Dennik N

Žbirkove Posledné veci vystihujú, prečo bude chýbať

Retro aj súčasné trendy, rádiový hit aj melancholi­cké balady, autorské texty aj zhudobnený­ch básnikov. To všetko nájdete na albume, ktorý po smrti otca dokončil David Žbirka s britskými muzikantmi

-

Mohol ísť na istotu. Urobiť viac takých rádiových piesní ako singel Nejsi sám, ktorý sa stal v apríli najhranejš­ou skladbou v Českej republike. A nahrať ďalší, už tretí album v londýnskyc­h štúdiách Abbey Road s britským producento­m Robom Cassom. Mohol, lenže to by nebol on. Nudil by sa.

„Mňa baví stále sa pozerať dopredu a robiť nové veci,“hovorí Meky Žbirka v úvode albumu Posledné veci. Je to záznam jeho hlasu, ktorý už nikdy naživo počuť nebudeme, ale môžeme počúvať jeho nové pesničky. A je čo počúvať.

Album Posledné veci tvorí tucet skladieb, ktoré stihol naspievať, keď sa nechal vlani na jeseň prepustiť z nemocnice na svoje narodeniny. Ešte predtým sa rozhodol, komu zverí nové demonahráv­ky, a vedel, čo sa s nimi stane.

RÁD SA UČÍM OD DETÍ

Poznáte pesničku Free As A Bird? Tú, samozrejme, nezložil Meky, ale John Lennon, ešte v roku 1977. Keď sa k nej po takmer dvoch dekádach dostali ostatní beatlesáci, k jeho spevu a gitare pridali ďalšie nástroje. Výsledok, ktorý je ukážkou možností modernej štúdiovej techniky, otvára prvú zo série nahrávok The Beatles Anthology.

Toto je niečo podobné, ale s celým albumom. O tom, ako znel materiál, ktorý stihol pripraviť Meky, a čo s ním vlastne David Žbirka urobil, si môžete urobiť najlepšiu predstavu v pesničke Best Man In Town. Otvára ju záznam domáceho vybrnkávan­ia na akustickej gitare, jasný návrat k ére Sixties, ktorý po pár sekundách prejde do masívneho zvukového tlaku s citáciou energickéh­o hitu My Sharona od skupiny The Knack z roku 1979.

David, ktorý vyštudoval v Londýne filmársku školu, je muzikant-samouk, hrá na bicích a na gitare. V Londýne dnes aj žije, má tam vlastnú zaujímavú kapelu Sunbrella a hráva v niekoľkých projektoch. Práve britských muzikantov-rovesníkov oslovil, aby mu pomohli dokončiť nahrávky jeho otca. Nie sú to žiadne známe mená a hrajú iba v niekoľkých skladbách, ale veľmi fajnovo a vkusne.

Väčšinu podkladov na album nahral David s jedným z nich – s multiinštr­umentalist­om Jamesom Patrickom Fitzroyom. Bicie sú často elektronic­ké ako pulzujúce beaty alebo chýbajú úplne, nástroje sú niekedy prehnané cez efekty, veľa sa pracuje s atmosféram­i a priestorov­ým zvukom. V londýnskom štúdiu Konk využili aj pôvodnú Mekyho gitaru, Telecaster z roku 1974.

Fitzroy sa zároveň vďaka štúdiovým skúsenosti­am a s prirodzený­m odstupom k celému materiálu stal oficiálnym spoluprodu­centom. A bolo to správne rozhodnuti­e. Pretože absolvovať sólový producents­ký debut na posmrtnom albume otca, ktorý patril medzi najpopulár­nejších hudobníkov v Českoslove­nsku, je trochu iná liga.

Meky najskôr otestoval synove schopnosti v jednej z nových skladieb ešte koncom roka 2020. Posunul mu ju s tým, či si nechce vyskúšať, čo by s ňou dokázal urobiť, kam by ju dokázal posunúť. Jeho aranžérske nápady sa mu páčili, zveril mu ďalšie tri veci a potom sa rozhodol, že z neho spraví svojho nového spolupraco­vníka. Ešte pred smrťou počul takmer všetky aranžmány a vedel, ktorým smerom sa bude album uberať. Odsúhlasil to.

To bol celý on. Veľký hudobný fanúšik a znalec histórie, ale zároveň stále zvedavý autor obzerajúci sa okolo seba. „Zrazu stojím, kde som nebol / rád sa učím od detí“spieva v pesničke Ríša snov. Tu sa ukazuje ako pesničkár, ktorý otvorene tematizuje aj svoje neistoty a ponurejšie nálady. Hudba melancholi­ckou atmosférou a chladnými elektronic­kými beatmi ilustruje jeho najvážnejš­iu polohu na celom albume: „Hľadám slová a k nim tóny / je to vlastne taký šach / možností sú milióny / nenachádza­m správny ťah“.

Posledné veci celkovým prístupom a zvukom nadväzujú najmä na jeho sólové albumy z polovice 80. rokov. Špeciálne elektropop­ový song Len sa neuraz, s jasným rukopisom Petra Marka z českej skupiny Midi Lidi, ktorý jasne naznačuje, ako asi bude znieť ich pocta Žbirkovi na tohtoročne­j Pohode s Lacom Lučeničom.

Je tu aj ďalší typický prvok Mekyho autorského rukopisu – aj na svoje najalterna­tívnejšie albumy vždy dal aspoň jeden hit. Nemoderný chalan otvoril skladbou 22 dní, Chlapec z ulice obsahuje Katku a na Posledných veciach dokonale splnil túto úlohu prvý singel, duet s Davidom.

Na novinke nájdete aj neoficiáln­u, alternatív­ne ladenú bondovskú tému (Kým skončím púť) a precítené balady. V nich spevák bilancuje a hovorí o tom, že „za úsmev všeličo sa dá skryť“alebo že „nie je med zostarnúť“.

V akej dobe nový album vznikal, jasne prezrádza príjemné retro Mne vadí. Viac než depresívne zápisky z koronadenn­íka je to skôr pesnička o nádeji v lepšiu budúcnosť – „Ja viem, že príde zas, zopár pekných chvíľ, chmúry spadnú z nás / Ja viem, že zmizne mrak, čo nám berie štýl, čo nám kalí zrak“.

Žbirka počas pandémie neprokrast­inoval, naopak, hýril aktivitou. Ako jeden z prvých muzikantov počas lockdownu odohral online koncert, poskytol archívy a rozhovory do dokumentár­neho filmu Meky, ku ktorému pripravil akustické koncerty v kinách, skomponova­l pesničku do filmu Juraja Jakubiska, vyšiel mu spevník aj výberový trojalbum a dve DVD. A veľa času strávil ešte s jednou nečakanou aktivitou – čítaním kníh.

TERAZ TO ZNOVU ZATLAČ A...

Najneskôr pri tretej skladbe si uvedomíte, že počúvate aj zhudobnenú poéziu. „Máš len bielizeň z náušníc / pohľad blúdi a nevie kam / máš len vôňu a viac už nič / a z tej vône ťa vyzliekam,“spieva sa v refréne s pekne klenutou melódiou.

Presne tretinu albumu tvoria texty troch básnikov – Jozefa Urbana, Daniela Heviera aj českého beatnika Václava Hraběho. To je tá čeština v piesni Madrigal, ktorá spolu s angličtino­u v Best Man In Town pripomína, že ide o dielo hudobníka, ktorý sa pravidelne pohyboval medzi bytmi v Prahe a Londýne aj Bratislavo­u.

Ale naspäť k tej poézii. Hovorí o láske na rôzne spôsoby – v erotických obrazoch aj formou melancholi­ckého príbehu, ale nie náhodou dala názov celej nahrávke báseň Posledné veci. Keď v nej Meky spieva „Odkladáš svoje posledné / zložité veci pred spaním (...) dlaň, srdce, prsteň – a mňa s ním,“citlivejší poslucháči sa zrejme dojatiu neubránia. Vzhľadom na jeho predčasné úmrtie to vyznieva ako metafora odchádzani­a, no je to ukážka toho, čo dokáže dobrý skladateľ urobiť so slovami, ktoré napísal 21-ročný začínajúci básnik Daniel Hevier. Ako im dokáže dať pomocou hudby nový význam.

Pesničkou Posledné veci sa však album Posledné veci nekončí. David Žbirka dotiahol poctu otcovi aj v tom, že na úplný záver zaradil ešte jeden autentický záznam jeho rozprávani­a. Najskôr zaznie krátka koláž rôznych zvukov akoby nahratých z televízora alebo rádia a pretáčaná na kazetovom magnetofón­e. Potom zrazu Meky povie: „Dobre. A teraz to znovu zatlač a to sa zastaví“, ozve sa cvak a až vtedy je úplný koniec. Tento fór by ako veľký milovník suchého britského humoru docenil tiež.

Som veľmi zvedavý, ktoré z nových piesní zaznejú na pripravova­ných veľkých jesenných koncertoch k nedožitej sedemdesia­tke Mekyho. A v akej podobe v porovnaní s týmto albumom.

Mňa baví stále sa pozerať dopredu a robiť nové veci. Meky Žbirka

 ?? FOTO - zbirka.cz ?? Otec poveril syna, aby dokončil jeho posledné piesne.
FOTO - zbirka.cz Otec poveril syna, aby dokončil jeho posledné piesne.
 ?? ??
 ?? OLIVER REHÁK editor kultúry ??
OLIVER REHÁK editor kultúry

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia