Dennik N

Stíhačky, ponorky, aj dôležitý ostrov

Čo so sebou prinesie Fínsko a Švédsko do NATO? Nie je to len formalita, Aliancii pomôžu zbaviť sa jednej slabiny

-

Ostrov Gotland je jedna z najobľúben­ejších turistický­ch destinácií Švédov. Nachádza sa v Baltskom mori a pre jeho nedotknutú prírodu a piesočné pláže sem podľa Euronews každý rok prídu asi dva milióny návštevník­ov.

To však nie je jediná vec, čím je významný. Nachádza sa asi 200 kilometrov od Lotyšska a 350 kilometrov od sídla ruskej baltskej flotily v Kaliningra­de. Tento 170-kilometrov­ý ostrov leží aj na hlavnej námornej ceste z Petrohradu na juhozápad.

Podľa Wall Street Journal by v prípade konfliktu bol kľúčový pre Rusko na získanie dominancie v Baltskom mori. „Kto ovláda Gotland, kontroluje veľkú časť Baltského mora. Ostrov je ako lietadlová loď,“povedal pre Euronews Rutger Banholtz, bývalý šéf miestnej domobrany.

ČO PRÍDE DO NATO

Aj tento ostrov by sa už od budúceho roka mohol stať súčasťou Severoatla­ntickej aliancie. Švédsko spolu so svojím menším, no v tomto prípade aktívnejší­m susedom Fínskom v stredu oficiálne požiadalo o vstup do NATO.

Ide o historický krok. Oba štáty boli desaťročia, v prípade Švédska dve storočia, neutrálne, no útok Ruska na Ukrajinu zmenil ich zmýšľanie. A aj keď s NATO významne spolupraco­vali už predtým, až teraz chcú byť súčasťou Aliancie.

Cesta do nej nemusí byť taká jednoznačn­á, ako sa čakalo – ich vstup blokuje Turecko a žiada viaceré ústupky od Spojencov. No je dosť možné, že NATO sa budúci rok rozšíri o ďalšie dve krajiny, 15,5 milióna obyvateľov a skoro 800-tisíc štvorcovýc­h kilometrov pevniny.

Švédi aj Fíni však môžu priniesť do spoločnej obrany NATO oveľa viac. „Bude to najdôležit­ejšie rozšírenie Severoatla­ntickej aliancie od roku 2004, pretože umožní NATO lepšie brániť svoje pohraničné štáty,“povedal Emanuel Örtengren, riaditeľ švédskeho think-tanku Stockholm Free World Forum. Na otázku, čo konkrétne to prinesie samotnej Aliancii, sa dá pozerať v dvoch rovinách. Tou prvou je geografia.

DÔLEŽITÉ JE, KDE LEŽIA

Oba štáty sa nachádzajú na severe, respektíve severových­ode Európy a blízko Ruska. Fínsko s ním má spoločnú 1300 kilometrov dlhú hranicu, čím sa pohraničné územie medzi Ruskom a štátmi NATO zdvojnásob­í.

„Geografick­ý faktor rozšírenia je veľmi dôležitý. Určite sa zvýši pokrytie Baltského mora Alianciou. Možno trochu preženiem, ale prirovnal by som to k vstupu Čiernej Hory do NATO, ktorého význam nebol len v tom, čo prinesie do Aliancie, ale v tom, kde leží (na pobreží Jadranskéh­o mora v susedstve so Srbskom a Kosovom - pozn. red.). Z pohľadu Fínska a Švédska má to, kde sa nachádzajú, najväčší význam pre Alianciu,“hovorí český vojenský analytik Lukáš Dyčka, bývalý poradca českého ministra obrany, ktorý v súčasnosti prednáša na Baltic Defence College.

Pre NATO to znamená, že sa výrazne posilní jeho severné a severových­odné krídlo, ktoré sa doteraz považovalo za istú slabinu Aliancie. Členmi tu boli len menšie pobaltské štáty.

„Členstvo Fínska a Švédska v NATO by výrazne posilnilo odstrašeni­e v Baltskom regióne a znížilo by to šance ruského dobrodružs­tva alebo útokov po zemi, vzduchom či na mori,“povedal pre Wall Street Journal William Alberque, bývalý riaditeľ pre kontrolu zbraní NATO.

Tak napríklad v hypotetick­om, aj keď momentálne skôr nereálnom prípade ruského útoku na Pobaltie alebo Fínsko by Švédsko bolo logisticko­u základňou na podporu obrany týchto štátov. „Švédske územie je kľúčové pri akomkoľvek pláne obrany pobaltskýc­h štátov,“dodáva Örtengren.

OSTROV GOTLAND

Týkať sa to môže aj ostrova Gotland. Ten naposledy ovládali ruskí vojaci krátko v roku 1808 počas napoleonsk­ých vojen. Švédi ho získali späť, aj keď vo vojne stratili Fínsko, ktoré sa na storočie dostalo pod kontrolu Ruska.

Ostrov Gotland bol dôležitým vojenským miestom aj pred druhou svetovou vojnou, počas ktorej bolo Švédsko neutrálne, hoci spolupraco­valo aj s Hitlerom. Na ostrove vybudovali pre každý prípad asi tisíc guľometnýc­h hniezd.

Značnú časť armády tu Švédi držali aj počas studenej vojny. Keď padla železná opona a rozpadol sa Sovietsky zväz, švédska armáda sa viac zameriaval­a na konflikty v zahraničí (zapojila sa do misií v Iraku, Afganistan­e či Kosove) a málo sa obávala hrozieb doma. Aj na Gotlande zostala už len cvičná strelnica, ktorá je podľa Euronews momentálne jediným aktívnym vojenským zariadením na ostrove.

Švédi sa však zobudili po ruskom útoku v roku 2008 na Gruzínsko a obsadení Krymu v roku 2014, keď začali zvyšovať výdavky na obranu.

„Na Gotlande bude teraz viac vojakov aj aktivity. Pre súčasnú situáciu musíme mať väčšie a lepšie vojenské kapacity,“povedal pre Euronews plukovník Magnus Frykvall, veliteľ miestneho pluku.

Analytik Dyčko by však význam tohto ostrova pre NATO nepreceňov­al. „Dôležitý asi je, ale ostrovov, ktoré majú potenciál ovládať Baltské more, má už teraz Aliancia niekoľko. Sú to najmä estónske ostrovy. Zároveň toto územie musí Aliancia aj brániť,“povedal s tým, že možno sem budú musieť prísť podobné jednotky rýchleho nasadenia krajín NA

TO, aké sú v pobaltskýc­h krajinách. „Štátom pribudne ďalšia záťaž,“vraví.

STÍHAČKY AJ PONORKY

Fínsko aj Švédsko patria medzi štáty, ktoré majú vzhľadom na svoju veľkosť relatívne významnú armádu. V prípade Fínska ide hlavne o početnosť vojakov. V krajine je stále povinná vojenská služba, a ak by došlo k vojne, mohli by okamžite povolať 280-tisíc vojakov v zálohe. Len na porovnanie, Rusko malo na hraniciach s Ukrajinou podľa odhadov západných tajných služieb 190-tisíc vojakov.

V zálohách má 5,5 miliónové Fínsko celkovo 900-tisíc ľudí. Podľa prieskumov je ochotných brániť svoju krajinu so zbraňou v ruke 75 percent Fínov, u nás to deklaruje len 13 percent ľudí.

Fínsko by do spoločnej obrany prinieslo aj 62 stíhačiek F-18 Hornet. O pár rokov ich nahradí 64 stíhačiek F-35, ktoré nedávno kúpilo od USA.

Silné letectvo má aj Švédsko, to sa zasa spolieha na vlastné

Z pohľadu Fínska a Švédska má to, kde sa nachádzajú, najväčší význam pre Alianciu. Lukáš Dyčka český vojenský analytik

gripeny. Tie by mali byť podľa Švédov úspešné v boji so suchojmi, ktoré majú v prevádzke ruské vzdušné sily.

„Gripeny, špeciálne model E, sú navrhnuté na to, aby ničili suchoje,“povedal podľa Business Insider v roku 2019 vtedajší veliteľ švédskych vzdušných síl generálmaj­or Mats Helgesson.

Krajina má aj silné námorníctv­o. „Švédsko môže významne prispieť NATO. Posledných 30 rokov, odkedy je takzvanou partnersko­u krajinou a vykonáva viacero cvičení a operácií s členmi NATO, je švédska armáda do veľkej miery súčinná s NATO,“hovorí analytik Örtengren.

Dodáva, že Švédsko má najväčšie vzdušné sily a námorníctv­o v severnej časti Aliancie a je jednou z mála krajín obklopujúc­ich Baltské more, ktorá má ponorky. Celkovo ich má v prevádzke päť kusov. Ako napísal Business Insider, počas jedného cvičenia v roku 2005 sa švédska ponorka HSMS Gotland s tichým motorom dokázala dostatočne priblížiť k americkej lietadlove­j lodi USS Ronald Reagan a eliminovať ju.

„Okrem toho má Švédsko vysoko vyvinutý domáci obranný priemysel so spoločnosť­ami ako SAAB. Môže tým prispievať najmä k vzdušnej a námornej obrane,“dodáva. Švédi majú od minulého novembra aj americký systém protivzduš­nej obrany Patriot.

SILNÝ REŽIM ODSTRAŠENI­A

Ako povedal analytik Alberque pre Wall Street Journal, doteraz bola protivzduš­ná obra

Švédske územie je kľúčové pri akomkoľvek pláne obrany pobaltskýc­h štátov. Emanuel Örtengren riaditeľ švédskeho think-tanku Stockholm Free World Foru

na na východnom krídle NATO „veľmi slabá“. To sa môže zmeniť.

„Severské krajiny budú mať o niekoľko rokov dohromady 150 bojových lietadiel F-35 a 72 operujúcic­h švédskych stíhačiek JAS Gripen. Ak k tomu prirátame Britániu, Nemecko a Holandsko, severná Európa bude mať takmer 250 až 300 F-35 a ďalšie švédske gripeny. To vytvorí robustný režim odstrašeni­a na severnom krídle NATO,“povedala pre Carnegie Europe Kate Hansen Bundt z Nórskeho atlantické­ho výboru.

Fínsko by takisto vedelo prispieť ku kolektívne­j obrane svojimi schopnosťa­mi v boji v snežných podmienkac­h, kde možno na svete nemá páru. Rovnako cenné by podľa Business Insider mali byť ich spravodajs­ké informácie, najmä v súvislosti s Ruskom, ktoré vie „čítať“lepšie ako mnohé iné štáty najmä na západe Európy.

 ?? ?? Švédi majú vo výzbroji stíhačky Gripen a ponorky triedy Gotland, Fíni asi 200 nemeckých tankov Leopard.
Švédi majú vo výzbroji stíhačky Gripen a ponorky triedy Gotland, Fíni asi 200 nemeckých tankov Leopard.
 ?? FOTO – WIKIMEDIA ??
FOTO – WIKIMEDIA
 ?? ??
 ?? TOMÁŠ VASILKO reportér ??
TOMÁŠ VASILKO reportér

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia