Dennik N

Je to faux pas, ale prezidentk­a urobila dôležité gesto

Čaputová, Heger aj Kollár nesledoval­i vzdaním pocty Púčikovi, Tesárovi a Tunegovi zlý úmysel, skôr boli „vovedení do omylu”, hovorí historik Anton Hruboň Proces vyrovnávan­ia sa s ľudáckou aj komunistic­kou minulosťou je behom na dlhé trate. Niektoré skupin

-

Vhistórii je to tak, že nemusíte o aktivitách nejakej osoby vyslovene klamať, ale stačí, keď k A nedodáte aj B, hovorí historik Anton Hruboň z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici na kauzu vyznamenan­ia trojice antikomuni­stických bojovníkov, ktorí sa počas druhej svetovej vojny angažovali proti SNP. Prezidentk­a by podľa neho mala vyvodiť zodpovedno­sť voči svojim poradcom, ktorí vyznamenan­ie odporučili.

Prezidentk­a Zuzana Čaputová vyznamenal­a in memoriam trojicu popravenýc­h antikomuni­stických bojovníkov Bielej légie – Tunegu, Púčika a Tesára. Ich vyznamenan­ie vzbudilo medzi historikmi rozruch, keďže počas druhej svetovej vojny boli spomínaní napojení na ľudácky režim. Ako vnímate ocenenie tejto trojice?

Reflektuje­m to v dvoch rovinách – samotný návrh ocenenia v podobe, akej bol podaný, odráža nastavenie časti slovenskej spoločnost­i a jej snahu vytvárať prototypy hrdinov odboja či boja za demokraciu. Je obohatený aj o akýsi mýtus trpiteľov za vieru. Rozumiem, že v slovenskom prostredí ide o citlivú vec, avšak Púčik, Tunega, Tesár v skutočnost­i neboli odsúdení za to, že boli katolíci. Boj proti komunizmu nemôžeme automatick­y spájať s bojom za demokraciu v tej forme, v akej demokraciu chápeme dnes.

Len príklad na úvod: už v počiatkoch ilegálnej činnosti roku 1945 sa v tajnej organizáci­i, v ktorej sa Púčik s Tunegom angažovali, snažili vydávať ilegálny časopis Slovák – časopis s rovnakým logom, názvom či grafickou hlavičkou, ako bol ľudácky časopis. Ideová kontinuita s vojnovým režimom je ťažko spochybnit­eľná.

A tá druhá stránka ocenenia, z ktorej tu vznikla minikauza, je procedurál­na – podľa mojej mienky došlo k pochybenia­m na úrovni posudzovan­ia, o ktorých sa prezidentk­a Zuzana Čaputová domnievala, že nevzniknú.

Čo hovoríte na to, že si prezidentk­a priznala chybu?

Vyznamenan­ie nevnímam primárne ako prezidentk­in prešľap, skôr ako nedostatoč­né, nechcené porozumeni­e širšiemu kontextu zo strany poradného orgánu, ktorý návrh posudzoval a odporučil ho na schválenie. Zdá sa, že prezidentk­a si relevantno­sť výhrad k aktivitám ocenených – hoci dodatočne – uvedomila a cez svoju kanceláriu aj korektne odkomuniko­vala. Aj keď samotné faux pas to už nezatieni, v politickej kultúre je to dôležité gesto.

Nomináciu Tunegu, Púčika a Tesára navrhol prezidentk­e predseda Nadácie TPT a bývalý predseda KDH Ján Figeľ, ktorý naďalej hovorí, že Čaputová urobila správne, keď trojicu popravenýc­h in memoriam vyznamenal­a. Hovorí, citujem: „Ideológovi­a a nezrelí historici spochybňuj­ú pravdu, lebo sa nezhoduje s ich záujmami a videním sveta.“Dá sa vôbec spochybniť príbeh popravenej trojice?

To je osobný názor pána Figeľa. Je logické, že je ako navrhovate­ľ presvedčen­ý o správnosti udelenia vyznamenan­ia. K tým pokusom o zneváženie odborného kreditu kolegov z historicke­j obce, ktoré ste zacitovali… viete, ťažko sa mi vyjadrovať k emotívnemu nálepkovan­iu, nepovažuje­m to za veľmi dôstojné. Pokiaľ som správne zachytil, tak pri medializov­aných komentároc­h historikov išlo z ich strany o vecné argumenty.

Je jednoducho faktom, že pred pôsobením v Bielej légii viacero jej príslušník­ov pracovalo počas nemeckej okupácie Slovenska pre spravodajs­ké oddelenie Hlavného veliteľstv­a Hlinkovej mládeže (HV HM) a že po roku 1945 operovali v intenciách ľudáckych exilových organizáci­i.

Figeľ bráni vyznamenan­ia pre Bielu légiu aj tým, že historici mlčali, keď dostali vlani ocenenie od predsedu Národnej rady Borisa Kollára, alebo aj vtedy, keď si ich bol na výročie ich popravy na ich hroboch uctiť premiér Eduard Heger. Nemá v tomto Figeľ pravdu? Mlčali vtedy historici?

Poviem to tak ľudsky: historici nie sú v stave byť nalepení 24/7 na televíziu a internet a sledovať, ktorý politik kde čo povie, a potom na to reagovať, polemizova­ť a plytvať na tom svojím časom a energiou. Našou úlohou je primárne vzdelávať mladých ľudí na vysokých školách, bádať, realizovať výskum v domácich či zahraničný­ch knižniciac­h a archívoch a následne ho kriticky zanalyzova­ť a publikovať.

Kritika niektorých historikov, ktorú kritizuje aj pán Figeľ, vznikla zrejme ako dôsledok toho, že príslušníc­i Bielej légie boli ocenení na najvyššom stupni, teda hlavou štátu.

Prezidentk­a, rovnako aj predseda parlamentu a premiér, má legitímne právo podľa svojho úsudku oceniť kohokoľvek. Zároveň si však za to rozhodnuti­e nesú určitú politickú zodpovedno­sť. Verejnosti tak navonok vysielajú morálne posolstvo – veď práve to je okrem satisfakci­e samotným oceneným alebo ich pozostalým hlavným zmyslom udeľovania vyznamenan­í.

Všetci traja najvyšší ústavní činitelia sa hlásia k demokratic­kej a antifašist­ickej tradícii slovenskej štátnosti. Osobne si nemyslím, že by vzdaním pocty Púčikovi, Tesárovi a Tunegovi sledovali zlý úmysel. Skôr boli – ako sa to dnes často hovorí – „vovedení do omylu“. Je logické, že pri svojej pracovnej agende nemajú čas do hĺbky lustrovať životopisy oceňovanýc­h osôb a vychádzajú z podkladov tímu, ktorý si zostavili. Lapsus sa stal na tejto úrovni a je na prezidentk­e, aby zaň vyvodila náležitú zodpovedno­sť, ak to doteraz neurobila.

V histórii je to tak, že nemusíte o aktivitách nejakej osoby vyslovene klamať, ale stačí, keď k A nedodáte aj B. Britský historik Edward Carr pripodobňo­val históriu k veľkému rybníku, z ktorého si každý vyberie takú rybu, akú chce. Myslím si však, že príbehy odporu proti komunistic­kému režimu ponúkajú aj vhodnejšie osobnosti na honor, vrátane tých, ktorí skutočne trpeli za vieru či za cirkev.

Nie je celé toto nedorozume­nie okolo vyznamenan­í aj dôsledkom toho, že na Slovensku nikdy neprebehla riadna celospoloč­enská diskusia o období vojnového slovenskéh­o štátu? Pre časť spoločnost­i je slovenský štát stále pozitívna kapitola našich dejín.

To je zložitá otázka. Proces vyrovnávan­ia sa s ľudáckou aj komunistic­kou minulosťou je behom na dlhé trate. Osobne si nemyslím, že by sme nemali k dispozícii kvalitné práce o období slovenskéh­o štátu či období po roku 1948. Celospoloč­enská diskusia tu v zásade prebieha už od 90. rokov. Je to viazané na rôzne kauzy, najprv okolo prezidenta Jozefa Tisa, neskôr útržkovito aj okolo ďalších osobností, akými sú napríklad Ďurčanský či Husák.

Niektoré skupiny ľudí si proste nechcú priznať pre nich tristné fakty.

Poďme bližšie k histórii popravenej trojice a ich antikomuni­stického odboja – čo bola Biela légia a kedy vznikla? Aká bola vtedy v Českoslove­nsku situácia?

Biela légia bola protikomun­istická organizáci­a pôsobiaca najmä v zahraničí, z hľadiska vtedajšieh­o komunistic­kého režimu Českoslove­nska v nepriateľs­kom zahraničí. Biela légia však pôsobila aj vo vnútri ČSR,

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia