Dennik N

Z tohto musia byť v Smere nervózni

Vorobjov ďalej spolupracu­je s políciou najmä v kauze Očistec, v ktorej sú ľudia Smeru a Roberta Fica Menej znecitlive­nou spoločnosť­ou, akou je tá naša, by takéto niečo mimoriadne zatriaslo.*

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Pavel Vorobjov, bývalý riaditeľ finančnej spravodajs­kej jednotky NAKA, dostal trest dva roky väzenia, prepadnuti­a majetku a zákaz činnosti v orgánoch verejnej moci na sedem rokov.

Vorobjov sa priznal. že nezákonne lustroval desiatky novinárov aj politikov vrátane Igora Matoviča či dnes špeciálneh­o prokurátor­a Daniela Lipšica.

A preveroval aj dostupné záznamy neskôr zavraždené­ho novinára Jána Kuciaka.

Sudca Rastislav Stieranka vo svojom rozhodnutí opísal prácu Vorobjova pre organizova­nú zločineckú skupinu, ktorej väčšina členov ešte nebola právoplatn­e odsúdená. Šéfom organizova­nej skupiny bol Norbert Bödör, ktorému Vorobjov odovzdával informácie získané z lustrácií. Bödör riadil skupinu s pomocou vtedajšieh­o policajnéh­o prezidenta Tibora Gašpara a ďalších vysokopost­avených ľudí v polícii.

Pre Fica a jeho priateľov musia byť frustrujúc­e dva momenty. Jednak ten, k čomu všetkému sa Vorobjov priznal. Menej znecitlive­nou spoločnosť­ou, akou je tá naša, by takéto niečo mimoriadne zatriaslo.

Jeden z bývalých vysokopost­avených predstavit­eľov polície sa priznal, že nezákonne sledoval novinárov a politikov – spolu 140 ľudí. Tieto informácie neskôr zjavne poslúžili Smeru pri moci, ale, žiaľ, aj vrahom Jána Kuciaka.

Druhý moment je, že Vorobjov naďalej spolupracu­je s políciou pri odhaľovaní ich závažnej trestnej činnosti – najmä v kauze Očistec, v ktorej sú obvinení bývalí funkcionár­i polície vrátane Norberta Bödöra – všetko ľudia Smeru a Roberta Fica.

Bývalý trojnásobn­ý premiér v nedeľu vyhlásil, že jeho obvinenie mu „nabilo baterky“, chce vyhrať voľby a „je pripravený ísť do takého súboja, v akom ešte nebol“. Veríme, veľa iných možnosti už nemá.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia