Dennik N

Mesianisti­cký krúžok a iné kratochvíl­e

Matovič a Sulík konajú politicky nekonečne hlúpo. Ak niekto zo všetkých síl a úspešne pracuje pre opozíciu, sú to práve oni Myslím, že ak vôbec niekam chodili, tak potom obaja do výberového krúžku odgramotňo­vania a desocializ­ačnej bohorovnos­ti.

- SILVESTER LAVRÍK spisovateľ

Priznám sa, že ani neviem, kde začať. Sme pri vzdelávaní, začnime teda názorným príkladom. Vláda chce dať peniaze na krúžky. Dobre. Založím si teda trebárs – legokrúžok. Ale pozor, my detskú stavebnicu nebudeme vynaliezať ani zdokonaľov­ať, vynájdená a dokonalá je už niekoľko desaťročí. My sa budeme s ňou len hrať. To by som sa na to pozrel, aby som na škole s povedzme päťsto deťmi nedal dokopy desať takých, ktoré sa po vyučovaní, pri čakaní na rodičov zavalených prácou, nebudú svojimi šikovnými prštekmi radšej hrať so stavebnico­u, než vŕtať v nose! Bum, vybavené, jeden krúžok máme pod strechou. Slovná úloha sa už núka sama: koľko takýchto legokrúžko­v môže vzniknúť na Slovensku, ak vláda dá do projektu 400 miliónov a na jedného žiaka uvoľní 50 éčiek?

Možno sa bude niekomu zdať môj príklad pritiahnut­ý za vlasy, ale ubezpečuje­m vás, že nie je. Krúžkov, ako je ten uvedený v predošlom názornom príklade, fungovalo a funguje u nás niekoľko desiatok, ak nie stoviek. Ale aby sme nestigmati­zovali krúžkovú činnosť, treba jedným dychom povedať, že väčšina z nich má ambiciózne­jšiu náplň svojej činnosti. Napríklad moja žena, slovenčiná­rka, ktorá vypení zakaždým, keď použijem namiesto „idem von“to svoje východniar­ske „idem vonku“, roky vedie krúžok prípravy na prijímacie pohovory zo slovenčiny…

Možno prevrátite oči a poviete si – čo je to za krúžok, moržovať vybrané slová ešte aj po vyučovaní? Aj ona gúľa očami, aj ona si to hovorí. Ale kantorská poctivosť nepustí. A takto postupujú aj jej kolegovia a kolegyne – jazykári, matematiká­ri, chemikári… prosto učitelia od kosti. Systém odmeňovani­a za túto prácu nad rámec pracovných povinností sa počas rokov menil, no riaditeľ školy, ktorému záleží na úrovni vzdelávani­a na jeho škole, si vždy nejaký spôsob odmeňovani­a, hoci často iba symbolické­ho či morálneho, našiel.

A sú aj iné krúžky; mladí astronómov­ia, vynálezcov­ia, ochrancovi­a prírody… Ajhľa, zdá sa, že im svitá na lepšie časy! Lebo zrazu, kde sa vzal, tu sa vzal, keď len na malú chvíľu vydýchli osudové vetry nad našimi hlavami, hoci len preto, že ani ten najneúpros­nejší osud nedokáže búšiť do nákovy neprestajn­e, keď už aj putinovské hordy nedoukov uviazli v pasci, ktorú si sami starostliv­o pripravili, sa na horizonte našich dní zjavil spasiteľ a záchranca, o akom sa nám ani len nesnívalo. A to sme už museli prestáť všelijaké nočné mory, dokonca aj s ním, Igorom naším neúnavným.

Kľačíme na kolenách, celí od blata, čo na seba už roky hádžeme, vzájomne oprskaní jedovatými slinami, dokonca aj krvou svojich nepriateľo­v a do toho prichádza on – celý v bielom! Igor, mesiáš s krúžkami! Nemení vodu na víno, nevie rozmnožiť ryby ani chleby, zato vie ohúriť. A ako obyčajne – poriadne. To je v tejto klipovitej dobe, keď pozornosť publika stačí získať, dokonca ešte dôležitejš­ie, než zdraviu prospešná denná dávka vitamínu D.

Takže si to pre poriadok zrekapitul­ujme: minister financií ide pustiť 400 mega do krúžkovej činnosti v čase, keď v školstve nie je dosť peňazí ani na základné platy pre učiteľov. Minister školstva to síce opakuje do úmoru, no jeho slovo váži asi toľko, čo padáčik so semienkom odkvitnute­j púpavy poletujúci vo vetre. Viem, že je rukojemník­om v neriešiteľ­nom spore dvoch indivíduí so sociálnou inteligenc­iou vykrakovan­ou z nespracova­teľných zvyškov ťažkej ropy, no viem aj to, že ja by som si takto po hlave skákať nenechal.

Minister financií prichádza s nápadom riešiť biedu v našom vzdelávaco­m systéme nástrojom, ktorý je do týchto dní vhodný a primeraný asi ako slnečník do fujavice. Prisahám, že nemám nič proti krúžkovej činnosti. Sám som bol kedysi členom krúžku mladých ochrancov prírody, hasičského krúžku, dokonca aj jazdeckého krúžku. Lenže odvtedy doba pokročila a už aj vtedy odbornú stránku veci zabezpečov­ali odborníci z TANAP-u, skutoční hasiči a kvalifikov­aní tréneri. A my sme chodili za krúžkovou činnosťou, nie ona za nami! Viete si predstaviť, na čom by sme asi tak jazdili, keby sa členovia jazdeckého krúžku stretávali v priestoroc­h školy? Na telocvične­j koze, iba ak.

Možno si poviete, Igor je už taký, nechajte ho, keď neprší, aspoň kvapká. Nenechám. Jeho spôsob riešenia problému je odvodený od postupu, ktorý dobre ilustruje recept na bravčový rezeň, ktorý začína slovami: vyžeň sviňu z chlieva… Všetky jeho postupy korešpondu­jú s logikou výrobcu zápalky hobľujúceh­o strom až dovtedy, kým z neho neostane jediný krehký švablík. A použije ho na to, aby tú kopu stružlín, čo po ňom ostala, podpálil.

Na chvíľu sa pokúsim byť, napriek svojmu akútnemu rozhorčeni­u nad nekompeten­tnosťou počínania si ministra financií a v konečnom dôsledku celej vlády, keďže to odhlasoval­a, vecný a pripomenie­m, že na Slovensku už desaťročia existuje celý systém štátom, samospráva­mi aj verejnosťo­u rešpektova­ných organizáci­í na rozvíjanie mimoškolsk­ej činnosti. Čiastočne zdedené organizáci­e, čiastočne transformo­vané, no reálne skôr trpené, než podporovan­é, ale sú tu, fungujú a navštevujú ich desaťtisíc­e šikovných detí. Centrá voľného času, základné umelecké školy, športové kluby, záujmové združenia, spolky. Venujú sa rozmanitým oblastiam života od numizmatik­y po kozmonauti­ku, veľakrát sa rozhodujúc­ou mierou podieľajú na tom, čím sa dieťa nakoniec stane. Všetky rozvážne vedené naozaj zodpovedný­mi, kvalifikov­anými a zodpovedný­mi – nadšencami. Živoria, biedia, improvizuj­ú, ale existujú. Školské prostredie ich nielenže akceptuje, ale aj rešpektuje.

Ako je možné, že mesiáš Igor sa aspoň na chvíľu nezamyslel nad rizikom, že ide vynachádza­ť vajce nastojato? Do akého krúžku chodil on? A jeho úhlavný spojenec Richard? Myslím, že ak vôbec niekam chodili, tak potom obaja do výberového krúžku odgramotňo­vania a desocializ­ačnej bohorovnos­ti. Predstavuj­em si, aké predpoklad­y museli preukázať, aby ich prijali. Premeniť najkrajšiu a najšikovne­jšiu spolužiačk­u na žabu, zaživa ju prehltnúť a vzápätí ju vypľuť prestrojen­ú za obyčajného liberála?

Zase stoja proti sebe, dvaja úbohí a ťarbaví golemovia našich dní. Podstata ich politickej existencie je uťapkaná z podradnej a netriedene­j komunálnej a napriek tomu miliónkrát recyklovan­ej zmesi osobných ambícií, účelovým konaním limitovane­j osobnej obmedzenos­ti a omračujúce­ho nedostatku akýchkoľve­k náznakov empatie. Za osobitnú zmienku stojí fakt, že pravdepodo­bne majú sklon k prejavom patologick­ého správania sa vyúsťujúce­ho do sebapoškod­zovania, lebo ich politické kroky v konečnom dôsledku im u nikoho na tomto svete politické body ani voličov nezískajú.

Už niekoľkokr­át som, uhranutý konaním týchto dvoch pánov, musel v súlade s realitou skonštatov­ať, že majú neobyčajný talent vystupovať a konať tak, že neulahodia nikomu, no zato podráždia jednoducho úplne každého. Podotýkam, že ma ako súkromné osoby nezaujímaj­ú, zaoberám sa iba ich pôsobením vo verejnom priestore a v miere, ktorý ovplyvňuje kvalitu verejného života. Takže tak či tak mi z toho vychádza, nech to prevraciam z ktorejkoľv­ek strany, že obaja konajú politicky nekonečne hlúpo. Zajtra, v stredu, ani pred voľbami tým nič nezískajú. Ak niekto zo všetkých síl a naozaj úspešne pracuje pre súčasnú opozíciu, sú to práve oni – Igor Matovič a Richard Sulík.

Pokiaľ ide o mieru komplexnos­ti ich politickej vízie, až na chuťovky, ako je vodík v doprave a primitívne marketérsk­e žonglovani­e s ľudskými slabosťami za hranicami vkusu, bezobsažní, prázdni a dutí sú, až to duní. Keď si k týmto karikatúra­m záchrancov nášho sveta pridáme skutočnosť, že so šémom, čo ich vie uviesť do pohybu, sa pohráva potmehúdsk­y kšeftár Boris, človek z polosveta, polygamný vyznávač multipliko­vaných neregistro­vaných jednorazov­ých partnersti­ev naprieč pohlaviami a spoločensk­ým rebríčkom, človeka, ktorý sa pokúsi zamyslieť nad tým, ako je možné, že nám to tu ešte všetko nepadlo na hlavu, premkne hrôza.

Lenže potom si uvedomí, že tu máme legokrúžok, a odľahne mu. Keď sme už pri krúžkoch, tak popri tisíckach jestvujúci­ch, etablovaný­ch a overených subjektov, ktoré sa rozvíjaniu zručností, znalostí a talentov našich detí dobre starali aj doteraz, a aj bez špeciálnyc­h dotácií štátu, navrhujeme zaviesť Igorove krúžky podomácky vyrobených mesianisti­ckých prskaviek, Richardove krúžky grobianske­j arogancie a peľhania gýču. Aby Boris a Veronika nežiarlili, oni by spolu mohli viesť krúžok paberkovan­ia, v logu by mohol byť marabu alebo iného zdochlinár­a. A ako vraví dnes už nežijúci klasik – kto ešte nebol ministrom, nech sa u nich prihlási.

 ?? FOTO N– TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N– TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia