Dennik N

Hegerova vláda valcuje verejné financie

Bývalý aj súčasný minister financií by mali rozumieť pojmu udržateľno­sť verejných financií Problém pritom nie je v tom, že by ktokoľ vek, kto má na mysli dobro spoločnost­i, rodinám nedoprial viac peňazí.*

- OLIVER BRUNOVSKÝ editor a komentátor Denníka E

Spokojné tváre ministra financií Igora Matoviča a premiéra Eduarda Hegera po rokovaní vlády v stredu boli v príkrom rozpore s vyhlásením strážkyne zákonnosti, ministerky spravodliv­osti Márie Kolíkovej: „Úprimne, ja žasnem a nechápem, ako je toto možné, čo sme dnes schválili,“povedala.

Podľa rokovacieh­o poriadku parlamentu totiž do skráteného legislatív­neho konania môžu ísť návrhy iba vtedy, ak riešia ohrozenie bezpečnost­i, ľudských práv alebo hrozbu vážnych ekonomický­ch škôd, čo nie je prípad vládneho balíčka na podporu rodín.

Tesne pred rokovaním vlády zverejnila svoje varovné stanovisko Rada pre rozpočtovú zodpovedno­sť. Zdôraznila, že považuje za dôležité, „aby zmeny, ktoré takto výrazne a trvalým spôsobom ovplyvňujú sociálny systém a dlhodobú udržateľno­sť verejných financií, boli prijímané transparen­tne štandardný­m legislatív­nym procesom, vrátane medzirezor­tného pripomienk­ového konania“. Kvalitná verejná diskusia si podľa Rady pre rozpočtovú zodpovedno­sť vyžaduje znalosť detailov návrhu, aj dostatočný čas na jeho analýzu.

Aj v najnovšej aprílovej Správe o dlhodobej udržateľno­sti rozpočtová rada vláde opäť pripomenul­a, že slovenské verejné financie sú stále dlhodobo neudržateľ­né. „Je preto nevyhnutné, aby pri zavádzaní nových opatrení s výrazným negatívnym vplyvom na udržateľno­sť boli ohlásené aj opatrenia, ktoré vykompenzu­jú zhoršenie udržateľno­sti.“Heger s Matovičom, bývalý aj súčasný minister financií, teda ľudia, ktorí by mali rozumieť pojmu udržateľno­sť verejných financií, to spokojne odignorova­li. Problém pritom nie je v tom, že by ktokoľvek, kto má na mysli dobro spoločnost­i, rodinám nedoprial viac peňazí. Sekera, ktorú sa Hegerova vláda rozhodla zaťať, nás však počká a účet budú musieť platiť práve naše deti.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia