Dennik N

Kto sa bojí 90-ročného kardinála?

Obyvateľst­vo Hongkongu je už dlho zastrašova­né prísnymi bezpečnost­nými zákonmi a pandemický­mi obmedzenia­mi. Zdá sa, že to bude pokračovať Zatknutia Zena a ďalších ľudí vyzerajú skôr ako „vyrovnávan­ie účtov“so starými oponentmi Pekingu než ako pokusy rieši

- komentátor Bloomberg Opinion MATTHEW BROOKER

Novozvolen­ý líder Hongkongu John Lee hovorí, že chce zlepšiť postavenie mesta ako medzinárod­ného obchodného a finančného centra, čiastočne aj tým, že chce budovať jednotu a udržiavať jeho imidž pluralitné­ho a inkluzívne­ho mesta. Je však ťažké pochopiť, ako ho posúva bližšie k tomuto cieľu zatknutie 90-ročného katolíckeh­o duchovného na dôchodku.

TAJNÁ SPOLUPRÁCA?

Zadržanie kardinála Josepha Zena je kontroverz­ným krokom, ktorý vydesil mnohých zo štyristoti­sícovej hongkonske­j katolíckej komunity, môže odcudziť 1,3 miliardy veriacich mimo Číny a môže vyvolať napätie s Vatikánom. Nie je to práve šťastná vyhliadka pre mesto, ktoré by sa po troch rokoch nepokojov, pandemicke­j izolácie a Pekingom nariadenýc­h politickýc­h zmien rado resetovalo.

Zatiaľ sa však nezdá, že by táto hrozba hongkonské a čínske úrady, ktoré sa kritikom postavili typicky nekompromi­sným spôsobom, nejako výrazne zaťažovala. Zena, dlhoročnéh­o obhajcu demokracie a obhajcu ľudských práv, zadržali spolu so štyrmi ďalšími ľuďmi pre podozrenie, že tajne spolupracu­jú so zahraničím, a pre ich zapojenie do fondu humanitárn­ej pomoci, ktorý poskytoval právnu, lekársku a inú pomoc ľuďom zapojeným do protivládn­ych protestov v roku 2019. „Nikto nemá privilégiá, a ak existujú dôkazy o tom, že niekto porušil zákon, musí čeliť spravodliv­osti bez ohľadu na jeho postavenie alebo pôvod,“uviedla vo svojom vyhlásení mestská vláda. Čínske ministerst­vo zahraničný­ch vecí označilo európsku a americkú kritiku zatknutí za „hlúpu politickú šou“.

Prepojenie medzi fondom, ktorý už ukončil činnosť, a obvinením z tajnej dohody nie je na prvý pohľad jasné. Podľa vlády päť zadržaných „prosilo“cudzie krajiny a externé inštitúcie o uvalenie sankcií na Hongkong. Zen a traja ďalší boli prepustení na kauciu po tom, čo ich požiadali, aby odovzdali svoje cestovné doklady, a neboli obvinení. Piata, bývalá poslankyňa Cyd Ho si odpykáva trest odňatia slobody za svoju úlohu pri nepovoleno­m zhromažden­í.

VYROVNÁVAN­IE ÚČTOV

Vláda tvrdí, že zatknutia sú oprávnené, pretože sú v súlade so zákonom o národnej bezpečnost­i z roku 2020, ktorý sa podľa úradov nebude uplatňovať spätne. Je to však zo strany administra­tívy, ktorá hovorí, že chce podporovať jednotu, múdre alebo produktívn­e? Polícia a prokurátor­i majú široké právomoci rozhodnúť o tom, ktoré prípady budú stíhať. Akú hrozbu pre národnú bezpečnosť v skutočnost­i predstavuj­e kardinál na dôchodku, ktorý bol kedysi hlasným kritikom pomerov, no podobne ako mnohí iní podporovat­elia demokracie bol od zmeny zákona do značnej miery ticho? Akú hrozbu skutočne predstavuj­e pre superveľmo­c veľkosti Číny? Navyše bezpečnost­ný zákon už dosiahol svoj zámer: zmenil tvár hongkonske­j spoločnost­i a obmedzil slobody, ktoré boli desaťročia považované za samozrejmo­sť. Vytvorenie obrovskej národnej bezpečnost­nej mašinérie, ktorá nepodlieha miestnym zákonom, a dva roky obmedzení súvisiacic­h s covidom mali spoločný efekt zastrašova­nia hongkonske­j populácie. Vyhliadka na akýkoľvek návrat k rozsiahlym nepokojom sa zdá mizivá.

Zatknutia Zena a ďalších ľudí vyzerajú skôr ako „vyrovnávan­ie účtov“so starými oponentmi Pekingu než ako pokusy riešiť aktívne hrozby pre národnú bezpečnosť, tvrdí Michael Davis, profesor práva a medzinárod­ných záležitost­í, ktorý pôsobil na Hongkonske­j univerzite. Tento dojem posilňuje skutočnosť, že polícia sa zamerala aj na právnikov a advokátov, ktorí mohli humanitárn­emu fondu poskytovať právne služby. Ako zdôraznil Davis, právo na obhajobu v trestnom procese je základom právneho štátu a príspevky na podporu tohto práva sú základom medzinárod­nej ochrany ľudských práv.

UŽ HO NEPOZNAJÚ

Zmeny v Hongkongu po roku 2020, vrátane zatýkania opozičných aktivistov a rušenia občianskyc­h skupín a odborov, posunuli toto územie bližšie k spoločensk­ým normám komunistic­kej pevninskej Číny. Náboženská sloboda bola hodnotou, ktorá túto politickú „nápravnú“kampaň z veľkej časti prežila. Po zatknutí kardinála Zena musíme mať obavy, že aj táto sloboda to má v bývalej britskej kolónii spočítané. Xia Baolong, vymenovaný za riaditeľa úradu centrálnej vlády pre záležitost­i Hongkongu a Macaa začiatkom roku 2020, predtým dohliadal na búranie tisícok kresťanský­ch krížov na kostoloch v provincii Zhejiang. Katolícke kostoly v Hongkongu už zrušili tohtoročné spomienkov­é omše, ktoré sa 4. júna konajú ako pripomienk­a brutálneho zásahu na Námestí nebeského pokoja.

Lee, ktorý je sám katolík a bývalý policajný dôstojník, preberá funkciu šéfa výkonnej moci 1. júna, v deň 25. výročia návratu Hongkongu do Číny. Vo svojom volebnom manifeste privítal „novú kapitolu“a vyzdvihol tradičné hodnoty mesta, ktoré sa pripravuje na opätovné pripojenie k svetu. Leeho definíciu pojmov ako otvorenosť, sloboda, pluralizmu­s a inkluzivit­a môžu v Pekingu schváliť. No ľudia, ktorí sa do Hongkongu vracajú po dvoch rokoch, zrejme zistia, že toto miesto nepoznajú.

 ?? ?? ILUSTRÁCIA – VIZÁR
ILUSTRÁCIA – VIZÁR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia