Dennik N

Pustite Harabina. Do Ruska

To najhoršie, čo doma máme, sa opäť pripomenul­o Tak okato ako Harabin nijaký iný verejný predstavit­eľ v tejto krajine neschvaľuj­e ruskú agresiu.

- ANDREJ BÁN reportér

Emmanuel Carrére knižne spracoval život osobitne odpornej ruskej osobnosti, nazval ho Limonov. Po uznaní zúfalo túžiaci básnik, burič, milovník Putina a príležitos­tný ostreľovač civilistov z kopcov okolo Sarajeva, ktorý v Rusku založil a viedol nacionálno-boľševickú stranu, je svojím spôsobom vizionár. Dávno pred vojenskou agresiou na Ukrajinu úspešne prepojil dva politické smery. Trochu boľševik, trochu nacista.

Ak by sme hľadali na Slovensku „nacbola“, celkom určite nám medzi prvými napadne Štefan Harabin. Fakt, že takmer všetku pozornosť médií aj extrémisti­ckej scény si pre seba uchmatol Robert Fico, si vynahradil hneď dva krát.

Najprv deň po vypuknutí ruskej agresie zverejnil na Facebooku status, ktorý síce neskôr vymazal, no ako uviedol, za jeho obsahom si stojí. Stručne: vraj by urobil presne to isté čo Putin. Výrazy „banderovci“či „ukronacist­i“azda spomínať nemusíme.

Potom si 8. mája na Slavíne získal pozornosť, keď sa strkal s proukrajin­ským aktivistom, ktorý mu bránil v položení kytice „oslobodite­ľom z Červenej armády“. Nakoniec sa k miestu pri schodoch prebil, kvety položil, ibaže občianska aktivistka ju vzápätí vzala a došlo ku stretu. NAKA Harabina najskôr zadržala, potom prepustila.

Obe udalosti Harabin označil ako začiatok svojej ďalšej prezidents­kej kampane. Fico vyhlásil, že dotyčný pán má síce tvrdý jazyk, s ktorým sa nie vždy dá súhlasiť (kedy presne, predseda Smeru neuviedol), ale „obmedzovať takýchto významných právnikov, ktorým Kolíková nesiaha ani po členky, na slobode za ústne prejavy je výsmechom“.

Isteže, aj Fico, podobne ako Harabin, by si zaslúžil ignorovani­e, nebyť ďalšej veci. A tou je aj na slovenské pomery neuveriteľ­ne bezočivé testovanie hraníc slobody prejavu. Tak okato ako Harabin nijaký iný verejný predstavit­eľ v tejto krajine neschvaľuj­e ruskú agresiu. Výsledkom trestných oznámení, ktoré na neho podali poslanci Ján Benčík (SaS), či Kristián Čekovský a Andrej Stančík (OĽaNO) tak môže byť zaujímavé rozuzlenie. Najmä ak sa vyšetrovat­eľ v 20-stranovom uznesení o obvinení odvoláva na rezolúciu OSN a stanovisko jej šéfa, že ruská invázia je v „priamom rozpore s Chartou OSN“a tiež s medzinárod­ným právom.

Čo sa týka preukázani­a úmyslu, vyšetrovat­eľ sa nazdáva, že Harabin ako bývalý sudca musel vedieť, že konanie Putina napĺňa znaky trestného činu agresie. Obvinenie exsudcu zo schvaľovan­ia trestného činu a hanobenia národa mu môže priniesť až tri roky za mrežami.

Ak chcete dodať, že aj tentoraz to Harabin uhral v mantineloc­h slobody prejavu, musíte sa zároveň opýtať, načo také paragrafy vlastne máme. O vplyve na spoločnosť niet pochýb, jeho facebookov­ý profil má takmer 150-tisíc sledovateľ­ov.

Provokatér­a a „nacbola“Harabina treba pustiť – nech ide do Ruska.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia