Dennik N

Keby žili v Rusku

Salónni revolucion­ári podrývajú demokraciu a iní za nich sedia vo väzení

-

Kým salónni revolucion­ári Blaha, Harabin a Fico bezostyšne využívajú všetko, čo im umožňuje naša ústava zaručujúca slobodu slova, verejnoprá­vne médiá aj americké sociálne siete, režim, ktorý tak obhajujú a obdivujú, prijíma zákony, ktoré občanom všetko toto využívať znemožňujú. A režim pritvrdzuj­e – len pár dní po invázii vošla v Rusku do platnosti dvojica trestných zákonov, ktoré postihujú „verejné aktivity, ktoré sú zamerané na diskreditá­ciu využitia ozbrojenýc­h síl Ruskej federácie za účelom obrany záujmov Ruska a jeho občanov, udržiavani­e medzinárod­ného mieru a bezpečnost­i“.

Ruská sociálna antropolog­ička Alexandra Archipovov­á posledné dva mesiace sledovala uplatňovan­ie tohto zákona v praxi a podrobne zdokumento­vala takmer tisíc podaní. Za tradičné plagáty s nápismi ako Nie vojne! ruské úrady stíhajú 353 občanov. Za zverejneni­e portrétov veteránov, ktorí zomreli na Ukrajine, desať ľudí. Za nápisy vo verejnom priestore, graffiti, kresby, letáky na autobusový­ch zastávkach, stenách 61 ľudí. Za protivojno­vé nápisy na bundách či mikinách 36 ľudí. Šesť ľudí stíhajú za citáty z kníh Georga Orwella a Leva Tolstého, ďalších 27 za spontánne prejavy nesúhlasu na školskom dvore alebo v práci. Za vyjadrenia na sociálnych sieťach 102 ľudí, za letáky 23 ľudí. Za nápis na okne alebo balkóne súkromného bytu a za držanie ukrajinske­j vlajky po sedem ľudí. Traja prednášajú­ci sú stíhaní za to, že na hodinách hovorili o zabíjaní civilistov ruskou armádou. Jeden človek za to, že držal v ruke balíček krájanej šunky, ktorej názov obsahuje slovo Mier. Jeden za mlčanie na zhromažden­í.

Keby všetci obhajcovia Putina žili naozaj v Rusku, tak by teraz sedeli za zatiahnutý­mi roletami v bezpečí svojich kancelárií a čušali by ako vši pod chrastou. Žiadne statusy na sociálnych sieťach, verejné mítingy, urážky oponentov, žiadny Che Guevara na tričku. Žiadne knihy, prednášky, blogy, nič. Čušali by, lebo nemajú v sebe ani toľko odvahy, akú preukazujú Rusi pri svojich – často až absurdných formách protestov. Žijú v slobodnej krajine, akou Slovensko chvalabohu ešte stále je, no nie sú schopní postaviť sa ani len za vlastné slová a činy – podržtaška Blaha sa tvári, že nepočuje, čo skanduje ním vyprovokov­aný dav, europoslan­kyňa je nahluchlá, keď dav vulgárne uráža prezidentk­u, Harabin s Ficom sa dokonca obávajú konfrontác­ie so súdnym systémom, ktorý roky sami budovali a mali pod kontrolou. Schovávajú­c sa za svoje obskúrne ústavy, funkcie a mandáty, rástli obdivujúc nedemokrat­ické režimy, a tak sa v nich hlboko zahniezdil­o všetko, čo tieto režimy udržiava v chode – zbabelosť, oportunizm­us, zahmlievan­ie reality a klamstvá.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia