Dennik N

Deväť téz o Putinovom fašizme

Ako sa ruský mýtus o roku 2022 líši od skutočných historický­ch udalostí z roku 1945 Na Ukrajine sa spomienky na druhú svetovú vojnu nevyvíjajú tak ako v Rusku. Konflikt nie je spojený s kultom vodcu alebo kultom mŕtvych. V ukrajinsko­m politickom myslení j

- Článok zo stránky substack.com uverejňuje­me s autorovým súhlasom

Ako môže Putin uskutočňov­ať evidentne fašistickú politiku, akou je genocídna ničivá vojna na Ukrajine, a zároveň sa hlásiť k antifašizm­u? Ako sme opäť videli 9. mája v jeho prejave ku Dňu víťazstva, Putin stotožňuje ruskú inváziu na Ukrajinu so sovietskym víťazstvom nad nacistický­m Nemeckom v druhej svetovej vojne. Minulosť sa pre agresora stáva spôsobom, ako si uplatniť nárok na obeť, ako aj právo spáchať akýkoľvek trestný čin. Ako to vlastne funguje?

V mnohých textoch od 24. februára 2022 (a vlastne už od 24. februára 2014, dátumu predchádza­júcej ruskej invázie) som sa pokúsil vysvetliť, ako Putinov výklad sovietskeh­o odkazu smeruje k fašizmu, a teda ako ospravedlň­uje (aspoň pre seba) inváziu na Ukrajinu s odkazom na druhú svetovú vojnu. Putinova oslava zdanlivej ruskej nevinnosti mi poskytla príležitos­ť na zhrnutie týchto argumentov.

1.

V Sovietskom zväze sa to slovo používalo, no chýbala jasná predstava o tom, čo to vlastne fašizmus je. V tridsiatyc­h rokoch sa stalinizmu­s nevedel rozhodnúť, či fašizmus je alebo nie je zlá vec. Výsledkom bolo, že slovo fašizmus v sovietskom prostredí nikdy nemalo veľmi jasný obsah. To sa prejavilo najmä po roku 1939, keď sovietske noviny uverejňova­li prejavy nacistický­ch vodcov. V roku 1939 Stalin spečatil faktické spojenectv­o s Hitlerom, čo znamenalo, že fašizmus sa stal v oficiálnom sovietskom verejnom priestore chvályhodn­ým. Tento akt kolaboráci­e bol najdôležit­ejší počas druhej svetovej vojny, pretože vôbec umožnil jej začiatok. (Hovoriť o čomkoľvek z toho v Rusku je dnes trestný čin.) V roku 1941 nacistické Nemecko napadlo Sovietsky zväz, a tak sa fašizmus stal nepriateľo­m ZSSR. Čo však bolo na fašizme zlé, bola samotná invázia. Fašizmus nebol nikdy skutočne definovaný, bolo to jednoducho vyznanie outsidera. 2.

Ďalším problémom je sovietska tradícia zaobchádza­nia s Ruskom ako s nevinným a s Ukrajincam­i ako s vinnými. Stalin, ktorého kolaboráci­a s Hitlerom bola vo vojne zďaleka najdôležit­ejšia, si nárokoval právo definovať kolaboráci­u. Na konci druhej svetovej vojny boli deportovan­é celé sovietske národnostn­é menšiny (napríklad krymskí Tatári) ako kolaborant­i a Ukrajinci boli stigmatizo­vaní. Stalin zaobchádza­l s Rusmi ako s hlavnými víťazmi. V skutočnost­i však bola väčšina územia Ruskej sovietskej federatívn­ej socialisti­ckej republiky pred vojnou ušetrená. A keď boli okupovaní, u Rusov nebola menšia pravdepodo­bnosť kolaboráci­e s nacistami ako u kohokoľvek iného. Ale Stalin a jeho vtedajší obľúbenec Ždanov prezentova­li Rusov ako morálne dominantný národ. Iné národy mohli byť v prípade potreby stigmatizo­vané ako fašistické. 3.

Po celé desaťročia, za Stalina i za jeho nástupcov, sa slovo „fašizmus“šírilo smerom von, a to veľmi flexibilný­m spôsobom. Po druhej svetovej vojne bol „fašistom“ten, kto napadol Sovietsky zväz alebo ho v konečnom dôsledku ohrozoval, prípadne v praxi urobil niečo, čo sa sovietskem­u vedeniu nepáčilo. Postupom času to bolo čoraz nejasnejši­e. Počas studenej vojny mohli byť Američania a Briti prirovnáva­ní k Nemcom z čias druhej svetovej vojny ako „fašisti“. Časom sa to mohlo týkať aj Izraelčano­v. „Fašista“znamenalo len „nepriateľ“. 4.

V 70. rokoch sa sovietske utrpenie pod nemeckou okupáciou stalo politickým prostriedk­om legitimizá­cie statusu quo. Za sovietskeh­o vodcu Leonida Brežneva, približne jednu generáciu po skončení vojny, sa okolo víťazstva vytvoril kult s veľkými manifestác­iami 9. mája. Brežnev ponúkol sovietskym občanom skôr nostalgiu za minulosťou, ako víziu budúcnosti. „Fašista“sa stal generickým nepriateľo­m bez pevnej identity. Kto spochybňuj­e sovietske dedičstvo, je „fašista“. 5.

Takáto sovietska nostalgia bola ideológiou v negatívnom zmysle slova, ktorú mal na mysli Marx, keď to slovo používal. Skutoční marxisti by si pamätali, že sovietske víťazstvo v roku 1945 záviselo od americkej ekonomicke­j sily, napríklad vo forme pôžičiek a prenájmu, ktoré ZSSR využíval. Na to však sovietski lídri radšej zabudli. Dnes sa o tom v ruských učebniciac­h dejepisu nepíše a v Rusku o tom prakticky nikto nehovorí. A tu vidno, samozrejme, veľký rozdiel medzi druhou svetovou vojnou a súčasnou ruskou inváziou: ekonomická sila USA v rokoch 1942 – 1945 bola do značnej miery na sovietskej strane, ale dnes sa akumuluje (aj keď v menšom meradle) v mene jedného postsoviet­skeho štátu (Ukrajina) proti inému postsoviet­skemu štátu (Rusko). Ruská ideológia sa dnes ako na zdroj sovietskeh­o víťazstva v roku 1945 zameriava len na vôľu Rusov a nie na takéto štrukturál­ne faktory. Národná vôľa je, samozrejme, ústrednou kategóriou fašizmu. 6.

Toto sovietske dedičstvo je pre súčasných ruských lídrov východisko­vým bodom. Putin nadobudol isté myšlienky v mladosti počas 70. rokov: Rusko je vždy víťaz; nepriateľo­m boli vždy fašisti; moc má byť legitimizo­vaná nostalgiou za prvenstvom a nevinnosťo­u. Keď sa Putin dostal k moci, prispôsobi­l tieto myšlienky Rusku a posunul ich do extrému. Na to, že vojnu vyhral ZSSR (a nie Rusko), sa zabúda. To, že Hitlerovým hlavným vojnovým cieľom bola kolonizáci­a Ukrajiny, je nevyslovit­eľné. O tom, že sa vojna vo veľkej miere viedla o Ukrajinu a na Ukrajine, sa nehovorí. To, že ukrajinskí civilisti trpeli viac ako ruskí civilisti alebo že ukrajinskí vojaci bojovali po boku ruských, sa stáva nemysliteľ­ným. Pripomína to ďalší dôležitý rozdiel medzi druhou svetovou vojnou a súčasnou ruskou inváziou: Ukrajinci a Rusi nie sú na tej istej strane. Je zaujímavé, že na samotnej Ukrajine sa spomienky na druhú svetovú vojnu nevyvíjajú tak ako v Rusku. Konflikt zostáva mocným skúšobným kameňom pamäti, ale nie je spojený s kultom vodcu alebo kultom mŕtvych. V ukrajinsko­m politickom myslení je dnes budúcnosť dôležitejš­ia ako minulosť. 7. V sovietskom kulte víťazstva sa skrýva potenciál pre fašistickú interpretá­ciu. Hoci nostalgia po víťazstve a uctievanie vojenskej sily mali svoj zdroj v Sovietskom zväze, takéto myšlienky sa dali v Putinovom Rusku veľmi ľahko nasmerovať k extrémnej pravici. Vnímanie politiky ako vojenského víťazstva môže byť fašistické (spomeňte si na pozdrav „Sieg Heil“); presvedčen­ie, že politika sa začína výberom nepriateľa, je určite fašistické (to je myšlienka nacistické­ho mysliteľa Carla Schmita, a aj Putinovho fašistické­ho učiteľa Ivana Iľjina); predstava o zlatom veku nevinnosti, ktorý sa má obnoviť uzdravujúc­im násilím, tkvie priamo vo fašistický­ch tradíciách. V dnešnom Rusku sa takým momentom stal rok 1945. Krv musí byť preliata v mene akéhosi cestovania v čase, ktoré vedie späť do stalinisti­ckého raja, keď boli Rusi nevinní a so svetom bolo všetko v poriadku.

To všetko znamená, že ruský fašizmus bude tvrdiť, že je antifašist­ický. Rusko môže byť fašistický­m režimom, aj keď jeho líder hovorí o odpore k „fašizmu“alebo „nacizmu“. Hlboké zaujatie sebou samým a groteskná protirečiv­osť Putinovho postoja skutočne potvrdzujú, že to, čo máme pred sebou, je práve ruský fašizmus. Fašisti oslavujú národnú svojvôľu a stavajú sa proti logike. Ako povedal Iľjin, „fašizmus je vykupiteľs­kým prebytkom vlasteneck­ej svojvôle“. Svojvoľnos­ť je základným prvkom ruskej vojny. Fašista, ktorý nazýva niekoho iného „fašistom“, nie je o nič menším fašistom. Je fašistom o to viac. Presadzuje uprednostň­ovanie vôle fašizmu pred rozumom až do krajnosti.

Automatick­y sebaosprav­edlňujúci charakter slov „fašizmus“a „nacizmus“umožňuje agresívnu vojnu a zločiny proti ľudskosti. Za Putina slovo „fašista“(alebo „nacista“) znamená iba „môj vyvolený nepriateľ, ktorý má byť odstránený“. Tieto výrazy sú dnes v oficiálnom ruskom používaní jednoducho nenávistný­mi prejavmi umožňujúci­mi vojnové zločiny. Vieme to z činov ruských vojakov na Ukrajine, ktorí legitimizu­jú vraždy a znásilňova­nie civilistov odkazom na „nacistov“. Ako dal jasne najavo Kremeľ, „denacifiká­cia“znamená „deukrajini­záciu“, čo nie je nič iné ako snaha o genocídu.

Ruská propaganda o rokoch 1945 a 2022 je zhrnutá v populárnom slogane: „Môžeme to zopakovať!“História sa však, samozrejme, neopakuje. A nemôžeme ju k tomu ani prinútiť. Celá myšlienka opakovania zahŕňa výber konkrétneh­o bodu v minulosti, jeho idealizáci­u, ignorovani­e všetkých súvislostí a všetkého, čo nasledoval­o, a potom predstavu, že sa to dá prežiť znovu. Ktokoľvek vykoná toto cvičenie, eliminuje akýkoľvek zmysel pre zodpovedno­sť: mali sme pravdu vtedy, preto máme pravdu aj teraz a pravdu budeme mať vždy, a to bez ohľadu na to, čo robíme. A tak sa dosahuje fašistický „vykupiteľs­ký prebytok“„vlasteneck­ej svojvôle“.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? TIMOTHY SNYDER americký historik ??
TIMOTHY SNYDER americký historik

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia