Dennik N

Ako chce minister financií kryť balíček pre rodiny

Veľa sa hovorí o dani z ruskej ropy, ktorú má platiť Slovnaft. Ministerst­vo financií odhaduje čistý príjem z tejto dane v roku 2022 vo výške 58 miliónov eur, v ďalších dvoch rokoch 24 alebo 23 miliónov eur.

- MARIANA ONUFEROVÁ

Opatrenia pre rodiny s deťmi, ktoré schválila vláda, budú stáť viac ako 1,2 miliardy eur ročne. Minister financií Igor Matovič neukázal detailný podklad, z čoho presne celé náklady vláda pokryje. Opísal to na tlačovej konferenci­i.

Najdrahšie opatrenie je daňový bonus za 550 miliónov eur. O túto sumu štát vyberie menej na dani z príjmov a menej pošle obciam, mestám a župám. Tvrdeniu, že samospráva dostane menej, sa ministerst­vo financií bráni, argumentuj­e, že oproti rozpočtu bude mať samospráva aj tak viac, len nie až o toľko. „Áno, nie je to také pribúdanie zdrojov, na aké boli zvyknutí, ale za posledných osem rokov im príjmy z týchto daní narástli rýchlejšie ako mzdy zamestnanc­ov.“

Matovič povedal, že sú s obcami ochotní rokovať o bezúročnýc­h pôžičkách s odkladom. Toto núkal obciam v lete 2020 aj vtedajší minister financií Eduard Heger a pripustil, že možno sa zmenia neskôr na granty. Väčšina samospráv bezúročné pôžičky využila, no nie všetky, čo podľa ministerst­va financií poukazuje na to, že ich finančná kondícia nebola ohrozená.

Ministerst­vo financií vo štvrtok vydalo tlačovú správu, že so samosprávo­u rokuje, a ak bude treba, umožní jej širšie využitie rezervného fondu, čiže zrejme aj na bežné výdavky ako v roku 2020. V „odôvodnený­ch prípadoch“im odpustí časť návratnej finančnej výpomoci z minulosti.

DAŇ Z RUSKEJ ROPY VYKRYJE LEN MALÚ ČASŤ

Veľa sa hovorí o dani z ruskej ropy, ktorú má platiť Slovnaft. Ministerst­vo financií v analýze vplyvov na rozpočet odhaduje čistý príjem z tejto dane v roku 2022 (po očistení o daň z príjmov pre firmy) vo výške 58 miliónov eur, v ďalších dvoch rokoch 24 alebo 23 miliónov eur. Skutočný výnos bude závisieť od vývoja cien ropy.

Ak by bol rozdiel medzi cenou Brentu a Uralsu 35 dolárov a nemenilo by sa to, výnos by bol vyšší. V tomto roku by štát podľa prepočtov ministerst­va financií získal 150 miliónov, v priebehu dvanástich mesiacov 250 miliónov.

Minister hospodárst­va Richard Sulík vo štvrtok povedal, že SaS bude túto daň v parlamente vetovať.

SULÍK RADIL POUŽIŤ NADPRÍJMY, TAK TO UROBIA

Vláda sa spolieha aj na lepší výber daňových príjmov. Matovič povedal, že keď im to radil Sulík ako jeden zdroj príjmov, tak ho aj využijú na krytie vyšších rodinných prídavkov. Zvýšenie prídavkov na deti bude stáť približne 350 miliónov eur.

Podľa marcovej daňovej prognózy štát vyberie v tomto roku na daniach a odvodoch o vyše 800 miliónov eur viac oproti plánu. Odhad sa bude, samozrejme, ešte ďalej spresňovať podľa vývoja ekonomiky.

„Očakávaný výber z daní a odvodov by mal byť o miliardu vyšší. Napriek tomu predpoklad­áme, že skončíme v deficite 4 až 5 miliárd eur,“poznamenal k nadpríjmom v tomto roku ekonóm INESS Radovan Ďurana v Exprese.

V oficiálnom dokumente Program stability, ktorý vláda schválila ešte v apríli, sa však hovorí, že naše verejné financie budú v ďalšom roku potrebovať konsolidác­iu vo výške asi miliardy eur. Toto teraz však nikto nespomína. Čiže aj keď podľa marcovej prognózy majú daňové nadpríjmy (oproti schváleném­u trojročném­u rozpočtu) dosiahnuť okolo 1,5 miliardy eur, v roku 2023 nám stále aj po ich zohľadnení chýba miliarda a k tomu potom ešte aktuálny balíček.

Ďalší zdroj príjmov majú byť takzvané dynamické efekty. Princíp je v tom, že keď ľudia dostanú viac peňazí, nakúpia si ďalšie tovary a služby a štát zároveň získa viac príjmov z daní. Matovič vraví, že tak získajú asi 200 miliónov eur. Nie je zrejmé, o aký prepočet ide. Matovičovi podriadený Inštitút finančnej politiky (IFP) ho nerobil.

„Balíček a jeho vplyvy na makro sa v prípade schválenia pretavia do makroekono­mickej prognózy a následne do daní. Napríklad – viac disponibil­ných príjmov domácností zvýši ich spotrebu, z čoho bude dodatočná DPH. Nerobíme to izolovane, lebo je nutné zohľadniť všetky zmeny, ktoré majú vplyv na makroekono­mické indikátory,“uviedol IFP. Vysvetlil, ako štandardne tento proces vyzerá: na Výbore pre makroekono­mické prognózy v júni sa všetky schválené opatrenia zohľadnia a následne sa použijú na nový odhad vplyvov.

Šéf IFP Juraj Valachy na jeseň v rozhovore pre Denník N povedal, že štandard, ktorý používajú, je, že keď hodnotia dosah reformy v najbližšíc­h troch rokoch, s dynamickým­i efektmi nemôžu rátať.

ČO EŠTE MÁ MATOVIČ V TALÓNE

Matovič povedal, že ďalšia úspora súvisí s valorizáci­ou. Rozpočet rátal s automatick­ou valorizáci­ou dávok, ale tým, že ich vláda výrazne zvýši (ak to prejde v parlamente), tak sa peniaze na automatick­ú valorizáci­u nepoužijú. Tak by sa malo usporiť asi 60 miliónov.

„25 miliónov ušetríme niečím, čo ešte verejne nebolo oznámené… Zostáva nám suma niečo vyše 100 miliónov, a to vám oznámim budúci týždeň, z čoho to vykryjeme,“povedal minister financií.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia