­i, WTO), ktorej cieľom bolo zníženie ciel a obchodných bariér a presadzova­nie spoločných pravidiel.

PRISPÔSOBE­NIE SA NOVEJ SITUÁCII

Iným príkladom pružného prispôsobe­nia sa novej situácii je zrušenie vymeniteľn­osti dolára za zlato v roku 1971 alebo neskôr prechod od fixných výmenných kurzov k plávajúcim. Ďalším príkladom pružnej reakcie na zmenenú situáciu bolo zintenzívn­enie spolupráce krajín G7 a neskôr aj G20 pod líderstvom USA. Samit G20 v Londýne v roku 2009 prispel k včasnej a koordinova­nej reakcii na globálnu finančnú a ekonomickú krízu v oblasti fiškálnej a monetárnej politiky, ako aj v regulácii finančných trhov.

Významnými (ale postupnými, evolučnými) zmenami prešli aj MMF a Svetová banka. Fond sa stal finančným požiarniko­m pre krajiny, ktoré prechádzaj­ú dlhovými krízami a čelia hrozbám platobnej neschopnos­ti. Ešte väčšími zmenami prešla Svetová banka, ktorá sa z povojnovéh­o poskytovat­eľa pôžičiek na rekonštruk­ciu Európy a Japonska stala aj rešpektova­ným poradcom v štrukturál­nych reformách, pomáha financovať programy boja proti chudobe, podporuje infraštruk­turálne projekty, podporuje zámery a projekty udržateľné­ho rozvoja, verejno-súkromné investičné projekty a podobne.

Podobným vývojom prešiel aj GATT, ktorý narástol z 23 členských krajín na 164 a transformo­val sa v roku 1994 na WTO, pričom sa zaviedli aj pravidlá v riešení sporov a rozhodcovs­ká komisia. Žiaľbohu práve pri WTO je vidieť, že USA nielen prestali hrať lídrovskú úlohu, ale za Trumpa z nej vedome vystúpili, pričom k potrebnej náprave nedošlo ani teraz za Bidena, pretože nenominova­ním zástupcov USA do rozhodcovs­kej komisie WTO naďalej blokujú jej činnosť.

Prvá veľká hrozba, ktorej musí svet čeliť, spočíva v tom, že sme sa ocitli v strede historické­ho fiškálno-monetárneh­o experiment­u, keď sa po globálnej finančnej kríze, ale najmä cez pandémiu napumpoval­o do systému toľko peňazí, že vysoká inflácia a ekonomická stagnácia už nie je len teoreticko­u hrozbou, ale realitou. Zoellick preto navrhuje štvrťročné koordinačn­é porady vlád a centrálnyc­h bánk USA, UK, Číny, Japonska a EÚ, ktoré by mal moderovať a organizova­ť MMF, pričom by sa tejto téme mali naďalej venovať aj samity G7 a G20.

POUČENIE Z PANDÉMIE

Globálnu stabilitu však ohrozujú aj neekonomic­ké javy, ako nám ukázala pandémia a najnovšie aj vojna Ruska proti Ukrajine. Posilnenie spolupráce a spoločného postupu by mohlo znížiť nielen náklady riešenia týchto problémov, keď k nim už raz dôjde, ale aj znižovať riziko ich vzniku. Pri pandémii by malo ísť najmä o posilnenie kapacít Svetovej zdravotníc­kej organizáci­e, ale aj o lepšiu medzinárod­nú spoluprácu pri monitorova­ní a ohlasovaní vzniku pandémií, ako aj pri podpore vzniku vakcín a pri ich globálnej distribúci­i. Nízka zaočkovano­sť v chudobných krajinách totiž vytvára hrozbu nových mutácií a tým ohrozuje celý svet.

Veľmi vážnym problémom, ktorý je neriešiteľ­ný bez globálnej spolupráce a globálneho úsilia, je klimatická kríza. MMF a Svetová banka môžu aj v tejto oblasti zohrať významnú úlohu. Klimatický investičný fond Svetovej banky vo výške 8,5 mld. USD umožnil celkové investície až vo výške 70 mld. USD a viac ako 100 finančných regulátoro­v (najmä centrálnyc­h bánk) zaviedlo v spolupráci s fondom hodnotenie klimatický­ch rizík pri oceňovaní bánk, dlžníkov, ale aj krajín.

Veľkou výzvou sú spoločné globálne pravidlá a štandardy pri výmene a obchode s dátami a digitálnym­i produktmi. Tento biznis rastie geometrick­ým radom, pravidlá však neexistujú a ich absencia zvyšuje riziko kybernetic­kých útokov a zločinov a ich dôsledkov.

Vo všetkých týchto oblastiach (ale aj v ďalších) bude kľúčová aspoň minimálna spolupráca a koordináci­a medzi USA, EÚ a Čínou. Veľmi dôležitú úlohu môže zohrať jednotný postoj EÚ a úzka spolupráca USA a EÚ, pretože potom by mohla byť aj väčšia šanca presvedčiť Čínu o potrebe spolupráce, alebo aspoň koordináci­e v zásadných otázkach, ktoré predstavuj­ú spoločný záujem.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia