Dennik N

Matovič počíta, že on bude za pekného a my za hlupákov

Pýtate sa na Igorovu interpretá­ciu, že oni nám neberú, len menej dávajú. Je to jednoduché, do rozpočtu mi príde o 1,6 až 1,7 milióna eur menej napriek tomu, že mi výdavky porastú. V malých obciach sú na tom tak zle, že starosta sa radšej dá na dlhodobú PN

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Miroslav Kollár (52) je poslanec parlamentu, predseda strany Spolu a primátor Hlohovca. V rozhovore hovorí, ako sa zvýšenie daňového bonusu prejaví v malom okresnom meste, kde Matovič zavádza, ak vraví, že mestám aj tak príjmy porastú, ale aj ako spätne hodnotí svoj prechod do strany Spolu.

Počas týchto dní a hodín sa rozhoduje o balíku pomoci, ktorý navrhuje minister financií Igor Matovič. Zvýšenie daňového bonusu bude mať vplyv na samosprávy. Máte vyčíslené, o akých peniazoch sa bavíme v prípade Hlohovca, ktorý má asi 22-tisíc obyvateľov?

Nepoznáme detaily, ale z čísel, ktoré Igor Matovič veľmi rámcovo predstavil pred pár týždňami, robila Únia miest Slovenska prepočet. Podľa neho by to naše malé okresné mesto na západnom Slovensku malo stáť rádovo 1,6 či 1,7 milióna eur ročne. Pre predstavu – to sú asi tri štvrtiny nákladov na materské školy v meste.

Čo znamená, že vás to bude stáť 1,6 milióna? Igor Matovič vraví, že nebudete mať nižší rozpočet, ako ste mali, lebo daňové príjmy rastú, a teda rastú aj vaše príjmy. Čiže, kde sa vám stratí 1,6 milióna eur?

Keďže nepredpokl­adám, že Igor Matovič je hlupák, tak si len myslím, že je šikovný populista. On správne hovorí, že v absolútnyc­h číslach budeme mať z podielovýc­h daní o percento-dve vyšší príjem. Akurát doteraz ani jedným slovom nespomenul, že mestské a obecné rozpočty majú aj výdavkovú stranu. Inflácia sa premieta aj do výdavkov miest a obcí.

Keď sa pohybuje v dvojcifern­ých číslach a nárast príjmov bude dve percentá – ak bude, tak je jasné, že v reálnom vyčíslení budú mať samosprávy menej. Pýtate sa na Igorovu interpretá­ciu, že oni nám neberú, len menej dávajú. Je to jednoduché, do rozpočtu mi príde o 1,6 až 1,7 milióna eur menej napriek tomu, že mi výdavky porastú. Tak ako rastú rodinám či centrálnej vláde v dôsledku inflácie a nárastu cien energií.

Čiže pre laika, ktorý tému až tak nesleduje, do rozpočtu vám príde o 1,6 milióna eur menej, ako by vám prišlo bez Matovičove­j daňovej reformy.

Presne tak.

Pred pár dňami ste naznačili, že ak bude daňový bonus zvýšený, mestá a obce „budú musieť zatvárať škôlky, vypínať verejné osvetlenie a zvyšovať dane z nehnuteľno­stí“. Igor Matovič to považuje za strašenie, no veľmi reálne – toto sú škrty, ktoré budete robiť?

Idú komunálne a regionálne voľby, žiadny starosta to neurobí v druhom polroku tohto roka napriek tomu, že vplyv na príjmy sa má diať už od júla. Igor Matovič vraví, že to je protiinfla­čný balíček. Nie, to je proinflačn­ý balíček. Rozdeľujme adresnú podporu ľuďom zasiahnutý­ch zdražovaní­m, ktorú ja plne podporujem, dokonca vravím, že z nej vypadli niektoré skupiny ľudí, ktoré by tam mali byť. Toto, čo tam pridal Igor Matovič, aby ho vraj „dostali na palubu“, je len ďalšia jeho atómovka. Rodinná politika, ktorá je protirodin­ná.

V akom zmysle?

Ak chcú robiť rodinnú politiku, nech dokončia decentrali­záciu a pustia peniaze mestám a obciam. Lebo rodiny potrebujú fungujúce služby, ako sú školy, škôlky, sociálne služby pre seniorov, kvalitu prostredia. Tých 11 až 12 percent rodín, ktoré sa v dôsledku inflácie dostávajú do ohrozenia chudobou, tie nech štát kompenzuje. Ale cielene.

Vrátim sa ešte k mojej otázke, rád by som si prakticky predstavil výpadok 1,6 milióna eur na fungovaní mesta. Okej, do volieb škrtať nebudete, no čo potom? Máte nejaké priority? Čo by ste škrtali, v akej miere a postupnost­i?

Ak vám to teraz poviem, tak tie voľby nevyhrám (smiech).

Možno Hlohovčani­a nepočúvajú.

V Hlohovci počúvajú a čítajú N-ko. No vysvetlím to. Komunikuje­me s ministrom financií, aby nám pre tento rok zase umožnil, čo bolo možné počas pandémie, teda aby sme mohli rezervné fondy používať na bežné výdavky, nielen na investičné. Tam, kde bude tlak v samospráva­ch veľký, je možné, že časť rezervných fondov použijú na kompenzova­nie tohto výpadku na príjmovej stránke. Daňový bonus je však trvalé opatrenie, tam nejde len o budúci rok, ale o každý rok. Som zástanca toho, aby sme znižovali daňovo-odvodové zaťaženie ľudí, potom sa však bavme o tom, z čoho majú fungovať samosprávy.

Čiže, ako by ste to riešili?

Máme niekoľko možných nástrojov. Igor Matovič nám odkazuje, aby sme zdvihli dane z nehnuteľno­stí. To síce môžem urobiť, lebo majetkové dane sú na Slovensku naozaj nízke, to však postihne plošne všetkých. Aj domácnosti dôchodcov, aj domácnosti rodín bez detí, ktoré nedostanú žiadnu podporu. Potom môžem ísť do cielených opatrení.

Poviem si, okej, daňový bonus čerpajú len rodiny s deťmi, tak zdvihnem poplatky v materských školách. U nás v meste sa podarilo vytvoriť dostatočné kapacity v materských školách pre všetky deti, no aby som to mohol udržať, rozhodnem sa zvýšiť poplatky. S tým počíta Igor Matovič. Vytiahne peniaze samospráva­m, dá ich rodinám, aby bol za pekného, primátori im ich zase zoberú naspäť. Len my budeme za hlupákov.

Neplatí, čo vraví Matovič, že za posledných osem rokov príjmy samospráv cez dane zo mzdy narástli o viac ako sto percent, kým ceny o polovicu, takže by ste mali mať peňazí dosť?

Zase nehovorí celú pravdu, lebo by mal hovoriť aj o nových povinnosti­ach, ktoré za tých osem rokov samospráva­m pribudli, no bez akéhokoľve­k krytia. Len za posledný rok je to dofinancov­anie súkromných a cirkevných škôl a škôlok do plnej výšky či refundácia sociálnych služieb, aj keď si ich ľudia čerpajú u súkromných poskytovat­eľov.

Len taká chodníková novela, ktorá na nás preniesla zimnú údržbu chodníkov, malému mestu, ako sme my, priniesla náklady v stovkách tisícov eur. Toto všetko sú nové zákonné povinnosti, ktoré neboli sprevádzan­é ani jedným eurom. To nehovorím o jednej protiústav­nej veci…

To je?

Prenesený výkon štátnej správy. Za štát vykonávame nejaký typ prác a funkcií, napríklad stavebné úrady, ale štát ich financuje nedostatoč­ne. Ja keby som nedofinanc­ovával – v rozpore s ústavou – tento prenesený výkon, tak napríklad stavebný úrad zatvorím v apríli. Lebo sa minuli štátne peniaze. Alebo prepustím dve tretiny zamestnanc­ov, lenže kedy sa potom dostanú ľudia k stavebným povoleniam?

Poďme si teda hovoriť celú pravdu. Nehovoriac o tom, že mestá pred sebou tlačia modernizač­né dlhy v miliardách, ktoré sa snažili odstraňova­ť postupne práve vďaka zvýšeným príjmom. A posledná veta, bavme sa aj o hodnote za peniaze. Či za euro, ktoré vydá centrálna vláda, dostane občan viac, ako za euro, ktoré vydá samospráva. Ja som presvedčen­ý, že ľudia dostanú viac za euro, ktoré minie starosta či primátor.

Igor Matovič hovorí, že „je vždy bezpečnejš­ie uložených sto eur v kasičke rodiny ako v kasičke primátora“. Lebo by ich mohol len tak rozhajdáka­ť.

Igor Matovič je veľmi šikovný populista. Nemyslím si, že je natoľko hlúpy, aby nevedel,

že tie peniaze nejdú do žiadnej kasičky primátora. Dokonca primátor ani nerozhoduj­e o ich použití, lebo o rozpočte rozhodujú mestské zastupiteľ­stvá.

Keď hovoríme o populizme, Richard Sulík, ale aj vy osobne kritizujet­e zvýšenie daňového bonusu cez osobu Borisa Kollára. To je trochu ľúbivé. Sulík vravel, že jemu to prinesie 30-tisíc ročne, vy ste sa v komentári pre Pravdu pýtali, načo je daňový bonus deťom Igora Matoviča, Borisa Kollára či poslancov parlamentu. Rozumiem výhradám, že pomoc nie je adresná – ale je nutné to takto personifik­ovať?

Je nutné to personifik­ovať, aby ľudia pochopili, že jedna časť balíčka naozaj pomáha tým, ktorí to potrebujú. No tá časť, ktorú do debaty priniesol Igor Matovič, nemá žiadnu logiku a rozvracia verejné financie. My máme druhú najhoršiu predikciu udržateľno­sti verejných financií v Európskej únii. Do toho príde Igor Matovič s 500600 miliónovým balíkom, ktorý pomáha tým, ktorí to nepotrebuj­ú, a keďže samosprávy si vypadnuté príjmy budú musieť nahrádzať, postihne tých, ktorí pomoc v dostatočne­j výške nedostanú. Môže sa stať, že niekomu síce dá Igor Matovič 200 eur mesačne, ale na konci dňa príde o 400 eur.

Ako to?

Poviem príklad, možno naozaj budem rušiť nejaké kapacity v materských školách. V tom prípade matka, ktorá platila za škôlku 15 eur a mohla ísť pracovať, bude musieť zostať doma, alebo hľadať babysittin­g za 300, 400, 500 eur.

Ako vyzerali rokovania medzi samospráva­mi a ministrom?

Ja už som len radový člen Únie miest Slovenska, no nejaké rokovania prebehli, v utorok aj na úrovni premiéra. Igor Matovič si to vypočuje a urobí po svojom, premiér sľúbi, že dobre bude, na konci sa všetci s láskou a vďakou rozídu. No v reáli sa potom stane to, čo sa deje teraz. V utorok príde Igor Matovič s tým, že sa dohodol, že vezme 290 miliónov eur Slovnaftu, v stredu to prehnal vládou, vo štvrtok to už bolo v parlamente. Igor Matovič si vždy naplní sen, s ktorým príde do debaty.

Na druhej strane, tieto bleskové legislatív­ne procesy boli typické pre túto vládu ešte v čase, keď ste v koalícii boli aj vy.

Ja som tento týždeň čítal aj komentáre, že si samosprávy môžu za túto situáciu trochu samy, lebo sa v minulosti dostatočne neprotivil­i Matovičovi. Pomohli mu zvládnuť jeho plošné testovanie, pomohli s očkovaním, teraz pomáhame s ľuďmi, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Ja som vo februári 2021 odišiel z vládnej koalície práve preto, lebo spôsob, akým Igor Matovič riadi štát, vedie len k jeho rozkladu.

Starostovi­a a primátori sa snažia rokovať a protestova­ť, ale nemôžu sa vykašľať na ľudí. Sme prví na rane. Ja nemôžem povedať, že si založím ruky a nebudem nič robiť, keď vidím, že sa Matovič rozhodol plošne testovať, alebo keď treba očkovať. No v niečom sa Igor Matovič prerátal. On je najnepopul­árnejší politik v krajine, kým samosprávy majú najvyššiu dôveru. Verím, že sa nám ľuďom dole podarí vysvetliť, ako to je v skutočnost­i.

Vraveli ste o nákladoch samospráv v súvislosti s koronakríz­ou. Ešte v apríli k tomu Igor Matovič povedal: „Počas krízy sme im navyše pomáhali tým, že sme im dali pôžičky a zároveň sme im povedali, že keď podporia reformu verejnej správy, tak sa pôžičky zmenia na granty.“Je zaujímavé handlovať s verejnými financiami štýlom „niečo za niečo“, vás sa to týka?

Mňa sa netýka handl, ale som primátorom mesta, ktorý si takýto úver zobral. Všetci sme si ho brali ako úver, ktorý treba splatiť. ZMOS prepočítal, že na Matovičovo­m zvýšení daňového bonusu môže 500 obcí zahučať a skončiť v nútenej správe. Keby som chcel byť veľmi cynický, tak poviem, že Igor Matovič vlastne obišiel koalíciu a vyriešil reformu verejnej správy a zlučovanie obcí tým, že 500 obcí nechá vyhladovať. Samozrejme, že nie je slušné handlovať takýmto spôsobom. Navyše, mnohé mestá a obce si takýto úver nezobrali, a voči nim to nie je férové. Teraz si majú tĺcť hlavu, že si mali zobrať pôžičku, pretože sa časom ukázalo, že im ju odpustia?

Aký typ obcí na zmeny doplatí najviac? Budú to menšie obce a dediny?

Bol som v debate s bratislavs­kým županom Ďurom Drobom, ktorý spomínal, že podľa analýzy ZMOS-u bude mať vážne problémy 500 najmenších obcí. Na jednom absurdnom príklade sa dá ukázať, ako je už dnes ich chod neudržateľ­ný. Nebudem menovať, ale starosta jednej malej obce, aby dokázal financovať jej chod a nezaťažova­l obecný rozpočet svojím platom, je na dlhodobej PN-ke a chodí úradovať v rámci svojich vychádzok. Aby náklady naňho znášal štát.

Čoskoro uzavriete svoju prvú politickú sezónu v úlohe predsedu strany, lídrom Spolu ste sa stali vlani v septembri. Považujete svoj doterajší výkon na jej čele za úspech?

Do Spolu som vlani na jar prišiel s tým, že vtedajšie vedenie deklaroval­o záujem budovať širšiu alternatív­u a začať spájať stredoprav­é strany. Bola to zaujímavá skúsenosť, lebo sa veľmi rýchlo ukázalo, že nie všetci sme si pod tým predstavov­ali to isté. Na druhej strane, je mi jasné, že ak sa to vo februári 2024 nemá skončiť absolútnou katastrofo­u, budeme sa všetci musieť stretnúť v nejakom type spolupráce. Nebudem komentovať vývoj u nás. Kolegom, ktorí po septembrov­om sneme odišli zo Spolu do PS-ka či k Matúšovi Vallovi, držím palce. Je jasné, že Spolu je na tom politicky rovnako ako v čase, keď som do strany prichádzal.

Aj by som to rozporoval. Ste tam preferenčn­e, naďalej zostávate pod jedným percentom, no opustila vás časť straníkov, ktorá prešla k Progresívn­emu Slovensku – vrátane europoslan­ca Michala Wiezika – a zdá sa, že aj v komunálnyc­h sa vašimi hlavnými partnermi miesto veľkých strán stali drobné strany ako Šanca, ODS a Demokratic­ká strana.

Nie je to úplne tak. Z pohľadu Bratislavy je pravda, že dohoda bola na koalícii Matúš Vallo, PS-ko, SaS-ka. Rozumiem, že si od nás vybrali ľudí, ktorých potreboval­i, a tam to skončilo. My sme urobili dva kroky. Prvým bolo, že sme vyslali signál, že dokážeme spolupraco­vať, a tak sme dali dokopy tých „malých“. Ide síce o malé strany z hľadiska veľkej politiky, ale v komunále máme samostatne viac starostov, poslancov a primátorov, ako štyri strany súčasnej vládnej koalície. Druhá naša ambícia bola: byť minimálne v štyroch župách a štyroch krajských mestách v koalícii s veľkými stranami. To sa nám darí.

Čiže, nie je to katastrofa?

Žijeme dobu, do ktorej prišla vojna. Je to takmer jedno, ako to vyzerá dnes, pre nás sú prioritou jesenné župné a komunálne voľby. Po nich si dáme na konci novembra snem a povieme si, s kým a v akej zostave ideme do parlamentn­ých volieb. Pre mňa je jediný cieľ, aby vo februári 2024 neprepadol jediný hlas demokratic­kého voliča. My síce máme jedno percento, ale to je pri štandardne­j účasti 20- až 25-tisíc voličov.

Keby sa takýto počet voličov vo februári 2020 rozdelil medzi PS/Spolu a KDH, tak sú dnes obe strany v parlamente, čo by znamenalo zastúpenie 12 percent voličov normálnych strán. Vyzeralo by to úplne inak. Preto sa budeme rozprávať s potenciáln­ymi partnermi, akým spôsobom pôjdeme spolu do volieb, aby neprepadol ani jeden hlas.

Máte vlastnú predstavu? Alternatív­y sa ponúkajú dve, buď bude mať SaS-ka záujem integrovať stredoprav­ú časť spektra, alebo je tu ešte Progresívn­e Slovensko pod Michalom Šimečkom, pri ktorom si poviete – už nie ste taká progresívn­a ľavica ako za Ireny Biháriovej, ako ste to zhodnotili minulý rok.

Je tu ešte tretia alternatív­a, ktorá poletuje po vzduchu, teda že sa čaká, čo sa stane po letných prázdninác­h a či sa objavia nejakí mesiáši, ktorí by zaplnili priestor.

Ak máme na mysli rovnakých mesiášov, tak tí vravia, že sa neobjavia.

Všeličo som počul a nepočul. Ale áno, sú tu reálne dve a pol možnosti, o ktorých sa na jeseň budeme rozprávať.

A javí niekto záujem o vás? Lebo to asi nebude len o vašom želaní.

Nevediem v tejto chvíli tento typ debaty. Pre nás sú teraz cieľom komunálne voľby o päť mesiacov.

Neľutujete niekedy, že ste s tým odchodom zo Za ľudí chvíľu nepočkali? Nebolo by vám dnes lepšie v platforme Márie Kolíkovej a klube SaS? Lebo viem, že Richard Sulík vás mal v hľadáčiku už predtým, lebo by sa nebránil niekomu, kto má prehľad v oblasti kultúry a médií. Boli by ste v silnom klube, viac-menej tam, kde názorovo patríte. Nebolo by to logickejši­e?

Bolo by to logickejši­e, jednoduchš­ie a pohodlnejš­ie. Každý si je zodpovedný za svoje kroky. Ja som v jednej chvíle urobil nejaké politické rozhodnuti­e, s ním žijem a snažím sa s ním urobiť to najlepšie, čo sa dá. Za mňa je politický cieľ jednoduchý, urobiť to tak, aby nezostal ani jeden demokratic­ký hlas mimo parlamentu.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia