Dennik N

Stačí záblesk a zrazu všetko horí. Mykolajiv

Ukrajinské mesto Mykolajiv chátra, aby Odesa naďalej patrila Ukrajine. Ruská armáda sa ho niekoľko týždňov márne snaží obsadiť. Stojí jej v ceste na významný čiernomors­ký prístav

- PETRA PROCHÁZKOV­Á DENÍK N

Ráno ako každé iné. V Mykolajive, meste, ktoré sa Rusi už niekoľko týždňov márne snažia obsadiť, zase rakety zničili niekoľko domov, podnikov a prevádzok. Ľudia si nezvykli, ale ani neprepadaj­ú panike. Tušia, že pokiaľ bude Mykolajiv v rukách Ukrajincov, Odesa – kultové mesto na čiernomors­kom pobreží – je v relatívnom bezpečí.

„Voda nie je, vodáreň nám rozstrieľa­li už dávno. Ale dobrovoľní­ci nám každý deň niečo privezú. Vďaka Odese! Vody je takto stále dosť, iba lenivý by tu nemal vodu. Ale nejde iba o vodáreň. Oni sem strieľajú stále – pred pár dňami to spadlo pri Suchej fontáne a v Okťabersko­m (jedno z mykolajivs­kých sídlisk – pozn. red.).“

Päťdesiatr­očný Stepan sa však snaží zdôrazniť aj pozitívne stránky, pokiaľ sa také v dnešnom Mykolajive nájdu. „Plyn a elektrinu máme, vôbec sa nesťažujem. Ani potraviny nechýbajú.“

On sám pochádza z neďalekej obce Šyroke na východ od Mykolajiva. Nejaký čas tam bola ruská armáda a obec úplne zničila. „Všetko tam rozstrieľa­li. Asi sa tam len tak nepozriem,“pokrčí ramenami Stepan. „Všetci, ktorých poznám, stihli odísť,“dodáva.

Aj jeho dcéra a manželka odišli, Stepan však zostal v Mykolajive. Podľa odhadov z mesta pred vojnou postupne utiekla skoro polovica obyvateľov, čo je viac než dvestotisí­c.

Mykolajiv je krajské mesto na juhu Ukrajiny, ktoré susedí s okupovanou Chersonsko­u oblasťou.

V obciach východne od Mykolajiva sa stále bojuje. Samotné mesto je jedným z hlavných terčov ruských leteckých útokov a ostreľovan­ia.

Je strategick­y dôležité – leží na ceste medzi Rusmi už okupovaným Chersonom a kľúčovou Odesou. Pokiaľ Rusko naozaj hodlá splniť skôr avizovaný plán odstrihnut­ia Ukrajiny od mora a dostať sa až do Podnesters­ka, tak práve Mykolajiv je ďalší na rade.

DVE TRAGÉDIE MESTA, KDE STAVALI SOVIETSKE VOJNOVÉ LODE

V polovici marca Rusi ostreľoval­i kasárne v Mykolajive a v dôsledku útoku zahynulo až päťdesiat ukrajinský­ch vojakov. Na konci rovnakého mesiaca ruské rakety zasiahli budovu krajského úradu v centre mesta a obeťami sa stalo 37 civilistov.

Veľa zelene a májové slnko by mohli tomuto mestu na juhu krajiny pri Čiernom mori dodávať až útulnú atmosféru. Napätie je však v Mykolajive citeľné. Centrum oblasti je neustále terčom ostreľovan­ia a vzdušné poplachy sa za skoro tri mesiace vojny stali všednými záležitosť­ami. Keď doň prichádzam­e, v pôvodne skoro polmilióno­vom meste vidíme v uliciach iba málo ľudí.

Neďaleko centra stojí dodávka s vodou a veľký front ľudí s prázdnymi plastovými fľašami. Jeden muž nám hneď ponúka svoju načapovanú vodu a pýta sa, či sa nechceme napiť.

„Každý deň to tu lieta. Už ani nepotrebuj­eme poplachy, vieme, že po deviatej večer opäť budú ostreľovať.“Stepan zoberie päť veľkých zviazaných fliaš vody a mieri smerom k sídlisku: „Beriem aj pre susedov, máme tam dve staršie panie, ktoré už nechodia von.“Jedna z najdlhších ulíc, ktorá sa paradoxne volá Trieda Mieru, je častým terčom ruských raketových útokov. Prospekt je lemovaný mnohými stánkami s kvetmi, občerstven­ím a drogériou. Strechy sú poničené, paneláky majú rozbité okná.

Jeden zo stánkov má čerstvé rany – vlastne je takmer úplne zničený. Ostreľoval­i ho v noci a komunálne služby to tu ešte nestihli upratať.

Každý deň to tu lieta. Už ani nepotrebuj­eme poplachy, vieme, že po deviatej večer opäť budú ostreľovať.

Stepan

obyvateľ Mikolajiva

Ulicou prechádza žena a krúti hlavou: „To snáď nie je možné.“

Volá sa Kateryna a býva v dome priamo oproti. „Presne o 21.20 to priletelo. Počula som taký hukot a povedala som si, že to asi opäť letí k nám. Celú noc tu bolo veselo, búchalo to tu stále. Hneď vedľa nášho baraka trafili pred troma dňami. Hrozné, úplne hrozné. Ani neviem, čím to strieľajú, nie som vojak. Ale nemáme v oknách už ani jedno sklo. Aj dvere máme celé deravé…“

Naraz sa žena rozplače: „Je to takto – taký záblesk a potom ten hukot. A všetko zrazu horí. Nič tam nezostalo. Každý večer, len čo sa začne zákaz vychádzani­a, už sedíš a čakáš, na čo budú zase strieľať. Čo povedať? Naozaj oslobodite­lia!“

Kateryna si utiera slzy, kráča ďalej a ešte niekoľkokr­át ironicky hovorí: „Oslobodite­lia, oslobodite­lia…“

Pri rozstrieľa­nom stánku stojí muž v tričku a mlčky, no veľmi pozorne sa pozerá na ceduľu s nápisom Mr. Shawerma, ktorý je stále vidieť pod zvyškami obhorenej strechy. Je to majiteľ – volá sa Jakub.

„Bohužiaľ, tentoraz trafili. Spadlo to sem už po tretí raz. Skôr sme mali šťastie, iba nám popraskali okná. No a teraz… Nie je tu nič.“

Jakub podrobne opisuje, ako svoj malý biznis od roku 2008 rozvíjal. „Skoro pätnásť rokov som tu robil pizzu a predával občerstven­ie. Tak sa mi pomaly podarilo trochu si našetriť a pred dvoma rokmi som podnik dal do poriadku, trochu ho rozšíril. Celkom to šlo. Nie je to nič veľké, to je jasné. Ale mám to rád.“

Jakub sa snaží hovoriť pokojne, vysvetľuje nám všetko racionálne, ale rovnako nedokáže skryť zúfalstvo. Naraz poodíde a zdvihne zo zeme posiatej črepmi kus zničenej strechy. Položí ho vedľa trosiek domčeka. Prestane sa sústreďova­ť na svoje rozprávani­e o tom, ako rozvíjal svoj projekt. Vojde do trosiek a niečo tam hľadá, potom opäť von a zase dovnútra. Bez výsledkov a cieľa.

RUSI STÁLE CHCÚ VYSADIŤ VOJAKOV

V meste opäť znejú sirény, väčšina ľudí však nijako zvláštne nereaguje. Na uliciach ich je tak málo. Sedia doma, kde majú vybudované improvizov­ané úkryty. Iba málokto sa pomaly, ledabolo presúva do skutočných protiletec­kých krytov. Aj na vojnu a bombardova­nie si ľudia časom zvyknú.

Nasledujú tri silné výbuchy. Podľa toho, aké boli silné, museli rakety alebo bomby dopadnúť niekam blízko. Priamo v meste.

Hlavná cesta do Odesy je skoro prázdna. Aj tu, v poslednom veľkom prístave, ktorý zostal Ukrajine po ruskej anexii Krymu a tohtoročne­j invázii, znejú sirény. A 16. mája na Odesu i Mykolajiv opäť dopadajú rakety. Rusi použili strategick­é letectvo a z oblasti nad Čiernym morom sa snažia zničiť to, čo tu, na ťažko skúšanom čiernomors­kom pobreží Ukrajiny, ešte stojí.

Ukrajinské operatívne velenie Juh varovalo obyvateľov regiónu, že sa v Čiernom mori pohybujú dve ruské vojnové lode vyzbrojené okrídleným­i raketami a šesť lodí s výsadkármi. Nebezpečen­stvo, že sa Rusi pokúsia v niektorej časti dlhého čiernomors­kého pobrežia, ktoré kontroluje Ukrajina, uskutočniť výsadok, zostáva vysoké.

Leží na polostrove, z jednej strany priteká rieka Južný Bug, z druhej Ingul. Za Sovietskeh­o zväzu bola v Mykolajive jedna z najväčších sovietskyc­h lodeníc. Tu bola postavená aj vojnová loď Moskva, pôvodne nesúca názov Sláva – najväčší krížnik Čiernomors­kej flotily. V polovici apríla bol zasiahnutý dvoma ukrajinský­mi raketami Neptun a neskôr sa potopil. Ide o najväčší úspech Ukrajincov v bitke o Čierne more.

Bohužiaľ, tentoraz trafili. Spadlo to sem už po tretí raz. Skôr sme mali šťastie, iba nám popraskali okná. No a teraz… Nie je tu nič.

Jakub

obyvateľ Mykolajiva

 ?? FOTO – GABRIEL KUCHTA/DENÍK N ?? Vstanete a idete do práce. Zistíte, že vaše pracovisko je v troskách. Taká je realita života v Mykolajive.
FOTO – GABRIEL KUCHTA/DENÍK N Vstanete a idete do práce. Zistíte, že vaše pracovisko je v troskách. Taká je realita života v Mykolajive.
 ?? FOTO – GABRIEL KUCHTA/DENÍK N ?? Bez vody je ešte ťažšie žiť než bez elektriny a plynu, myslia si obyvatelia Mykolajiva. Obzvlášť tí, ktorí obývajú najvyššie poschodia panelákov, v ktorých sa každú chvíľu pokazí výťah.
FOTO – GABRIEL KUCHTA/DENÍK N Bez vody je ešte ťažšie žiť než bez elektriny a plynu, myslia si obyvatelia Mykolajiva. Obzvlášť tí, ktorí obývajú najvyššie poschodia panelákov, v ktorých sa každú chvíľu pokazí výťah.
 ?? FOTO – GABRIEL KUCHTA/DENÍK N ?? Sirény predsa len väčšinu ľudí zaženú domov, keď nie priamo do protiletec­kých krytov.
FOTO – GABRIEL KUCHTA/DENÍK N Sirény predsa len väčšinu ľudí zaženú domov, keď nie priamo do protiletec­kých krytov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia