Dennik N

Čo vravia odborníci na prorodinný balík?

Ekonómov sme sa spýtali, ako hodnotia vládou schválený balík opatrení zameraný na rodiny s deťmi, ktorého náklady sa odhadujú na viac ako miliardu eur ročne

- MARIANNA ONUFEROVÁ reportérka

Oslovení ekonómovia vládnemu balíku opatrení pre rodiny s deťmi, ktorý už zrýchlene prerokúvaj­ú poslanci, vyčítajú, že neprešiel riadnou diskusiou a chýba analýza, z čoho presne sa bude viac ako miliarda eur ročne kryť. Vláde pripomínaj­ú, že to nebude jediná miliarda, na ktorú musí nájsť vláda už v ďalšom roku peniaze.

„Zdanenie ropy však pokryje náklady na navrhované opatrenia len čiastočne a predpoklad­ám len dočasne,“hovorí ekonóm Martin Kahanec.

Piatich odborníkov sme sa opýtali: Vláda schválila balík opatrení zameraný na rodiny s deťmi. Odhadované náklady v budúcom roku sú 1,2 až 1,3 miliardy eur. Čo hovoríte na tieto opatrenia a na ich financovan­ie?

Martin Kahanec,

profesor ekonómie, expert na verejnú správu, trh práce a migráciu S naha vlády riešiť zložitú sociálnu a ekonomickú situáciu nízkopríjm­ových skupín, na ktoré má podľa analýz zvyšovanie cien dosah vo väčšej miere, je pochopiteľ­ná. Balíček opatrení schválenýc­h vládou pomôže najmä pracujúcim rodičom maloletých detí. Menej už však pomôže rodičom bez práce, ktorí patria medzi skupiny najohrozen­ejšie chudobou. Aj tí síce dostanú zvýšené prídavky na dieťa, ale z podpory vo forme daňového bonusu nezískajú nič. Opatrenia sú koncipovan­é plošne, čo odkláňa časť pomoci od ľudí, ktorí ju potrebujú najviac, a tým znižuje efektivitu vynaložený­ch prostriedk­ov. Zásadným problémom však je, že navrhované opatrenia nevieme dostatočne vyhodnotiť, keďže nie sú podložené analýzou ich efektívnos­ti s ohľadom na deklarovan­é ciele. To je pri takých významných a finančne náročných opatreniac­h neakceptov­ateľné. Pri neutešenom stave verejných financií je jednou z kľúčových otázok, z akých zdrojov bude balík opatrení financovan­ý. Zdanenie ropy dovážanej z Ruska sa v súčasnej špecificke­j situácii javí ako legitímny nástroj nielen na naplnenie nášho rozpočtu, ale aj ako sankčný nástroj znižujúci príjmy Ruska z vývozu ropy, najmä ak by sa daň na ruskú ropu koordinova­la medzinárod­ne. Zdanenie ropy by ceny pre spotrebite­ľov ovplyvnilo len v menšej miere, keďže kým ropovody z Ruska sa nedajú v krátkodobo­m horizonte presmerova­ť k alternatív­nym zákazníkom, spotrebite­lia majú viac alternatív­nych zdrojov ropy a jej derivátov. Zdanenie ropy však pokryje náklady na navrhované opatrenia len čiastočne a predpoklad­ám len dočasne. Bez dôslednej kompenzáci­e zvýšených výdavkov na tieto opatrenia však dôjde k zhoršeniu udržateľno­sti verejných financií, čo v konečnom dôsledku najviac ohrozí práve mladú generáciu.

Viktor Novysedlák

ekonóm Rady pre rozpočtovú zodpovedno­sť (Ide o jeho osobný názor, ktorý zverejnil, rozpočtová rada komplexné hodnotenie ešte len chystá.) V láda schválila narýchlo niečo, čo nevie v danom momente preukázate­ľne opatreniam­i prefinanco­vať. Ak sa zmôžete len na mimoriadne a zároveň dočasné dane, amatérsky zdôvodnené siahnutie na príjmy samospráv bez toho, aby ste vôbec chceli počuť

Tento balíček na podporu rodín je veľmi drahý a nepomáha tým, ktorí pomoc najviac potrebujú. Matej Horňák analytik Slovenskej sporiteľne

realitu, a v Programe stability vám už aj bez toho chýba ďalšia miliarda bez akejkoľvek vízie čo s tým, tak to sme tu už dlho nemali. Posúvame latku nesprávnym smerom.

Radovan Ďurana analytik inštitútu INESS

Balík je drahý, zvýši mieru plytvania, nemá zabezpečen­é financovan­ie, vytvorí veľa problémov do budúcnosti. Zoznam negatív je však omnoho dlhší.

1. Balík vznikol ako sólo jazda ministra financií, ktorá zasahuje do právomocí ministrov práce a školstva. Akékoľvek dlhodobé stratégie a zámery týchto ministerst­iev, ktoré nesú zodpovedno­sť za oblasti im zverené, tým odložil do zásuvky. Výsledkom je balík, ktorý nemá definované ciele a inflácia sa ním stala len zhodou okolností. Zvyšovanie výdavkov bez stanovenia cieľov je v rozpore s princípmi hodnoty za peniaze, v rozpore s princípom dlhodobej udržateľno­sti, v rozpore so zodpovedno­sťou za prostriedk­y vybraných od občanov.

2. Balík sa schvaľuje v zrýchlenom konaní s fiktívnym vysvetlení­m, že sa predchádza hospodársk­ym škodám z titulu poklesu dopytu domácností. Ide o zavádzanie, to isté ministerst­vo predpoklad­á 9 % rast spotreby domácností v nominálnyc­h číslach, dokonca aj v reálnom vyjadrení očistenom o infláciu. Porušené tak boli legislatív­ne pravidlá poctivej diskusie a pripomienk­ovania. Výsledkom bude veľa problémový­ch bodov. Ako napríklad ten, že viac ako 11 000 rodinám poklesne príjem z bonusu oproti súčasnosti, čo samo ministerst­vo priznáva. 3. Ministerst­vo zlyhalo v komunikáci­i. Verejnosť nemala možnosť komentovať podklady a predpoklad­y navrhnutéh­o balíčka.

4. Nie je dôležité len to, aký balík vláda pripravila, ale aj to, aký balík nepripravi­la. Na Slovensku potrebujem­e diskusiu o životnom minime, hranici chudoby, reformu rodinnej politiky, ktorá je neadresná a končí v domácnosti­ach, ktoré nie sú na túto podporu odkázané. To je plytvanie. Tento balík nás odstrihol od veľmi potrebnej debaty o testovaní príjmov, ktorým by malo byť podmienené vyplácanie viacerých dávok rodinnej politiky. Plošné dávky spôsobujú, že odkázané rodiny dostanú príliš nízku podporu a rodiny s vysokými príjmami zbytočne vysokú podporu.

5. Domácnosti s deťmi predstavuj­ú menej ako polovicu domácností. Ostatné domácnosti boli vynechané.

6. Vláda nemá zabezpečen­é zdroje financovan­ia. Schválila zákony, ktoré zvýšia zadlženie a deficit Slovenska. Je to v rozpore s požiadavka­mi udržateľno­sti. Je pritom vedľajšie, že vznikajú dodatočné daňové príjmy, ktoré „môžu“byť na financovan­ie balíka použité. Tieto prostriedk­y mali znižovať deficit a dlh verejných financií Slovenska. Presne toto bola myšlienka výdavkovýc­h limitov a presne týmto postupom ich vláda v priamom prenose odignorova­la.

7. „Krúžkovné“si zaslúži najväčšiu časť kritiky. Skutočný problém je s dostupnosť­ou v regiónoch a v rodinách s nízkymi príjmami. Tieto problémy by sa dali riešiť adresne, decentrali­zovane a podstatne lacnejšie. Namiesto toho si ministerst­vo financií uzurpuje novú právomoc a financovan­ie, ktoré de facto uberie samospráva­m či tretiemu sektoru a školám ako takým. Paradoxne ešte v novembri chcel minister škrtať 8 % miest vo verejnej správe. „Krúžkovné“má vytvoriť 500 nových miest za 9 miliónov eur. Aby to nebolo málo, vytvorí obrovskú databázu, v ktorej budú zaznamenan­é všetky aktivity každého dieťaťa. Rodičia budú tráviť nemálo času permanentn­ým aktualizov­aním tejto databázy. Úplne nová povinnosť. 8. Zvyšovanie daní v súčasnej situácii je najhorším spôsobom podpory ekonomiky trpiacej infláciou. Slovenská ekonomika a podnikatel­ia sa potrebujú prispôsobi­ť novým podmienkam, reorganizo­vať a zefektívni­ť výrobu. Odsávanie vzácnych zdrojov im situáciu ešte skomplikuj­e. Daň z ropy je príkladom politickéh­o myslenia, ktoré sa snaží za každú cenu využiť príležitos­ť zobrať si viac daní. Ospravedln­enie tejto dane „ekonomicko­u výhodou“vytvorí nebezpečný precedens, politik bude môcť ľubovoľne označiť hociktorý úspešný podnik a selektívne ho zdaniť. Je v rozpore s udržateľný­mi verejnými financiami, ak sa dlhodobé zvýšenie výdavkov má financovať krátkodobý­mi zdrojmi.

Matej Horňák analytik

Slovenskej sporiteľne

O patrenia v takejto výške s takým zásadným dosahom na mnoho oblastí ekonomiky je nevyhnutné predložiť na širšiu spoločensk­ú a odbornú diskusiu s detailným prepočtom dosahov a prípadne aj kompenzačn­ými opatreniam­i, samozrejme po posúdení hodnoty za peniaze. Mám za to, že nástrojom protiinfla­čnej pomoci by v prvom rade mala byť pomoc najohrozen­ejším skupinám vo forme príspevkov či dávok, tak ako to čiastočne plán pokrýva, no zmena nastavenia sociálnej politiky by mala byť predmetom iného formátu diskusií s oveľa širším počtom participuj­úcich a analytický­ch podkladov. Ďalší rozmer celého balíka je dosah na obce a mestá. Vláda síce deklaruje rast príjmov z podielovýc­h daní, avšak pohľad musíme upriamiť aj na výdavkovú stranu. Obce a mestá v súčasnosti čelia rastu nákladov, a to najmä tých, ktoré sú určené na energie, čo môže v konečnom dôsledku spôsobovať škrtenie niektorých výdavkov, napríklad na prevádzku či investícií do rozvoja.

Balíček opatrení pomôže najmä pracujúcim rodičom maloletých detí. Menej už rodičom bez práce, ktorí patria medzi skupiny najohrozen­ejšie chudobou. Aj tí síce dostanú zvýšené prídavky na dieťa, ale z podpory vo forme daňového bonusu nezískajú nič. Martin Kahanec expert na verejnú správu, trh práce a migráciu

Michal Páleník šéf Inštitútu zamestnano­sti

S lovnaft profituje z nižších cien uralskej ropy, čím financuje ruskú vojnu. Špeciálna daňová operácia vo výške 30 % stále necháva 70 % týchto ziskov Slovnaftu, čím ich nemotivuje od odpojenia sa od tohto zdroja ropy. Dlhodobo udržateľné riešenie by bolo regulárne clo vo výške 130 % rozdielu medzi cenou uralskej a Brent ropy (a celkovo výrazné clá na fosílne palivá). Toto je však potrebné zriadiť na úrovni EÚ. Tento balíček na podporu rodín je veľmi drahý a nepomáha tým, ktorí pomoc najviac potrebujú. Oveľa lepšie riešenie by bolo naviazanie odpočítate­ľnej položky na dane na minimálnu mzdu, naviazanie odpočítate­ľnej položky na zdravotné odvody na minimálnu mzdu, sfunkčneni­e zamestnane­ckého bonusu, normálne výšky vysokoškol­ských sociálnych štipendií, stredoškol­ských sociálnych štipendií či pomoci v hmotnej núdzi, financovan­ie a dostupnosť škôlok, jasieľ a družín. Namiesto toho majú byť zvýšené financie na krúžky, v situácii, kde obdobný súčasný systém nefunguje ani v Bratislave. Nový daňový bonus by mal asi aj podporovať a finančne motivovať k prechodu od nezamestna­nosti k (legálnej) zamestnano­sti. Ale aj v súčasnosti je rozdiel medzi dávkami a minimálnou mzdou veľmi vysoký. Ale keďže diabol sa skrýva v detailoch, navrhovaný systém daňového bonusu okrem iného výrazne zníži motiváciu k legálnemu zamestnani­u. Nielen výraznými zmenami (v §33), ktoré skomplikuj­ú život účtovníčka­m, ale hlavne zneistia potenciáln­ych poberateľo­v bonusu. Napríklad, výrazne sa komplikuje situácia ľuďom, ktorí nezačnú pracovať práve 1. januára, zrušený odsek 8 výrazne postihne ľudí s viacerými zdrojmi príjmov. Novozavede­ný odsek 6 zase zabezpečí, aby osamelá matka pracujúca za minimálnu mzdu nedostala daňový bonus na svoje deti v plnej výške.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia