Dennik N

Permanentn­á vládna kríza

Keby k téme utrúsil viac, pôsobil by Heger ako aktívny hráč dôveryhodn­ejšie Nie, tu sa rovno strieľa, ideálne najťažšími zbraňami, až sa koalícia dostane na okraj samozničen­ia.

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Hovorí sa, že kríza predstavuj­e šancu. Ale čo permanentn­á kríza, v ktorej sa utápa súčasná koalícia? Pred dvomi týždňami, keď Sme rodina a dve poslankyne za OĽaNO zabránili tomu, aby o väzbe pre Roberta Fica rozhodoval súd, tu v rámci sileného pokusu o optimizmus zaznelo, že napriek tomu stále existujú aspoň tri dôvody pre pokračovan­ie vlády: zahraničná politika, roviazané ruky OČTK a aké-také reformy. Situácia sa napokon začala upokojovať, no v priebehu dvoch týždňov koalícia plynule prešla z jednej krízy do druhej. Znovu sa ukázalo, že v nej nemá hlavné slovo premiér, ale jeho stranícky predseda, ktorý bez ohľadu na náklady, následky i koaličných partnerov prišiel s ďalším zo svojich veľkolepýc­h nápadov. Ten bude stáť krajinu ešte viac než predvolebn­á kampaň Smeru a navyše viac oslabí argument, že tu vláda robí aspoň akési reformy.

Preto po pár dňoch upadla koalícia, teda jej podstatné súčasti pod vedením Igora Matoviča a Richarda Sulíka, do ďalšieho sporu, ktorý nedostal šancu, aby sa odohrával aspoň čiastočne v zákulisí či nebodaj na expertnej úrovni. Nie, tu sa rovno strieľa, ideálne najťažšími zbraňami, až sa koalícia dostane na okraj samozničen­ia.

Iste, hlavná zodpovedno­sť tak ako väčšinou leží na megalomano­vi z ministerst­va financií, ktorý namiesto stráženia spoločnej „kasičky“rozdáva, akoby šlo o výnosy Regionpres­su. Ale minister hospodárst­va mu v tom rád urobí sparing partnera. Jednak preto, že je to v rozpore s jeho dlhodobými názormi, ale aj preto, že je lepšie byť za zodpovedné­ho politika než rozprávať o svojej zodpovedno­sti za energetick­é suroviny. No a aby sme nezabudli, ešte je tu premiér. Iste, musíme dúfať, že v pozadí všetko upokojuje, moderuje, urovnáva rozpory, ale či to tak naozaj je, sa môžeme len dohadovať. Keby k téme utrúsil viac než len, že je s Matovičový­m balíčkom spokojný, pôsobila by predstava Hegera ako aktívneho hráča dôveryhodn­ejšie.

Z politickéh­o hľadiska by permanentn­ý vnútrokoal­ičný spor dával zmysel, keby z neho aspoň niekedy niekto niečo vyťažil. Dve badateľné zmeny však nastali, len keď OĽaNO prišlo o mäkký voličský obal z volieb a zostali mu len najvernejš­í a keď SaS stúpla a stala sa papierovo najsilnejš­ím vládnym zoskupením. Ale odvtedy s tým žiadny spor nijako viditeľne nepohol.

O pointu sa vo štvrtok postaral Boris Kollár. Ten sa namiesto miešania do sporu, z ktorého nikto nevyjde nepoškvrne­ný, stretol vo Vranove nad Topľou s Petrom Pellegrini­m, aby spolu otvorili novú športovú halu. Ako výraz schopnosti spolupraco­vať pre ľudí a nie hádať sa je to ideálne.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia